Hogyan gyártják és hasznosítják újra a papírt?

A közelmúltig a papír volt civilizációnk legfőbb információs médiuma. Bár a digitális média megfosztotta ettől a szerepétől, papír nélkül mégsem tudnánk boldogulni. Karton formájában minden formájú és méretű termék szállításának szerves része. Ismerje meg, hogyan készül a papír, és hányszor lehet újrahasznosítani.

A papír története kr. e. 3. évezredre nyúlik vissza, amikor az ókori Kínában (akkor még lenből és selyemből) kezdték előállítani. A "fából" készült papír gyártása Európában csak a 15. században kezdődött. Ennek a nyersanyagnak a termelése folyamatosan növekszik; 2008-ban körülbelül 391 millió tonna papírt gyártottak, tíz évvel később pedig majdnem 420 millió tonnát.

A gyártás vezető pozícióját - talán egyesek számára meglepő módon - a karton foglalja el, ami majdnem megduplázza az irodai papír termelésének mennyiségét. Ennek oka az, hogy a nemzeti és nemzetközi áruszállítás elengedhetetlen része, amelynek volumene évről évre hatalmas ütemben növekszik.

Papírgyártás lépésről lépésre

21.jpeg

Közép-Európában a papírgyártás hagyományos alapanyaga a kéregtől és levelektől megfosztott lucfa. Cellulózrostokat tartalmaz (az egyes növényi sejtek falát alkotják), amelyeket a lignin molekuláris "hídjai" kapcsolnak egymáshoz (ez adja a fa szilárdságát).

Az irodai papír gyártása során a fát apró darabokra vágják. Ezeket a cellulóz megőrzése érdekében úgy kezelik, hogy közben lignin lebomoljon. Ellenkező esetben a papír túl merev a normál használathoz. Az apró darabokat ezért magas nyomáson és hőmérsékleten forralják agresszív kémiai keverékben (összetétele folyamatonként változó). A lignin feloldódik és pép képződik.

A következő lépésben a pépet vízben kisebb szálakká őrlik és színtelenítik. Számos vegyi anyagot adnak a keverékhez a papír jobb szilárdsága és állaga érdekében.

A kapott pépet több egymást követő lépésben szárítják:

  • gravitáció útján a szitán a gravitáció hatására (a víz lefolyik),
  • préseléssel (a nedvesség aktív eltávolítása nyomással),
  • szárítással.

A szárítás során keményítőt visznek fel a papírra, hogy a végtermék ne legyen túl nedvszívó, és problémamentesen lehessen írni.

Száradás után a papír - a simítás érdekében - áthalad egy speciális hengeren (úgynevezett kalander). Szükség esetén ebben a szakaszban újabb felületkezelést alkalmaznak. Ily módon készül például a bevonatos vagy viaszolt papír.

Az élek igazítása után a kész papírt végül óriási orsókra tekerik. Innentől kezdve a papírt a kívánt formátumra vágják, ill továbbküldik az ügyfeleknek további feldolgozás céljából.

Hogyan készül a karton?

A kartongyártás során a rostanyagban nagyobb mennyiségű lignin marad, ami a fának nagy szilárdságot biztosít. Tipikus barna színű, rendkívül tartós nátronpapír készítésére használják. Ennek a papírnak több rétegű nyomásával sima karton jön létre.

Hullámkarton esetén a gyártási folyamat bonyolultabb. Az egyes rétegek egy speciális eszközön haladnak át; a felső rétegen, magas hőmérséklet hatására, tipikus hullámokat extrudálnak, amelyekre ragasztót visznek fel. A következő lépésben a hullámkartont az alsó, egyenes rétegekre ragasztják. A hullámkarton gyártásának teljes körű műszaki leírása megtalálható ebben a videóban:

Hogyan kell megfelelően szelektálni és újrahasznosítani a papírt?

A papír újrahasznosítását számos mítosz övezi. A leggyakoribb az, hogy csökkenti a környezet terhelését. De ez nem egészen igaz. A hulladékpapír újrafeldolgozása tényleg megkíméli a fákat, de a víz- és villamosenergia-fogyasztása viszont nagyon igényes.

Tehát, ha lehetséges, csökkentse a minimumra a papírfogyasztást - például a nyomtatással kapcsolatos megtakarítási tippjeink segítségével. Ha azonban nincs választása, és mindenképp szükséges nyomtatnia, használjon sima, kezeletlen, újrahasznosítható irodai papírt. Újrahasznosítani lehetséges a:

  • szórólapokat,
  • újságokat és magazinokat,
  • promóciós anyagokat,
  • kartonokat.

A bevonatos papír (viaszolt, bevont) és a "piszkos" papírhulladék (higiéniai cikkek, nedves vagy zsíros lapok) viszont nem alkalmas újrahasznosításra.

Tipp: Ne felejtse elolvasni cikkekeinket a különböző típusú papírokról és a papír minőségéről is.

Az újrahasznosításra szánt papírt helyezze a tipikus kék színű kukába, vagy adja le egy gyűjtőudvarba. Nagyobb mennyiségű papírhulladékot térítés ellenében speciális gyűjtőcég veheti át.

3.jpeg

A papír újrahasznosítása és felhasználása

Az újrahasznosítás célja - csakúgy, mint a papírgyártásban - olyan pép előállítása, amely tovább feldolgozható a fent írt lépésekkel.

Az újrahasznosítási technológia viszonylag egyszerű: a válogatott hulladékpapírt először egy pépesítő berendezésben vízbe áztatják. A keletkező keverékből ezután eltávolítják a nyomdafesték maradványokat (ezt az eljárást úgy hívják, hogy deinking), valamint a különféle kapcsokat és csatokat.

A papír a felhasznált papír típusától és technológiájától függően akár ötször is újrahasznosítható. Minősége azonban minden körben jelentősen romlik, mert a papírszálak romlanak. Ezért kartonokat vagy WC-papírt leggyakrabban újrahasznosított papírból állítják elő. De vannak olyan újrahasznosított irodai papírok is, amelyek felhasználhatók nyomtatókban vagy másolókban.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Nem minden papír papír, 1. rész: A felhasználásra koncentrálva

Ha napi rendszerességgel nyomtat, biztos tisztában van vele, hogy nem csak egy féle papír létezik. Többféle papír típust ismerünk, ezeket...

Nem minden papír papír, 2. rész: A minőségre koncentrálva

Ha napi rendszerességgel nyomtat, biztos tisztában van vele, hogy nem csak egy féle papír létezik. Többféle papír típust ismerünk, ezeket...

Ingyenes szállítás29 999Ft feletti megrendelés esetén
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll