A papír tömege: hogyan válasszunk papírt névjegykártyákhoz és más nyomtatási anyaghoz

Amennyiben névjegykártyákat vagy szórólapokat készül nyomtatni, a nyomdák információt kérnek majd a papír súlyára vonatkozóan, amelyre nyomtatni szeretne. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy pontosan mit jelent a papír tömege, miben különböznek a különböző vastagságú papírok és milyen típusú nyomtatási anyagok nyomtatására alkalmasak.

Több száz különféle papírt talál a piacon. A szakértőknek is gyakran nehéz megkülönböztetni őket, nem beszélve laikusokról. A papírformátum vagy a felületkezelés (matt, kréta, mintás stb.) szerinti felosztás mellett a papírokat a tömegük alapján is fel lehet osztani.

Ez a kifejezés az 1 négyzetméter alapterületű papír tömegére utal (A0 formátum), és többek között a papír vastagságára utal. Általában gsm egységekben adják meg (angol gramm/négyzetméter), amelyek alapvetően felcserélhetők grammokkal - így például egy 120 gsm tömegű lap súlya A0 formátumban 120 g.

A különféle formátumok méreteihez hasonlóan a tömeg is szabványosított. Követi az ISO 536 nemzetközi szabványt, amely a tömeg mellett meghatározza, hogy a különböző papíroknak milyen fehérségüknek (opacitásuknak), vastagságának vagy nedvességtartalmának kell lennie.

Papírfelosztás súly szerint

Egyfajta referenciapont a közönséges irodai papír, amelynek súlya leggyakrabban 100 g/m2. Gyakorlatilag mindenki találkozott vele, így mindenki el tudja képzelni - legalábbis durva vázlatban - hogy akkor milyen vastag lesz a 140 g/m2-es papír vagy 50 g/m2-es lap.

Általában minél nagyobb a tömege a papírnak, annál nehezebben hajlik és vágódik. Az ellenkezője igaz az alacsonyabb súlyokra - ezeknek a papíroknak a lapjait könnyebb összehajtani, ami például nem feltétlenül jelenti azt, hogy áttetszőbbek lennének; ez a tulajdonság a papírgyártás módjától függ.

A különböző súlyú papíroknak különböző felhasználási lehetőségeik vannak - és más az áruk is. Ezért ostobaság a belső dokumentumokat vastag, drága papírra nyomtatni, vagy jegyzetekhez használni. Ezzel szemben egy sima papírra nyomtatott névjegykártyával biztosan nem fog lenyűgözni senkit.

A papírsúly ismerete segít abban, hogy jobb döntéseket hozzon, és ott spóroljon, ahol tud. Mire alkalmasak a különböző vastagságú papírok?

15-30 g/m2 tömeg

Az ilyen tömegű papírok nagyon vékonyak, például zsebkendőkben, papírszalvétákban és WC-papírokban használják őket. Kevés gyakorlati hasznuk van az irodában.

35-55 g/m2 tömeg

Az 55 g íveket leggyakrabban újságpapír formájában használják, vállalati kiadványokban és folyóiratokban is. A díszek gyártásában népszerűbb a vékonyabb, 35 g-os papírok ("krepp papír").

70-90 g/m2 tömeg

Például a füzetek, jegyzettömbök vagy olcsó(bb) brosúrák lapjainak van ilyen tömege. A 90 g-os papírokra könnyű írni, könnyen hajlíthatók és vághatók. Az alacsonyabb tömegű papírokat borítékok készítésére is használják, ugyanis elég rugalmasnak kell lenniük a szállításhoz.

100-120 g/m2 tömeg

Ezen a szinten eljutunk a klasszikus irodai papírokhoz. Remek a minőség és az ár aránya, ezért ezt használják leggyakrabban.

Nagy fehérségének és viszonylag sima szerkezetének köszönhetően az irodai papír jól elnyeli a színeket, így ideális dokumentumok nyomtatásához. Sima felületű, ezért szórólapokhoz vagy brosúrákhoz is felhasználhatja. Nagyobb grafikai arányú nyomatok esetén viszont inkább 120 g-on túli papírokat válasszon.

istock-920555360.jpeg

130-170 g/m2 tömeg

Itt már vastagabb papírokról beszélünk. Tartóssága miatt népszerű anyag plakátok és nagyszabású prezentációk nyomtatásához. Ide soroljuk a vékony fotópapírokat is.

170-250 g/m2 tömeg

Ez a "súly" kategória elválasztó vonal a sima papír és a karton között. Ide tartoznak a vázlatlap és magazinok borítója vagy a vállalati brosúrák. Első ránézésre az ilyen nagy súlyú papír vastagabb és nehezebben kezelhető.

A legkönnyebb kartonok (200 gsm) és egy kis túlzással a legnehezebb fotópapírok (260 gsm) szintén ebben a tartományban esnek.

250-350 g/m2 tömeg

Az ilyen súlyú papírok alkalmasak névjegykártyák, meghívók vagy esküvői értesítők nyomtatására. A vastag papír nagyobb súlyt ad a névjegykártyáknak és más nyomatoknak - szó szerint. Ugyanakkor megadja nekik a szükséges ellenálló képességet, ami feladatukhoz (gyakori kézről-kézre adás) elengedhetetlen.

350 g/m2+ tömeg

Ezekre a "nehéz" papírokra például képeslapokat nyomtatnak. Kifejezetten kartonok készítésére használják, amelyek akár 600 gsm súlyt is elérhetik.

A papír súlya nyomtatáskor

A nyomtatók képessége vastag papírok feldolgozására korlátozott. A szokásos irodai és otthoni nyomtatók 300 g/m2-ig képesek kezelni. Így szórólapokat nyomtathat egyedül, de jobb, ha az erősebb névjegykártyák nyomtatását szakemberekre bízza.

Hasonló termékek

TonerPartner fotópapír lézer-és tintasugaras nyomtatóhoz, fényes, 260 g, A6, 20db
Raktáron, szerdán Önnél
700 Ft
551 Ft Áfa nélkül
TonerPartner fotópapír lézer-és tintasugaras nyomtatóhoz, fényes, 120 g, A4, 100db
Raktáron, szerdán Önnél
4 540 Ft
3 575 Ft Áfa nélkül
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Hogyan válasszunk otthoni nyomtatót: Legfontosabb paraméterek a döntésnél

Házi feladatok, néha valamilyen dokumentum, a kirándulásról készült fényképek vagy születésnapra valamilyen utalvány. Ha szeretne bármit...

Nem minden papír papír, 2. rész: A minőségre koncentrálva

Ha napi rendszerességgel nyomtat, biztos tisztában van vele, hogy nem csak egy féle papír létezik. Többféle papír típust ismerünk, ezeket...

Ingyenes szállítás29 999Ft feletti megrendelés esetén
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll