Miért fogynak a színes tonerek fekete-fehér nyomtatásnál is?

22. 3. 2017

22. Március 2017, 07:56 | Előfordult, hogy fekete-fehér nyomtatás állított be, miközben a színes tonerek is fogynak? Szeretett volna megtakarítani, de így sem tudta elkerülni a színes kazetták cseréjét? Néhány tintasugaras és lézernyomtató fogyasztja a fekete-fehér nyomtatásnál a színes tonereket is. Hogy ez miért van így? És módosítható ez a beállítás?

A szürke szivárvány összes színe

Az lenne klogikus, ha a fekete-fehér nyomtatásnál csak a fekete toner lenne használva. De ez nem mindig van így. Azzal is találkozhat, hogy a fekete színbe hozzáadódnak a színes tonerek, a szürke árnyalatok nyomtatásánál szinte mindig keverednek.

A színes festékkazetták a nyomtatás során, például a betűk szegélyének simításához fogynak.

Amennyiben vízjelet használ, akkor a vízjel nyomtatásához a sárga színt használja a nyomtató. Gyakorlatilag az összes lézernyomtató a vízjelet automatikusan csinálja. Ugyanúgy szükséges megemlíteni azt a tényt, hogy egy kis festéket a nyomtató a bekapcsolása után a nyomtatófejek kalibráláshoz vessz igénye.

Ebben nem lenne semmi rossz, amennyiben a nyomtató akkor is nyomtat, ha valamelyik toner kifogy. De ez sokszor nem fordul elő. És hogy miért nem? Természetesen a üzlet tehet róla - a nyomtató gyártók ezzel hatnak az új (ideálisan eredeti) tonerek vásárlásra és ezáltal növelik bevételüket.

Hogyan lehet csökkenteni a színes tonerek fogyását a fekete-fehér nyomtatásnál

Csökkenteni lehet a színes tonerek „pazarlását“? Amennyiben eltekintünk a fekete-fehér nyomtató vásárlástól, néhány lehetőség mégis csak van.

1. Állítsa be nyomtatót

Néhány nyomtatónál be lehet állítani, hogy a fekete-fehér nyomtatáshoz a fekete tonert használja vagy színeseket. Ellenőrizze a használati útmutatóban, hogy az Ön nyomtatója rendelkezik-e ezzel a lehetőséggel, amennyiben igen, állítsa be a fekete toner használatát.

Főleg a drahá készülékek teszik lehetővé beállítani azt is, hogy a nyomtatás abban az esetben is befejeződjön, ha valamelyik színes toner kifogy. Vigyázzon, nehogy az üres tonert hosszú ideig a nyomtatóba hagyja - kiszáradt tinta károsíthatja a nyomtatóját.

2. Ellenőrizze a beállítást minden nyomtatás előtt

A tanácsunk banálisnak tűnhet, de néhány program nem veszi figyelembe a nyomtató beállításait és színesen nyomtat. Szöveg nyomtatás esetén csak akkor fogja észrevenni, ha a nyomtató jelzi - valamelyik toner üres. Minden nyomtatás előtt ellenőrizze üzenet ablakban, hogy a nyomtatás fekete fehér lesz.

3. Feleslegesen ne kapcsolja ki a nyomtatót

Ahogy fent említettük, a nyomtató minden egyes bekapcsolásakor a nyomtatófejeket kalibrálása során elvesz egy kevés tintát az összes tonerből. Amennyiben többször nyomtat a nap folyamán, hagyja a nyomtatót egész idő alatt bekapcsolva.

4. A lehető legtöbb dokumentum nyomtasson egyszerre

Ahogy fekete-fehér a színes nyomtatásra is érvényes, hogy egy dokumentum nyomtatásnál több toner használódik el mint egy nagyobb mennyiségű papír nyomtatása során. Amennyiben lehetősége van, gyűjtse össze a nyomtatásra szánt anyagot és egyszerre nyomtassa ki.

Szükség van az új festékkazetára

Még ha be is tartja a fent említett tanácsokat, néha elkerülhetetlen a színes tonerek cseréje a fekete-fehér nyomtatásnál. Már csak azért is, hogy néhány nyomtató a kalibrálás során szükségesnél több tintát használ el.

A tintasugarasnyomtatók kazettáinak az a előnye, hogy például utántölthetők útántöltő kazettával vagy újra fel lehet használni. Viszont a lezérnyomtató patronoknak sem kell mindig eredetinek lenne. A piacon többféle úgynevezett alternatív toner is megtalálható és amely minősége hasonló.

Kérjen tanácsot a megfelelő toner kiválasztásához, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap