A Brother márka története - Japánból egészen a világ végére

28. 3. 2019

28. Március 2019, 14:00 | Könnyedén megkérdőjelezhető az a közismert mondás, hogy a Tatra nem ismeri testvérét. Nem hinnénk, hogy a Kopřivnicé-ben található autógyárban még senki sem hallott volna a japánban készült Brother márkájú fénymásolókról és nyomtatókról. Történetük egészen 1908-ig nyúlik vissza, amikor a felkelő nap országában megalapították a Yasui Sewing Machine Co. nevű céget, a jelenlegi nemzetközi gigász egykori elődjét. Már több mint 28 éve jelen van a Brother márka a cseh piacon és éppen 60 év telt el azóta, hogy a japán cég belépett az európai kontinensre. Egy ilyen esemény biztosan megérdemli, hogy a közismert gyártóról legalább egy rövid cikk megjelenjen.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Személyre szabott termékek

Mikor Kanekichi Yasui, 1908-ban, japánban, Nagoja városában megalapította a nevét viselő céget, biztosan nem sejtette, hogy száz évvel később egy elismert nemzetközi cég lesz belőle. Kezdetben, Kanekichi varrógépek javításával és az azokhoz készülő pótalkatrészek gyártásával foglalkozott. 1925-ben a cég vezetését átvette Masayoshi, tíz gyermeke közül a legidősebb fiú, aki már 9 éves korától segítette édesapját munkája során. A cégnek új nevet adott, ami Yasui Brothers 'Sewing Machine Co. lett, tehát A Yasuio fivérek varrógépei.

Ebben az időben a varrógépek piacán az import termékek uralkodtak. Masayoshi ambíciózus célja az volt, hogy változtat ezen a felálláson: úgy döntött, olyan termékeket fog gyártani, amik minőségben lekörözik az importált készülékeket és megállják helyüket külföldön is.

1928-ban a Yasuio fivérek közösen megtervezték és megépítették első saját készítésű varrógépüket, ami szalmakalap készítésére és láncöltéses varrásra volt alkamas. Ettől a pillanattól kezdve a családi cég egyedi megnevezés alatt gyártott a varrógépeket, ami a Brother.

brother-1-nahled2.jpg

A cég sikeresen fejlődött és a vezetés valamint a dolgozók is fokozatosan belemerültek a finommechanika titkaiba, széleskörű tapasztalatokra tettek szert és új ötletekkel álltak elő. 1932-ben a cég bemutatta első háztartási varrógépét, amit teljes egészében Japánban készítettek. Azonnal azután, hogy piacra dobták, a megrendelések minden képzeletet túlszárnyaltak. Valószínűleg a hosszú élettartamnak köszönhetően is, ami állítólag tízszer hosszabb volt mint az import készülékek esetében. A Brother márkájú varrógépek magas minőségét bizonyítja az is, hogy 200 darabot exportáltak belőle a kínai Sanghajba.

brother-2-nahled2.jpg

Apránként, kis lépésekkel haladva egészen a csúcsig

A forradalmi változások kulcsfontosságú időszakát a Brother a 20. évszázad 50-es éveiben élte meg. Ebben az időszakban a cég megnövelte a teljes gyártási kapacitást, gyártási programjába beillesztette a háztartási szövőgépek készítését is és egyre jobban kibontakozik a külföldi piacokon is. 1954-ben a Brother megalapított egy fióktelepet New Yorkban és négy évvel később az írországi Dublinban is. Létrejön a cég európai leányvállalata a Brother Europe.

Eközben, a cég amerikai fióktelepének, a Brother International Corporation (USA)-nak az igazgatójának, Max Hugelnak a kérésére, 1956-ban Masayoshi Yasui megkezdi egy hordozható írógép kifejlesztését majd gyártását is, ami ebben az időben nagyon keresett cikk volt az Egyesült Államok területén.

A további sikerek nem várattak magukra sokáig:

  • 1961 A JP1-111 hordozható írógép segítségével belép az irodaszerek piacára.
  • 1964 Az olimpiai játékokon, Tokióban, a cég 300 írógépet biztosított a külföldi újságírók számára, ami jelentősen javított a Brother cégről alkotott globális véleményen.
  • 1968 A Brother varrógép üzemet vásárol Manchesterben.
  • 1971 A Brother sikeresen kifejleszti a világ első gyors mátrixpont nyomtatóját, ami nagy terjeszkedést biztosított a kedvezményes irodai és háztartási nyomtatásban.
  • 1976 A Brother piacradobja az első elektromos varrógépet, aminek a neve Compal DX. 1980-ig a varrógépek és az írógépek a kisebb elektronikának köszönhetően multifunkcióssá és széles körben elérhetővé válnak.
  • 1980 A Brother megkezdi az EM-1 elektromos irodai írógép gyártását.
  • 1982 Belép a piacra a Brother EP-20 személyi nyomtató, ami akkumulátorra köthető és hő nyomtatás technológiát alkalmaz.
  • 1987 Csaknem tíz évvel a mátrixpontos nyomtatók és az ún. írógéppel ellátott karakternyomtatók gyártásának megkezdése után, 1987-ben a Brother megkezdi első nagysebességű lézernyomtatójának gyártását, aminek a HL-8 nevet adja. Nem okoz meglepetést, hogy ez a saját idejében forradalminak számító termék elnyerte az amerikai PC Magazine, Editors Choice 2012, tekintélyes díját.
brother4-nahled2.jpg

Nagy testvér válik a kis cégből? Meglátjuk…

A 20. század 90-es éveitől egészen napjainkig a japán cég, ami valamikor kis családi vállalkozásként indult, valamicskét ismét nőtt és termékeivel mindig lenyűgözi a világot. Legyen szó akár szkennerekről, faxokról, multifunkciós berendezésekről, cimkéző és RFID nyomtatókról, miniatűr mobil nyomtatókról, lézernyomtatókról, tintasugaras nyomtatókról, sugaras nyomtatókról vagy LED nyomtatókról, mindig csúcs minőségről beszélhetünk, amik megkönnyítik az irodai, kereskedelmi, raktározási és háztartási munkákat. És ahogy azt pl. az AiRScouter színes kijelzővel ellátott szemüveg is bizonyítja, ami bemutatja a felhasználónak a számítógépen és a mobil eszközökön tárolt képeket, a Brother képes lépést tartani a konkurenciával és termékeit folyamatosan innovációkkal látja el. Manapság a Brother cégcsoport szolgáltatásait az egész világ teljes lakosságának kínálja. Termékei a világon található 17 gyártó üzem valamelyikében készülnek. A vállalat, ahol több mint 38 000 munkavállaló dolgozik, saját boltjainak sűrű hálózatával rendelkezik a világ 44 országában. Ennek a cégnek, ami lényegében a nulláról indult, a jövője még mindig nyitott….

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Hogyan kell megfelelően gondoskodni a nyomtatóról?

AAnnak ellenére, hogy manapság pár ezer forintért beszerezhető egy nyomtató, nem egy fogyasztási cikkről van szó. Az olcsóbb nyomtató is...

20. 11. 2017  Teljes cikk »

Lézernyomtató A-tól Z-ig: hogyan működik

Amennyiben már túl van a lézer vs. tintasugaras nyomtató párbajon“ és győztesként a lézernyomtatót választotta, talán érdekli, hogyan...

1. 1. 2020  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap