Hogyan nyomtassunk pólóra otthon - akár egy közönséges nyomtatóval is

07. 3. 2022

24. Január 2022, 18:06 | Az otthoni pólónyomtatás nem bonyolult - elegendő egy közönséges tintasugaras nyomtató, pamutruha, olló, vasalható fólia és vasaló. Ismerje meg, hogyan kell eljárni, és hol szerezheti be a szükséges segédeszközöket.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A pólónyomtatás nagyszerű módja annak, hogy egy vidám délutánt töltsön el gyermekeivel, és egyedi ajándékot készítsen szeretteinek - illetve pénzt és időt takarítson meg. A professzionális stúdióban végzett textilnyomtatás (használhat pulóvert vagy más ruhadarabot is) több ezer forintba is kerülhet, és a kész terméket ritkán kapja meg még aznap. Ezenkívül a nyomat létrehozása nem bonyolult.

Mit készíthet?

  • gyerekpólót népszerű mese-motívummal vagy állatokkal
  • ünnepségekre vagy egyéb rendezvényekre humoros feliratú pólókat,
  • fényképes pólót, eredeti ajándékot szeretteinek.

Motívum kiválasztása és nyomtatása

Ha még csak most kezd házi készítésű nyomtatott pólókat készíteni, használjon egyszerű szélű fotót vagy motívumot. Az eredetit a nyomtatás után gondosan ki kell vágni (lásd alább).

Töltse le a képet az internetről, de saját maga is készíthet egyszerű motívumokat vagy feliratokat. Ideális például a Canva alkalmazás. Győződjön meg róla, hogy az eredeti kellően nagy felbontású, és nyomtatás előtt ne felejtse el tükrözni egy grafikus szerkesztőben (pl Paint alkalmazás) - ha nem így jár el, akkor a motívumot tükörképben viszi át a textilre.

Nyomtassa ki a motívumot vasalható transzferpapírra - angolul transfer paper - tintasugaras nyomtató segítségével (lézeres készülék sajnos erre a célra nem használható). Kétféle vasalópapír kapható: világos és sötét textíliákhoz. Ne próbálja meg fordítva használni őket, mert a kapott nyomat nem fog jól kinézni.

A vasalható papír csak az egyik oldalán nyomtatható. A hátlap a mintáról, jellemzően a rácsról ismerhető fel, amelyet a vasaláshoz használnak.

Ha klasszikus tintasugaras nyomtatót használ, először sima irodai papírra próbálja ki a nyomtatást. A nyomtatóberendezések ugyanis az úgynevezett CMYK módot használják, amely a cián, a bíbor és a sárga keverésével egyedi árnyalatokat hoz létre. A rózsaszín, zöld és narancssárga nagyon világos árnyalatait azonban nem tudja létrehozni, ezért sötétebbre nyomtatja azokat (további információért lásd az RGB és CMYK színkeverésről szóló cikkünket).

Ha élénk színek vannak a motívumában, használjon úgynevezett hexakróm nyomtatót, amely hat tintapatronnal működik. Gyakorlatilag minden elképzelhető árnyalatot képes nyomtatni.

Tipp: A minimálisra szeretné szorítani a nyomtatási költségeket? Használjon alternatív tintapatronokat, amelyek akár 4-szer olcsóbbak, mint az eredeti gyártók patronjai. Mindkét típusú patron minősége gyakorlatilag azonos (lásd az eredeti és a nem eredeti utántöltők összehasonlításáról szóló cikkünket).

Óvatosan vágja ki a nyomtatott képet - ugyanis a fehér, alapréteg is átkerül a textilre.

A nyomat textilre vasalása

A nyomat felvitelére a legalkalmasabbak a 100% pamutból készült pólók és egyéb ruhadarabok. Az újonnan vásárolt pólót először mossa ki és vasalja ki. Így eltávolítja a gyártásból fennmaradt anyagmaradványokat, és gondoskodik arról is, hogy a vasalt motívum ne zsugorodjon össze az első mosás után.

Helyezze a motívumot képpel lefelé (nyomtatott oldala) a pólóra, és vasalja egy percig. Ne használja a gőzfunkciót, mert az károsíthatja a képet és a ruházatot. Egyes vasalható matricák hőérzékeny hátlappal rendelkeznek - az elegendő „vasalás” színváltozást okoz bennük.

Kb. 5 percig hagyjuk hűlni a papírt, majd lassan, a sarkáról kiindulva húzzuk le. A sikeres nyomtatást arról ismerheti meg, hogy minden szín átkerül a textíliára.

istock-845387726.jpg

Hogyan kell ápolni egy nyomtatott pólót?

A nyomtatott pólót legfeljebb 40 °C-on szabad mosni, kifordítva, hogy a motívum ne sérüljön meg. Ugyanezen okból kifolyólag ne adjon a mosáshoz farmert vagy más „nehéz” ruhát. Használjon közönséges mosóport, kerülje az öblítő és a szárítógép használatát.

Vasalása szintén csak kifordítva történjen, és ideális esetben papíron át vasalja. A vasalóval való közvetlen érintkezés károsíthatja a nyomatot.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

RGB vs. CMYK: Hogyan lehet a legjobb nyomtatási eredményt elérni?

Képzelje el, hogy egy fontos előadásanyagot nyomtat. Látszólag nincs benne nehézség- csak a nyomtatás gombot kell megnyomni. Ekkor...

8. 3. 2021  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap