Hogyan lamináljunk papírt (és válasszunk megfelelő laminálógépet)

Rendszeresen kell laminálnia névjegykártyákat, fontos dokumentumokat vagy egyéb anyagokat, és nem tudja, milyen típusú eszközt válasszon? Ebből a cikkből megtudhatja az összes lényeges információt - beleértve a lamináló fóliák közötti különbségeket és megismerheti a laminálási típusok közötti eltéréseket is.

Először is egy kis elmélet: a laminálás azt az eljárást jelenti, amelynek során a papírt tartósan "becsomagoljuk" egy átlátszó műanyag fóliába (jellemzően poliészter vagy polipropilén). Ez a fólia megvédi a papírt a további írástól, gyűrődéstől, nedvesedéstől és szennyeződéstől. Ugyanakkor erősíti és megakadályozza a szakadását.

Kétféleképpen laminálhatunk: vagy hővel, vagy hidegen (itt megkülönböztetünk úgynevezett nedves és száraz változatot is).

Meleg (klasszikus) laminálás

Ez a fajta laminálás 90-120 °C hőmérsékleten történik. Termikus laminálógépre van szükség, amelyben a fóliában lévő papír áthalad a felmelegített hengereken. A megnövekedett hőmérséklet egy speciális ragasztókeveréket aktivál a fóliában, és a két oldal összeragad.

A hengerek nagy nyomásának köszönhetően, nincs esélye annak, hogy légbuborékok képződjenek a fólia alatt (jellemzően akkor fordulnak elő, ha például a védőüveg nincs megfelelően a telefon kijelzőjéhez ragasztva).

1205637_0a.jpeg

A meleg laminálás olyan esetekben hasznos, amikor professzionális megjelenést kell elérnie egy laminált dokumentumnak vagy A5 -nél nagyobb méretű papírt szeretne laminálni.

Az olcsóbb készülékek lassabban laminálnak, ezért olyan irodákban javasolt a használatuk, ahol havi kevesebb, mint száz dokumentumot terveznek laminálni. Ezek az eszközök a háztartásokban is megállják a helyüket. A professzionális eszközök, melyeket a másolóközpontokban, hivatalokban és speciális üzemekben használnak, minden hónapban több ezer laminálást képesek kezelni minden probléma nélkül.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a szabványos laminálóberendezések csak 300 g/m2 körüli papír tömeget képesek kezelni. Vegye figyelembe azt is, hogy néhány percbe telik, amíg felmelegszik az üzemi hőmérsékletre. Milyen laminálógéphez kell nyúlnia?

  • Ha papírra nyomtatott fényképeket szeretne laminálni: Peach Home Office Photo Laminator A4 (PL707),
  • ha max. A4 méretű dokumentumokat szeretne laminálni: Peach Premium Laminator A4 (PL750),
  • ha dokumentumokat vagy plakátokat szeretne laminálni A3 méretig: Peach Peach 4 in 1 Laminator & Cutter A3 (PBP420) (a készülék tartalmaz sarokvágót és papírvágót is).

Maga a laminálás viszonylag egyszerű: tegye a dokumentumot a speciális fóliába (ügyeljen a papír központosítására), helyezze be a készülék bemeneti nyílásába, és indítsa el a laminálási folyamatot.

Tipp: Közvetlenül a laminálás után a fólia forró - ne érintse meg, várjon néhány percet, amíg lehűl. Így elkerülheti nem csak az égési sérüléseket, hanem a laminált dokumentum deformációját is.

Laminálás laminálógép nélkül - hideg megközelítés

A meleg laminálás mellett hideg laminálás is létezik, amely nedves és száraz változatokra oszlik:

  • nedves laminálásnál a ragasztókeveréket egy speciális nyomó-laminálgépben viszik fel a fóliára; segítségével a fóliát a papírra ragasztják,
  • száraz laminálásnál ragasztóval ellátott fóliát használnak, amelyet a papírra lehet ragasztani; a legjobb eredmény érdekében hengerrel távolítsa el a légbuborékokat.

A száraz hideg laminálás otthoni használatra alkalmas. A legnagyobb formátum, amelynél még alkalmazható az az A5 formátum (pl. névjegykártyák vagy kis oklevelek). Ezen formátum felett a kézi laminálás szükségtelenül fáradságos, és az eredmény messze lesz a professzionális megjelenéstől.

 

1205613_0a.jpeg

Melyik lamináló fóliát válasszon?

A laminálás esetén használnak:

  • lamináló zsebeket (papírt helyeznek bele és lezárják),
  • fóliát tekercsen, gyakran 1 méter feletti szélességgel (lezárás után a fóliát vágóval vágják le).

A lamináló fóliákat szabványosítják a leggyakoribb papírméretekhez. Mindkét oldalon néhány milliméterrel szélesebbek, hogy a dokumentum vízmentesen lezárható legyen a fóliákban.
Létezik:

  • A5 lamináló fólia,
  • A4 lamináló fólia,
  • A3 lamináló fólia.

A fólia vastagsága határozza meg a laminált papír merevségét. Ezt mikronban fejezik ki (ezer mikrométer egyenlő egy milliméterrel), és egy fólia lapra kell számítani. A szabványos laminálógépek körülbelül 2 × 125 mikron vastagsággal bírnak el.

A laminátum végső megjelenését a fólia felülete is meghatározza. A matt felület finomabb és alkalmasabb hivatalos dokumentumokhoz és névjegykártyákhoz. Fényes fóliába helyezheti például az ebéd menüt.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Ingyenes szállítás

29 999Ft feletti megrendelés esetén

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap