Nem minden papír papír, 2. rész: A minőségre koncentrálva

08. 1. 2019

8. Január 2019, 12:10 | Ha napi rendszerességgel nyomtat, biztos tisztában van vele, hogy nem csak egy féle papír létezik. Többféle papír típust ismerünk, ezeket többféle paraméter alapján tudjuk megkülönböztetni egymástól, annak alapján is, mire tudjuk azokat felhasználni a nyomtatás során. Ezen cikk két részében fokozatosan megismerkedünk a legközismertebb és a kevésbé közismert papír típusokkal is, amelyekkel a nyomtatás során találkozhatunk.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Első rész

A papírral foglalkozott a felhasználás szempotból, azaz a küllönböző papírtípusokkal, aszerint mit kell nyomtatni.

A második részben a papír a minőségi megkülönböztetési jellemzőkkel foglalkozunk, mint például a tömeg, átlátszatlanság, fehérség vagy a formátum.

Formátum

A papír méreteit a formát szóval jellemezzük . Magyarországon és a világ legtöbb országában a formátumot az ISO 216 szabvány határozza meg, ezt 1:√2 arányával határozzuk meg, amelyet néha poetikusan "a harmónia kapujának" is nevezik. A soron következő formátum mindig ezt az arányt tartja fenn, és az előző formátum hosszabb oldalának félbe hajtásával jön létre.

Nálunk a leggyakoribb formátum az A4, amely 210 × 297 mm méretű papír. A klasszikus nyomtatókban a papír adagolót kisebb méretekre is szabhatja (A5 melynek mérete 148 × 210 mm, vagy például az úgynevezett DL, amelynek egy hosszú méretű boríték, azaz 220 × 110 ). A nagy formátumú nyomtatásokhoz a nagyformátumú nyomtatók használatosak.

Tömeg

A tömeg meghatározza, milyen nehéz a papír, adott esetben érvényes, hogy minél magasabb a tömeg, annál nagyobb a papír vastagsága. Így a nagyobb tömegű papírok erősebbek, ezért keményebbek és minőségebbik.

A klasszikus irodai papír súlya 80 g/m2, a gyakorlatban akár 300 g/m2-es papírral is találkozhat.

Átlátszatlanság

Átlátszatlanság a papír átláthatóságát jelenti, vagyis a képességét hogy ne engedje át a fényt. Minél magasabb az átláthatóságát, annál rosszabbul engedi át a napsütést. Az átlátszatlanság gyakran arányos a papír súlyával.

Fehérség

A fehérség arról tájékoztat, milyen mértékben tükrözi a papír vissza a fényt az összes hullámhosszon. Leegyszerűsítve, mennyire világos a papír és milyen konstrasztal jelenik meg rajta a sötét szöveg.

CIE (Világosítási Bizottság, amely a fehérség paraméter szerzője) határértékben adja meg, érvényes, hogy minél magasabb a CIE, annál fehérebb a papír....

Állag

Az állag határozza meg, milyen hatással van az érintés a papírra. Különböző felületkezelt papírok léteznek. A leggyakoribb osztályozás amivel találkozunk a sima és durva papír. De találkozhatunk például festmény vászonhoz hasonló textújú papírral is.

Minőségi osztály

A papír tulajdonságok együttesen a teljes minőséget határozzák meg. A papír minősége három minőségi osztályra osztható, amelyek különösen ott kell figyelembe venni, ahol gyakran nyomtatnak. A minőségi osztály adatokkal szolgál, például a porzásról, vagy arról, hogy a papír alkalmas-e kétoldalas nyomtatásra.

A osztály a legmagasabb minőségű papírt jelzi, amely főleg olyan helyekre alkalmas, ahogy szinte egyfolytában nyomtanak. Irodákban, amelyekben gyakori a nyomtatád B osztályú papír használata ajánlatos, háztartásban vagy irodákban, amelyekben csak néha nyomtatnak megteszi a C osztályú papír, közönséges használatra.

Válasszon megfelelő papírt, de ne feledkezzen meg a minőségi festékkazettáról sem

Függetlenül attól, hogy milyen formátumot, átlátszatlanságot, sima vagy durva papírt választ, a legmagasabb vagy a legalacsonyabb minőségű papírt, mindig nyomtatóra is szüksége lesz. És a nyomtatóhoz szüksége lesz festékkazettára is. És toner vagyunk szakemberek. Tekintse meg, hogy mely tonerek (https://www.tonerpartners.hu/webshop/festekkazettak-nyomtatokhoz/) találhatóak meg a kínálatunkban, és válassza ki a legmegfelelőbb tonert. És ha nem teljesen biztos választásában és segítségre van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk a info@tonerpartners.hu email címen, örömmel segítünk Önnek.

 

festékkazetta keresése

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Mindent a papírról [1. rész]: A használatra összpontosítva

Ha a nyomtatás az Ön számára a mindennapos tevékenység, akkor tudja, hogy nem csak egy féle papír létezik. Valójában többféle papírtípus...

29. 11. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap