A munkaidőben történő sorozatnézés növelheti a termelékenységet?

24. 8. 2020

Valaki rajtakapta Önt, hogy a Trónok harca legújabb epizódját nézi a munkahelyén? Hihetetlen elképzelni, hogy munkaidőben videojátékokkal játsszon vagy izgalmas asztali foci mérkőzésen vegyen részt. Pedig a szórakoztató és pihenő zónák kiépítése manapság egyre inkább trend a progresszív vállalatoknál. Sok vezető már rájött, hogy a kipihent munkavállaló, az jó munkavállaló és sokkal jobban teljesít a munkahelyén.

Tartalomjegyzék:

  • A chill-out zónák (pihenő övezetek) úgy szaporodnak az irodákban, mint gomba az eső után
  • Húsz perces vakáció az agynak
  • Milyen egy kellemes munkaszünethez, mely feltölti?
  • Tervezett pihenés vagy időhúzás?
  • A Netflix nemrégiben felmérést végzett a felhasználói körében - hogy megtudja, néznek-e az emberek filmeket és sorozatokat munkaidőben. És tudják mi lett az eredmény? A válaszadók több mint egyharmada a munkaideje egy részét Netflix nézéssel tölti! Mi több, a megkérdezett munkavállalók 12 százaléka a munkaadója által számukra kialakított pihenőhelyeken teszi ezt.

    A chill-out zónák (pihenő övezetek) úgy szaporodnak az irodákban, mint gomba az eső után

    A Google vagy a Facebook munkatársainak irodáiról szóló legendák: éttermek és kávézók, fodrászat, vegytisztító, zavartalan alvásra alkalmas területek, játékzónák, könyvtárak, mászófal, tetőtéri minigolf, edzőtermek, zenei próbatermek… lassan leértékelődnek és egyre népszerűbbé válnak.

    Manapság a munkáltatók már a mi kis országunkban is haladnak a korral, és a munkaerőpiac helyzetét tekintve nincs is más választásuk. Egy jó munkavállalót már nem vonz a magasabb fizetés és az étkezési utalványok. Most olyan dolgok, mint a kellemes munkakörnyezet, a szabad munkaidő és hasonló juttatások vannak a napirenden és nyújtanak nagyobb vonzerőt.

    Relaxációs zónák, csendes irodák, kávézó nagy kávé választékkal és tapasztalt baristákkal, játéksarok és egyéb, a dolgozók komfortérzetét növelő kütyük gyakran megtalálhatóak az olyan vállalatok munkahelyein, mint a Notino, az AirBank, és még tucatnyi más vállalat.

    1 L

    Húsz perces vakáció az agynak

    Miért olyan fontosak a pihenőhelyek az irodákban? Mert a sok gondolkodás után az agynak szüksége van egy kis szünetre, ideális esetben arra, hogy az agy másik féltekéjét lefoglalja egy időre. Ez idő alatt, az agyunk azon része, mely a munkahelyi stressznek van kitéve, regenerálódhat. A mozgás, a friss levegő, az elegendő folyadékbevitel és a társas kapcsolatok segítenek kitisztítani az elmét. A lényeg, hogy mentálisan ellazuljunk, és néhány percre elfelejtsük a munkát.

    És igen, még a Trónok harca premier epizódjának megnézése is lehet egy olyan pihentető tevékenység, amely növeli a jövőbeli munkatermelékenységet, ha az kontrasztban áll a főállásával.

    Milyen egy kellemes munkaszünethez, mely feltölti?

    A munkahelyi fáradtság a legtöbb munkavállaló által érzékelt probléma. Ha Ön is közéjük tartozik, olvassa el tippjeinket, a hogyan veheti fel a harcot a munkahelyi fáradtsággal. A vér felfrissülését és rengeteg más pozitív egészségügyi hatást válthat ki a rendszeres munkahelyi mozgás. Tekintse meg irodai tornagyakorlatokról szóló cikkünket- mely segítségével szétmozgathatja a testét, vérrel láthatja el izmait és az agyát, és felfrissítheti az elméjét.

    Ne feledkezzen meg a szórakozásról sem. Tudni, hogyan lehet lazítani, kikapcsolódni és szórakozni a kollégákkal, ugyanolyan fontos, mint a figyelem fenntartása és a munkahelyi produktivitás.

    A mozgásszegény munkahelyek és a számítógépes munka esetén ideális, ha az aktív pihenést választjuk. Változtassa meg a környezetét, menjen sétálni, álljon meg egy emelettel feljebb lévő kollégákkal beszélgetni, pingpongozzon velük, ha lehetősége van rá, vagy hívja ki őket egy kis asztali focimeccsre. Egy nyári napon menjen ki a szabadba, hogy feltöltődjenek a napsütéstől.

    2 L

    Ha reggel kikészült az edzőteremben, vagy még mindig érzi a tegnapi mountain bike maratont, akkor valószínűleg eszébe sem jut majd, hogy fizikailag aktív tevékenységet válasszon. Készítsen magának egy csésze kávét vagy a kedvenc teáját, és üljön ki a teraszra vagy a kertbe. Tegye be a kedvenc zenéjét, vagy nézzen egy tévéműsort - ideális esetben olyat, ami körülbelül húsz percig tart. Osszon fel egy egészestés blockbuster filmet vagy a Game of Thrones 90 perces epizódjait, és nézze meg őket egymás után. Egy legfeljebb 20 perces szünet bőven elegendő idő lehet a regenerálódásra.

    3 L

    Tervezett pihenés vagy időhúzás?

    Az egészséges pihenés és a halogatás közötti határvonal nagyon vékony. A produktív munkaközi szüneteket mindig meg kell tervezni. A szünetet, hogy megnézze a kedvenc sorozatát, jutalomként kell kezelni, a munka elvégzése után. Ha gyanúsan sokat időzik a YouTube-on, az HBO GO-n és a Netflix-en, és a teendői listája egyre hosszabb és hosszabb lesz, még ez a cikk sem fogja Önt kihúzni a slamasztikából, melybe a munkahelyén keveredhet, az el nem végzett munka miatt.

    Hasonló cikkek

    4 perces olvasmány

    Ülőmunka egészségesen: Irodai tornagyakorlatok jegyzéke

    Az emberi test mozgásra lett teremtve. Viszont magyarázza ezt el az ülőmunkát végző társadalomnak. Lehetséges, hogy Ön is a társadalom azon 70 %-hoz tartozik, aki ül a munkahelyén. Talán már érzett is hát és nyaki fájdalmakat. A hosszantartó ülés ugyanis az emberi testnek nem tesz jót, és figyelmeztető jeleit nem szabad alábecsülni. A következő cikkben néhány tanácsot és tippet adunk Önnek arra vonatkozóan, hogy hogyan építhet be olyan nyújtó gyakorlatokat a munkaidejébe, amelyek ellazítják a testét és beindítják a gondolkodását.

    Teljes cikk »
    7 perces olvasmány

    Munkahelyi fáradtság: 10+1 tipp a leküzdéséhez

    Reggel energiával tele ül le dolgozni, délelőtt minden gördülékenyen megy, de dél és délután környékén már a termelékenysége jelentős csökkenését érzi? Ha időnként hasonló problémával küzd, nincs oka a pánikra, mert valószínűleg csak rosszul aludt, vagy több dolga volt az előző napokban, mint amit megszokott, és a teste egyszerűen azt üzeni: "elég". Ha azonban hasonló fáradtság a mindennapi kenyere, akkor komoly problémája van, ezért itt az ideje, hogy valamit tegyen ellene. A következő sorokban pedig megpróbálunk tanácsot adni, hogy mi tévő legyen.

    Teljes cikk »