3 funkció, ami a szkenner kiválasztása során döntő jelentőséggel bír

22. 6. 2020

22. Június 2020, 10:00 | A szkennerek az otthonok, irodák, grafikai- és fotóstúdiók elengedhetetlen és nélkülözhetetlen kellékei. Az alkalmi dokumentum-szkennelésre szolgáló hagyományos asztali szkennerek mellett léteznek olyan készülékek is, amelyek kétoldalas és felügyelet nélküli szkennelésre is alkalmasak, illetve diák szkennelésére is képesek. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy milyen néven futnak ezek a funkciók, és mely eszközök rendelkeznek velük.

A gyakorlatban kétféle szkennertípust használnak dokumentumok, rajzok és más típusú iratok szkennelésére, azaz digitális formátumba történő konvertálására:

  • Síkágyasa szkennelendő alaplapot (pl. dokumentumot) egy üvegfelületre kell helyezni, alatta egy beolvasó eszköz helyezkedik el; a szkenner fedele felcsapódik, és a szkenner soronként végighalad az alapdokumentum alatt, és beolvassa azt.
  • Rollszkenner - a szkennelendő alaplapot (pl. dokumentumot) egy speciális mechanizmus húzza át a szkenneren; tehát a dokumentum mozog. A készülék egyszerre képes mindkét oldalról beolvasni a dokumentumokat, és alkalmas pl. terepen való használatra.

A fent említett típusokon kívül léteznek kézi dokumentumszkennerek is. Manapság már gyakorlatilag nem használják őket - a szkennelési kimenet nem túl minőségű, és irodai dokumentumok szkennelésére gyakorlatilag lehetetlen használni.

A modern irodai szkennerek többnyire két technológián alapulnak: CIS és CCD szkennelés. A CIS-technológia olcsóbb készülékekben található meg: egyszerű egysoros érzékelőt használ. A CCD-technológia lencsék és tükrök csoportját használja a szkenneléshez. Magasabb minőségű kimenetet produkál, és általában drágább szkennerekben található meg. A különböző típusú szkennerekről és a szkennelési elvekről további információkat a Milyen típusú szkennerek vannak és hogyan működnek? című cikkünkben talál.

A szkennerek a szkennelés mellett további funkciókkal rendelkezhetnek, ezek leggyakrabban az:

  • automatikus dokumentumadagoló,
  • automatikus kétoldalas szkennelés,
  • átlátszó médiák szkennelése.

Automatikus dokumentumadagoló

A többoldalas fájlok gyors beolvasásához az automatikus dokumentumadagolót használja. A funkciója már a nevéből is nyilvánvaló - a papírlapokat egyesével mozgatja a tálcáról a lapolvasóba, majd onnan a kimeneti tálcára.

Tipp automatikus dokumentumadagolóval rendelkező szkennerhez: EPSON WorkForce DS-870 szkenner

1 L

Akár 65 beolvasott lap percenként (és 7 000 oldal naponta), a szennyeződések automatikus tisztítása az eredeti dokumentumról és a papírelakadás elleni védelem csak néhány az EPSON WorkForce DS-870 szkenner képességei közül.

Az automatikus adagoló kapacitása 100 A4-es lap. A szkenner A3-as méretű dokumentumokat is képes beolvasni. A szkenner felbontása eléri az 1 200 DPI értékeket, így például grafikai munkák szkennelésére is alkalmas.

Nagy beolvasási sebességének köszönhetően az EPSON WorkForce DS-870 alkalmas például irodai használatra.

Tipp automatikus adagolóval ellátott multifunkciós készülékhez: HP PageWide Pro 477dw

2 L

A HP PageWide Pro 477dw MFP egy lépéssel tovább megy az előző modellnél. A többfunkciós tintasugaras nyomtató gyors, kétoldalas nyomtatásra (akár 55 oldal/perc) és gyors beolvasásra (akár 25 lap/perc) is képes.

A gép adagolója akár 50 A4-es oldal befogadására is alkalmas. Az így kapott kép felbontása 75 és 1 200 DPI között állítható be.

A HP PageWide Pro 477dw MFP OCR technológiával van felszerelve, amely a beolvasott dokumentumokat szöveges formába alakítja át. Természetesen van másolási vagy faxolási funkció is.

Automatikus kétoldalas szkennelés

A kétoldalas nyomtatás egyre népszerűbb a vállalkozások körében - részben környezetbarát jellegének köszönhetően -, de a munkavállalók körében kevésbé népszerű. Kétoldalas nyomtatott lapok szkennelésekor a dolgozóknak gyakran egyesével kell megfordítaniuk a papírokat, és órákat kell a szkennereknél tölteniük.

A problémát a kétoldalas beolvasási funkció (duplex szkennelés) oldja meg, amikor a készülék a dokumentum mindkét felületét egyszerre olvassa be. Ez a funkció gyakran automatikus adagolóval is jár. Tehát egyszerűen csak betesz egy köteg dokumentumot a tálcába, és megvárja, amíg a készülék mindkét oldalról beolvassa az adatokat.

Tipp duplex szkennerhez: Canon imageFORMULA P-208II

3 L

Egy olcsó, kétoldalas szkennerre példa a Canon imageFORMULA P-208II. A síkágyas, könnyen hordozható szkenner (súlya mindössze 600 g) 10 lapos A4-es méretű tálcával rendelkezik, és percenként akár 8 oldal vagy 16 kép szkennelésére is képes.

A szkenner USB-ről kapja az áramellátást - így csak csatlakoztassa a Canon imageFORMULA P-208II-t a számítógépéhez, és másodperceken belül beolvashatja a fontos dokumentumokat például egy megbeszéléshez.

Kompakt méretének köszönhetően a készülék terepre is alkalmas. A szkenner maximális felbontása 600 DPI, az ajánlott napi betöltés 100 lap. A készülék viszonylag olcsó, 66 000 Ft körül vásárolható meg.

Átlátszó médiák szkennelése

Léteznek olyan eszközök, melyek fotóanyagok: diák, negatívok, filmek és fényképek szkennelésére tervezett szkennerekkel szerelték fel. Az ilyen funkcióval rendelkező eszközök a fotóstúdiókban vagy a fotózás szerelmeseinek eszköztárában használhatók fel legfőképpen.

Tipp átlátszó médiák szkenneléséhez: Epson Perfection Photo V600

4 L

A CCD-technológián alapuló Epson Perfection Photo V600 szkenner optikai felbontása akár 12 800 DPI is lehet. A készülék különböző típusú filmekhez és negatívokhoz való tartókkal van felszerelve, így gyakorlatilag bármilyen fotó- vagy filmanyagot be tud szkennelni.

A szkenner tartalmazza a DIGITAL ICE technológiát, amely képes felismerni az eredeti dokumentum (pl. film) karcolásait és porral szennyezettségét, és automatikusan eltávolítja azokat. Ezenkívül képes a dokumentumok szöveggé alakítására (OCR-technológia) vagy a részletek ellenőrzésére változó méretű ablakon keresztül.

Hasonló termékek

- 9%
Canon szkenner imageFORMULA P-208i
Raktáron

73 097 Ft

66 265 Ft
52 177 Ft Áfa nélkül
Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 63 052 Ft
EPSON WorkForce DS-870, A4, 600x600 dpi, duplex, USB 3.0
Raktáron

301 944 Ft

301 160 Ft
237 134 Ft Áfa nélkül
Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 285 560 Ft
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Milyen típusú szkennerek léteznek és hogyan működnek?

Azok az idők, amikor a szkennerek nagyon ritkák voltak az otthonokban, és nem voltak gyakoriak az iskolákban, irodákban vagy hivatalokban,...

2. 1. 2023  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap