Milyen típusú szkennerek léteznek és hogyan működnek?

06. 1. 2020

6. Január 2020, 22:19 | A legtöbb háztartásnak része a többfunkciós nyomtató. Viszont a szkennereknek több fajtája létezik, az asztali és síkágyas szkennerektől kezdve a vonalkód-leolvasókig és az egyre szélesebb körben elterjedt 3D szkennerekig. Van ötlete, hogy ezek az eszközök hogyan működnek? A cikk elolvasása után tisztában lesz velük.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A szkenner olyan eszköz, amely beolvassa a 2D vagy 3D objektumokat, és digitális formává konvertálja azokat. Talán a legismertebb és leggyakrabban használt a lapos dokumentum-szkenner, amely pótolhatatlan a legtöbb irodában és sok háztartásban.

Hogyan működik a síkágyas (asztali) szkenner

A minta példányt az üveglapra helyezik, ahonnan a szkenner beolvassa azt és digitális formában tárolja. A szkennerek működtetése rendkívül egyszerű. Miután az eredeti példányt az üveglapra helyezte, csak fedje le a fedelet és nyomja meg a gombot. A síkágyas szkennerek hátránya, hogy csak viszonylag vékony dokumentumokkal tudnak dolgozni.

CIS technológia a képek rögzítésére

A jelenlegi asztali szkennerek két alapvető képrögzítési technológiával működnek, attól függően, hogy milyen érzékelővel vannak felszerelve.

A szkennerek olcsóbb modelljei az úgynevezett CIS (Contact Image Sensor) képérzékelőt használják. Az ilyen típusú érzékelők csak egy sor érzékelővel vannak felszerelve. Ez a technológia LED-eket használ fényforrásként. Nincs szüksége komplexebb tükrök és lencsék optikai rendszerére (mint például a CCD-technológiának, amelyet ebben a cikkben később ismertetünk).

A CIS-érzékelő technológia olcsó, energiahatékony és kevésbé igényes. Ezt elsősorban olcsó szkennermodellekben használják. Főleg a technológiai korlátok miatt, mint például a kép sötétebb területein alacsonyabb a felbontás és ennek eredményeként sokkal alacsonyabb a szkennelési minőség, mint a konkurens CCD érzékelőknél.

ruky L

Az egyfunkciós asztali szkennert inkább irodákban, mint otthonokban használják. A háztartásokban álltalában többfunkciós nyomtatókat részesítenek előnybe.

CCD képrögzítési technológia

A minőségi síkágyas lapolvasók úgynevezett CCD (Charge-coupled device) érzékelőt használnak a működéshez. Ez egy elektronikus alkatrész, amelyet videokamerákban, digitális kamerákban és csillagászati távcsövekben használnak.

A szkennereknél ezt az érzékelőt vonali szkennelésre tervezték. A három vonalú szkenner minden sora érzékeli az alapvető fénykomponenseket. A szkenner egy motor segítségével mozgatja őket az üvegre helyezett minta alatt. Az egyszerűbb felépítésű CIS-érzékelőkkel ellentétben a CCD technológia tükrök és lencsék sorozatát használja a tökéletes minőségért.

Az eredeti dióda megvilágítása után az érzékelő felismeri a visszavert fényt, és digitális formává alakítja. A beolvasott kép minőségét és megjelenítésének részletét a vonalak száma és a leolvasott pontok száma adja meg - ami szkenner felbontását jelenti DPI (Dots per inch) egységekben.

A dobszkennerek a legősibb szkennelési technológiát használják

A dobszkennerek olyan eszközök, amelyeket különösen a nyomtatási szakemberek ismernek. Ezek nagy és költséges eszközök, amelyek a lehető legmagasabb minőséget produkálják. A piacon nem talál ennél magasabb minőségű szkenner, de még drágább típust sem.

A dobszkennerrel történő szkennelést oly módon hajtják végre, hogy az eredeti minta anyagot átlátszó folyadékkal ragasztják a forgó hengerre, és sugár segítségével szkennelik. Ez a szkennelési technológia a legősibb módszer. Egyetlen szkennelésű fotodióda elegendő az eredeti minta beolvasásához. A nyomógörgő 360 ° -os elforgatásával a lapolvasó megkapja a nyomathordozó egyik lapjának képét, és a második oszlophoz mozgatja, fokozatosan eltávolítva a dob teljes felületét.

A szkennelés demonstrálása a dobszkennerrel

Az eredmény hihetetlenül részletes digitális másolata az eredetinek. A kiváló minőségű dobszkenner akár 12 000 DPI felbontású eredetit képes beolvasni. Professzionális grafikai stúdiókban használják, például sablonok beolvasásáravagy nagy fali grafikák készítéséhez.

A kézi szkenner lassan működik

A kézi szkenner a klasszikus asztali szkenner kisebb hordozható változata. A síkágyas szkennerekhez hasonlóan dokumentumok, fényképek és más 2D-sablonok digitalizálására is felhasználhatók.

Az eredeti beolvasásához a szkennert kézzel kell mozgatnia. Hátránya, hogy a kielégítő eredmények eléréséhez egy kis szakértelemre van szüksége. Az érzékelő általában alacsony felbontással rendelkezik, ezért ne várjuk magas minőségű másolatot.

A kézi szkennerek segítik a dokumentumok irodán kívüli beolvasását, különösen a múltban használták. Ma csak akkor működik jól, ha az eredeti példány nem helyezhető síkágyas vagy dokumentum szkennerbe.

A vonalkód-olvasók szintén szkennerek

A vonalkód-leolvasók messze a legelterjedtebb kézi szkennerek. Leggyakrabban ezekkel a gépekkel a pénztárgépeknél, áruk szállításakor, hajózási társaságoknál vagy raktárakban találkozhatunk. Ugyanazon elv alapján működnek, mint a síkágyas szkennerek - tartalmaznak egy fényforrást és egy fényérzékelő lencsét, amely elemzi a beolvasott adatokat, lefordítja azokat elektronikus impulzusra, és elküldi a számítógépbe.

citacka L

Naponta találkozunk kézi szkennerekkel. Vonalkód olvasók nélkülözhetetlen részét képezik az üzletek pénztárgépeinek.

A dokumentum szkennerek ideálisak a terepi szkenneléshez

Ezek a szkennerek az irodán kívüli dokumentumok szkenneléséhez ideálisak. A síkágyas szkennerekkel ellentétben, amikor az érzékelő az eredeti alatt mozog, a dokumentum szkennernél a lapolvasó statikus, az eredeti papír áthalad a lapolvasón.

A dokumentum szkennerek előnye a kétoldalas szkennelés lehetősége. Kompakt méreteik miatt ezek az eszközök gyakran hordozhatók. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy ilyen hordozható szkenner fel van szerelve újratölthető elemmel és vezeték nélküli csatlakozással. Használatát tehát nem korlátozza a tápkábel hossza, így az irodán kívül is szolgálja majd Önt.

A dokumentum szkenner talán egyetlen, de meglehetősen alapvető hátránya, hogy csak egyetlen lapot tud beolvasni. Sem a magazin cikkét, sem a könyv fontos részét a szkenner nem tudja beolvasni.

A toll-szkennerek segítenek a szöveget digitálissá konvertálni

A toll-szkenner, amint a neve is sugallja, írószer formájában készülnek. Ezeket gyakran digitális kiemelőnek nevezik, és az összes többi típusú szkennerrel ellentétben a fő feladat nem csupán a kép digitalizálása, hanem a beszkennelt szöveg digitális formává történő átalakítása.

A toll-szkenner soronként szkenneli és tárolja belső vagy „felhő” alapú tárolóban a szöveget. Ezután a szöveggel közvetlenül a számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon dolgozhat, és szerkesztheti azokat.

Digitális kiemelő bemutatása

A toll-szkennerek bőven tartalmaznak további kiegészítő szolgáltatásokat, nagyon hasznos a beolvasott szöveg más nyelvekre történő fordításához. A nyomtatott szöveg digitalizálása akár 30x gyorsabb, mint a szöveg egyszerű beírása a számítógépbe.

A 3D-s szkennerek háromdimenziós objektumokat konvertálnak digitális formába

A 3D szkennerek valós tárgyak, épületek beolvasásával kapcsolatos információk begyűjtésére szolgálnak. Ezek az eszközök sokféle technológián alapulnak, amelyek részletes elemzése túlmutatna a cikk hatályán. Nem tudjuk megmondani, melyik 3D szkennelési technológia a legjobb - mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, és különféle célokra alkalmasak. Azért megmutatjuk az egyik legszélesebb körben elterjedt technológiát - a lézer 3D szkennelés - elvét.

Hogyan működik a lézer 3D szkennelés?

A tárgy beolvasása egy lézersugár segítségével valósul meg, amely képes a legkisebb részleteket digitális formába is rögzíteni és konvertálni. Pontossága miatt ezt a módszert széles körben alkalmazzák az épülettervezésben és a geodéziában, ahol elősegíti az adatok megszerzését olyan helyekről, ahol más technológiákat nehéz végrehajtani.

A lézer 3D szkennelés hasonlóan működik, mint a kamera lencséje egy 3D-s lapolvasón. Csak azt tudja másolni, ami a látóterében található. Egy lézersugár segítségével megmérjük az adott pont és a műszer távolságát. Mivel a lézersugár "helyzetét" (vízszintes és magassági szögét) szintén rögzíti a műszer, így kiszámíthatóak a megmért pont 3D koordinátái, így létrehozunk 3D modellt.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Kézírás konvertálása: 5 hasznos alkalmazás és szkenner

Előfordult már Önnel, hogy a kézzel írt jegyzeteit további szerkesztés céljából a számítógépére vagy okostelefonjára kellett „átvinnie“?...

3. 5. 2021  Teljes cikk »

Útmutató a 3D szkennerekhez: Mik az előnyei és hátrányai?

Néhány évvel ezelőtt a sci-fi könyvekből származó technológia még elképzelhetetlen dolog volt, manapság pedig számos iparágban már...

18. 5. 2020  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap