Tonerpor előállítása avagy a CMYK elsajátítása

5. 10. 2020

Ha azt gondolja, hogy a szöveg szerzője nem ellenőrizte megfelelően a címet, és hagyott benne egy kínos elírást, akkor téved. A következő sorok a tonerporral, annak összetételével és gyártási módjával foglalkoznak.

Tartalomjegyzék:

  • A 21. századi alkímia
  • Mechanikus módszer
  • Kémiai módszer
  • Halálos por? Na nem...
  • A 21. századi alkímia

    A lézernyomtató vagy fénymásoló tonerkazettájában található porkeverék valójában az a közeg, amelyet általában a toner kifejezéssel illetnek. Ez a por úgy működik, mint egy festékanyag, amely abban a pillanatban kerül a papírra, amikor elkezdünk nyomtatni. Vagy közvetlenül az eredeti vagy kompatibilis tonerkazettákban, vagy az üres kazettában lévő por újratöltésére szolgáló utántöltő készlet részeként található meg. Leggyakrabban a fekete vagy színes tonereket a négyszínnyomásos (CMYK) modell alapján kerülnek értékesítésre, amelyek a következők:

    • C (az angol Cyan szóból) a ciánt jelöli,
    • M (az angol Magenta) a magenta színt képviseli,
    • Y (az angol Yellow) a sárgát jelöli,
    • K (Key Plate, vagy BlacK) a feketét jelöli.
    prach1-nahled2.jpg

    Ezeken a színpigmenteken kívül, amelyek különböző kombinációival a teljes színskála legtöbb árnyalatát elő lehet állítani, a tonerpor számos más összetevőből is áll. Ez az őrölt, rendkívül finom, statikus töltéssel rendelkező poliészterpor talkumszerű állagú, és tartalmaz még:

    • sztirol-akrilgyantát, amely kötőanyagként szolgál,
    • kormot (de egyre gyakrabban találkozunk polimerek formájában megjelenő helyettesítő anyagokkal),
    • mágnesezhető fémoxidokat, amelyek reagálnak a papír és a folyamatosan forgó optikai henger statikus töltésére,
    • kis mennyiségű elválasztó anyagokat, például szilikonokat és polipropilénviaszot.

    Mechanikus módszer

    Az egyes összetevőket összekeverik és a kívánt méretű részecskékké zúzzák. Az erre a célra leggyakrabban használt berendezéseket sugármalomnak nevezik. Ezek a gépek sűrített levegő- vagy nitrogénáram segítségével tudják összezúzni az anyagot. A nyomdaiparon kívül például a gyógyszeriparban is használják őket.

    Az egyes mikroszemcsék átlagos mérete jelenleg 8-10 μ körül van. Régebben ez magasabb volt, 16 μm körüli, néha ennél is nagyobb. A képfelbontás javításának igénye azonban végül arra késztette a gyártókat, hogy megpróbálják a tonerpor-részecskéket a jelenlegi méretükre zsugorítani.

    prach2-nahled2.jpg

    Kémiai módszer

    A tonerpor előállításának mechanikai módszere mellett létezik egy második - kémiai - gyártási módszer is. A nagyobb felbontású nyomatok elérése érdekében polimerizációval nagyon finom tonerrészecskék hozhatók létre. Az így kialakított részecskék mérete és alakja egységes, ami valójában tökéletes színkeverést, pontos színvisszaadást és kiváló színátfedést tesz lehetővé.

    Nem érti? Nem baj: ha legalább annyira megbízik bennünk, mint II. Rudolf az alkimistáiban A Császár pékje című vígjátékban, akkor az elég.

    Halálos por? Na nem...

    Ne aggódjon, nem akarjuk megijeszteni. Ezzel a kifejezéssel sokkal gyakrabban fog találkozni Karl May kalandregényeiben, mint a lézernyomtatójával kapcsolatban.

    prach3-nahled2.jpg

    Igen, még a tonerpor is lehet potenciálisan veszélyes, ha nem márkás, tisztázatlan eredetű tonert vásárol. A megbízható gyártók azonban rendelkeznek olyan egészségügyi tanúsítványokkal, amelyekben lefektetik, hogy termékeik biztonságosak az egészségre, és a toner hatása nem súlyosabb, mintha közönséges port lélegeznénk be. A tonerpor tehát csak enyhe irritációt okozhat. Ezért ajánlatos megfelelő védőfelszerelést használni, amikor bármilyen tonerporral bánunk, azaz légzőmaszkot, kesztyűt és védőszemüveget.

    Hasonló cikkek

    2 perces olvasmány

    Miért rossz ötlet az üres toner újratöltése?

    Az üres toner újratöltése valószínűleg nem okozna gondot Önnek, viszont, ha nem megfelelően hajtja végre, akkor helyrehozhatatlanul károsíthatja a nyomtatóját.

    Teljes cikk »
    4 perces olvasmány

    Amikor a lézernyomtatóban a toner rontja a nyomtatást - 5 leggyakoribb probléma és a megoldásuk

    Önnek is mindig akkor mondja fel a szolgálatot a nyomtatója, amikor a legjobban van rá szüksége? Az ember azt mondaná, hogy biztosan valami speciális csip, amely direkt pont abban a pillanatban ad utasítást arra, hogy a nyomtató mondja fel a szolgálatot, amikor éppen megbeszélésre siet, vagy éppen 5 perce van a leadásra. Olvassa el, hogyan oldhatja meg a leggyakoribb toner problémákat, és (szinte) semmilyen hibajelzés már nem zökkenti ki Önt.

    Teljes cikk »