Hogyan lamináljunk papírt (és válasszunk megfelelő laminálógépet)

06. 9. 2021

6. Szeptember 2021, 10:00 | Rendszeresen kell laminálnia névjegykártyákat, fontos dokumentumokat vagy egyéb anyagokat, és nem tudja, milyen típusú eszközt válasszon? Ebből a cikkből megtudhatja az összes lényeges információt - beleértve a lamináló fóliák közötti különbségeket és megismerheti a laminálási típusok közötti eltéréseket is.

Először is egy kis elmélet: a laminálás azt az eljárást jelenti, amelynek során a papírt tartósan "becsomagoljuk" egy átlátszó műanyag fóliába (jellemzően poliészter vagy polipropilén). Ez a fólia megvédi a papírt a további írástól, gyűrődéstől, nedvesedéstől és szennyeződéstől. Ugyanakkor erősíti és megakadályozza a szakadását.

Kétféleképpen laminálhatunk: vagy hővel, vagy hidegen (itt megkülönböztetünk úgynevezett nedves és száraz változatot is).

Meleg (klasszikus) laminálás

Ez a fajta laminálás 90-120 °C hőmérsékleten történik. Termikus laminálógépre van szükség, amelyben a fóliában lévő papír áthalad a felmelegített hengereken. A megnövekedett hőmérséklet egy speciális ragasztókeveréket aktivál a fóliában, és a két oldal összeragad.

A hengerek nagy nyomásának köszönhetően, nincs esélye annak, hogy légbuborékok képződjenek a fólia alatt (jellemzően akkor fordulnak elő, ha például a védőüveg nincs megfelelően a telefon kijelzőjéhez ragasztva).

1205637_0a.jpeg

A meleg laminálás olyan esetekben hasznos, amikor professzionális megjelenést kell elérnie egy laminált dokumentumnak vagy A5 -nél nagyobb méretű papírt szeretne laminálni.

Az olcsóbb készülékek lassabban laminálnak, ezért olyan irodákban javasolt a használatuk, ahol havi kevesebb, mint száz dokumentumot terveznek laminálni. Ezek az eszközök a háztartásokban is megállják a helyüket. A professzionális eszközök, melyeket a másolóközpontokban, hivatalokban és speciális üzemekben használnak, minden hónapban több ezer laminálást képesek kezelni minden probléma nélkül.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a szabványos laminálóberendezések csak 300 g/m2 körüli papír tömeget képesek kezelni. Vegye figyelembe azt is, hogy néhány percbe telik, amíg felmelegszik az üzemi hőmérsékletre. Milyen laminálógéphez kell nyúlnia?

  • Ha papírra nyomtatott fényképeket szeretne laminálni: Peach Home Office Photo Laminator A4 (PL707),
  • ha max. A4 méretű dokumentumokat szeretne laminálni: Peach Premium Laminator A4 (PL750),
  • ha dokumentumokat vagy plakátokat szeretne laminálni A3 méretig: Peach Peach 4 in 1 Laminator & Cutter A3 (PBP420) (a készülék tartalmaz sarokvágót és papírvágót is).

Maga a laminálás viszonylag egyszerű: tegye a dokumentumot a speciális fóliába (ügyeljen a papír központosítására), helyezze be a készülék bemeneti nyílásába, és indítsa el a laminálási folyamatot.

Tipp: Közvetlenül a laminálás után a fólia forró - ne érintse meg, várjon néhány percet, amíg lehűl. Így elkerülheti nem csak az égési sérüléseket, hanem a laminált dokumentum deformációját is.

Laminálás laminálógép nélkül - hideg megközelítés

A meleg laminálás mellett hideg laminálás is létezik, amely nedves és száraz változatokra oszlik:

  • nedves laminálásnál a ragasztókeveréket egy speciális nyomó-laminálgépben viszik fel a fóliára; segítségével a fóliát a papírra ragasztják,
  • száraz laminálásnál ragasztóval ellátott fóliát használnak, amelyet a papírra lehet ragasztani; a legjobb eredmény érdekében hengerrel távolítsa el a légbuborékokat.

A száraz hideg laminálás otthoni használatra alkalmas. A legnagyobb formátum, amelynél még alkalmazható az az A5 formátum (pl. névjegykártyák vagy kis oklevelek). Ezen formátum felett a kézi laminálás szükségtelenül fáradságos, és az eredmény messze lesz a professzionális megjelenéstől.

 

1205613_0a.jpeg

Melyik lamináló fóliát válasszon?

A laminálás esetén használnak:

  • lamináló zsebeket (papírt helyeznek bele és lezárják),
  • fóliát tekercsen, gyakran 1 méter feletti szélességgel (lezárás után a fóliát vágóval vágják le).

A lamináló fóliákat szabványosítják a leggyakoribb papírméretekhez. Mindkét oldalon néhány milliméterrel szélesebbek, hogy a dokumentum vízmentesen lezárható legyen a fóliákban.
Létezik:

  • A5 lamináló fólia,
  • A4 lamináló fólia,
  • A3 lamináló fólia.

A fólia vastagsága határozza meg a laminált papír merevségét. Ezt mikronban fejezik ki (ezer mikrométer egyenlő egy milliméterrel), és egy fólia lapra kell számítani. A szabványos laminálógépek körülbelül 2 × 125 mikron vastagsággal bírnak el.

A laminátum végső megjelenését a fólia felülete is meghatározza. A matt felület finomabb és alkalmasabb hivatalos dokumentumokhoz és névjegykártyákhoz. Fényes fóliába helyezheti például az ebéd menüt.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap