Nyomtatási beállítások - kvíz igényeseknek? Á, dehogy!

08. 7. 2019

8. Július 2019, 08:00 | Beszerzett egy új nyomtatót és most csodálkozva néz rá? Sikeresen telepítette a vezérlőt, de fogalma sincs róla, hogy hogyan működik ez a kifinomult szoftver? Ne aggódjon, mi biztonságosan végigvezetjük Önt a buktatókon, amelyek különböző jelölőnégyzetek, legördülő menük, görgetősávok és további lehetőségek formájában várják.

Minden rosszban van valami jó

Két hírünk van - egy és egy rossz. A rossz úgy hangzik, hogy nem létezik egy univerzális vezérlő, amely minden operációs rendszeren fut és minden nyomtató modellel működik. A jó hír, hogy egy csomó nyomtató gyártó tisztában van ezzel a korlátozással. Ezért a fejlesztők a vezérlők programozása során igyekeznek bizonyos közös formatervezési szabályokat betartani az egyes elemek elhelyezése terén, hogy egyszerűbbé tegyék a nyomtatás beállítását. Eredmény? A nyomtatott dokumentumok és fényképek megtekintésére, kezelésére vagy szerkesztésére szolgáló minden nyomtatóvezérlő program felhasználóbarát, továbbá megjelenésüket, funkcióikat és párbeszédablakaikat tekintve nem különböznek túlságosan a konkurens termékek hasonló applikációitól.

A kártyák nemcsak aduászok lehetnek a kezünkben

De találkozunk velük a számítógépes munka során is. A kártyák (vagy fülek, illetve tabek) a párbeszédablakok részei, amelyek lehetővé teszik a kommunikációt a felhasználók és a legtöbb program között. A nyomtató vagy a nyomtatás tulajdonságainak beállítására szolgáló applikációk ebből a szempontból nem képeznek kivételt, és elég széles körben használnak kártyákat. Térjünk át egyenesen a legfontosabbakra.

Általános (néha Alapvetőként is jelölik) - ezen a kártyán a nyomtatás alapvető paramétereiről és lehetőségeiről talál információkat. Ezek elsősorban a következők:

  • Papír mérete (formátum), amit az ISO 216 nemzetközi szabvány szabályoz. A hagyományos otthoni tintasugaras és lézernyomtatók leggyakrabban A4 vagy kisebb méretű papírral dolgoznak, míg az irodai nyomtatókat olyan eszközökkel is felszerelik, amelyek képesek nagyobb formátumokkal is megbirkózni (A3 vagy A1). Ebben a tekintetben sokkal előnyösebbek az olyan nyomtatók, amelyek több papírkazettával rendelkeznek, amik közül az egyiket papírkazettaként jelölik meg.
  • Tájolás - megadja, hogy a nyomtató milyen pozícióban nyomtatja ki a dokumentumot vagy a fényképet. Ez lehet fekvő vagy álló, illetve beállíthatunk elforgatott (fektetett - Rotated Landscape) tájolást is. Néhány modellnél ez a lehetőség nem az általános kártyán van, hanem például az Elrendezés elnevezésű kártyán, amely egyúttal lehetővé teszi a lapok nyomtatási sorrendjének meghatározását (Elölről hátra vagy hátulról előre).
  • Nyomtatandó oldalak (vagy Oldaltartomány) - azt jelöli, hogy mindegyik oldal vagy csak az aktuális legyen kinyomtatva, amelyen éppen a kurzor található. Az utolsó lehetőség konkrét oldalak kinyomtatása a dokumentumból a konkrét számok (1, 2, 4, 8...) vagy összefüggő tartomány megjelölésével, számtól számig (7-11).
  • Papír típusa - a megfelelő típusú papír kiválasztása a minőségi nyomtatás egyik alapvető feltétele. A nyomtató a papír típusa alapján állítja be az adekvát fedettséget a tintával. Az egyes típusok gramázs, szerkezet, minőség és természetesen meghatározásuk alapján különböznek egymástól. A leggyakrabban használt nyomtatási médiumok a következők: hagyományos (szabványos) papír, vastag papír, durva papír, újrahasznosított papír, fotópapír, címkék, borítékok.
  • Másolatok száma - az egyforma nyomtatott minta számát fejezi ki, amennyit a felhasználó nyomtatni szeretne.
 • Nyomtatás minősége - használhatja a nyomtató maximális felbontását, amellyel jobb minőségű nyomtatást ér el. Ez a beállítás arra az esetre ideális, amikor fényképeket, illetve képekkel ellátott szöveges dokumentumot szeretne kinyomtatni. Az alacsonyabb minőségű beállítással azonban takarékoskodhat a tonerrel és a patronnal.

Hamarosan folytatjuk

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap