Amikor a lézernyomtatóban a toner rontja a nyomtatást – 5 leggyakoribb probléma és a megoldásuk

Önnek is mindig akkor mondja fel a szolgálatot a nyomtatója, amikor a legjobban van szüksége? Az ember azt mondaná, hogy biztosan valami speciális csip, amely direkt pont abban a pillanatban ad utasítást arra, hogy a nyomtató mondja fel a szolgálatot, amikor éppen megbeszélésre siet, vagy éppen 5 perce van a leadásra. Olvassa el, hogyan oldhatja meg a leggyakoribb toner problémákat, és (szinte) semmilyen hibajelzés már nem zökkenti ki Önt.

Probléma: Hibajelzés- kifogyóban a toner (a toner cseréjét követően)

A por még a legnagyobb űrtartalommal rendelkező tonerben is egyszer kifogy. Viszont a toner alacsony szintjének jelzése, gyakran olyan helyzetekben is megjelenik, amikor Ön biztos benne, hogy egyszerűen nem fogyhatott ki a toner! Jellegzetesen azonnal az új toner behelyezését követően.

Az indok: A fő indok lehet az, hogy az új toner nem kompatibilis – vagyis ha nem eredeti tonert vásárol, nem megbízható kereskedőtől, vagy véletlenül más nyomtató modellbe passzoló tonert vásárolt.

A probléma a toner mechanikus sérülése is lehet, leggyakrabban a chip sérül meg.

A legtöbb esetben viszont csak a nyomtató szórakozik velünk és a kifogyó toner hibajelzésnek semmilyen reális alapja sincs.

Megoldás: Legtöbbször elegendő kikapcsolni és újra bekapcsolni a nyomtatót. Amennyiben az ilyen újraindítás sem segít, akkor próbálja ki a „hard reset-et“. Amennyiben nem tudja hogyan kell, úgy keresse elő a nyomtatója használati utasítását a gyártó internetes honlapján.

Probléma: Az optikai henger nem működik megfelelően

Optikai henger, OPC dob, fényhenger, vezető henger, fuser. Ezen nevek alatt egyazon ismert lézernyomtató alkatrész bújik meg, amely feladata a szín – toner por - átvitele a papírra. A dob a modern berendezésekben már a tonerkazetta része, aminek köszönhetően könnyen cserélhető.

Indok: Az optikai (OPC) dob a nyomtatásnál fel kell hevüljön a megfelelő hőmérsékletre, ezért nem csoda, hogy pont a hőmérséklettel kapcsolatos az összes probléma és hibajelzés, amellyel a nyomtatója „bosszanthatja“. Általában a vezető henger hőmérséklete túl alacsony, néha viszont túl magas, és van olyan eset is, amikor végkép nem sikerül „bemelegíteni“.

Lehet, hogy történt olyan, hogy a nyomtatójába más nyomtatóhoz passzoló toner típust rendelt. Például a HP nyomtatók néhány modelljénél be lehet őket szerelni nem megfelelő modellbe is (egyforma a méretük és a rögzítési technológia), de a működéshez mondjuk más feszültséget igényelnek. Ilyenkor a nyomtató hibajelzést mutat és nem nyomtat. További indok lehet az optikai hengerrel kapcsolatosan a tonerkazetta nem elégséges rögzítése a nyomtató belsejében – nem toljuk be „kattanásig“, vagy simán valamilyen mechanikai sérülés van a kazettán.

problemy1.jpg
Szélsőséges esetekben a fényhenger hibáját csak a cseréjével oldjuk meg.

Megoldás:

Bizonyosodjon meg, hogy a tonerkazetta megfelelően van behelyezve, próbálja meg kivenni és újra kattanásig benyomni a helyére. Ellenőrizze, hogy nem akadályozza e valami a kontaktust (szennyeződés, védőfólia, stb.)

A toner nem megfelelő hőmérsékleténél kipróbálhat több megoldást is. Amennyiben a hőmérséklet nem elégséges, próbálja meg a nyomtatót közvetlenül a dugaljba csatlakoztatni (ne használjon hálózati elosztót, hosszabbítót) és húzza ki a többi berendezést az adott dugaljból, hogy minél nagyobb feszültség jusson a nyomtatóba.

Amennyiben pont a fordítottja történik, tehát túlmelegedés, a probléma lehet a nyomtatáshoz használt papírban is. A nagyobb tömegű papírok magasabb hőmérsékletű fényhengert igényelnek. Ellenőrizze, hogy a gyártó által a nyomtatóhoz előírt tömegű papírt használ e.

Jól szellőzött helyen van a nyomtató? A túlmelegedést okozhatja az elégtelen légáramlás is, amely hűtené az alkatrészeket. Próbálja meg áthelyezni a nyomtatót olyan helyre, ahol több üres tér lenne körülötte, és várja meg, amíg lehűl.

Nem nyomtat túl sok oldalt egyszerre? A több száz oldalas nyomtatási feladatokat ossza szét több kisebb részre, és hagyjon köztük szünetet a nyomtatónak, hogy le tudjon hűlni. Amennyiben időszűkében van, lehet ez a javaslat nem fog tetszeni önnek, viszont sokszor segít megoldani a fényhenger problémáját, ha a nyomtatót teljesen kikapcsolja és kihúzza az elektromos hálózatból 20 30 percre.

Néhány esetben nem marad más megoldás, mint a fényhenger cseréje. A speciális szakboltokban beszerezhető külön alkatrészként is, és amennyiben a cserét nem tudja egyedül elvégezni, úgy kapcsolatba léphet a nyomtató gyártójának ügyfélszolgálatával, vagy vásárolhat egy teljesen új tonerkazettát is, amelyben már benne van a fényhenger.

Probléma: A kinyomtatott anyag nem minőségű, vagy hibákat tartalmaz

Az, hogy a lézernyomtatók fogékonyabbak a különféle nyomtatási hibákra, mint a tintasugaras nyomtatók, az a nyomtatási technológiából adódik. Minden nyomtatási hibát, kezdve a maszatokkal, vízszintes vagy függőleges csíkokkal, az ismétlődő szövegen keresztül, egészen a túl világos nyomtatásig vagy a fekete oldalak kinyomtatásáig, a nem megfelelően működő toner okoz. Részletesebben egy másik cikkben foglalkozunk a témával – Mi okozza a rossz nyomtatást, vagy milyenek a leggyakoribb problémák és a megoldásaik. Amennyiben a nyomtatója rossz minőségű nyomtatást végez, úgy olvassa el a cikket, és megtudhatja, hogyan lehet elhárítani a leggyakoribb hibákat.

Probléma: A toner gyorsabban kifogy, mint ahogy kellene

Általában a toner csomagolásán találhatja meg azt az információt, hogy körülbelül hány oldalt képes az adott toner kinyomtatni. A megadott oldalmennyiség, átlagos 5%-os lefedettséggel számolandó. Amennyiben nagyobb mennyiségben nyomtat olyan oldalakat, amelyeken átlagon felüli a festékmennyiség, úgy a toner gyorsabb kifogyása lepheti meg Önt.

problemy2.jpg
El tudja képzelni, hogy a nyomtatója még hány oldalt képes kinyomtatni azt követően, hogy megjelent az alacsony festékszintre való figyelmeztetés?

Indok: Az esetek döntő többségében a kellemetlen alacsony festékszintre utaló jelzés oka, egyszerűen az, hogy tényleg alacsony a festékszint. Viszont van a dolognak egy bökkenője is. Tény, hogy a nyomtatógyártóknak a bevételt nem a nyomtatók eladása, hanem a tonerek és tintapatronok eladása generálja. Nem meglepő tehát az, hogy néhány modell már akkor alacsony szintet jelez, ha az eredeti festékmennyiség 60%-ára csökken az aktuális festékmennyiség.

Megoldás: Ezekben az esetekben nem marad más hátra, mint hogy leteszteljük a nyomtatónkat, hogy megtudjuk, helyénvaló volt e, az alacsony festékmennyiség első kijelzésénél a pánikunk, vagy még nyugodtan ki tudunk ilyen esetben is nyomtatni néhány száz oldalt.

Viszont, amennyiben gyorsabban felhasználja a tonert, mint ahogy azt eredetileg tervezte, úgy lehet érdekelni fogja az is, hogyan takaríthatja meg a nyomtatásnál a költségek 80%-át. Spoiler-figyelmeztetés: A megoldás a kompatibilis tonerek. Nem csak hogy olcsóbbak, mint a márkás variánsok, de beszerezhetők az úgynevezett túltöltött alternatív tonerek, amelyek segítségével minimálisan 10%-al több oldalt nyomtathat.

Probléma: Kiszóródott a por a festékkazettából

Néha megtörténik, hogy véletlenül kiszóródik a tonerkazettából a festékpor. Ez megtörténhet szállítás közben, vagy ha kissé hevesebben megrázzuk a festékkazettát. Indok: Néhány festékkazetta érzékenyebb a rázkódásokra és az egyes részek műanyag csatlakozásai meglazulnak, így a por kiszóródhat. Az is megtörténhet, hogy a festékkazetta már gyárilag hibás.

Megoldás: A sérült vagy kiszóródott festékkazettát semmi esetre se helyezze be a nyomtatóba. Forduljon panasszal a kereskedőhöz, akitől vásárolta. Amennyiben a TonerPartner e-shoppunkban vásárolta, úgy mindent megteszünk annak érdekében, hogy az új csere toner minél hamarabb megérkezzen otthonába.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére
Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll