Hogyan nyomtathat mobiltelefonról USB-n keresztül

22. 2. 2021

22. Február 2021, 10:00 | A fotók vagy dokumentumok nyomtatása okostelefonról ma már általános elvárás, de a nyomtatási feladatok megadása általában Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül történik. Lehet-e mobiltelefonról USB-vel, kábelcsatlakozáson keresztül nyomtatni? Van ennek a módszernek egyáltalán bármilyen előnye?

Az USB OTG (On-the-Go) formátum támogatása előfeltétel a mobiltelefonról USB-n keresztüli nyomtatásnak. Abban különbözik a klasszikus USB szabványtól, hogy lehetővé teszi a mobiltelefon kommunikációját perifériás eszközökkel.

A nyomtatón kívül csatlakoztathat billentyűzetet, egeret vagy külső tárhelyet is az USB OTG-n keresztül, és egy ideiglenes számítógépet hozhat létre a mobiltelefonján. Ez akkor hasznos, ha például egy dokumentumot külső lemezről kell kinyomtatnia, és azt nyomtatás előtt szerkeszteni szeretné még. A vezetékes nyomtatás akkor is hasznos, ha a nyomtató nem támogatja a vezeték nélküli nyomtatást.

A mobiltelefonról történő nyomtatáshoz telepítenie kell a nyomtató illesztőprogramjait (drivers) a telefonba is.

USB OTG protokoll támogatás

Az USB-kábellel történő nyomtatás alapvető előfeltétele, hogy telefonjának operációs rendszere támogassa az USB OTG protokollt. A legtöbb gyártó az eszköz kompatibilitását a dobozon - melyben az okostelefont értékesítik - megtalálható USB OTG logóval jelzi:

usb_otg_logo-nahled2.png

A Google szintén képes megadni Önnek a választ - csak írja be a „[telefonmodell] USB OTG támogatás” kifejezést a kereső ablakba.

Egy másik lehetőség egy olyan alkalmazás használata, amely képes felismerni az USB OTG-t. Javasoljuk például az USB OTG Checker programot (csak Android esetén érhető el). Így elkerülheti a felesleges kábel vásárlást.

Mobil nyomtató-illesztőprogramok

A mobiltelefonról USB OTG-kábel segítségével történő sikeres nyomtatás előfeltétele a nyomtató illesztőprogramjának telepítése. Ez a szoftver kommunikálja és továbbítja a nyomtatási feladatot a mobiltelefon és a nyomtató eszköz között. Megfelelő alkalmazást az alábbi linkek segítségével találhat:

Ezen illesztőprogramok többsége Android 5.0 és újabb rendszereken működik. Csak vezeték nélkül nyomtathat iPhone-ról és más Apple-eszközökről (lásd még Nyomtatás iPhone-ról - 3 + 7 alkalmazás, amelyeket használhat <- vid preklad 1 című cikkünket).

Mobiltelefon csatlakoztatása nyomtatóhoz USB-n keresztül

Miután ellenőrizte, hogy okostelefonja támogatja-e az USB OTG protokollt - és telepítette a megfelelő illesztőprogramot - itt az ideje, hogy fizikailag is összekapcsolja a két eszközt.

Az USB OTG-kábelek egyik vége “férfi”, mely lehetővé teszi a telefonhoz való csatlakozást (olyat válasszon, amely kompatibilis az okostelefonjával). A másik végén egy “női” csatlakozót talál, amelyhez a nyomtató USB-kábelét csatlakoztathatja:

istock-533961701-nahled2.jpg

Győződjön meg róla, hogy bekapcsolta a nyomtatót, és csatlakoztatta a telefonhoz. Az okostelefonon kattintson az új csatlakozási értesítésre, válassza ki a nyomtatni kívánt fényképeket vagy dokumentumokat, és erősítse meg a nyomtatási feladatot. Részletesebb eljárást a mobiltelefonról történő nyomtatásról szóló cikkben talál.

Videó: Nyomtatás Android-ról HP nyomtatóra (USB csatlakozással)

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap