3 a józan ész fenntartásának módjai a karanténban - és mások segítése

14. 5. 2020

14. Május 2020, 19:00 | A koronavírus járvány okozta mozgáskorlátozások több hete érvényben vannak és bár többségünk felépült az kezdeti sokkból és cselekedett, a pszichés nyomás továbbra is fennáll. Nem láthatjuk a családunkat és barátainkat, sok embernek otthon kell dolgoznia, mások a jelenlegi helyzet miatt nem tudnak dolgozni, elvesztették munkahelyüket. A cikkből megtudhatja, hogyan lehet mentálisan megbirkózni az otthoni elszigeteltséggel, és hogyan enyhítheti azoknak a szenvedését, akiket az intézkedések a leginkább érintettek.

A pszichológusok szerint fontos a jelenlegi korlátozásokat tágabb kontextusban érzékelni. A kijárási tilalom némi kellemetlenséget okoz, de ha otthon marad, azzal segít az orvosoknak, mentősöknek vagy ápolóknak. Vagyis azoknak, akik a járvány élen járnak és életmentő feladatokat látnak el.

Számos módon lehet a nyugalmunkat fenntartani, és megőrizni a tiszta gondolkodásunkat még hosszú karantén alatt is.

1) Maradjon a megszokott rutinjában

Tudja mi segített a hadifoglyoknak életben maradniuk a második világháború alatt?

A Rutin. Az életmenedzsment az első dolog, amely válság idején átveszi a szellemi egészség javításához a munkához és más szokásokhoz való ragaszkodást.

Különböző módon kezelhetjük a stresszes helyzetet. Néhányan túl sokat esznek, mások nikotinhoz vagy alkoholhoz fordulnak, mások megpróbálják "kihagyni" a túlzott alvást kellemetlen időszakban. Mindez megzavarja a megszokott ritmusokat, és befolyásolja pszichés életünket és fizikai egészségünket.

Hogyan kell követni a rutint? Állítson be egy rögzített ütemtervet, ideális esetben azt, amely hasonló a megszokott munkanapokhoz:

  • rendszeresen keljen fel (látogassa meg a közeli kisboltot),
  • a munka, a család és a hobbik ütemezése,
  • rendszeresen sportoljon (a testmozgást például tengerészek is ajánlják, akik szerint a testmozgás hatékony fegyver többek között a tengeralattjáró betegsége ellen is).

Tippünk: Tanulja meg a távmunka alapelveit
Otthon dolgozik, és nem tudja, hogyan kell megszervezni a napját és a munkahelyét, vagy hogy milyen eszközöket használjon? Merítsen ihletet az 5. cikkből, amely arról szól, hogyan lehet hatékonyan otthonról dolgozni a karantén időszakában.

2) Segítsen másoknak

Sok szabadideje van a karantén miatt, és nem szeret TV-t nézni? Segítsen! Az elmúlt hetekben számos kezdeményezés született, amelyek célja a kiszolgáltatott csoportok (elsősorban nyugdíjasok és csökkent immunitású emberek), egészségügyi szakemberek vagy a mentőszolgálatok életének megkönnyítése.

Vegyen részt a következő projektek egyikében:

Védőmaszkok varrása és kézbesítése, amelyek a szükséges védőeszközök ellátásában segítenek. Bekapcsolódhat a maszkok varrásába vagy terjesztésébe, a varrógépek javításába vagy a szükséges anyagok szállításába. Az alábbi oldalakon példaként megmutatjuk pár helyi, kezdeményezést amelyek a varrással, ingyenes maszkok osztásával foglalkoznak.

Érdeklődjön Ön is a helyi önkormányzatoknál a lehetőségekről! itt és itt.

Segíteni szeretne az időseknek, pl. bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében, kutyasétáltatásban vagy különféle más ügyekben?

Ha igen regisztráljon a következő projektek egyikéhez:

A nyomtatáshoz csak egy 3D-s nyomtatóra és PETG-szálakra van szüksége, vagy PET. Ha szeretne segíteni ebben, és van otthon 3D nyomtatója itt olvas utána.

Segítsen a COVID-19 gyógymódjának megtalálásában - a folding@home alkalmazáson keresztül megoszthatja számítógépének számítógépes teljesítményét, hogy szimulálja a fehérjék kölcsönhatásait a vírusrészecskék felszínén egy potenciális gyógyszerrel. A koronavírus elleni hatóanyag megtalálásáról itt olvashat bővebben.

Véradás - a kezdeményezése új véradó felkutatása különféle vércsoportokból. Számos állandó véradó karanténban van, vagy egy veszélyeztetett csoporthoz tartozik. A projekt szervezőinek becslése szerint a jelenlegi helyzet miatt hamarosan komooly vérhiány várható. Bekapcsolódhat Ön is a véradás programba. Ha nincs elegendő vér, akár még ki is mennek Önhöz.

istock-1138429580-nahled2.jpg

3) Összpontosítson a hobbikra és a családra

Sokan a "munka - háztartási feladatok - alvás" örök körforgásban vannak. Gyakran nem is pihenünk hétvégén, vagy foglalkozunk a családdal, csak bámuljuk a sorozatokat és filmeket nézünk, a legtöbb hobbit meg halogatjuk, mert "Ugyan, van még időnk".

A házszigetelés adott extra időt nekünk? Miért töltene ennyi időt egy másik végtelen sorozat megnézésére, és ne a korábbi hobbijaira, szenvedélyeire?

Írja meg azt a történetet, amelyet mindig is akart tenni. Vegye elő a régi hangszeréhez és játszon rajta. Olvassa el azokat a könyveket, amelyekhez még nem nyúlt hozzá, vagy vásároljon új kiadványokat, és támogassa a könyvpiacot, amely a jelenlegi intézkedések miatt válságban van!

Ne felejtsd el a családját! Menjen sétálni a parkba, társával, partnerével és gyermekeivel (természetesen védőfelszerelésben), és hívja fel az idősebb rokonait. Boldoggá fogja tenni őket - mert éppen Őket érinti a társadalmi elszigeteltség a leginkább, és bizony egy rövid telefonhívással is reményt hozhat az életükbe.

Mi a teendő, ha nagyon rossz a helyzet?

Nem tudja irányítani a negatív érzelmeit? Ne légyen félénk, és beszélje meg problémáit egy szakértővel.

Használhatja például ingyenes pszichológiai segítségnyújtás.

A TonerPartner nevében azt szeretnénk kérni, hogy a lehetőségeihez képest legjobban kezelje a jelenlegi helyzetet.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

5 tipp a hatékony otthoni munkavégzéshez a karantén alatt

A koronavírus-járvány néhány alkalmazottat arra kényszerített, hogy otthonról dolgozzon. Néhányuknak az otthoni iroda (szinte) napi rutin....

24. 3. 2020  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap