Irodai papír: Hogy lehet csökkenteni a felhasznált mennyiséget és hogyan hasznosítsunk újra helyesen

Az irodák irdatlan mennyiségű használt papírt termelnek, főleg azok, ahol nem vezették még be a papírmentes működést. A szemetesekben található nagy mennyiségű papír tényleg használhatatlan szemét? Létezik mód, hogy ezt az értékes természetes alapanyagot maximálisan ki lehessen használni? Ha hasonló kérdéseket tesz fel, talán értékelni fogja következő cikkünket, ami az irodai papír újrahasznosításáról szól.

A felhasznált papír mennyisége a gazdasági növekedéssel függ össze

Egy átlagos magyar évente kb. 90 kg papírt használ el, egy átlagos cseh évente 130 kg papírt használ el, egy átlagos szlovák pedig ennek majdnem a felét. Ezzel ellentétben Németországban vagy Ausztriában az egy főre eső éves szinten felhasznált papír mennyisége 230 kg körül van, Észak Amerikában ez a szám eléri a 260 kg-ot.

A statisztikák igazolják, hogy a magasabb papírfogyasztás kéz a kézben jár az életszínvonal emelkedésével az adott földrészen. A fejlett és gazdag országokban sok a jól működő cég, amik sok dokumentumot, levelet és reklámot nyomtatnak. Minden ilyen céget érthetően ellenőriznie kell a megfelelő hivatalnak és az azokkal folytatott találkozó sem történhet meg papír felhasználása nélkül.

A háztartások se maradnak le túlságosan. Az ő számlájukra írható a papírfelhasználás 30-50 százaléka. A számítógépek és nyomtatók még sose voltak ilyen könnyen hozzáférhetők. Az olcsó tonereknek és nyomtató utántöltőknek köszönhetően egy oldal kinyomtatásának költsége olyan alacsony, hogy kevesen gondolkoznak el azon, hogy tényleg elkerülhetetlenül fontos-e a környezet terhelése egy újabb nyomtatott oldallal.

A papír (nem csak) hulladék újrahasznosításától sokkal jobb, ha az végképp nem is jön létre

Az üvegtől eltérően, amit végtelenszer újra és újra fel lehet használni, a papírt csak öt alkalommal, maximálisan hét alkalommal lehet újrahasznosítani. Minden egyes újrahasznosítással a papír veszít minőségéből és az értéke is csökken. Ezen felül a papír újrahasznosítása nagyon energiaigényes, a folyamat során nagy mennyiségű vizet kell felhasználni és sok hulladék is keletkezik.

 

recyklace-2-nahled2.jpg
A túlzott papírmunka nem csak unalmas, de nem is gazdaságos és a környezetet is szennyezi.

 

Nem meglepő tehát, hogy azokat a közösségi vitákat, ahol a papír újrahasznosításának kötelezettségéről volt szó, felváltották az olyan kérdések, amik azt feszegetik, hogy egy olyan értékes alapanyagot, mint a papír tényleg szükséges-e ilyen hatalmas mértékben kihasználni, felhasználni. Tényleg szükség van egy 21. századi irodában egy halom dokumentumra, a könyvviteli bizonylatok tömegére, amik tároló mappák százaiban találhatók és az olyan szerződések archiválására, amikre talán csak Árpád házi királyok emlékeznek?

A papírmentes iroda egyelőre csak utópia

Az olyan iroda előnyei, ahol a papír már a múlté, egyértelműek. Nyomtatási költségek, minőségi tonerek, tárhelyek és maga a papír egy cég költségvetésének alapvető tételeit jelentik. A digitalizáció meggyorsítja a dokumentumokkal folytatott munkát, azok tárolása sokkal kevesebb fizikai tárhelyet igényel az irodában és a digitális dokumentumok, a papír formátumúaktól eltérően, elérhetők a felhőben - bárhol és bármikor.

Viszont azt, hogy a digitalizációt a gyakorlatban is alkalmazzuk úgy, ahogy a médiában hallani és a céges meetingeken, néhány alapvető akadály gátolja. Ebből egy rész, ami önmagáért beszél a bürokrácia, ami még mindig nagyrészt papíron folyik.

A papírnak, mint adathordozónak a digitális tárhelyekkel szemben van még egy előnye. Bár eléggé éghető anyag, de a rajta szereplő adatokat nem egyszerű törölni, technikai nehézségek után vagy esetleges áramkimaradás után is elérhetők és a cég negyedik emeletén lévő mappákkal telepakolt zárt szekrényből nehezebb azokat ellopni.

Hogyan lehet szabályozni az irodai papír felhasználást

A papíroktól az iroda korántsem vesz még búcsút. A cég költségvetése és a környezet is boldog lesz, ha igyekszünk felhasználását a minimumra csökkenteni. Hogyan tudjuk ezt elérni?

1) Gondolja végig, hogy tényleg szükség van-e a nyomtatásra

2) Ha már nyomtat, nyomtasson újrahasznosított papírra

3) Használjon hitelesített, környezetkímélő papírt - Környezetkímélő termék logóval van ellátva

4) Ha nem tud újrahasznosított papírt használni, válassza a Forest Stewardship Council (FSC) hitelesítéssel ellátott papírt

5) Csökkentse a dokumentum tartalmát, hogy minél kevesebb legyen a nyomtatott oldalak száma

6) Nyomtasson mindkét oldalra

7) A nyomtatásra használt papírt használja fel újra - mint firkapapírt, vagy csomagolóanyagként

8) Vezessen be a cégben papírmentes folyamatokat és dolgozzon digitális dokumentumokkal

9) Ne hagyja, hogy elárassza a nyomtatott reklám (katalógusok, szórólapok…)

10) Saját reklámját irányítsa át online felületre

11) Küldjön e-maileket, ne pedig leveleket

12) A hivatali ügyek intézéséhez hozzon létre ügyfélkaput

13) Hasznosítson újra!

Tippek, hogyan lehet az irodai papírt újrahasznosítani

Ha már papírt alkalmaz, és azt maximálisan kihasználja, már csak az újrahasznosítás van hátra. Hogyan lehet elérni, hogy az ön irodájában felhasznált papír újra használható legyen?

1) Szerelje fel az irodát szelektív hulladékgyűjtővel a használt papírra

Ugyan a papír nem csak Magyarországon a leggyakrabban újrahasznosított anyag, ennek ellenére azonban sok cégnél hiába keres akár papírra is szelektív hulladékgyűjtőt.

Önmagában a szelektív hulladékgyűjtő megléte azonban nem garantálja a jó eredményeket. Alapvető fontosságú azok elosztása és elérhetősége is. A kansasi egyetem kutatói egy kísérlettel igazolták, hogy a szemetes távolsága a munkahelytől alapvetően befolyásolja a hulladék osztályozásának intenzitását. Amikor a papír hulladékgyűjtők egy helyre voltak összegyűjtve, a munkavállalók mindössze a papír 28%-át hasznosították újra, míg ha hozzájuk közelebb voltak elhelyezve a szemetesek, a hulladék 85-94 %-át újrahasznosították. A munkavállalók legszívesebben azokat a szemeteseket használták, amik közvetlenül az asztalukon voltak elhelyezve.

 

recyklace-3-nahled2.jpg
A szelektív hulladékgyűjtők távolsága alapvetően befolyásolja az osztályozás intenzitását. A munkavállalók legszívesebben azokat a szemeteseket használják, amik kéznél vannak.

 

2) Motiválja kollégáit

Nem kevésbé fontos az sem, hogy az alkalmazottak motiváltak legyenek a szemét osztályozására. Ezt a munkáltatók ökológiai iskolázással támogathatják, ami szórakoztató és tanulságos kell, hogy legyen nem pedig unalmas és kötelező (ahogy az általában lenni szokott). A papír és a további hulladékok osztályozása könnyedén átformálható egy szórakoztató játékká, vagy ha szeretné akár egy motivációs programmá is. Természetesen szükség van egy példára is az alkalmazottak vezetői és a cég főnökei oldaláról.

recyklace4-nahled2.jpg
A kollégák motiválása a papír válogatására nem kell, hogy összetett legyen. Néha elég bennük felébreszteni a versenyszellemet.

 

3) Hasznosítsa újra az aprított papírt is

Irodája hatalmas mennyiségű használt papírt termel, amit az érzékeny adatok miatt szükséges felaprítani? A sok kétség ellenére, az aprított papírt is újra lehet hasznosítani. A papír felhasználási területét azonban az aprítás eléggé behatárolja. A hosszú papírszálak vékony kis csíkokra való felvágása miatt, az aprított papírt csak papírzsebkendők és toalett papírok gyártására lehet felhasználni. Ami azonban nem gátolja annak külön válogatását.

4) Szerezze be az Epson papír újrahasznosítóját

A japán nyomtató gyártó nemrégiben egy forradalmi újdonsággal jelentkezett - kifejlesztett és piacra dobott egy irodai felhasználásra szánt papír újrahasznosítót - PaperLab. Ez a monstrum, ami méreteivel és zaj szintjével egy 60-as évekbeli szoba számítógépet idéz, víz felhasználása nélkül hasznosítja újra a papírt..

Egyszerűen az egyik oldalon belehelyezi a már felhasznált papírt, a másik oldalon pedig kijön egy új, illatos, tiszta nyomtató papír. És ezt túlzások nélkül állíthatjuk, hiszen ez a készülék nem csak ragyogóan fehér papírt, hanem tűzálló vagy parfümözött papírt is képes előállítani.

Az újrahasznosítás és az új papír előállításánál az Epson 14 oldal/perc vagy 6720 oldal/nap sebességet tünteti fel. Ezt, a világ legökologikusabb aprítóját csak Japánban lehet kapni, az európai piaci árakat még nem határozták meg, úgyhogy egyelőre nálunk még ennek a készüléknek a beszerzésével várni kell.

A papír csak a kezdet, hasznosítsunk újra más alapanyagokat is

Az irodákban hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik, korántsem csak a papír. A statisztikák alapján az amerikai irodákban a papír után a leggyakoribb hulladék az üdítős doboz. Lépjen tovább az irodában és ne csak a műanyagot, a papírt és az üveget hasznosítsa újra, hanem még az elektromos hulladékot, a tonereket is… És még mielőtt bármit is kidobna, próbáljon meg elgondolkodni azon, hogy a kidobni szánt hulladékot nem lehet-e valahogy újrahasznosítani.

Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll