Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyomtatószálakat a 3D nyomtatóhoz?

27. 8. 2020

27. Augusztus 2020, 10:00 | Csakúgy, mint a hagyományos nyomtatóknak tintapatronokra van szükségük, a 3D-s nyomtatóknak műanyag húrokra is szükségük van, amiből a különböző méretű tárgyak nyomtathatók. A megfelelő szál kiválasztása meghatározza, hogy a nyomtatás termikusan és mechanikusan ellenáll-e, hogy azt feszített részként fogják használni, vagy hogy milyen nehéz lesz egyáltalán előállítani. Megtanulja, hogyan kell kiválasztani a megfelelő 3D-s karakterláncokat.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Az előző cikkek egyikében bemutattuk a klasszikus 3D nyomtatók (úgynevezett FDM / FMM nyomtatók) működésének elvét. De röviden megismételjük

3D-s nyomtatás esetén a nyomtatófej megolvasztja az alapanyagot (szálat), és pontos mozdulatokkal (az eredeti szerint) a hordozóra és a nyomtatott tárgyra rétegezi. Az olvadt műanyag gyorsan megszilárdul, és miután az utolsó réteg elkészült, a nyomat eltávolítható az aljzatból. A 3D nyomtatás működésével kapcsolatos további információkért lásd: Hogyan működik az asztali 3D nyomtató: Alapvető 3D nyomtatási technológia.

Mi a szálak nyomtatása?

A filament műanyag húr, amely 3D-s nyomtatókhoz használható. Az orsó, amelyen az izzószálat feltekerik, behelyezik egy nyomtatóba, amely a nyomtatás során megkönnyíti a szükséges anyagmennyiséget.

A szálak feloszthatók a következők szerint:

  • az anyag típusa (egyesek mechanikusan ellenállóak, mások rugalmasak, stb.),
  • húr átmérője (a standard tárgyak 1,75 mm kis tárgyak nyomtatásához, és 2,85 mm a közepes méretű tárgyak nyomtatásához),
  • tisztaság (néhány húr tartalmaz olyan adalékanyagot, amely különleges tulajdonságokat ad nekik),
  • egészségbiztonság (egyes szálak biológiailag lebonthatók is),
  • hőmérsékleti ellenállás,
  • könnyű a nyomtatás.

Megkülönböztetjük a gyártókat is - egyesek a 3D nyomtatók különlegesen hírnevet élveznek, mások ismertek olcsó áruk miatt. A leggyakoribb anyagokat és tulajdonságaikat az alábbi táblázat foglalja össze

anyag nyomtatási hőmérséklet a nyomtatáshoz szükséges hordozó hőmérséklet tartósság erő maximális hőmérsékleti ellenállás

PLA

190 - 220 °C

szobahőmérséklet alacsony alacsony alacsony

ABS

220 - 240 °C

80 tól 100 °C magas közepes közepes

PETG

235 - 255 °C

50 tól 70 °C magas közepes magas

TPE

210 - 230 °C

20 tól 40 °C közepes magas magas

PLA izzószál

1 L

A PLA izzóspirál az egyik leggyakoribb. A viszonylag alacsony olvadási hőmérsékletnek (körülbelül 180 ° C) és a nyomtatási kohéziónak köszönhetően ideális anyag kezdőknek.

A PLA szálak alapja a politejsav, amelyet keményítőből vagy cukornádból állítanak elő. Ez egy tejsav lánc (polimer), általában az emberi testben található - intenzív mozgás során képződik, és az izomfájdalom egyik oka. A PLA húrok környezetkímélőek. A természetben gyorsan bomlanak, és néhány gyártó bioplasztikának nevezi őket.

A PLA fonaltermékek viszonylag jól néznek ki; azonban nem rugalmasak, alacsony mechanikai és hőállóságuk (60 °C-ig). A PLA nyomatok törékenyek és könnyen törhetők, így alkalmasak dekoratív tárgyak vagy részletes modellek előállítására.

PLA húrokat kaphat a 3 388 Forinttól (PLA-szálak a C-TECH-től); kiváló minőségű anyagok (Polaroid Universal Premium PLA fonal) szintén 20 színben kaphatók.

ABS izzószál

2 L

Az ABS a PLA húrok alternatívája az olcsóbb izzószálak között. Viszonylag magas hőmérsékletnek áll ellen, merev és erős, ellenáll a mechanikai sérüléseknek és a különféle vegyi anyagoknak.

Másrészt a termelése nem túl ökológiai (olajból készül), és a nyomtatás meglehetősen igényes. Ha az anyag hűtését nem ellenőrzik, a termék deformálódik. Ezért van szükség nyomtatási padlóra, melegítési lehetőséggel (kb. 80 °C hőmérsékletre).

További hátrány a kémiai füst képződése a nyomtatás során, amely köhögést és irritációt okozhat érzékenyebb egyéneknél.

Tulajdonságaiknak köszönhetően az ABS húrok alkalmasak műszerek (telefontok, fogantyúk) vagy pl. játékok. Az ABS szálak a legolcsóbbak, a Forint 4 258-ig (GEMBIRD ABS nyomószál - izzószál, 1,75 mm) is megvásárolhatják azokat.

PETG izzószál

3 L

A PETG-szálak alapja a jól ismert PET műanyag (palackokban és csomagolásokban felhasználva), amelyet glikollal javítottak. A PETG-szálak kombinálják a PLA-húrok könnyű nyomtatását az ABS-szálak ellenállásával.

A PETG-nek számos előnye van, könnyen újrahasznosítható, termékei erősek és jól ellenállnak a magasabb hőmérsékleteknek. Tökéletesen ragasztható ragasztással és égetéskor nem hoz létre mérgező anyagokat.

Az anyag negatív hatásai között szerepel a levegő páratartalmának abszorpciója. A PETG ideális mozgó, mechanikusan feszített alkatrészek és alkatrészek előállításához. Nehezebb kinyomtatni - elengedhetetlen egy 60 °C körüli melegítésű pad.

A PETG szálak mind 1,75 mm átmérővel kaphatók kisebb tárgyak nyomtatásához (GEMBIRD PETG izzószál, 1,75 mm), mind pedig 2,85 mm átmérőjűek (VERBATIM 3D nyomtatószál PET-G 2,85 mm) nagyobb tárgyakhoz.

TPE izzószál

4 L

A TPE rugalmas gumiszerű anyag - az abból készült termékek ezért jellemzően "gumi". Nehezebb nyomtatni; a nyomtatási hőmérséklet körülbelül 220 °C, a hordozó hőmérsékletét 20 és 40 °C között kell tartani, ami problémát jelenthet különösen forró nyári napokon.

A TPE termékek rugalmasak és tartósak. A TPE izzószálakat autóalkatrészek (tömítések), háztartási segédeszközök, mobiltelefon védőtokok, valamint cipők gyártására használják. Az 1 kilogramm TPE-húrok ára magasabb - kevesebb, mint 4 258 Forint (GEMBIRD rugalmas huzal (izzószál), 1,75 mm).

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

uvod

Hogyan működik az asztali 3D nyomtató: Alapvető 3D nyomtatási technológiák

Bár az első 3D-s nyomtatási technológiát már több mint 30 évvel ezelőtt szabadalmaztatták, az ipar az utóbbi években globális fellendülést...

18. 12. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap