5% -os lefedettség nyomtatáskor, avagy meddig tudunk nyomtatni a festékkel?

25. 10. 2019

25. Október 2019, 11:18 | Lehet, hogy a közelmúltban már megtörtént Önnel is, hogy az új festék, hamarabb kifogyott, mint ahogy képes lett volna kinyomtatni a bejelentett oldalmennyiség akár felét is. A probléma az, hogy a nyomtatás mennyiségét az oldal 5% -os lefedettsége határozza meg. Hogyan néz ki egy 5% -os nyomtatott oldal? Tudhatja előre, hogy mennyi ideig tart majd a festék? A válaszokat olvassa el a következő cikkben.

Miért fogy ki a festék hamarabb, mint ahogy képes lenne kinyomtatni a deklarált oldalakat?

A festék élettartamát a patron által kinyomtatható oldalak száma határozza meg, ha az A4-es oldalak 5% -át fedik le. A gyártó rendszerint feltünteti ezt az infomrációt a csomagoláson. A különféle gyártók és a különféle termékek patronjainak egymással történő összehasonlítása érdekében ezt az egyetlen szabványt állították fel, amelyet minden nyomtató és patron gyártó tiszteletben tart.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a festékkazetta gyártója kijelenti, hogy élettartama (vagy kapacitása) 2 000 oldal, akkor kinyomtathatja ezt a bejelentett mennyiséget 5% -os papírfedettség esetén. De egy rendes dokumentum, vagy egy teljes szövegoldal kinyomtatva az oldal kb. 15% -át lefedi. A tonerkazettán szereplő adatokhoz képest így a tényleges élettartam gyakran egyharmaddal rövidebb.

Még feltűnőbb különbség a garantált és a valódi kinyomtatott oldalak száma között a színes tintapatronoknál van. Fotók és színes képek nyomtatásakor gyakran az oldal lefedettségének 90-100 % -át kapja meg. A patron csomagolásán bejelentett 2 000 nyomtatott oldalnál gyakran nehéz több mint 100 nyomtatott képet kinyomtatni.

A festék tényleges élettartama attól függ, hogyan használja

A festékkapacitást szabványosított ISO/IEC tesztekkel tesztelik. Ez lehetővé teszi a nyomtatópatronok kapacitásának összehasonlítását, márkájától vagy gyártási helyétől függetlenül. A gyakorlatban azonban a toner vagy a patron élettartamát elsősorban a használata befolyásolja - azaz a nyomtatás módja.

Mi befolyásolja a tonerek és a patronok élettartamát?

  • Az oldal lefedettsége nyomtatáskor - a gyakorlatban általában magasabb, mint a teszteknél.
  • Folyamatos nyomtatás - a patronok vizsgálatára folyamatos nyomtatás közben kerül sor. Kis számú oldal nyomtatása nagyobb igényt jelent a színfogyasztásra.
  • Papírtípus és használt nyomathordozók - A különböző papírsúlyok és nyomathordozók eltérő igényeket támasztanak a használt festék mennyiségére.
  • Nyomtatási minőség - A nyomtatási beállítások alapvetően befolyásolják a festék tartalmát. Minél magasabb a nyomtatás minősége, annál többet fogyaszt a nyomtató a megvalósításhoz.
  • A nyomtató gyakori leállítása - A nyomtató minden egyes bekapcsolásakor kalibrálást és tisztítást végez, amely további nyomtatópatronokat fogyaszt.
  • Igényes nyomtatási feladatok, például fényképeket nyomtatása - amikor fotópapírra nyomtat fotókat, az automatikus tisztítás gyakrabban történik, ami további színek fogyasztásához vezet.
  • A nyomtató állapota és kora - a nyomtató egyes részei, amelyek a nyomtatásért felelősek, idővel elhasználódnak, és az idősebb nyomtatóknak gyakran több színre van szükségük a nyomtatáshoz, mint az új típusoknak.
  • Légnedvesség - ez a tényező nagymértékben befolyásolja a nyomtató teljesítményét. Mindenekelőtt a nedvességet felszívó papír van veszélyben. A lézer- és tintasugaras nyomtatókat általában nem úgy tervezték, hogy nedves körülmények között nyomtassanak (kivéve az ipari felhasználású tartós nyomtatókat). Magasabb páratartalom esetén a legjobb esetben is a nyomtatók több színt használnak, a legrosszabb esetben a nyomtatási feladatot egyáltalán nem tudja elvégezni (elakadt papír, hullámos papír, homályos nyomtatás), és a sikertelen nyomtatást újra kell indítani.

A nagyságnak nincs jelentősége - az azonos méretű patronok élettartama változhat

A nyomtatópatron méretének vagy mennyiségének kevés összefüggése van azzal, hogy hány oldalt képes kinyomtatni élettartama alatt. Más szavakkal, a különféle nyomtatókazetták kinyomtatott oldalainak száma eltérhet, nem csak a márkák között, hanem az ugyanazon gyártó egyes patrontípusai között is.

A nyomtatás költségeit a festék ára határozza meg

Például a HP LaserJet Pro MFP M227sdn All-in-One nyomtatóhoz 1 600 oldalas vagy 3 500 oldalas eredeti HP patronokat kínálnak. A nyomtatóval kompatibilis TonerPartner tonerjeink mindkét verzióban ugyanazt a kapacitást érik el, de költségük akár a felére is csökkenhet.

Azt, hogy mennyibe kerül Önnek egy kinyomtatott oldal, viszonylag könnyen kiszámolhatja. Már világossá tettük, hogy normál nyomtatás esetén az oldal lefedettsége általában körülbelül háromszor nagyobb, mint a gyártók által feltüntetett lefedettség a toner csomagolásán. Ezért ossza el a kinyomtatható oldalak számát hárommal, és megkapja a következő összehasonlítást:

1 kinyomtatott oldal ára a HP LaserJet Pro MFP M227sdn példáján

Toner

Megadott oldalkapacitás (5% -os A4 lefedéssel)

Normál nyomtatási kapacitás 5% -os A4 lefedéssel)

A festék ára

1 kinyomtatott oldal ára

HP CF230A - eredeti toner, black (fekete)

1 600

533

18 955 Ft

35,56 Ft

HP CF230X - eredeti toner, black (fekete)

3 500

1167

28 825 Ft

24,70 Ft

HP CF230A - kompatibilis toner, black (fekete)

1 600

533

10 110 Ft

18,90 Ft

HP CF230X - kompatibilis toner, black (fekete)

3 500

1167

12 755 Ft

10,90 Ft

 

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap