Dokumentum előkészítése a nyomtatásra: Mi mindent kéne tudnia, mielőtt elküldené a nyomtatandó fájlokat

A szöveges dokumentumok nyomtatása a legtöbb ember számára, aki számítógépet és nyomtatót használ, a napi rutin közé tartozik. Kenyértörésre rendszerint akkor kerül sor, amikor névjegykártyát, plakátot, bannert, vagy más, összetettebb grafikát kell nyomtatni. Szerencsére itt ez a cikk, hogyan készítsük elő a dokumentumot a nyomtatásra – és nem számít, hogy egyedül készíti elő vagy van egy grafikus is a kéznél. Mindig jól jöhet, ha érti az alapvető fogalmakat és eljárásokat.

Ismeri a színmodelleket?

Először is, tisztázni, hogy a monitor és a nyomtató különböző színmodellel dolgozik. Míg a monitorok a színeket RGB-ben, a különféle színeket a színes fény összekeverésével jelenítik meg, a nyomtatók a CMYK színmodellel dolgoznak, ahol a végső színeket a színpigmentek átfedésével kapjuk.

Sok színt, amelyet RGB-ben és a monitoron egyszerűen lehet ábrázolni, nem lehet szabványos színkeveréssel létrehozni a nyomtató CMYK üzemmódjában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amit a monitoron lát a nyomtatás előtt, az kinyomtatva soha nem fog pontosan ugyanúgy kinézni.

A grafikus programokban különféle színmódokban dolgozhat. A fényképeket és a grafikát, amelyet például a weben szeretnénk felhasználni, RGB színmódban készítik elő. Amennyiben a cél a nyomtatás, a jó eredmény garanciája szabály szerint az, ha CMYK színmódban dolgozunk. Mindig győződjön meg arról, hogy a grafikus program beállított színprofilja megfelel-e a szándékának.

 

A kalibrált monitor segít elkerülni a meglepetéseket

Miért ilyen drágák a profi monitorok? Mert képesek igazán hűen megjeleníteni a színeket. Lehet, hogy Önt is gyakran az a kellemetlen meglepetés érte, hogy a kinyomtatott fényképek sötétebbek vagy világosabbak lettek az eredeti elképzeléshez képest. Lehet, hogy nem a nyomtató a hibás, hanem pont a monitor. De még az olcsóbb monitorokat is lehet úgy kalibrálni, hogy ne tévesszék meg a szemet – a legegyszerűbb, ha ezzel a feladattal egy profi szervizt keres fel.

 

Készítsük elő a fájlt a nyomtatáshoz

Helyes felbontás és méretarány

 

A felbontást DPI (dots per inch) számértékben adják meg és azt határozza meg, hogy milyen sűrűn vannak a képpontok egy hüvelyk (= 2,54 cm) hosszúságon. A monitoron való megjelenítéshez általában elég a 72 DPI felbontás. A nyomtatáshoz a minimális érték 250-300 DPI, azonban ez a mérettől és a végső formátumtól függ – a nagyformátumú nyomatokat, például a hirdetőtáblákat, távolabbról nézik, ezért nem igényelnek akkora felbontást – általában a 150 DPI is elég.

A felbontással függ össze a méretarány is. A legtöbb nyomda örül, ha a dokumentumokat 1:1 méretarányban küldi el. A nagyformátumú nyomatok esetében azonban ez nem lehetséges, a fájl mérete túl nagy lenne. Ezekben az esetekben más méretarányt kell használni – például 1:2, 1:5, vagy 1:10. Azonban a nyomdát mindig tájékoztatni kell a végső formátumról és az alkalmazott méretarányról.

 

Szövegek görbévé alakítása

Ez egy fontos lépés a nyomtatás előkészítésénél, amelyet alkalmanként a tapasztalt grafikusok is elhanyagolnak. A dokumentum valamennyi szövegét görbévé kell alakítani, ami biztosítja, hogy a szöveg, a betűk és az ékezetek a nyomtatás közben "ne szóródjanak szét", hanem a tervezett formában maradjanak. Ezzel egyidejűleg ez a fontos formázás garantálja, hogy a használt betűtípust az a számítógép is meg tudja jeleníteni és ki tudja nyomtatni, amelyiken nincs telepítve ez a betűtípus.

 

Kifutó szél, biztonságos zóna és vágójel

Eljutottunk a nyomtatási zsargonhoz. Nézze meg a következő diagramot, amelyen egy tipikus nyomtatásra szánt dokumentum látható. Mindjárt elmagyarázzuk, hogy mi micsoda.

 

Kifutó szél vagy rátöltés

Amikor egészen a dokumentum széléig nyomtatunk, általában egy kis eltolódás következik be a végső formátumra vágás során. Minden tapasztalt grafikus és nyomdász számol ezzel. Ma már a kifutó szél és a biztonságos zóna egy bevett szabvány a nyomtatásra készítés során.

Ez a grafika átnyúlása a dokumentum végső formátumának szélein túlra. Ennek az átnyúlásnak köszönhetően biztosítják, hogy a vágás (és az esetleges eltolódás során) a nyomat szélein ne jelenjenek meg fehér csíkok.

Az íratlan szabály szerint a kifutó szél 3-5 mm széles, de ez mindig a használt technológiától függ. Nem kivétel a nagyobb és kisebb kifutó szél sem – a pontos követelményről jobb közvetlenül a nyomdában érdeklődni.

 

Biztonságos zóna

A grafika a végső formátumra vágás során eltolódik, ezért ún. biztonságos zónával kell dolgozni. Ez egy olyan tér, amelyre biztonságosan elhelyezhetjük a fontos grafikai elemeket – a logókat, a szövegeket, a kép nélkülözhetetlen részeit... Ez a biztonságos zóna a dokumentum belsejében, a szélétől 3-5 mm-re található.

 

Vágójelek

A vágójelek kis keresztek, amelyek két vékony vonalból tevődnek össze és a dokumentum sarkában találhatók. Azt jelölik, hogy hol lesz kivágva a végső formátum – a vízszintes vonal a horizontális, a függőleges pedig a vertikális vágást jelöli.

 

TIPP: Sok nyomda a leggyakrabban használt formátumokra sablonokkal rendelkezik. Ha például névjegykártyát vagy klasszikus A5-ös szórólapot készít, kérjen hozzá sablont. Minden biztonságos zóna, kifutó szél és vágójel elő lesz készítve, a kivitelező igényeinek megfelelően.

Kész, már csak el kell küldeni...

Néha még a nyomtatandó fájl elküldése is kemény dió lehet. A nyomtatandó fájlok általában nem férnek az e-mail mellékletébe. Ideális az összes dokumentumot egy mappába tömöríteni (.zip vagy .rar) és feltölteni egy felhő alapú tárhelyre. A nyomdába pedig csak egy linket küldjön a csomag letöltéséhez.

 

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére
Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll