6 tipp, hogyan készítsünk érdekes prezentációt

A szerepléstől való félelem az emberek egyik leggyakoribb stressz forrása. Szerencsére vannak módszerek a nyilvános szerepléstől való félelem enyhítésére. A legegyszerűbb a jól elkészített prezentáció.

Az emberek 91%-a magabiztosabbnak érzi magát, ha egy jól kidolgozott prezentációval áll a közönség elé. És mivel a magabiztosságnak oroszlánrésze van a szereplési stressz leküzdésében és abban, hogy mennyire vonzó és meghatározó lesz az előadása, mindenképpen érdemes megfelelő mennyiségű időt fordítania a prezentáció elkészítésére. Tehát hogyan készíthet olyan prezentációt, amellyel Ön és kollégái, ügyfelei és üzleti partnerei is elégedettek lesznek?

1. Ne magának készítsen prezentációt

Mielőtt egy aranyos cicafotót helyez a prezentációba, gondolja át, kinek készül a prezentáció. A befektetőket a számok fogják érdekelni, a fiatalságot a TikTok trendekre hivatkozva nyerheti meg. Más példákat, képeket és prezentációs stílusokat válasszon a kollégáknak tartott belső prezentációhoz, fontos ügyfeleknek vagy az iskolai előadás során. Ezért mielőtt elkezdené, képzelje el azt a személyt, akinek a prezentációját készíti, és minden egyes új diánál kérdezze meg magától: „Értékelné az illető ezt az információt? Mi érdekelné őt ebben a helyzetben?”

Ilyen megközelítéssel az előadás nemcsak érdekesebb lesz a közönség számára, hanem segít felfedezni és felkészülni a hallgatók által felmerülő kérdésekre; és ha róluk van szó, ahelyett, hogy tovább stresszelne a válaszokat megtalja a prezentációban.

2. Tervezzen

Kerülje az egyik témáról a másikra való hirtelen váltást, ami csak megzavarja a közönséget. Ha pontosan kidolgozza a prezentációt, elkerülheti a stresszt. Írja le a fontos pontokat vagy kulcsfontosságú témákat, és rendezze el őket egymás után úgy, hogy természetesen kövessék egymást. Csak ezután merüljön el a részletekben és a konkrét diákban.

Ne próbáljon meg mindenáron mindent belerakni a prezentációba. Könnyen az idő nyomása alatt találja magát, nem tudja folytatni mindazt, amit kitűzött, és ezért felerősödik Önben a stressz érzése. Kezdje könnyedén, és kerülje a túl sok információt a képernyőn is. Ne feledje, hogy az egyszerűségben van a hatalom, ezért még a prezentációs diákat is úgy tervezze meg, hogy az rövid, világos és tömör legyen. Az egyes diák szövegéhez hasonlóan ne nyújtsa szükségtelenül az egész prezentációt se, fejezze be időben.

Tipp: Az első benyomás további fokozása érdekében olyan környezetet készítsen elő a hallgatóság számára, amelyben jól fogják érezni magukat. Foglaljon le olyan tárgyalótermet, ahol nem zavarják a kollégák vagy az utcai zaj. Így mindenki csak arra tud majd koncentrálni, amit mond nekik.
Végül, de nem utolsósorban kínáljon frissítőket a vendégeknek, hogy jobban érezzék magukat. Az abszolút alap a kávé és a tea. (Biztosra akar menni, hogy ügyfelei igazán jól érzik magukat? Olvassa el cikkünket, melyeből megtudhatja, hogy milyen típusú teák csökkentik a stresszt, és derítenek jobb kedvre). A megbeszélés hosszától függően étellel is készülhet, vagy egyenesen beiktathat egy ebédszünetet a bemutatóba.

3. Ne becsülje alá a színek erejét

Üzleti találkozóra készül? Igazítsa prezentációját a vállalati színekhez. Még az is előfordulhat, hogy ezekre az esetekre a munkahelye már felkészült és rendelkezik utasítással a színek tekintetében, illetve már a cég logójával ellátott sablon diákat is készítettek, amelyet felhasználhat kiindulási alapnak. Nézzen utána!

Ha nincs ilyen, akkor a nulláról kell indulnia. Mindenekelőtt győződjön meg arról, hogy a szöveg jól látható. Ha sötét háttérszínt választ, használjon világos (fehér) betűszíneket, és fordítva. Ha kép van a háttérben, tegyen egy átlátszó színréteget (fehér vagy fekete). Különösen a vadabb színpalettával rendelkező képeknél egységesebb eredményt érhet el így, a szöveg könnyebben olvasható, és nem veszik el a képben.

Ne feledje, hogy ha például prezentációját kivetítőre vetíti ki, akkor a színek kicsit másképp néznek majd ki, mint a számítógép képernyőjén. Annak biztosítása érdekében, hogy minden az elképzeléseinek megfelelően nézzen ki, tegyen egy próbát a bemutató előtt.

istock-1233956220-copy.jpeg

4. Használjon vizuális segédeszközöket

Ne féljen a vizuális eszközöktől. Egészítse ki a szöveget különböző grafikonokkal, táblázatokkal, fényképekkel vagy például egy megfelelő képernyőképpel, amely segíthet a hallgatóságnak megérteni, hogy miről beszél. Ha személyesebb bemutatót szeretne tartani, és nem csak a fényképbankból származó fényképekre támaszkodni, az online eszközökben (pl. Canva) pillanatok alatt létrehozhat kísérő infografikát vagy más képeket.

A vizuális segédeszközök segítenek előidézni bizonyos érzelmeket, racionalizálni a prezentációt, csökkenteni a hallgatóknak elolvasandó szöveg mennyiségét, vagy irányítani a figyelmüket (például azáltal, hogy a szöveg mellé egy képet vagy sziluettet helyez el egy személyről, aki „a szövegére néz”).

5. Vonjon be másokat a prezentációba

Bármennyire is a prezentációja, tény, hogy idővel a közönség figyelme egyszerűen csökkenni fog. Néhány diánként cserélje le a szokásos monológot azokra a mechanizmusokra, amelyekkel feltámasztja a közönség figyelmét.

Még egy üzleti találkozónak sem kell száraznak és átlagosnak lennie! Térjen el a prezentáció hangnemétől, és tegyen valami újat vagy váratlant: mondjon el egy viccet, ossza meg saját tapasztalatait, játsszon le egy rövid videót, vagy építsen be egy felmérést a prezentációba. E tevékenységek segítségével az emberek sokkal inkább emlékeznek arra, amit mondanak nekik, mintha az egyszerű monoton bemutatót választotta volna a prezentáció során.

6. Készítsen jegyzeteket

Ideges típus? Ne adjon esélyt a nyilvános szerepléstől való félelemnek. Készítsen jegyzeteket, amelyek visszavezetnek a témához, ha elkalandozna az előadás során, vagy "lefagyna." Ha online előadást tart, vagy számítógép van Ön előtt, használja az előadó módot. Az egyik ablakban kivetíti a létrehozott prezentációt, a másikban pedig a jegyzeteit fogja látni. Ha nem rendelkezik ezzel a lehetőséggel, nyomtassa ki a jegyzeteket, és készítse elő az asztalára - szükség esetén mindig belenézhet azokba.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Ingyenes szállítás

29 999Ft feletti megrendelés esetén

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap