Lézernyomtató A-tól Z-ig: hogyan működik

01. 1. 2020

1. Január 2020, 01:00 | Amennyiben már túl van a lézer vs. tintasugaras nyomtató párbajon“ és győztesként a lézernyomtatót választotta, talán érdekli, hogyan működik ez a berendezés. A következő sorok több információt árulnak el.

Történelmi kitekintés

A legelső lézernyomtató Gary Starkweather amerikai mérnök és feltaláló nevéhez fűződik, aki a Xerox PARC cégnél fejlesztette azt ki 1971-ben. Ugyanezen márkájú fénymásológép módosításával próbálkozott. Öt évvel később az ötletet az IBM cég vette át, majd a Xerox piacra bocsátotta az első kereskedelmi modellt 1977-ben. A háztartásokba és irodákba az első lézernyomtatók csak a nyolcvanas évek elején jutottak el. Természetesen drágák (áruk 3,5 ezer amerikai dollár körül mozgott) és nehezek (súlyúk akár a 32 kg-t is meghaladhatja) voltak.

Hogyan működik a lézernyomtató?

Az elv, ami alapján a lézernyomtatók működnek, az ún. elektrográfia, illetve xerográfia (prózaian a Xerox alapján). Ezen úgynevezett száraz beleégetési folyamat során, a port (tonert) a papírlapra elektrosztatikus energia segítségével visszük fel.

Erre egy fém henger szolgál, melynek felülete félvezetővel lett kezelve (leggyakrabban szelénnel). A félvezető a lézersugárral való megvilágítás során megváltoztatja ellenállását. Az, hogy a henger adott része feltöltődik vagy sem közvetlenül befolyásolja, hogy a későbbiekben annak felületén a festék megtapad vagy sem.

Maga a nyomtatási folyamat ezt követően a számítógéppel folytatott kommunikáció alapján történik, mely során az adatok feldolgozásra kerülnek, a hengeren létrejön a kép, a toner felkerül a hengerre és a papírba belevasalódik.

Előkészületi fázis

A számítógéppel folytatott kommunikációs fázisban a nyomtató átveszi a nyomtatni kívánt oldallal kapcsolatos információkat és elmenti azokat saját memóriájába. Ezen adatokat ezután feldolgozza és memóriáján belül létrehozza az oldal teljes képét. Meghatározza annak méretét, szegélyei szélességét, eligazítja a szöveget vagy formázza a képet és végrehajtja az úgynevezett raszterizációs folyamatot, tehát az egyes pontok elhelyezését.

Kép létrehozása

A feldolgozott adatok ezt követően a vezető hengerre kerülnek, mint a nyomtatás valamilyen előképe. A lézersugár egy mozgó tükör segítségével felrajzolja a hengerre a nyomtatandó képet.

Nyomtatás

Ezt követően kerül sorra maga a nyomtatás. A vezető hengerre rögzítjük a tonert a mágnesszalag segítségével. Az viszont csak a henger lézerrel megvilágított részén marad meg. Abban a pillanatban, ahogy a papír érintkezésbe kerül a hengerrel, a hengeren rögzített festék felkerül annak felületére. Ezzel megtörténik a henger töltésének semlegesítése is. Ez a folyamat egészen addig ismétlődik, amíg meg nem történik a teljes kép átvitele a papírra.

Bevasalás

A por maga nem maradna a papírlapon, ezért azt szükséges belevasalni.. Erről két henger gondoskodik - nyomó és vasaló hengerek. Az első a képet rányomja a papírra, a második pedig 200 °C-ra felmelegítve „belevasalja“ azokat a rostokba.

Hogyan jönnek létre a színek?

Ahhoz, hogy a lézernyomtatón színesben is tudjon nyomtatni, a nyomtatóba négy különböző színű tonert, ún. nyomtatási egységeket kell elhelyezni. Ez a négy szín az azúr (cyan), lila (magenta), sárga (yellow) és a fekete „kulcsos“ (key). Angol megnevezésük első betűi képezik a színes modell megnevezésének rövidítését - CMYK.

Ennek működése a színek ún. szubtraktív keverésén alapul, amely során az egyes színek egymásból kivonódnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tonerpor miniatűr részecskéi egymáshoz nagyon közel vannak elhelyezve (eközben a hengerre a kép minden színhez külön kerül felvitelre). Az így kapott végleges szín a megjelenítési módtól és az árnyalatok számától függ.

A toner mint alap

A sikeres nyomtatás alapvető és elengedhetetlen “hozzávalója” a már oly sokszor említett toner. És a TonerPartnernél a tonerek szakértőit találja. Nézze meg például alternatív toner kínálatunkat, amelyek használval jelentősen csökkentheti nyomtatási kiadásait.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Mi rejtőzik a lézernyomtató toner belsejében?

Ha elfogy a festék, egyszerűen vesz egy új tonert, és boldogan nyomtathat tovább. De gondolkodott már azon, hogy mi rejtőzik a műanyag...

4. 9. 2019  Teljes cikk »

Lézeres- és tintasugaras nyomtatók: melyek a fő különbségek?

Ha nyomtatót választ, nagy valószínűséggel dilemma előtt áll, hiszen döntenie kell a két leggyakoribb nyomtatótípus, a lézer- vagy a...

10. 11. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap