Állandó irodai munka: 7 előny, amit ez hoz

06. 7. 2020

6. Július 2020, 10:00 | Az informatikai technológia fejlődésével lassan el tudunk mozdulni a gyártásban lévő gépekkel történő munkavégzéstől a számítógépek felé. Jelenleg 10 európai közül 4 ül munkahelyen. Németországban, Luxemburgban és Hollandiában az ország minden második lakosa végez ülőmunkát. Ugyanakkor a hosszú távú ülés számos civilizációs betegség és egészségügyi probléma oka. Az emberi testet egyszerűen nem úgy épül fel, hogy tartósan üljön. Miért van ez így? Tessék felkelni! A következő cikkben 7 okot mondunk, hogy felkelj a székéből.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A hosszú ideig tartó, merev helyzetben ülés nem természetes az emberi test számára. Hát- és nyaki gerincfájdalom, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, csontritkulás, trombózis, rák kialakulásához vezethet. Ez csak néhány olyan egészségügyi probléma és betegség, amelyekért a hosszú távú ülőmunka a felelős.

Nem csoda, hogy az ergonómikus irodai bútoripar jelenleg az aranykorát éli. Sok munkáltató megértette, hogy ha egészséges és elégedett munkavállalókat akarnak, akkor munkahelyüket hozzá kell igazítani. Az álló munkavégzésre alkalmas az állítható asztal, csak a kezdet az állítható munkaállomásokon át, ahol a munkahelyet lehet változtatni akár munka közben is. Irodai székek aktív ülőhelyek, gimnasztikai labdák, térdelő székek, ortopéd irodai székek, ergonómiai párnák, állítható monitorállványok és sok más irodai bútor és felszerelés segít a kényelmes munkavégzéshez.

sit-stand-adjustable-desk-flextable-nahled2.jpg

Ül vagy áll? Hasznos néha pozíciót váltani

A munka során ne maradjon egy pozícióban 20 percnél tovább. Nem ül vagy áll. Magától értetődik, hogy elsajátítsák az egészséges munkahelyi ülés és az egészséges álló helyzet helyes technikáját, ha az álló helyzetben történő munka lehetővé teszi az álló helyzetben történő munkát. Ugyanilyen fontos a rendszeres testmozgás és szünetek. Nem az a fontos, hogy szünet alatt WC-be jár, kávét készít, vagy felfut az emeletre, hogy üdvözölje egy kollégát. A lényeg az, hogy mozogjon! Ha sikerül beépítenie néhány tornagyakorlatot a munkaidőbe, amelyet közvetlenül az irodában is elvégezhet, akkor már nyert.

A kezdéshez kipróbálhat egy állandó tevékenységet egy meghatározott típusú tevékenység alatt. Mi lenne, ha egy kolléga mellé állna, ahelyett, hogy ül, vagy ha telefonon hívja "útközben"? Senki sem írja elő, hogy állandóan állnia kell, éppen ellenkezőleg, sokkal egészségesebb, ha a nap csak egy bizonyos részén dolgozik. Ideális az álló időt rövidebb időközökre osztani. Egyes tevékenységek jobbá teszik az állást, miközben állnak, maguk is tudják, hogy jobban tudja elvégezni a munkáját ülés közben. Próbálja ki magának kitalálni, hogy milyen előnyökkel jár a váltakozó munka. Mi mondjárt megmondjuk, hogy érdemes ezt megvalósítani. 7 jó oka van arra, hogy miért:

1) Jobban fog gondolkodni és termelékenyebb lesz

Az álló munka támogatja a vérkeringés megfelelő működését. Nem csak jobb a vérellátás a végtagokon, hanem több vér is áramlik az agyba, amely sokkal jobban ellátja az oxigénnel. Ha állva dolgozik, éberebb lesz és hosszabb ideig képes koncentrálni, mint ülés közben. Az agy megnövekedett véráramlása pozitív hatással van annak aktivitására és ezáltal a munka termelékenységére.

2) Csökkentheti betegségek kockázatát

Felsorolunk különféle betegségeket, amelyek előfordulhat hosszútávú ülés miatt.

Íme néhány ezek közül:

  • A mozgás nélküli izmok elveszítik az inzulinra való gyors reagálás képességét, ezután a hasnyálmirigy több inzulint termel, és ez akár 24% -kal növeli a cukorbetegség kockázatát.
  • A testmozgás hiánya gyengíti az emberi immunrendszert, ami rákhoz vezethet.
  • Az elhúzódó ülés 33% -kal növeli a vénás trombózis kockázatát. Ennek oka az, hogy a lábakban vér halmozódik fel, amelyek a duzzadt bokák mellett vérrögözőket is okozhatnak.
  • Rendszeres mozgás nélkül a csontok nem stimulálódnak. E miatt ezek vékonyabbak és gyengébbek lesznek és csontritkulás léphet fel.

3) Több energiája lesz és jobb hangulatban lesz

Ha állva dolgozik, a test endorfinokat termel, amelyek természetesen úton javítják a hangulatot. A test nagyobb oxigénellátása nemcsak több energiát ad a testhez, hanem az elméhez is, ami nagyon hasznos lehet a munka során.

4) Megszabadulhat a hátfájástól

A hát fájdalom, különös tekintettel az ágyék gerincére, az ülő munkát végző emberek egyik leggyakoribb problémája. Ülés közben a porckorongok összenyomódnak, amelyek kiszáradnak és megkeményednek. Fokozatosan elveszíti csillapító funkcióját, és az egyes csigolyákat a mozgás közben nem védik az ütésekkel szemben. A hátfájás ezekben az esetekben nem csak elkerülhetetlen, hanem gyakran okozhat gerincsérülést, gerincsérvet.

5) Mozgassa meg az olyan fontos izomcsoportokat, amelyekről még korábban nem is tudott.

Amikor leül, a teste majdnem hibernál. A túl sok ülő idő az izom rövidüléséhez vezethet. Lehajolt helyzetben ülve az egyenes hasi izmok és a fenék izmok leállnak. A ferde hasi izmok még akkor is, ha megfelelően ülnek, nem fognak működni. Az izomdegeneráció hibás testtartást eredményez, ami később más izom-csontrendszeri komplikációkhoz vezethet. Ezzel szemben, álló helyzetben dolgozva amikor a test mozgásban van, sokkal több izomcsoport van igénybe véve, mint ülve.

6) Növeli a tüdő kapacitását

A nem megfelelő ülés az embert púpos helyzetbe hozza. Ebben a helyzetben a mellkas összenyomódik, és a test nem használja ki a tüdő teljes kapacitását légzés közben. Hosszú távú munkamenet során fokozatosan csökken. Állva a test kiegyenesítik és a mellkas ellazul. Akkor végre mély lélegzetet tud venni, a szervezetbe több oxigén jut mely javítja a test mentális és fizikai funkcióit.

7) Meghosszabbítja az életét

Ez nem csak egy mondat. Az Amerikai Rákkutató Társaság 2010-es tanulmánya megállapította, hogy azok a nők, akik életük során napi több mint 6 órát ülnek, a korai halál 37% -kal magasabb, mint azokban a nőkben, akik napi kevesebb, mint három órán át ülnek. Érdemes megváltoztatni a munka szokásait, nem gondolja?

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

A számítógép mögötti egészséges ülés nem művészet

A digitális kor irodai gépek sorává változtatott minket, akik a képernyőről nem is veszik le a tekintetüket. Az irodai szék biztosan...

26. 3. 2019  Teljes cikk »

Ülőmunka egészségesen: Irodai tornagyakorlatok jegyzéke

Az emberi test mozgásra lett teremtve. Viszont magyarázza ezt el az ülőmunkát végző társadalomnak. Lehetséges, hogy Ön is a társadalom azon...

22. 2. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap