Hogyan gyártják és hasznosítják újra a papírt?

05. 7. 2021

5. Július 2021, 10:00 | A közelmúltig a papír volt civilizációnk legfőbb információs médiuma. Bár a digitális média megfosztotta ettől a szerepétől, papír nélkül mégsem tudnánk boldogulni. Karton formájában minden formájú és méretű termék szállításának szerves része. Ismerje meg, hogyan készül a papír, és hányszor lehet újrahasznosítani.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A papír története kr. e. 3. évezredre nyúlik vissza, amikor az ókori Kínában (akkor még lenből és selyemből) kezdték előállítani. A "fából" készült papír gyártása Európában csak a 15. században kezdődött. Ennek a nyersanyagnak a termelése folyamatosan növekszik; 2008-ban körülbelül 391 millió tonna papírt gyártottak, tíz évvel később pedig majdnem 420 millió tonnát.

A gyártás vezető pozícióját - talán egyesek számára meglepő módon - a karton foglalja el, ami majdnem megduplázza az irodai papír termelésének mennyiségét. Ennek oka az, hogy a nemzeti és nemzetközi áruszállítás elengedhetetlen része, amelynek volumene évről évre hatalmas ütemben növekszik.

Papírgyártás lépésről lépésre

21.jpeg

Közép-Európában a papírgyártás hagyományos alapanyaga a kéregtől és levelektől megfosztott lucfa. Cellulózrostokat tartalmaz (az egyes növényi sejtek falát alkotják), amelyeket a lignin molekuláris "hídjai" kapcsolnak egymáshoz (ez adja a fa szilárdságát).

Az irodai papír gyártása során a fát apró darabokra vágják. Ezeket a cellulóz megőrzése érdekében úgy kezelik, hogy közben lignin lebomoljon. Ellenkező esetben a papír túl merev a normál használathoz. Az apró darabokat ezért magas nyomáson és hőmérsékleten forralják agresszív kémiai keverékben (összetétele folyamatonként változó). A lignin feloldódik és pép képződik.

A következő lépésben a pépet vízben kisebb szálakká őrlik és színtelenítik. Számos vegyi anyagot adnak a keverékhez a papír jobb szilárdsága és állaga érdekében.

A kapott pépet több egymást követő lépésben szárítják:

  • gravitáció útján a szitán a gravitáció hatására (a víz lefolyik),
  • préseléssel (a nedvesség aktív eltávolítása nyomással),
  • szárítással.

A szárítás során keményítőt visznek fel a papírra, hogy a végtermék ne legyen túl nedvszívó, és problémamentesen lehessen írni.

Száradás után a papír - a simítás érdekében - áthalad egy speciális hengeren (úgynevezett kalander). Szükség esetén ebben a szakaszban újabb felületkezelést alkalmaznak. Ily módon készül például a bevonatos vagy viaszolt papír.

Az élek igazítása után a kész papírt végül óriási orsókra tekerik. Innentől kezdve a papírt a kívánt formátumra vágják, ill továbbküldik az ügyfeleknek további feldolgozás céljából.

Hogyan készül a karton?

A kartongyártás során a rostanyagban nagyobb mennyiségű lignin marad, ami a fának nagy szilárdságot biztosít. Tipikus barna színű, rendkívül tartós nátronpapír készítésére használják. Ennek a papírnak több rétegű nyomásával sima karton jön létre.

Hullámkarton esetén a gyártási folyamat bonyolultabb. Az egyes rétegek egy speciális eszközön haladnak át; a felső rétegen, magas hőmérséklet hatására, tipikus hullámokat extrudálnak, amelyekre ragasztót visznek fel. A következő lépésben a hullámkartont az alsó, egyenes rétegekre ragasztják. A hullámkarton gyártásának teljes körű műszaki leírása megtalálható ebben a videóban:

Hogyan kell megfelelően szelektálni és újrahasznosítani a papírt?

A papír újrahasznosítását számos mítosz övezi. A leggyakoribb az, hogy csökkenti a környezet terhelését. De ez nem egészen igaz. A hulladékpapír újrafeldolgozása tényleg megkíméli a fákat, de a víz- és villamosenergia-fogyasztása viszont nagyon igényes.

Tehát, ha lehetséges, csökkentse a minimumra a papírfogyasztást - például a nyomtatással kapcsolatos megtakarítási tippjeink segítségével. Ha azonban nincs választása, és mindenképp szükséges nyomtatnia, használjon sima, kezeletlen, újrahasznosítható irodai papírt. Újrahasznosítani lehetséges a:

  • szórólapokat,
  • újságokat és magazinokat,
  • promóciós anyagokat,
  • kartonokat.

A bevonatos papír (viaszolt, bevont) és a "piszkos" papírhulladék (higiéniai cikkek, nedves vagy zsíros lapok) viszont nem alkalmas újrahasznosításra.

Tipp: Ne felejtse elolvasni cikkekeinket a különböző típusú papírokról és a papír minőségéről is.

Az újrahasznosításra szánt papírt helyezze a tipikus kék színű kukába, vagy adja le egy gyűjtőudvarba. Nagyobb mennyiségű papírhulladékot térítés ellenében speciális gyűjtőcég veheti át.

3.jpeg

A papír újrahasznosítása és felhasználása

Az újrahasznosítás célja - csakúgy, mint a papírgyártásban - olyan pép előállítása, amely tovább feldolgozható a fent írt lépésekkel.

Az újrahasznosítási technológia viszonylag egyszerű: a válogatott hulladékpapírt először egy pépesítő berendezésben vízbe áztatják. A keletkező keverékből ezután eltávolítják a nyomdafesték maradványokat (ezt az eljárást úgy hívják, hogy deinking), valamint a különféle kapcsokat és csatokat.

A papír a felhasznált papír típusától és technológiájától függően akár ötször is újrahasznosítható. Minősége azonban minden körben jelentősen romlik, mert a papírszálak romlanak. Ezért kartonokat vagy WC-papírt leggyakrabban újrahasznosított papírból állítják elő. De vannak olyan újrahasznosított irodai papírok is, amelyek felhasználhatók nyomtatókban vagy másolókban.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Nem minden papír papír, 2. rész: A minőségre koncentrálva

Ha napi rendszerességgel nyomtat, biztos tisztában van vele, hogy nem csak egy féle papír létezik. Többféle papír típust ismerünk, ezeket...

8. 1. 2019  Teljes cikk »

Mindent a papírról [1. rész]: A használatra összpontosítva

Ha a nyomtatás az Ön számára a mindennapos tevékenység, akkor tudja, hogy nem csak egy féle papír létezik. Valójában többféle papírtípus...

29. 11. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap