Mit jelentenek a nyomtató nevében szereplő betűk?

22. 3. 2021

22. Március 2021, 10:00 | Gondolkodott már azon, hogy mit jelentenek a nyomtató nevében szereplő d, t vagy n betűk? A gyártók a nyomtatóeszköz különféle szolgáltatásaira utalnak velük - és ha megjegyzi őket, könnyen áttekinthetővé válnak Ön számára is, hogy az egyes nyomtatók és multifunkciós eszközök mit kínálnak.

Az alábbi lista nem teljes, viszont a legfontosabb és leggyakoribb rövidítéseket - amelyeket a különböző nyomtatómodellek nevében láthat - tartalmazza. Ne feledje azt sem, hogy a gyártók egyszer kisbetűket, néha viszont nagybetűket használnak a rövidítéshez.

B - black (fekete) - fekete-fehér nyomtatás. M (monokromatikus) betűvel is rövidítik.

C - colour (színes) - néhány gyártó C betűt használ a színes nyomtatási funkció jelzésére. A multifunkciós eszközök többnyire elhagyják ezt a rövidítést (kivéve a Brother, a Kyocera és a Canon nyomtatókat).

D - duplex (kétoldalas nyomtatás) - a duplex nyomtatási funkció lehetővé teszi, hogy a papír mindkét oldalára nyomtasson anélkül, hogy újra be kellene töltenie a lapot a nyomtatóba. A nyomtatóeszköz először az egyik oldalra nyomtat, majd automatikusan a másikra (ha erre a nyomtatási beállításokban utasítja).

F - fax - fax funkcióval felszerelt nyomtatót jelez; az F betűt általában akkor használják, ha ugyanaz a nyomtató modell létezik fax funkció nélkül is, azaz a két eszköz megkülönböztetésére szolgál. Nem használják a többfunkciós eszközök (alapértelmezett funkció, azaz fax funkcióval fel vannak szerelve).

H - hard drive (merevlemez) - a saját merevlemezzel rendelkező nyomtatók esetén használják, amely nagy mennyiségű adat tárolását teszi lehetővé. Ennek eredményeként a nyomtatott fájlokat nem kell azon az eszközön is tárolni, amelyről nyomtatunk (például laptopon vagy telefonon). Házi nyomtatók esetében maga a merevlemez nem túl gyakori, inkább az irodai és ipari eszközökben találhatók meg.

MFP - multifunction printer (többfunkciós nyomtató) - olyan eszköz, amely a nyomtatás mellett szkennel, másol és faxol is. A színes nyomtatás alapértelmezett. Az MFC (Multifunction centier) és az M (multifunkciós) jelöléseket is használják. (Figyelem: az M betű fekete-fehér (monokromatikus) nyomtatóra is utalhat, lásd fent.)

N - network (hálózat) - a nyomtató csatlakoztatása LAN-hoz Ethernet kábel segítségével. Ez lehetővé teszi a hálózati nyomtatóként történő használatát.

PS - PostScript - programozási nyelv nagy mennyiségű adat gyors feldolgozásához. Lehetővé teszi a nyomtató számára, hogy a nyomtatást oldalanként ütemezze és helyesen programozza be a nyomtatófejet.

S - stapler (tűző) - olyan eszközt jelöl, amely képes a nyomtatott papírlapok összetűzésére. A tűző általában lyukasztó egységet is tartalmaz.

T - tray (tálca) - az így megjelölt nyomtatóknak opcionális tálcája is van, több száz lap kapacitással. Elsősorban nagy nyomtatási mennyiségű eszközökhöz használják (például irodában). A HP készülékek esetében az opcionális adagolóval ellátott nyomtatók rövidítése X (lásd alább).

W - Wi-Fi - jelzi annak lehetőségét, hogy közvetlenül a számítógépről, táblagépről vagy okostelefonról lehet a nyomtatóhoz csatlakozni, ill. fennáll a helyi hálózathoz való csatlakozás lehetősége is. Különösen a régebbi modelleken találkozhat ezzel a rövidítéssel, ma már nem sokat használják - a Wi-Fi kapcsolat már alapfelszereltség.

X - kétoldalas nyomtatással felszerelt nyomtatók jelölése, vezetékes hálózati kapcsolat és külső bemeneti tálca lehetősége. Néha a DTN (duplex - tálca - hálózat) rövidítést is használják. HP nyomtatók esetében az X betű az opcionális papírlap adagolót jelzi.

Z - a Flow modellcsalád multifunkcionális eszközeinek megjelölése a HP márkától. Ezeknek az eszközöknek gyorsabb szkennerei vannak, megnövelt ADF (Automatic Document Feeder, automatikus dokumentumadagoló) kapacitással, és szkennerük OCR-rel (Optical Character Recognition, optikai karakterfelismerő) van felszerelve, amely képes a beolvasott szöveget szövegszerkesztőben szerkeszthető formátumra konvertálni.

A HP LaserJet Pro 400 M404dn nyomtató nevének elemzése:

A rövidítések jelentését egy egyszerű példán szemléltetjük. Mit jelölnek a HP LaserJet Pro 400 M404dn nyomtató nevében szereplő betűk?

  • HP - nyomtató márkája (a Hewlett-Packard rövidítése),
  • LaserJet - a modell megnevezése (amint a neve is sugallja, lézernyomtatóról van szó),
  • Pro 400 M404 - nyomtató modellszáma,
  • dn - a nyomtatót rendelkezik duplex (kétoldalas nyomtatás) és network (LAN hálózati kapcsolat) funkciókkal.
pasted-image-0-nahled2.png
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

uvod

A többfunkciós nyomtatók előnyei és hátrányai

Multifunkciós nyomtató vásárlását fontolgatja otthona vagy irodája számára? Ha egy eszközzel tud nyomtatni, szkennelni, faxolni az sok...

19. 11. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap