RGB vs. CMYK: Hogyan lehet a legjobb nyomtatási eredményt elérni?

08. 3. 2021

8. Március 2021, 10:00 | Képzelje el, hogy egy fontos előadásanyagot nyomtat. Látszólag nincs benne nehézség- csak a nyomtatás gombot kell megnyomni. Ekkor észreveszi, hogy a nyomtatott anyag színei nem egyeznek az eredeti dokumentum színeivel. A forrásfájlhoz képest a nyomtatott dokumentumon nem olyan élénkek a színek, és például az eredeti élénkzöldet sötétebb árnyalat váltotta fel. Milyen szerepet játszanak ebben az RGB és CMYK színmodellek, és mindenekelőtt - hogyan érhetjük el, hogy a kinyomtatott szín és a képernyőn megjelenített szín megegyező legyen?

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Az RGB és a CMYK színmodellek, amelyek különböző színek reprodukálására szolgálnak elektronikus eszközök képernyőjén és papíron. Elnevezésük a bennük található alapszínek angol megfelelőinek első betűiből ered:

  • RGB: Red (piros), Green (zöld), Blue (kék),
  • CMYK: Cyan, azaz cián, Magenta, azaz bíbor, Yellow, azaz sárga és Key, általában fekete (kulcsszín)

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az okokat, amelyek miatt például a mobiltelefonok és a nyomtatók különböző színmodelleket használnak. Egyelőre azt kell tudatosítani, hogy az RGB modell fényképeket és képeket jelenít meg elektronikus eszközök kijelzőin, a CMYK pedig nyomtatásra szolgál. Az alábbi táblázat összefoglalja az alapvető különbségeket:

RGB

CMYK

Alapszínek

piros, zöld, kék

cián, bíbor, sárga, fekete

Színkeverés

Additív (szín hozzáadása)

Szubtraktív (szín kivonása)

Színtartomány

az összes létező szín

az RGB színtartomány akár 90% -a (eszközfüggő)

Használat

berendezés saját fényforrással

papír és egyéb felületek saját fényforrás nélkül

Amint az a táblázatból látható, a CMYK színtartomány az RGB színmodell árnyalatainak akár 90%-át is képes összekeverni. A problémák elsősorban a világoszöld, a rózsaszín és a narancs árnyalataival vannak. Ezért a nyomtató ezeket a színeket kicseréli - és ennek eredményeként a kijelzőn látható eredeti és a papírra nyomtatott anyag között eltérés tapasztalható:

1-nahled2.png

Az eredeti fotó a bal oldalon, ahogy a felhasználó a monitoron látja. A jobb oldalon ugyanaz a kép nyomtatás után.

Szerencsére többféleképpen el lehet kerülni ezt a kellemetlen meglepetést. De először nézzük meg, hogy miért létezik egyáltalán két különböző színmodell.

RGB modell

Ez a színmodell a fénykibocsátásra összpontosít - ezért használják az elektronikus eszközök. Az RGB képalkotás által használt piros, zöld és kék az emberi szem által érzékelt alapszínek. Különböző arányú kombinálásukkal megkapjuk az összes többi színt és árnyalatát.

Ahogy sötétben, a fény hiánya miatt feketét "látunk", fény hiányában a képernyő vagy a televízió monitorjai is feketék. Az RGB modell képes kikeverni az összes létező színt (kb. 16,7 millió különböző árnyalat). Az alapszínek egyforma keveréke a fehér színt is eredményezi.

CMYK modell

A CMYK modell, amelynek alapértelmezett színe a fehér, a fényvisszaverődésen alapul. Ezek a tulajdonságok előre meghatározzák használatát a papírra és más fehér területekre történő nyomtatáskor.

Az alapszínek (cián, bíbor és sárga) keverésével fekete szín keletkezik, a gyakorlatban viszont a feketét külön színként adják a festékhez. Ennek pusztán gazdasági okai vannak: ha csak alap árnyalatú festékeket használnának, akkor az hatalmas mennyiségű fogyasztást jelentene. Ezenkívül abszolút precíz feladat a mélyfekete szín elérése, ami a nyomtatási technológiák magasabb áraiban is megmutatkozna.

Érdekesség, hogy színes nyomtatás estén a papír teljes felülete nem kerül bevonásra festékkel; például a világos rózsaszín úgy jön létre, hogy a fehér területet viszonylag nagy távolságú miniatűr lila pontokkal borítják (ún. raszterizálás). Az emberi szem korlátozott optikája miatt a keletkező képet nem fehér alapon mély lila pontként, hanem halvány rózsaszínűként érzékeljük.

2-nahled2.png

Példák raszterizálásra, azaz különböző méretű cián, sárga és bíbor pontok összeállása. A kapott képet az emberi szem egy teljesen más árnyalatnak érzékeli, az egyes pontokat nem látjuk.

RGB és CMYK modellek közötti átalakítás

Hogy miért használjuk mindkét modellt? Egyszerű: nyomtatási képeket elektronikus eszközökön jelenítjük meg, amelyek RGB színeket használnak. Maga a nyomtatás azonban papírra történik, ahol a CMYK árnyalatok "jobban működnek".

Az egyes modellek színei kiegészítik egymást (komplementerei egymásnak): a bíbor a zöld természetes komplementer színe, a kék a sárgával, a piros az azúrral szemben áll. A fehér a feketével ellentétes.

3-nahled2.jpg

A probléma az, hogy a CMYK modell színskálája (ún. gamut) korlátozott - nem képes pl. élénk narancssárga, lila és zöld árnyalatokat keverni. Nyomtatáskor a nyomtató-illesztőprogramok a "nem nyomtatható" árnyalatokat olyan színekké alakítják, amelyeket a festék képes kikeverni.

Mit tehetünk? Számos lehetőség van:

  • a nyomtatott kép előnézete CMYK átalakító programokban (konverter),
  • nyomtatási adatok (prezentációk, infografikák stb.) CMYK felbontást támogató programban készítése,
  • úgynevezett hexakróm nyomtatók használata.

CMYK konverterek

Ezek a programok azt mutatják meg, hogy hogyan fognak a képei vagy a prezentációja nyomtatás után kinézni. Ez útmutatóként szolgálhat egy esetleges módosításhoz vagy egy speciális nyomtató használatához.

A jól ismert online eszközök közé tartozik pl. rgb2cmyk.org vagy Aconvert (lehetővé teszi különféle fájlok CMYK kimenetre konvertálását).

Grafikus programok CMYK megjelenítéssel

Ezeket az alkalmazásokat főleg nyomdászok és grafikusok használják; korlátozott színspektrumuk van, ezért a kapott grafika nyomtatáskor megegyezik az eredetivel. Természetesen a szoftver nem foglalkozik a már meglévő fotók vagy illusztrációk különböző nyomtatásával.

A legismertebb grafikus programok CMYK megjelenítéssel a GIMP (telepíteni kell az Adobe ICC Profiles plugint) és az Adobe Photoshop.

Hexakróm (hat színnyomásos) nyomtató

Az eredeti fájl pontos nyomtatásához óriási segítség az úgynevezett hexakróm nyomtató, amely hat alapszínt használ. Számos hexakróm modell létezik, amelyek közül a leggyakoribb:

  • a CMYKOG a Pantone cégtől; az alap négy színen felül narancsot (orange) és zöldet (green) használ,
  • a CcMmYK modell extra világos cián (light cyan) és világos bíbor (light magenta) színnel rendelkezik.

A CcMmYK modellt használ például az Epson L850 nyomtató. A készülék tartályrendszert használ; a csomag hat 70 ml-es  tintapatron tartályt tartalmaz, amelyekkel akár 1800 fénykép is kinyomtatható.

4-nahled2.png

Az Epson L810 nyomtató szintén képes az eredeti fájlokhoz hűen nyomtatni, amelyhez a megfelelő hat tintaszínt kínáljuk.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap