Mit tegyen, ha a nyomtató rosszul nyomtat

22. 9. 2022

22. Szeptember 2022, 10:53 | Vásárol egy új tonert vagy egy új patront, behelyezi a lézer- vagy tintasugaras nyomtatójába, betölti a szükséges dokumentumot a számítógépére és elküldi a nyomtatónak. Ideális esetben a végén kap egy nyomtatott oldalt, amelyen egy szépen nyomtatott szöveg vagy kép található. De mi van akkor, ha nem úgy mennek a dolgok, mint azt fenn felvázoltuk? Mi okozza a hibát? Vajon hibás patront vásárolt, vagy a nyomtató okozza a problémát? A hibás nyomtatás rémálom mindenkinek, főleg azoknak, akiknek gyorsan kell nyomtatniuk. A következő cikkben ezért összefoglaltuk a nyomtatási minőséggel kapcsolatban előforduló leggyakoribb problémákat. Természetesen tanácsokat is adunk a megszüntetésükre vonatkozóan.

Tartalomjegyzék
Nyomtatási minőségi problémák lézernyomtatón
1. Foltok és szennyeződések a papíron
2. Vízszintes csíkok nyomtatáskor
3. Függőleges csíkok
4. Ismétlődő szöveg vagy képrészlet
5. Túl halvány a nyomtatás a dokumentum egyes részein
6. Túl világos nyomat
7. Rossz színek, színtelítettség csökkenése
8. Fekete oldalak
9. Hibaüzenet (rossz festékkazetta észlelése)
10. Kiömlött toner
11. Fakult nyomat gyűrött papíron

Rossz nyomtatás és egyéb problémák tintasugaras nyomtatón történő nyomtatáskor
1. Gyenge nyomtatási minőség
2. Hibaüzenet
3. Kiszivárgott tinta
4. A nyomtatott oldalon megjelennek az előző nyomat „szellemei”
5. A nyomtató csíkokat készít
6. A nyomtató nem nyomtat
7. Papírelakadás a nyomtatóban
8. Lassú nyomtatás

Hogyan lehet megelőzni a problémákat? Legyenek patron-készletei otthon

Nyomtatási minőségi problémák lézernyomtatón

A lézernyomtatón keresztül történő nyomtatás úgy történik, hogy először lézersugárral képet rajzolunk egy fényérzékeny félvezető réteggel ellátott fémhengerre. A tonerek színei ezt követően átkerülnek az utóbbiakhoz, amelyek csak a megvilágított (renderelt) területeken tapadnak meg, és csak ezután kerülnek a papírra. A lézernyomtató működéséről bővebben írtunk a Lézernyomtatók – Z-ig című cikkünkben.

A lézernyomtatók a legjobb nyomtatási minőséggel rendelkeznek, különösen, ha normál irodai papírra nyomtat. Ezért mindenekelőtt nézze meg, hogy a bajt nem a papír okozza-e. A tintasugaras nyomtatókkal ellentétben a lézernyomtatóról nyomtatott szöveg nem kenődik, még akkor sem, ha kávét és teát önt rá, és a nyomtatófej sem szárad ki. A tintasugaras nyomtatók azonban jobb fotónyomtatást garantálnak, míg a lézernyomtatók kezdeti befektetései általában drágábbak. A Hogyan válasszunk otthoni nyomtatót című cikkünk segít az Önnek megfelelő modell kiválasztásában.

Tehát mi befolyásolhatja a nyomtatás minőségét, mi okozhat halvány nyomtatást lézernyomtatókkal, és mi a teendő, ha a lézernyomtató rosszul nyomtat?

1. Foltok és szennyeződések a papíron

Miről is van szó: Szabálytalan csíkokat lát a nyomtatott dokumentumon.

Hol van a probléma: Valószínűleg magában a nyomtató berendezésben keresse a rossz nyomtatás okát. Lehetséges, hogy a festékpor kiömlött a kazettából, és most a papírra kerül. Az ok nem csak a nyomtató problémája lehet, hanem a tonerkazetta helytelen cseréje is (többek között ezért is rossz ötlet az üres toner utántöltése).

Megoldási javaslat: Ha a por véletlenül kiömlött valahova, a probléma néhány papír nyomtatása után magától "elmúlik". Gondolja át, mikor cserélt tonert a legutóbb – a csere rossz nyomtatási minőséget okozhat. Megelőzheti a nyomtatóval kapcsolatos problémákat, ha a nyomtatót rendszeresen tisztíttatja szakemberekkel. Maga a nyomtatóhenger akár több tízezer nyomtatott oldalt is kibír, így a papíron lévő elkenődések azt is jelezhetik, hogy a nyomtatóhenger kezdi elérni élettartamának végét.

istock-1396987493.jpg

2. Vízszintes csíkok nyomtatáskor

Miről is van szó: A dokumentumon ismétlődő csíkokat lát.

Hol van a probléma: A rossz nyomatot valószínűleg az optikai vagy mágneses görgő hibája okozza.

Megoldási javaslat: Ha a nyomtatója vízszintes csíkokat nyomtat, akkor sajnos otthon nem tehet semmit. Valószínűleg ki kell cserélni a hengert.

3. Függőleges csíkok

Miről is van szó: Függőleges sávok futnak végig a dokumentum hosszában.

Hol van a probléma: Ebben az esetben nagy valószínűséggel a gumibetét okozza a problémát. Ennek az alkatrésznek az feladata, hogy minden egyes forgatás után megtisztítsa az optikai hengert a pormaradványoktól. Ha a gumibetét valahol eltört, azon a helyen a henger nem fog tisztítani, és a maradék por a papírra kerül.

Megoldási javaslat: Cseréltesse ki a gumibetétet. Kérjen segítséget egy professzionális cégtől, és élvezze újra a minőségi nyomtatást.

istock-1089883160.jpg

4. Ismétlődő szöveg vagy képrészlet

Miről is van szó: „Szellemeket” lát a dokumentumon, azaz egy korábbi nyomat maradványait.

Hol van a probléma: Ez a helyzet olyan esetben fordul elő, amikor az optikai henger nincs teljesen kisütve, és a centrifugálás után megismétlődik az előző kör nyomtatása. Itt vagy közvetlenül a henger, vagy a kisütő panel sérült.

Megoldási javaslat: A nyomtatót szakértőnek kell megvizsgálnia. Kicserélik Önnek a hibás alkatrészt és a lézernyomtató olyan lesz, mint az új.

5. Túl halvány a nyomtatás a dokumentum egyes részein

Miről is van szó: A papír oldalain vagy közepén a nyomat lényegesen halványabb, mint a dokumentum többi részén.

Hol van a probléma: Ha a dokumentum egyes részein halványabb a nyomtatás, annak két oka lehet. Vagy kifogyott a festék, vagy egy védőszalag maradt a kazettán, ami annak esélyét csökkenti, hogy a festékpor magától leessen.

Megoldási javaslat: Ha a toner régebb óta a nyomtatóban van, és úgy látja, hogy kezd belőle kifogyni a festék, rövid távú megoldásként segíthet az is, ha kiveszi a tonert a nyomtatóból, enyhén megrázza, majd visszateszi azt. Ez a mozdulat összekeveri a festékpor maradékát, ami kiküszöbölheti a hibás nyomtatást. Mindenesetre kezdjen el új utántöltőt keresni. Ha a problémát egy új festékkazetta okozza, előfordulhat, hogy elfelejtette eltávolítani a védőszalagot. Távolítsa el, és próbálja újra kinyomtatni a dokumentumot.

6. Túl világos nyomat

Miről is van szó: Kinyomtatva a dokumentum sokkal világosabb, mint amilyennek a számítógép monitorán látszik.

Hol van a probléma: Ezt a hibát valószínűleg az optikai henger hibásan működő fényérzékeny rétege okozza. Ha a kelleténél kevesebb festékport ken fel magára, akkor kevesebb festékpor kerül a nyomtatott dokumentumra is értelemszerűen. Vagy a 7. pontban részletezett probléma is okozhatja, lásd a 7. pontot.

Megoldási javaslat: A hibás optikai hengert szakemberrel kell megvizsgáltatni.

7. Rossz színek, színtelítettség csökkenése

Miről is van szó: A nyomtatott dokumentumon a kép vagy a szöveg teljesen más árnyalatú, mint a monitoron. Alacsony telítettséget és nyomtatási színt is észlelhet.

Hol van a probléma: Ezt a rossz kalibráció okozza. Ez az a folyamat, amikor a festékkazettákat úgy állítják be, hogy együttműködjenek egymással a tonerek, és a megfelelő árnyalatokat nyomtassák. A nyomtatók általában automatikusan elvégzik a kalibrálást, de ez nem minden esetben igaz. Vagy az is előfordulhat, hogy túl kevés a festék a kazettában, és ideje új patront vásárolnia a nyomtatóhoz.

Megoldási javaslat: Futtassa le a nyomtató kalibrálását. Meglátja, hogyan rakják össze a nyomtatási minőséget! Ne hanyagolja el ezt a problémát, és a lehető leghamarabb végezze el a kalibrálást. Addig is olvasson a színek pszichológiájáról és arról, hogy mire kell figyelni a nyomtatásnál. A kisebb eltérések azonban nem jelentenek azonnal rossz nyomtatást és a nyomtatóval kapcsolatos problémákat. Ez a számítógép kijelzőjének vagy monitorának minőségétől és színbeállításaitól is függ. Például a beállított „éjszakai mód”, amely sárgára színezi a képernyőt, befolyásolhatja a nyomat kinézetét.

istock-188148127.jpg

8. Fekete oldalak

Miről is van szó: Szöveg vagy kép helyett az egész oldal fekete lesz.

Hol van a probléma: A fekete oldalakat a rosszul feltöltött optikai dob okozza. A centrifugálás után a festék a teljes felületére tapad, majd rányomódik a papírra.

Megoldási javaslat: Vigye el nyomtatóját szakemberhez. Megvizsgálja a hengert, ellenőrzi a töltöttségét, és gondoskodik a lézernyomtató bármely alkatrészének esetleges cseréjéről.

istock-1133405969.jpg

9. Hibaüzenet (rossz festékkazetta észlelése)

Miről is van szó: A számítógép képernyőjén a nyomtatási parancs beírása után egy ablak jelenik meg a „Cserélje ki a festéket” vagy a „Toner nincs telepítve” üzenettel.

Hol van a probléma: Hibás chip.

Megoldási javaslat: Ha semmi sem történik az OK gombra kattintás után, vagy ha egyáltalán nem tudja nyugtázni az üzenetet, és nem tud nyomtatni, valószínűleg ki kell cserélnie a festékkazettát. Egyes nyomtatók azonban lehetővé teszik az úgynevezett toner visszaállítást a nyomtató menün keresztül, ami visszaállítja a hibás információkat. A visszaállítás után újra nyomtathat. A Mi okozhatja, hogy a kompatibilis toner hirtelen leáll című cikkben írtunk bővebben arról, hogy miért hagyta abba a nyomtatást a nyomtató egyik napról a másikra.

istock-943163002.jpg

10. Kiömlött toner

Miről is van szó: Egy új festékkazetta kicsomagolása után némi festékpor kiömlik Önre.

Hol van a probléma: Ez a tonerhiba valószínűleg a szállítás során fordulhat elő. Egyes kazetták érzékenyebbek az ütésekre, ami meglazíthatja a csatlakozásokat. De a hiba a gyártás során is előfordulhatott, például úgy, hogy nem húzták meg valamelyik csavart elég erősen.

Megoldási javaslat: Ne tegye a kiömlött festékkazettát a nyomtatóba, reklamáljon. Ellenkező esetben problémákat okozhat a nyomtatóban, és ronthatja a nyomtatás minőségét.

11. Fakult nyomat gyűrött papíron

Miről is van szó: A papír felkunkorodik, nem tűnik reprezentatívnak, és a kinyomtatott dokumentum halvány.

Hol van a probléma: A papír felszívja a nedvességet a környező levegőből.

Megoldási javaslat: Ha a dokumentumok nyomtatásának és tárolásának helye túl párás, a papír felkunkorodhat és egyenetlenségeket okozhat. A szín nem fog egyenletesen eloszlani a nedves papíron, és a kinyomtatott oldal nem a minőségi nyomtatás mintapéldája lesz. A megoldás az, hogy legalább a papírt szárazabb helyiségekbe költözteti.

Tipp: Ha nem találta a problémáját a fenti listában, és elakadt a nyomtatóval való kommunikációban, ne aggódjon. Írtunk Önnek egy cikket a nyomtató számítógéphez történő csatlakoztatásáról. Vagy olvassa el a Canon nyomtatók leggyakoribb problémáiról szóló cikkünket.

Rossz nyomtatás és egyéb problémák tintasugaras nyomtatón történő nyomtatáskor

A tintasugaras nyomtatók problémáit nem csak az elakadt papírt okozza. Amint azt a Lézerek vs. tintasugaras nyomtatókról szóló cikkünkben részleteztük, a tintasugaras nyomtatók esetében a nyomtatás a nyomtató nyomtatófejeiben elhelyezett tucatnyi mikroszkopikus fúvóka segítségével történik. Hatalmas sebességgel fecskendezik a tintát a patronból a papírra. A nyomtató és a számítógép közötti kommunikációt ismét a tintapatronban lévő chip biztosítja. A folyamat során különféle problémák léphetnek fel a nyomtatóval. Mi a leggyakoribb oka a rossz nyomtatásnak egy tintasugaras nyomtató esetében?

1. Gyenge nyomtatási minőség

Miről is van szó: A nyomtatott dokumentumon hiányoznak szóközök, vagy a színek eltérnek a monitoron láthatóktól.

Hol van a probléma: Ha egy tintasugaras nyomtatón rossz a nyomat, annak számos oka lehet. Leggyakrabban ez egy eltömődött nyomtatófej, egy üres patron vagy egy hibás tár.

Megoldási javaslat: Futtassa le a nyomtatófej tisztítását. Ezt közvetlenül a nyomtató vezérlőpultján is megteheti. A nyomtatófej eltömődésének és a rossz nyomtatási hibák elkerülése érdekében próbáljon meg legalább havonta egyszer nyomtatni.

2. Hibaüzenet

Miről is van szó: A nyomtatási parancs beírása után hibaablak jelenik meg a számítógép monitorán.

Hol van a probléma: A lézernyomtatóhoz hasonlóan ezt valószínűleg egy rossz chip okozza.

Megoldási javaslat: Erősítse meg az üzenetet az OK gombra kattintva. Ha ez nem segít, próbálja meg megtisztítani a patron érintkezőit (például mikroszálas kendővel). A patronok enyhén oxidálódhatnak, ami megakadályozza a kommunikációt a nyomtatóval.

3. Kiszivárgott tinta

Miről is van szó: Az új patron kicsomagolása után azt tapasztalja, hogy tintafoltos az egész.

Hol van a probléma: A kiömlött festékhez hasonlóan magának a tintapatronnak a csatlakozásai is nyilvánvalóan meglazultak.

Megoldási javaslat: Ne helyezze a piszkos patront a nyomtatóba, mert beszennyezi. Azonnal küldje vissza a patront és reklamáljon.

Tipp: Baleset a nyomtatópatronnal? Ismerje meg, hogyan távolíthatja el a festéket vagy a tintát a ruhákból.

4. A nyomtatott oldalon megjelennek az előző nyomat „szellemei”

Miről is van szó: Szellemek, azaz az előző nyomtatás képei vagy szövegrészei jelennek meg az új dokumentumon.

Hol van a probléma: Míg a lézernyomtatóknál valószínűleg az optikai henger okolható, addig a tintasugaras nyomtatóknál a nyomtatófej okozza a hibát az esetek többségében, vagy az eltömődött a fúvókák (de a nyomtatónak ezt hibaüzenettel kell jeleznie).

Megoldási javaslat: Mindenekelőtt ellenőrizze, hogy a tintapatron megfelelően van-e behelyezve a nyomtatóba, és hogy a tinta nem szivárgott-e ki, és nem került-e be a nyomtatóba, hogy problémát okozzon. Ezután ellenőrizze a fúvókákat, ezt a nyomtató karbantartó programmal ellenőrizheti és tisztíthatja meg. Végül, de nem utolsósorban, győződjön meg arról, hogy frissített szoftverrel rendelkezik, beleértve a nyomtató-illesztőprogramokat. Ha a fenti lépések után is „szellemeket” lát nyomtatás közben, forduljon szakemberekhez.

5. A nyomtató csíkokat készít

Miről is van szó: Csíkokat lát a papíron, vagy a nyomtató kihagy egy színt.

Hol van a probléma: Lehet, hogy tintapatron (cartridge) kiszáradt.

Megoldási javaslat: Megpróbálhatja megtisztítani a száraz patront, vagy kidobhatja és kicserélheti egy újra. A tintasugaras nyomtatókban a kiszáradt tinta rengeteg bajt okozhat. Részletesebb információért olvassa el a Kiszáradt tinta a tintasugaras nyomtatóban: A probléma megoldása és megelőzése című cikkünket.

6. A nyomtató nem nyomtat

Miről is van szó: A nyomtatóra küldés után a nyomtató nem nyomtat, vagy egyáltalán nem jelenik meg a nyomtatási beállítások között.

Hol van a probléma: Lehet, hogy a nyomtató offline állapotban van, rosszul van csatlakoztatva, vagy hiányzik az illesztőprogram.

Megoldási javaslat: Először is ellenőrizze, hogy tintasugaras nyomtatója valóban csatlakozik-e a hálózathoz, és csatlakoztatva van-e az eszközhöz, ha USB-kábellel csatlakozik hozzá. Ha vezeték nélkül csatlakozik Wi-Fi-n keresztül, győződjön meg arról, hogy ugyanahhoz a Wi-Fi hálózathoz csatlakozik mindkét készülék. Ha a nyomtató továbbra sem érhető el, próbálja meg újraindítani a nyomtatót és a számítógépet, és újratelepíteni a nyomtató-illesztőprogramokat.

istock-1135153593.jpg

7. Papírelakadás a nyomtatóban

Miről is van szó: A nyomtató nem nyomtatja ki a kért dokumentumot.

Hol van a probléma: Elakadt a papír a nyomtatóban.

Megoldási javaslat: A papír elakadhat a nyomtató belsejében nyomtatás közben, vagy közvetlenül azután, hogy a nyomtató behúzta azt. Ügyeljen arra, hogy a nyomtatóhoz ajánlott megfelelő irodai papírt használja, megfelelően töltse be a tálcába, és ne tegyen túl sok papírt a nyomtatóba. A papír legyen tiszta és egyenes, ne gyűrődjön, különben könnyebben elakad. Ha a papír elakadt, erővel húzza ki a papírt a nyomtatóból, de fokozatosan és óvatosan húzza ki, hogy ne szakadjon el, mert azzal még jobban megnehezíti a munkáját.

8. Lassú nyomtatás

Miről is van szó: A nyomtató lassan nyomtat, a dokumentum nyomtatása a szokásosnál lényegesen hosszabb ideig tart.

Hol van a probléma: Rosszul van beállítva a papírtípus.

Megoldási javaslat: Lehetséges, hogy tévedésből más típusú papírra állította be a nyomtatást, és a nyomtató más minőségben próbál nyomtatni. Nyissa meg a nyomtató beállításait, és módosítsa a papírtípust sima papírra a nyomtatási tulajdonságokban. Ha a nyomtató vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózathoz csatlakozik, a lassú nyomtatás oka lehet a gyenge jel vagy van valami a közelben, ami zavarja. Végül, de nem utolsósorban ellenőrizze, hogy az eredeti toner chipje nem sérült-e. Ha a fentiek egyike sem segít, előfordulhat, hogy a nyomtató paraméterei és szoftverbeállításai elavultak, és itt az ideje új nyomtató vásárlásának.

Hogyan lehet megelőzni a problémákat? Legyenek patron-készletei otthon

A leggyakoribb „probléma”, amellyel lézeres és tintasugaras nyomtató esetében is találkozhat, az az, hogy egyszerűen kifogy a tinta. Szándékosan tettük idézőjelbe a probléma szót, mert nagyon könnyen orvosolható: Tekintse meg toner és patron választékunkat, és vásároljon extra utántöltőket készleteibe.

Ha sok nyomtatott papír gyűlt össze otthon (és nem csak azért, mert a nyomtatóval akadt gondja), ne dobja ki a szemetesbe! Kreatívan alkothat nyomtatott papír segítségével. Olvassa el, mit tehetünk a nyomtatott papírral című cikkünket. 

istock-1371713747.jpg
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

A színek pszichológiája: hogyan hatnak a színek, és mire kell figyelni nyomtatáskor?

Értelem vagy érzelem alapján hoz döntéseket? Bár valószínűleg az első lehetőséget választotta, számos pszichológiai tanulmány a második...

11. 10. 2021  Teljes cikk »

Mi lehet az oka annak, hogy a kompatibilis toner működése hirtelen leáll?

A nyomtatója egyik napról a másikra leállt, és azt jelzi, hogy a festék- vagy tintapatront nem ismeri fel? Ha kompatibilis tonereket...

24. 5. 2021  Teljes cikk »

Ingyenes szállítás

19 999Ft feletti megrendelés esetén

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap