Mi okozhatja a rossz nyomtatást, avagy a leggyakoribb problémák és azok megoldása

04. 3. 2020

4. Március 2020, 10:53 | A megvásárolt új tonert vagy patront helyezze be a lézer- vagy tintasugaras nyomtatóba. Töltsön fel egy dokumentumot a számítógépébe, és küldje el a nyomtatási megbízást. Ideális esetben egy szépen nyomtatott szöveggel vagy képpel ellátott papírt fog kapni. De mi van akkor, ha ez még sem sikerül? Hibás patront vásárolt, vagy a hiba a nyomtatóban van? A következő cikkben összefoglaltuk a nyomtatással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket és tippeket adunk azok megoldásához.

A megvásárolt új tonert vagy patront helyezze be a lézer- vagy tintasugaras nyomtatóba. Töltsön fel egy dokumentumot a számítógépébe, és küldje el a nyomtatási megbízást. Ideális esetben egy szépen nyomtatott szöveggel vagy képpel ellátott papírt fog kapni. De mi van akkor, ha ez még sem sikerül? Hibás patront vásárolt, vagy a hiba a nyomtatóban van? A következő cikkben összefoglaltuk a nyomtatással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket és tippeket adunk azok megoldásához.

Problémák a lézernyomtatóval történő nyomtatáskor 

A lézernyomtató működését részletesen bemutattuk a: Lézernyomtatók A – Z-ig cikkünkben. Röviden:működése egyszerű, a számítógép küld egy utasítást a nyomtatónak, a papír megérkezik a tonerkazettához ahol különböző hengereken keresztül megy, majd a fényhengeren keresztül, ahol a henger felületére rajzolt pontok a meghatározott képet ráégetik a papírra, majd a fölösleges tonerpor lehúzásra kerül.  A folyamat során előforduló leggyakoribb hibák:

Foltok

Mi történik:  Szabálytalan foltok láthatók a kinyomtatott dokumentumon.
Hol van a hiba: Valószínűleg a nyomtatóban kell keresni a hibát. Lehetséges, hogy némi festékpor kiszóródott  és a papírra került.
Megoldás: Ha csak egy kevés por szóródott ki, akkor a probléma néhány nyomtatás után megszűnik. A problémát elkerülheti, ha a nyomtatót egy szakember rendszeresen tisztítja.

Vízszintes csíkok 

Mi történik: Csíkok láthatók a dokumentumban, amelyek ismétlődnek.
Hol van a hiba: Ennek oka az optikai vagy mágneses dob hibás működése lehet.
Megoldás: A dobot sürgősen cserélni kell. 

Függőleges csíkok 

Mi történi: Csíkokat láthat a dokumentum teljes hossza mentén.
Hol van a hiba: Ebben az esetben a legvalószínűbb probléma a dobegység tisztítójában van. Ez utóbbi célja a pormaradékok eltávolítása minden nyomtatás  után. Ha ez az alkatrész valahol törött, a henger nem tisztul meg, így por marad a papíron.
Megoldás: Cseréltesse ki ezt az alkatrészt egy szakemberrel.

Szöveg vagy egy kép ismétlése 

Mi történik: A dokumentumon az előző nyomtatás maradványai láthatóak.
Hol van a hiba: Ezek a helyzetek akkor fordulnak elő, amikor az optikai dob nem merül le teljesen, és a visszatekerés után megismétli az előző  nyomtatását. A henger vagy a nyomólap sérült.
Megoldás: A nyomtatót szakértőnek kell ellenőriznie. Ezután a hibás alkatrészt kicserélik.

Túl gyenge nyomtatás a dokumentumok egyes részeinél

Mi történik: A papír oldalain vagy közepén a nyomtatás lényegesen gyengébb, mint a többi résznél.
Hol van a hiba: A dokumentum bizonyos pontjain a rossz nyomtatásnak két oka lehet. Vagy kevés a festék, vagy egy védő szalag maradt a kazettán, amely lényege, hogy csökkentse a festékpor spontán kiömlésének esélyét.
Megoldás:  Ha már hosszú ideig használta a patront a nyomtatóban, és úgy látja, hogy a festék kifogyott, egy rövid távú megoldás lehet, ha a tonert kivesszük a nyomtatóból, könnyen megrázzuk és visszahelyezzük a helyére. Ez felrázza a por többi részét. Mindenesetre keressen új utántöltőt. Ha az új festékkazetta problémákat okoz, akkor elfelejtette eltávolítani a védőszalagot. Távolítsa el és próbálja meg újra kinyomtatni a dokumentumot.

Túl világos nyomtatás

Mi történik: A dokumentum sokkal világosabb, ha kinyomtatja, mint ahogy a számítógép monitorján kinéz.
Hol van a hiba: Ezt a hibát az optikai dob hibásan működő fényérzékeny rétege okozza. Ha kevesebb port használt mint kellene, akkor a nyomtatási eredemény világosabb lesz.
Megoldás: A hibás optikai dobot szakembernek kell ellenőriznie. 

Helytelen színek

Mi történik: A nyomtatott dokumentum képe vagy szövege teljesen eltérő árnyalatú, mint ahogy a monitoron megjelenik.
Hol a hiba: Ez rossz kalibrálást jelenti. Ez az a folyamat, amelynek során a festékkazettákat úgy állítják be, hogy együtt működjenek a megfelelő árnyalatok a nyomtatásnál. Általában a nyomtatók automatikusan elvégzik a kalibrálást, de ez nem mindig van így.
Megoldás: Futtassa le a nyomtató kalibrálását/tisztítását. 

Fekete oldalak

Mi történik: Szöveg vagy kép helyett az egész oldal feketén jelenik meg.
Hol a hiba: A helytelenül töltött optikai dob okozza a fekete oldalakat. A festék átforgatása után a festék a teljes felületéhez tapad, majd rápréselődik a papírra.
Megoldás: A nyomtatót bízza szakértőre. Megvizsgálja  a hengert, ellenőrzi a töltését és gondoskodik az alkatrészek kicseréléséről.

Hibaüzenet

Mi történik: Ha nyomtatási parancsot ad meg, akkor a számítógép képernyőjén megjelenik egy üzenőmező, amelyben felszólítja: "Cserélje ki a festéket" vagy "Nincs festék telepítve".
Hol a hiba: A chip hibás.
Megoldás:  Ha semmi sem történik az OK gombra kattintás után, vagy ha egyáltalán nem tudja nyugtázni az üzenetet, és a nyomtatás nem lehetséges, akkor ki kell cserélnie a festékkazettát.

Kiömlött festékkazetta

Mi történik: Ha az új festékkazettát kicsomagolja, megeshet, hogy egy kis por szóródik  ki Önre.
Hol a hiba: Ez a hiba valószínűleg a szállítás során történt. Néhány toner érzékeny az ütésre, így meglazulhatnak a csatlakozók. Hiba fordulhat elő a gyártásnál is, például az egyik csavar nem lett behúzva rendesen.
Megoldás:  Ne használjon olyan festékkazettát amelyből szóródik a por, inkább reklamálja azt.

Tintasugaras nyomtatási problémák

Ahogy a lézer vs. tintasugaras nyomtatóknál leírtuk, a tintasugaras nyomtatók aprócska festékcseppeket fecskendeznek a papírra, festékfúvókák segítségével. Egy nyomtatófej akár több száz fúvókát is tartalmazhat.Óriási sebességgel fecskendezik be a tintapatronokat. A tintapatronban lévő chip biztosítja a kommunikációt a nyomtató és a számítógép között. E folyamat során a következő problémákkal szembesülhet:

Rossz nyomtatási minőség 

Mi történik: A kinyomtatott dokumentumon hiányzik a szöveg egy része, vagy a színek különböznek a monitoron lévőktől.
Hol van a hiba: A tintasugaras nyomtató rossz nyomtatásának számos oka lehet. A leggyakoribb ok lehet az eldugult nyomtatófej, üres patron vagy hibás patron.
Megoldás:  Indítsa el a nyomtatófej tisztítását. Ezt közvetlenül a nyomtató vezérlőpultján lehet megtenni. Az eltömődések elkerülése érdekében próbáljon meg legalább havonta pár oldalt nyomtatni.

Hibaüzenet

Mi történik: Hibaüzenet jelenik meg a számítógép monitorán, miután megadta a nyomtatási parancsot.
Hol a hiba: Mint a lézernyomtatóknál, ezt valószínűleg a rossz chip okozhatja.
Megoldás: Kattintson a megerősítéshez az OK gombra. Ha ez nem segít, próbálja megtisztítani a patron érintkezőit (például egy mikroszálas kendővel). Könnyen piszkolódnak az érintkezők, így megakadályozzák a nyomtatóval való kommunikációt.

Kiömlött tinta 

Mi történik:Amikor kicsomagolja az új patront, észreveszi, hogy piszkos a patron.
Hol van a hiba: Hasonlóan a tonerekhez a  nyomtatópatron csatlakozói nyilvánvalóan meglazultak a szállítás során.
Megoldás: Soha ne helyezzen piszkos patront a nyomtatóba, inkább reklamálja azt.

Hogyan lehet megelőzni a problémákat? Vásároljon tartalékba

A leggyakoribb "probléma", amely  mind lézeres, mind tintasugaras nyomtatónál előfordul, az az, amikor egyszerűen kifogy a tinta/toner. Ebben az esetben a probléma szót szándékosan helyeztük idézőjelbe, mert azt egyszerűen kiküszöbölhetjük. Nézze meg toner- és patron kínálatunkat, és vásároljon nyomtatófestéket a nyomtatóhoz.
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére
Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll