A HP márka története - egy életre szóló barátság

14. 3. 2019

14. Március 2019, 15:37 | Google, Apple, Amazon, Microsoft. Ezek az eredetileg pici, garázscégek a kis vállalatok szinonimái voltak, azok alapítóinak a kezdeteknél csak pár centje volt. Idővel ezek a vállalatok megnőttek és az általuk kínált termékek vagy szolgáltatások megváltoztatták a világot. Néha a sikerhez elég volt egy ötlet, máskor egy adag pimaszság, aminek a segítségével az ilyen cégek tulajdonosai a jó ötlet ellopták a konkurenciától. Egyesek sorsa filmek forgatókönyveként is szolgált. A filmeket, mint például a Közösségi háló, a Szilikonvölgy kalózai, vagy épp a Jobs majdnem mindenki ismeri közülünk. Egy azonban hiányzik: a Hewlett - Packard cég, a számítógép ipar egyik ikonjának története.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

„Ez a történet igaz, görbüljek meg, ha hazudok….“

Elmesélünk önnek egy történetet, amiben egy csodálatos feltaláló megismerkedik egy másik csodálatos elmével, egy mérnökkel, amiből egy nagyon sikeres vállalkozás és egy életre szóló barátság jött létre. Ezeknek az úriembereknek a neve William Hewlett és David Packard volt és a Kaliforniában található Stanfordi egyetem villamoskarán végzett tanulmányaik során ismerték meg egymást.

Az 1934-es év két tehetséges mérnök tanulmányainak sikeres befejezését jelentette a Stanfordi egyetemen, akik később üzletemberek és életre szóló barátok lettek: ők Bill Hewlett (teljes nevén William Redington Hewlett) és David Packard voltak. Együttműködésük már 1935-ben elkezdődött, tehát a nagy gazdasági válság idején, de egy közös vállalkozás indításáról először egy Coloradoban töltött kirándulás során, egy horgászás közben beszéltek.

És így öt évvel azt követően, hogy elhagyták alma materüket, az 1939-es év elején, amerikai álmuk körvonalazódni kezdett. A vállalat székhelyéül egy kétszintes házat választottak nem messze a Palo Altotól, az Addison Avenue 367-es szám alatt (eredetileg 369). A házhoz egy fa garázs is tartozott, ahol megfelelő kiindulási pontot találtak, jövőbeli terveik számára. 1987-ben ezt a műhelyet Kalifornia, állami műemlékké nyilvánította.

hp1-nahled2.jpg

A befektetés kezdetének időpontja 1939 január 1. volt. És az első befektetés, amit a formálisan ezen a napon létrejött cégbe befektettek, az mindössze 538 amerikai dollár volt. A frissen létrehozott cég első terméke a 200A audio oszcillátor volt, ami a hangberendezések tesztelésére szolgált. A későbbi modell, a 200B annyira minőségű volt, hogy az akkor még kezdő, de ma már legendás, világhírű amerikai producer és rendező, Walt Disney stúdiója is megvásárolta. A HP tovább növekedett: két évvel a megalapítást követően a cég forgalma több mint 100 000 dollár volt, majd két évvel még később már nem egész egy millió volt az éves forgalma a cégnek. 1947. augusztus 8-án a Hewlett-Packard átalakult részvénytársasággá, 1957. november 6-án részvényeit nyilvános kereskedelemre bocsátotta.

„Feldobott az érme…“

A vállalat neve nem túl eredeti, nyilvánvaló, hogy annak elnevezése a Hewlett - Packard (röviden HP) a két alapító tag vezeték nevének kezdőbetűiből áll. A sorrendről eredetileg egy érme feldobásával döntöttek. Ugyan a győztes David Packard volt, de végezetül úriember módjára visszalépett és a két férfi megegyezett abban, hogy elektronikai cikkekekkel foglalkozó cégüket Hewlett-Packard Company névre keresztelik. Először a cég mindkét tulajdonosa a földműveléshez és gazdálkodáshoz kapcsolódó különböző termékeket gyártott és árult (pl. voltmérőt, számológépet, továbbá bowling pályákhoz használt készülékeket vagy épp automatikus öblítő rendszereket), csak a későbbiek folyamán specializálódtak a csúcstechnológiájú elektronika gyártására.

hp2-nahled2.jpg

Ami a cég története folyamán változott, az a cég logója. Eredetileg a két jól ismert betű a hp egy osztott kék téglalapban helyezkedett el; 1981-től azonban ez a két fehér betű egy ugyanolyan színű körben helyezkedik el. Az utolsó változás 2016-ban történt, amikor a világ fénye egy arany futurisztikus logót látott meg, élesen vágott betűkkel. Négy perjelből van létrehozva - két rövidebből és két hosszabból - és a Moving brands designer stúdió áll mögötte.

Az amerikai vállalat leghíresebb termékeként a HP 2100/ HP 1000 mini számítógépet, az első tudományos- (HP 9100A) és személyi- vagy zsebszámológépet (HP-35 1972-ből) említhetjük, a cég azonban a világhírnevet a 20. század 80-as éveiben gyártott tintasugaras és lézernyomtatóinak köszönhetően szerezte meg.

Oszd meg és uralkodj

Ma a Hewlett-Packard (röviden HP) egy nemzetközi cég, területén az egyik legnagyobb. Központja Kaliforniában, Palo Altoban található és a világ csaknem összes államában képviselteti magát. A cég megnevezése működésének teljes ideje alatt ugyanaz maradt, ha nem soroljuk ide a cég 2015. augusztus 1-jén bekövetkezett kettéválását. Két önálló divízió jött létre: HP Inc. (HP.com) és Hewlett-Packard Enterprise (HPE.com), amiből a HP Inc. a hardwarekért és az új technológiákért felel, míg a HPE a szoftver fejlesztéseket jegyzi.

A vállalkozás tevékenységi területébe mindenek előtt az informatikai technológiák és az azzal kapcsolatos termékek tartoznak:

  • tintasugaras, lézeres és nagyformátumú nyomtatók, 3D nyomtatók,
  • PC, laptopok, szerverek, tabletek,
  • monitorok,
  • szkennerek, multifunkciós berendezések,
  • egerek és billentyűzetek,
  • webkamerák,
  • digitális fényképezőgépek,
  • hálózati elemek,
  • tudományos számológépek.

A cég termékkínálatában természetesen tonereket, festékkazettákat és minden a nyomtatókkal és az IT területtel kapcsolatos fogyasztási cikket is megtalálhatunk. Ezekkel a termékekkel majdnem minden irodában, boltban és háztartásban találkozhatunk. A világon milliónyi a HP hagyományos kék logójával ellátott minőségi terméket találunk. A Hewlett-Packard márkájú lézersugaras nyomtatók nem csak Magyarországon a legkeresettebbek már hosszú ideje.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

canonlogo

Canon: A világ egyik leginnovatívabb márkájának története

Az első kamerát 1934-ben készítették, és amellett, hogy feltűnően hasonlítottak az akkoriban ismert híres Leica kamerákhoz, nem voltak...

19. 11. 2019  Teljes cikk »

uvod

Xerox: A technológiai úttörője, aki megalapozta az irodai technológiák jelenlegi állapotát, ahogy ma ismerjük

Ennek a márkának a neve a másolás szinonimájává vált. A xerográfia feltalálása azonban egyáltalán nem az egyetlen mérföldkő az irodai...

11. 1. 2020  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap