Festékpor keverése vagy a CMYK kezelése

05. 10. 2020

5. Október 2020, 10:00 | Ha úgy gondolja, hogy ennek a szövegnek a szerzője úgy döntött, hogy cikket ír az auto-moto területéről, ráadásul nem igazán ellenőrizte a címet, és kínos elírást hagyott benne, akkor téved. A következő sorokat a festékporra, annak összetételére és előállítási módszerére fordítjuk.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A 21. század alkímia

A lézernyomtató vagy másológép festékkazettájában lévő por keverék valójában az a hordozó, amelyet általában festéknek neveznek. Ez a por színezékként működik, amely a nyomtatás megkezdésekor a papírra kerül. Megtalálható eredeti vagy kompatibilis festékkazettákban, vagy pedig egy olyan utántöltő készlet részeként, amelyet úgy terveztek, hogy egy üres kazettához tudjunk port adni. A leggyakrabban értékesített fekete vagy színes festék egy négyszínű (CMYK) nyomtatási kellékeken alapul, a következőkkel:

  • C (angolul Cyan) jelentése cián,
  • M (angol Magenta) a bíborvörös,
  • Y (angol yellow) sárga,
  • K (angol kulcstábláról vagy blacK-ról) fekete.
prach1-nahled2.jpg

Ezen színpigmentek mellett, amelyek különféle kombinációi a teljes színspektrum legtöbb árnyalatát tudják előállítani, de a festékpor számos egyéb összetevőből áll még. Ez az őrölt, rendkívül finom, statikus töltésű poliészter por talkumszerű konzisztenciájú, és tartalmaz még:

  • sztirol-akril gyanta, amely kötőanyagként szolgál,
  • korom (de egyre inkább alkalmaznak helyettesítőket polimerek formájában),
  • mágnesezhető fém-oxidok, amelyek megfelelően reagálnak a papír és az állandóan forgó optikai henger statikus töltésére,
  • kis mennyiségű szeparátor, például szilikon és polipropilén viasz.

Mechanikus módszer

Az egyes komponenseket összekeverjük és a kívánt méretű részecskékké aprítjuk. Az erre a célra leggyakrabban használt eszközöket sugármalmoknak nevezik. Ezek az eszközök sűrített levegő vagy nitrogén segítségével apríthatják fel az anyagot. A nyomtatási ipar területén kívül használják őket a gyógyszeriparban is.

Az egyes mikrorészecskék átlagos mérete jelenleg körülbelül 8-10 µ. Korábban ezek magasabbak voltak, 16 mikrométer körül, de néha még több is. A képfelbontás javításának szükségessége azonban végül arra késztette a gyártókat, hogy megpróbálják a festékporszemcséket a jelenlegi formájukra csökkenteni.

prach2-nahled2.jpg

Kémiai módszer

A festékpor előállításának mechanikai módszere mellett létezik egy másik előállítási módszer is ami a kémiai eljáráa. Nagyobb felbontású nyomatok előállításához nagyon finom festékrészecskék képződhetnek polimerizációval. A kapott részecskék egyenletes méretűek és alakúak, ami viszont tökéletes színkeverést, pontos reprodukciót és kiváló színtakarást tesz lehetővé.

Nem érti? Seba, ha legalább annyira megbízik bennünk, mint II. Rudolfban. alkimistáiknak a Császár pékje - A pék császár című jól ismert vígjátékban, ez elég.

Halálos por? De hol…

Nem, nem kell aggóni, nem akarunk megijeszteni senkit. Ezzel inkább kalandtörténeteiben sokkal gyakrabban fog találkozni az arany bizonyos formáját jelző állandó kifejezéssel, mint a lézernyomtatóval kapcsolatban.

prach3-nahled2.jpg

Sajnos a festékpor is veszélyes lehet, ha nem márkás, tisztázatlan eredetű festéket vásárol. De a bevált gyártók egészségügyi tanúsítvánnyal rendelkeznek a termékeikről, és a festék hatása nem lehet olyan súlyos, mint ha a szokásos port szívnánk be. A festékpor csak enyhe irritációt okozhat. Ezért a festékpor kezelésénél célszerű megfelelő védőfelszerelést használni, azaz légzőkészüléket, maszkot, kesztyűt és védőszemüveget.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Miért rossz ötlet az üres festékpatron újratöltése?

Ha önmagában újratölti a festékkazettát, akkor valószínűleg nem teszi tönkre a kazettát, ám bizonyosan nem fogja javítani rajta. Ez azonban...

3. 9. 2020  Teljes cikk »

Amikor a lézernyomtatóban a toner rontja a nyomtatást - 5 leggyakoribb probléma és a megoldásuk

Önnek is mindig akkor mondja fel a szolgálatot a nyomtatója, amikor a legjobban van rá szüksége? Az ember azt mondaná, hogy biztosan valami...

6. 9. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap