3D toll: Útmutató kezdőknek

02. 8. 2022

2. Augusztus 2022, 10:00 | Próbált már háromdimenziós tárgyakat rajzolni? 3D tollak segítségével ez nem probléma. Ismerje meg, hogyan működnek a 3D tollak, hogyan kell őket kezelni, és hogyan készíthet segítségükkel nagyszerű ajándékokat szerettei számára.

Szívesen hoz létre háromdimenziós tárgyakat, de a 3D nyomtató túl drága Önnek? Akkor van egy tippünk egy olyan termékhez, amelyet akár 20 000 forintért is megszerezhet, és egyúttal nagyon sikeresen helyettesítheti a 3D nyomtatót. A 3D-s tollakról beszélünk, amelyek lehetővé teszik háromdimenziós tárgyak modellezését természetesen ügyességének megfelelően. A következő sorokban elmondunk mindent, amit tudni kell róluk.

cz.jpg

Mi az a 3D toll

Ahogy a neve is sugallja, ez egy speciális toll, amely lehetővé teszi háromdimenziós objektumok létrehozását. Ezek egy speciálisan megolvasztott töltelékből állnak, amely a toll hegyéből folyik ki, és lehetővé teszi tulajdonosa számára, hogy akár az alapoktól kezdve 3D-s objektumokat hozzon létre, vagy egyszerűen kiegészítse a már elkészített tárgyakat ugyanabból vagy legalábbis nagyon közeli anyagból (anyagok összekapcsolása érdekében). Kis túlzással tehát azt mondhatnánk, hogy a 3D toll egyfajta kézi 3D nyomtató, amely könnyebben kezelhető, mivel nem kell semmilyen módon programozni, ugyanakkor kevésbé pontos, mert nem mechanikus karokra, hanem emberi tényezőre támaszkodik.

istock-1082038948.jpg

Kinek ajánlott és mire való

Mivel a 3D-s tollak felhasználhatósága nagyon sokrétű, sok ember számára lehet hasznos. Tökéletes a kreatív embereknek, akik háromdimenziós művészeti alkotásokat szeretnének létrehozni, nagyobb gyereknek a kreativitás fejlesztéséhez, de olyan barkácsoknak is, akiknek különféle anyagokból kell egyszerűen 3D-s komponenseket készíteniük, vagy manuálisan kell finomhangolniuk a 3D nyomtatók nyomatait. Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő filamenttel és 3D tollal szinte bármi elkészíthető, persze a 3D nyomtatáshoz képest több erőfeszítés árán.

Működés elve

A 3D toll működési elve lényegében teljesen egyszerű, hiszen a klasszikus 3D nyomtatókat másolja. Amint fentebb jeleztük, a toll fűtőhegyet tartalmaz, amely megolvasztja a rajta átfolyó szálat, és így lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy szükség szerint alakítsa azt. A toll testében a fűtési rendszeren kívül általában filament csúszómechanizmus is található, ami a drágább modelleknél állítható sebességű. A filament "áramlási" irányának megválasztása viszont magától értetődő, ami abból adódik, hogy a 3D-s alkotás befejezése után a filamentet ki kell húzni a tollból, hogy ne szilárduljon meg. Ez nagy probléma lehet, akárcsak az olcsóbb 3D nyomtatók esetében.

Tekintettel arra, hogy a csúcs állandó melegítést igényel és az izzószál folyamatosan mozog, valószínűleg nem fog meglepődni, hogy a 3D tollat ​​munka közben áramforráshoz kell csatlakoztatni, ami általában egy klasszikus elektromos hálózat - egy USB-kábel adapterrel, amely a hálózathoz csatlakozik. A kábel típusától függően egyes tollak power bank, laptop stb. segítségével is tölthetők, ami kis túlzással hordozható 3D nyomtatóvá teszi őket.

istock-1322552445.jpg

Hogyan válasszunk 3D tollat

A 3D toll kiválasztásakor annak csak egy tulajdonsága játszik fontos szerepet, ez a melegítésének maximális hőmérséklete. Ez határozza meg, hogy milyen típusú izzószálakat lehet majd használni, és ebből következően mit lehet vele létrehozni. Különböző típusú izzószálak különböző 3D tárgyak létrehozásához alkalmasak, amelyekre ebben a cikkben később kitérünk. A kiválasztásnál ezért elengedhetetlen, hogy előre tisztában legyen, mit tervez, és milyen hőmérsékletre van szüksége (a megfelelő izzószál tekintetében). Természetesen minél magasabb a maximális hőmérséklet, annál jobb, mivel így a toll többféle izzószálat támogat.

Bár a 3D toll többi specifikációja bizonyos értelemben már kiegészítőnek számít, ezeket semmiképpen sem érdemes elhanyagolni, hiszen megkönnyíthetik az alkotás folyamatát. A piacon kaphatók például beépített kijelzővel ellátott 3D-s tollak a beállított hőmérséklet egyszerű szabályozására, illetve állítható szál-extrudálási sebességű, esetleg a felhasználó igényei szerint nyomógombbal ellátott modellek, egyesek forrasztáshoz is használják őket a 3D objektumok létrehozása mellett stb. Egyes modellek tárolóállványokkal rendelkeznek, amelyekbe a tollakat el lehet helyezni, amikor nincsenek használat alatt – hidegen és melegen egyaránt. Manapság már mobilalkalmazást is támogatnak, amely például különféle sablonokat tartalmaznak, ilyenkor elég Bluetooth-on csatlakoztatni a tollat ​​a mobiltelefonhoz, majd a sablont a kijelzőről, pl. üvegen vagy fólián keresztül átmásolni.

Másrészt, ami többé-kevésbé állandó minden 3D toll esetében, az a méret, a súly és a kialakítás. Ezek az esetek túlnyomó többségében kis túlzással vastag markerek tápcsatlakozóval, amelyek tömege 70 gramm körüli, hossza 17 cm körüli, szélessége magassággal együtt attól függően, hogy a gyártó hogyan alakította ki a toll markolatát.

Összefoglaló tippek a 3D toll kiválasztásához

 • Ergonomikus forma, amely illeszkedik a kézbe (ha nincs lehetősége előre kipróbálni a tollat, próbáljon meg legalább olyat választani, amely formájában hasonlít kedvenc klasszikus íróeszközére)
 • Megbízhatóság - vásárlás előtt feltétlenül olvassa el a többi felhasználó véleményét, amelyből megtudhatja, mennyire megbízható a toll a hegyek eltömődését illetően
 • Izzószál-kompatibilitás – keressen olyan tollat, amely a lehető legtöbb filamenttel kompatibilis, ideális esetben akár univerzális is. Egyes tollak csak a gyártó filamentjeit támogatják, ami egyrészt drága lehet, másrészt előfordulhat, hogy a nem megfelelő típusú izzószál miatt egyes 3D projektek nem valósíthatók meg.
 • Biztonság – Egyes tollak speciális gyermek üzemmódokkal rendelkeznek, amely alatt elsősorban az alacsonyabb olvadáspontot és felmelegedést értjük. Ezért aki 3D tollat ​​szeretne gyereknek, keressen gyerek üzemmóddal rendelkező változatot, vagy olyat vegyen mely "csak" 50°C körüli hőmérsékletre állítható, ami még viszonylag biztonságos hőmérséklet a gyermeki alkotás számára is.
 • Cserélhető tollhegyekHa a legtöbbet szeretné kihozni 3D-s tollából, válasszon cserélhető hegyes tollat. Ennek köszönhetően különböző vastagságú extrudált filamentekből állíthatja majd össze kreációit, ami egyrészt megkönnyíti a munkát, de elsősorban az elkészült alkotásra van pozitív hatással.
 • A tápkábel hossza – Ahhoz, hogy a 3D toll működjön, folyamatosan áramforráshoz kell csatlakoztatni, akár elektromos aljzat, akár tápegység formájában. Ezt szem előtt tartva nem meglepő, hogy a kényelmes kezeléshez elengedhetetlen, hogy a tollnak a lehető leghosszabb tápkábele legyen, amely egyáltalán nem korlátozza a mozgást.
 • Személyre szabható beállítások – Annak érdekében, hogy a tollal a lehető legjobban dolgozhasson, ideális, ha a lehető legtöbb opciót közvetlenül az Ön preferenciái szerint állíthatja be, mint például az extrudálás sebessége, a hegy melegítési hőmérséklete stb.
 • Könnyű tölthetőségHa 3D-s tollat ​​vásárol egy gyereknek, nem elég, ha a készülék könnyen használható, az is fontos, hogy könnyen újratölthető legyen. Ezért vásárláskor ellenőrizze, hogyan kerül az izzószál a tollba, és ha lehetséges, válassza ki azokat a modelleket, amelyeknél a legjobb és leggyorsabb a hozzáférés a filament behelyező nyíláshoz.

A filamentek típusai

Mint fentebb már említettük, a toll kiválasztása leginkább attól függ, hogy a tulajdonosa milyen izzószálat szeretne használni. Számos típus létezik, melyek különböznek egymástól a megszilárdulási sebességben, az olvadási hőmérsékletben, de a szilárdságban, az ellenállásban, rugalmasságban, egyes típusok környezetbarát módon készülnek és így tovább. Az alábbiakban bemutatjuk a 3D tollakban használható szálak leggyakoribb típusait:

 • ABSEz az egyik legszélesebb körben használt 3D nyomtatási anyag manapság, mind alacsony árának, mind kiváló ellenállásának, viszonylag gyors megszilárdulásának és kellemes olvadási hőmérsékletének köszönhetően. A negatívuma az, hogy nem környezetbarát, mivel kőolajtermék.
 • HIPS - Az ABS-hez szinte hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyag, azzal a különbséggel, hogy az olvadáspontja valamivel magasabb, de gyorsabban megkeményedik.
 • Nylon – Rugalmas anyag, amely alkalmas például rugalmasabb modellekhez és hasonlókhoz. Rugalmassága ellenére azonban nagyon jól ellenáll a sérüléseknek. Negatívuma azonban itt a különböző nylon alkatrészek problémás összeillesztése egy termékbe, ami csak egyszerűbb projektekhez, vagy tapasztalt felhasználók kezébe ajánlott.
 • PCLAz összes filamentum közül a legalacsonyabb olvadáspontú anyag, így alkalmasak gyermekek számára, mivel nem fenyegeti őket az égési sérülések veszélye. Az alacsony olvadáspont azonban lassú megszilárdulással is jár, mivel a PCL még szobahőmérsékleten is de facto félig felmelegszik.
 • PLA – Napjaink legökológiaibb filamentje, amelyet tisztán növényi forrásból állítanak elő, aminek köszönhetően nem keletkeznek mérgező gőzök, sőt szagok sem a vele való munka során. További pozitívum a viszonylag alacsony olvadáspont, amely kezdők számára is alkalmassá teszi. Negatívum a törékenysége, amely viszonylag nagy, ezért rendkívül óvatosan kell dolgozni vele, hogy elkerülje a törést.
 • TPE - Rendkívül rugalmas anyag, amely tulajdonságainak köszönhetően abszolút ideális rugalmas tárgyak készítéséhez. A hajlítás miatti sérülés veszélye nem áll fenn, de a tömör szerkezeteken nem használható ideálisan.
 • PET-GEz de facto ugyanaz az anyag, mint a PET-palackok készítéséhez, így elég masszív rugalmasságra, de a vastagabb réteg esetén szilárdságra is számíthat.
 • PCAz egyik legerősebb kereskedelmi forgalomban kapható filament. Ha nagyon szilárd felépítéssel kell készítenie valamit, akkor egy PC teljesen ideális, de két probléma van vele. Az első a magas olvadási hőmérséklet, a második a hosszú megszilárdulási idő. Ennek eredményeként ez egy haladó felhasználók számára is megfelelő izzószál.

A leggyakoribb filamentek olvadáspontja

Az alábbi táblázat segít Önnek eligazodni a 3D tollakhoz használt leggyakoribb filamentek olvadási hőmérséklete között:

Izzószál típusa

Olvadáspont

ABS

Kb. 210 °C

HIPS

Kb. 240 °C

Nylon

Kb. 250 °C

PCL

Kb. 50 °C

PLA

Kb. 180 °C

TPE

Kb. 220 °C

PET-G

Kb. 220 °C

PC

Kb. 300 °C

Hogyan készítsük fel a 3D tollat ​​a modellezéshez

Mielőtt a 3D tollal modellezne, először gondolja át, hogy milyen típusú izzószálat fog használni. Ez alapján állíthatja be a tollon a kívánt hőmérsékletet, amit először ráköt az áramforrásra (általában elektromos hálózatra), majd megvárja, míg felmelegszik. Ne aggódjon, ez egyáltalán nem egy hosszú folyamat - a felmelegedés általában több tíz másodpercig tart, az olcsóbb 3D tollak esetében legfeljebb perceket vesz igénybe.

Miután a toll felmelegedett, óvatosan helyezze bele a kiválasztott izzószálat, és a végén egyengesse ki. Ha ezt nem teszi meg, a toll nem fog tudni megbirkózni annak feldolgozásával, és az anyag megakad. Az izzószál behelyezése után nem kell mást tennie, mint aktiválni az izzószál-behúzás funkciót, és elkezdeni az alkotást. Ha meg szeretné változtatni az izzószál színét vagy típusát, vagy szünetet szeretne tartani az alkotás közben, egyszerűen tegye a tollat ​​"fordított helyzetbe", és hagyja, hogy kijöjjön azon az oldalon, ahol a tollba helyezte.

istock-489170460.jpg

Min kell modellezni

A 3D nyomtatókhoz hasonlóan a 3D tollakkal is sokféle anyagon modellezhet. Csak annyit kell szem előtt tartania, hogy a kész 3D-s alkotást le lehessen hámozni róluk, amit a legjobban például a bakelit alátétek, üvegek és hasonlók teljesítenek. De használhat papírt is, amelyre előrenyomtathatja a szükséges mintákat, esetleg fóliát – de vigyázzon, hogy a meleg izzószál ne olvassza meg őket, és így véletlenül tönkre menjen a munkája.

Így működik a modellezés sablonok alapján

Hogyan dolgozzunk 3D tollal

A 3D toll alapvetően kétféle alkotáshoz használható - nevezetesen 2D-s, majd klasszikus 3D-s alkotáshoz. Ami a 2D-s alkotást illeti, az csak egy papír vagy más sablon letakarása körül forog, így a kapott kép kissé kilóg a sablonból. Lényegében tehát 3D-s, minimális átfedéssel a harmadik dimenzióba. A 3D-s rajzolásnál már minden túlzás nélkül közvetlenül a levegőben rajzolható 3D-s objektumok tényleges létrehozásáról beszélünk. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen, szükséges a megfelelő izzószál kiválasztása (figyelembe véve a megszilárdulási sebességét és hasonlókat), de mindenekelőtt rendelkezni kell némi tapasztalattal a 3D-s alkotásban, mivel az meglehetősen bonyolult.

Elég csak véletlenül megrántani az izzószálat, az akár el is szakadhat, és kezdheti elölről, miközben előfordulhat, hogy a törött izzószál egyes részeinek helyét is javítani kell. A 3D-s alkotást nagyon egyszerű tárgyakon érdemes elkezdeni, másrészt például úgy, hogy először csak rétegeket hoz létre, majd a jobb 3D hatás érdekében összeragasztja őket (sablonok 3D ragasztásához objektumok például itt találhatók). Miután megtanulta, hogyan készítsen tollal 3D-ben egyszerű objektumokat, és megértette, hogyan kell megfelelően rétegezni, a bonyolultabb objektumokkal való munka gyerekjáték lesz.

3D toll - sablonok, amelyek segítenek

Ahogy fentebb többször is említettük, kezdőknek ajánlatos kipróbálni a 3D-s tollal való munkavégzést sablonokon, ami segít az alapok elsajátításában, és egyben viszonylag egyszerű módon bonyolultnak tűnő 3D objektumokat is lehet velük készíteni. Az alábbiakban számos olyan webhelyt mutatunk be, ahol ingyenes 3D-sablonokat találhat. Ezek minden esetben univerzális, sok témát tartalmazó oldalak, amelyeket csak le kell tölteni, majd ki kell nyomtatni, vagy például tableten vagy okostelefonon megjeleníteni és fóliával letakarni.

3D toll - készíthető tárgyak

Ha nem szeretné hosszasan böngészni a fent említett oldalakat, hanem direkt inspirációt keres valamihez, amit érdemes 3D-s tollal készíteni, az alábbiakban talál egy listát néhány egyszerű tárgyról, amelyek elkészítése tökéletesek kezdők számára.

  Gyakran ismételt kérdések és válaszok a 3D tollal kapcsolatban

  A 3D tollakat balkezesek is tudják használni?

  Nem kell aggódnia. A piacon lévő összes 3D tollat ​​bal- és jobbkezes felhasználóknak egyaránt tervezték, mivel szimmetrikus testükkel bármelyik kéz megfoghatja. Ráadásul a markolat általában több mint jó, mivel a gyártók a 3D tollak ergonómiájára is figyelnek.

  Hogyan töltődik a 3D toll?

  Bár a tollak túlnyomó többsége hálózatról vagy hasonló alternatívákról működik, a piacon olyan beépített akkumulátorral rendelkező modelleket is találhatunk, amelyek egyszerűen feltölthetők, majd gyakorlatilag bárhol használhatók. A töltés ugyanúgy történik, mint okostelefonok, táblagépek vagy egyéb elektronikai eszközök esetében a töltőporton keresztül, általában több órán keresztül. A tartósság számos tényezőtől függ, főleg a csúcs hőmérsékletétől, amelyben megolvad az izzószál.

  3D toll csatlakoztatható mobiltelefonhoz?

  Igen, de olyan modellt kell vásárolnia, amely támogatja ezt a lehetőséget. Ezek a modellek általában valamivel drágábbak, mint a klasszikus 3D tollak, de ennek köszönhetően lehetőséget kínálnak a toll mobiltelefonon keresztüli beállítására, valamint számos különböző sablont is kínálnak, amelyek megjeleníthetők a kijelzőn, majd letakarhatók védőfóliával.

  Mit lehet létrehozni 3D tollal?

  Kis túlzással bármit. Valójában csak a használt izzószál tulajdonságai szabnak határt annak mennyiségével és képességeivel együtt. A 3D tollal azonban a felhasználók elsősorban kisebb tárgyakra koncentrálnak, amelyek néhány óra alatt elkészülhetnek.

  Mi a különbség a 3D toll és a 3D nyomtató között?

  Viszonylag hasonlítanak. Mindkét esetben a kapott termék egy izzószálból áll, amely a csúcsban megolvad, majd háromdimenziós formában önmagára rétegezi. A klasszikus 3D-s nyomtató azonban összehasonlíthatatlanul pontosabb a 3D-s tollhoz képest, mert elektronikus karok vezérlik, míg a 3D-s toll teljes mértékben emberi vezérlésre és érzésre támaszkodik. De a 3D toll sokkal olcsóbb.

  boys-gc353f148f_1920.jpg
  Legyen az elsők között!
  Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

  Hasonló cikkek

  uvod

  Hogyan működik egy 3D nyomtató: alapvető 3D nyomtatási technológia

  Bár a 3D nyomtatási technológia már több mint 30 éve velünk van, csak napjainkban kezd lassan, de biztosan az érdeklődés központjába...

  19. 12. 2022  Teljes cikk »

  Kiszállítás már 1490Ft-tól

  átvevőhelyre

  Szállítás 48 órán belül

  Tényleg gyorsak vagyunk

  Nálunk van ideje

  Az árut 30 napon belül visszaküldheti

  Megjutalmazzuk Önt

  Minden vásárlás után hűségpontot kap