Miért rossz ötlet az üres toner újratöltése?

3. 9. 2020

Az üres toner újratöltése valószínűleg nem okozna gondot Önnek, viszont, ha nem megfelelően hajtja végre, akkor helyrehozhatatlanul károsíthatja a nyomtatóját.

Tartalomjegyzék:

  • Miről ismerhető fel az üres toner?
  • Tisztaság fél egészség. Ez a tonerekre is igaz?
  • Csak erős idegzetűeknek
  • Ha az emberek meg szeretnének gazdagodni vagy pénzt szeretnének megtakarítani, akkor gyakran bizarr ötleteik támadhatnak. Például egy felborult tartályhajóból begyűjteni a benzint, vagy ellopni a csarnok tetejét tartó vasgerendákat, nem biztos, hogy a legjobb módja annak, hogy hozzájáruljon a családi költségvetéshez.

    Miről ismerhető fel az üres toner?

    Az alábbiakban bemutatja, hogy hogyan ismerhető fel, ha fogyóban van a tonerben a festékpor. A bizonyíték lehet a nyomtatott képek megjelenése is.

    prazdny-toner1-nahled2.jpg

    A tonerkazetták túlnyomó többsége érzékelővel van felszerelve, amely érzékeli a tonerpor tényleges mennyiségét. Az érzékelő a lézernyomtatóval kommunikáló chip része. A felhasználóbarát interfész ezután nyomtatóillesztőprogramokból vagy speciális alkalmazásokból áll, amelyek közvetlenül az adott nyomtatógyártó modelljéhez kapcsolódnak. Ezekkel a programokkal könnyen megtudhatja, hogy körülbelül mennyi a nyomtató maradék tonerkapacitása.

    Természetesen figyelembe kell vennie, hogy ez csak egy hozzávetőleges becslés a kinyomtatott oldalak száma alapján.

    Az egyetlen megbízható jelző, amelyből kiderül, hogy a tonertől nem várhatunk több nyomtatást, az a tonerkazetta egyszerű vizsgálata. Ugyanezt az eljárást követik a professzionális szolgáltatások is.

    Tisztaság fél egészség. Ez a tonerekre is igaz?

    A tonerkazettát ki lehet cserélni egy másik gyártó eredeti vagy kompatibilis kazettájára. Ha meg akarjuk tartani az eredeti nyomtatási minőséget, akkor a legjobb, ha eredeti tonert vásárolunk. Ez azonban egyben a legköltségesebb megoldás is.

    Az utolsó lehetőség a teljes tonerkazetta „visszanyerésére” a tonerpor újratöltésével. Ezt a bonyolult folyamatot rábízhatja egy profi cégre, vagy otthon, egy úgynevezett utántöltő készlet (angolul: refill kit) segítségével maga is megteheti.

    razdny-toner2-nahled2.jpg

    Ha minden figyelmeztetésünk ellenére mégis úgy dönt, hogy saját maga tölti fel a tonert (ezt a lehetőséget szándékosan utolsó lehetőségként említettük, mert ez a legrosszabb az összes közül), akkor legalább a nyomtatómodellre vonatkozó konkrét utasításokat kövesse.

    A toner újratöltésekor van néhány általános alapelv, amelyet követni kell:

    • csak sérülésmentes és teljesen működőképes toner tölthető újra,
    • meg kell győződni arról, hogy az adott típusú tonert egyáltalán fel lehet-e tölteni.

    A tonerkazetta felújításának alapfeltétele egy alapos tisztítás. Ellenkező esetben a tonerpor összekeveredik, ami rossz minőségű nyomtatást eredményez.

    Szánjon időt arra, hogy valóban megtisztítsa a patront.

    A toner felújítása otthoni körülmények között meglehetősen nehéz eljárás, és csak a legnagyobb mazochisták kezdenek neki. Valójában minden fogaskereket és mozgó mechanizmust ki kell cserélni, ha az adott tonermodell ezt lehetővé teszi. Nem szabad megfeledkezni az optikai henger cseréjéről sem.

    Csak erős idegzetűeknek

    A tonerpor utántöltő készlettel való újratöltése nehéz feladat. Először is a maradék tonert óvatosan ki kell porszívózni. Az utántöltő készletben található por újratöltéséhez töltőnyílást kell fúrni, de az esetek nagy százalékában az így felújított toner rendkívül megbízhatatlan.

    Ráadásul az ilyen módon feltöltött tonerrel ellátott nyomtató felhasználója kellemetlen "ajándékot" kaphat, a nyomtatott oldalak maximálisan számának csökkenése formájában. A nyomtatott oldalak száma ilyenkor az eredeti mennyiség kb. 25 %-ának felel csak meg.

    prazdny-toner3-nahled2.jpg

    Aztán ott van az egészségügyi kockázat is, amelyet az egész művelet hordoz magában. Nem olyan formában, hogy eltörné a lábát, vagy levágná a hüvelykujját vagy bármilyen más sérülést szenvedhetne. A tonerpor azonban nagyon finom, és könnyen kioldódik. A patron kezelése során így nagyon könnyen belélegezheti, ami légúti irritációt okozhat. Egyes rendelkezésre álló tanulmányok szerint a por még rákkeltő is, számos, főként ázsiai gyártó teljesen figyelmen kívül hagyja a fogyasztók egészségét. Ezért ajánlott légzőkészüléket, kesztyűt és védőszemüveget viselni, amikor utántöltő készlet segítségével tölti fel a tonereit.

    Hasonló cikkek

    2 perces olvasmány

    Hogyan kell megfelelően gondoskodni a nyomtatóról?

    AAnnak ellenére, hogy manapság pár ezer forintért beszerezhető egy nyomtató, nem egy fogyasztási cikkről van szó. Az olcsóbb nyomtató is több évig szolgálhat. És ha egy drágább nyomtatót szerez be, többéves állóképesség számolhat.

    Teljes cikk »
    3 perces olvasmány

    Mi rejtőzik a lézernyomtató toner belsejében?

    Ha elfogy a festék, egyszerűen vesz egy új tonert, és boldogan nyomtathat tovább. De gondolkodott már azon, hogy mi rejtőzik a műanyag kazettában? Mitől fekete a fekete toner, mi a fő összetevője és miért nem kell a lézernyomtatóval készült nyomatokat megszáradni hagyni ahhoz, hogy ne kenődjenek el? A következő cikkben a lézernyomtató tonerek belsejébe nézünk bele.

    Teljes cikk »