Papír az irodában: Hogyan csökkentsük a papírfogyasztást és hogyan hasznosítsuk újra helyesen

Tényleg használhatatlan szemét az a kupac papír az irodánk szemeteskosarában? Van valamilyen lehetőség, hogy ezt az értékes anyagot maximális mértékben kihasználjuk? Ha Ön is hasonló kérdéseket tesz fel, akkor lehet, hogy értékelni fogja a következő cikkünket a papír újrahasznosításáról az irodában.

A papírfogyasztás a gazdasági növekedéssel függ össze

Egy átlagos magyar évente 95 kg papírt használ el, egy átlagos cseh 130 kg-ot, míg egy átlagos szlovák szinte feleannyit. Németországban és Ausztriában pont fordítva, az átlagos lakóra jutó papírfogyasztás körülbelül 230 kg, az Egyesült Államokban pedig a 260 kg-ot is eléri.

A statisztikák megerősítik, hogy a magasabb papírfogyasztás kéz a kézben jár az adott ország életszínvonalának növekedésével. A fejlett és gazdag országok több működő vállalattal rendelkeznek, amelyek rengeteg nyomtatott dokumentumot, levelet és reklámanyagot produkálnak. Érthető módon mindezeket a vállalatokat megfelelő számú tisztviselő ellenőrzi, és a kapcsolatfelvétel ugyancsak nem marad el…papírmunka nélkül.

A papírmentes iroda egyelőre utópia

Nyilvánvaló, hogy milyen előnyökkel bír egy iroda, ahol a papír már a múlté. A nyomtatók, a minőségi tonerek, a tárhelyek és maga a papír is a vállalati költségvetés alapvető elemei. A digitalizáció felgyorsítja a munkát a dokumentumokkal, elmentésük sokkal kisebb fizikai teret vesz igénybe az irodában, és a digitális fájlokhoz a papíralapú fájlokkal ellentétben a felhőn keresztül is hozzáférhetünk– bárhol és bármikor.

Azonban hiába beszélnek annyit a digitalizációról a médiában és a vállalati megbeszéléseken, bevezetése a gyakorlatba számos jelentős akadályba ütközik. A hivatali bürokrácia egy külön fejezet, amely még mindig nagy mértékben papíron zajlik.

A papírnak mint adathordozónak a digitális tárhellyel szemben még egy nagy előnye van. Lehet, hogy valamivel gyorsabban ég, de az adatok soha nem törlődnek róla csak úgy, elérhetők technikai nehézségek és áramszünet esetén is, és mégiscsak bonyolultabb ellopni a vállalat székhelyének negyedik emeletén lévő bezárt szekrénybe tett mappából.

Tippek, hogyan hasznosítsuk újra a papírt az irodában

Hogyan érjük el, hogy újra lehessen hasznosítani az irodában lévő használt papírt?

1) Tegyen az irodába egy kosarat a használt papírra

Habár a papír nemcsak hazánkban számít a leggyakrabban újrahasznosított anyagnak, ennek ellenére a legtöbb cégnél hiába keressük az osztályozott hulladékgyűjtőket, tehát a használt papírra szánt kosarat is.

Azonban az osztályozott hulladékgyűjtők puszta létezése még nem garantálja a jó eredményeket. Alapvető szerepet játszik a kontérek elhelyezése és elérhetősége is. A Kansasi Egyetem tudósai egy kutatással támasztották alá, hogy a szemétkosár távolsága a munkavégzés helyétől befolyásolja az osztályozás intenzitását. Amikor a konténereket a használt papírra egy központi helyen helyezték el, a munkavállalók csak a papír 28 %-át osztályozták, míg a közelebb elhelyezett hulladékgyűjtő edényekbe a papír 85-94 %-át tették. A munkavállalók legszívesebben azokat a tárolókat használták, amelyek közvetlenül a munkaasztalukon voltak.

 

recyklace-3.jpg
Az osztályozott hulladékgyűjtő távolsága nagyban befolyásolja az osztályozás intenzitását. A munkavállalók főleg azt a tárolót használják, amely kéznél van.

2) Motiválja a kollégáit

Ugyanilyen fontos a munkavállalók motivációja is a hulladék osztályozására. Ezt a munkaadók környezetvédelmi képzéssel támogathatják, amelyeknek szórakoztatónak és oktató jellegűnek kéne lennie, nem unalmasnak és kötelezőnek (ahogy az gyakran lenni szokott). A papír és más hulladék osztályozását az irodában viszonylag könnyedén egy szórakoztató játékká, vagy akár egy motivációs programmá is alakíthatjuk. Természetesen a vezetőknek és főnököknek pozitív példát kéne mutatniuk.

 

recyklace4.jpg
 A kollégák motiválása a papír osztályozására nem kell, hogy bonyolult legyen. Néha elég felébreszteni bennük a versenyszellemet.

3) Hasznosítsa újra az aprított papírt is

Irodájában rengeteg az olyan használt papírt, amelyet az érzékeny adatok miatt kénytelen az iratmegsemmisítővel felaprítani? Sok kétség ellenére az aprított papírt is újra lehet hasznosítani. A papír további felhasználásának lehetősége a felaprítással azonban eléggé leszűkül. A hosszú papírrostok vékony csíkokra vágásával az aprított papírt már csak papírzsebkendők és WC-papír gyártására lehet használni. Ami persze semmi esetre sem jelent akadályt az osztályozásnál.

4) Szerezzen be egy Epson papírfeldolgozót

A japán nyomtató gyártó nem olyan régen egy forradalmi újdonsággal jelentkezett – egy irodai papírfeldolgozót fejlesztett ki és vitt piacra – PaperLab néven. Ez a kolosszus, amely méretével és hangjával is a hatvanas évek nagyszámítógépeire emlékeztet, víz használata nélkül hasznosítja újra az irodai papírt.

Egyszerűen helyezze be az egyik oldalán a nyomtatott papírt, a másik oldalán pedig illatos és tiszta irodai papír várja. Ez a készülék minden túlzás nélkül kívánság esetén nemcsak ragyogóan fehér papírt, de lángálló és illatosított papírt is képes gyártani.

Ami az újrahasznosítást és az azt követő papírgyártást illeti, az Epson percenként 14 lap gyártását ígéri, ami 6 720 oldalnak felel meg naponta. A legökologikusabb iratmegsemmisítő a világon csak Japánban kapható, és az európai piaci árát egyáltalán nem határozták meg, tehát a beszerzése nálunk még nem lesz olyan égető.

A papír csak a kezdet, hasznosítsa újra a többi anyagot is

Az irodákban rengeteg hulladék keletkezik, amely távolról sem csak papírból áll. A statisztikák szerint az amerikai irodákban a papír után a második leggyakoribb hulladék az aludoboz. Menjen tovább, ne csak a műanyagot, a papírt és az üveget, de az elektronikai hulladékot és tonereket is hasznosítsa újra… És mielőtt valamit kidobna, próbálja meg átgondolni, hogy van-e mód, hogy a tervezett hulladékot valahogy még újra tudja használni.

Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll