Ha felmondom a szolgálatot, a hulladéklerakóba akarok kerülni? avagy Hogyan hasznosítsuk újra a tonereket

19. 6. 2019

A hulladék osztályozása sokak számára egy teljesen magától értetődő tevékenység. Ha Ön is azok közé tartozik, akik aktívan kiveszik a részüket a környezet fenntarthatóságában, akkor lehet időnként elgondolkodik rajta, hogy hogyan kell bizonyos dolgokat helyesen osztályozni. Ilyen dolog lehet például a toner. A következő sorok ismertetik Önnel, hogy mi a helyzet a törvény szerint a tonerkazettákkal, és mit tehet azért, hogy környezetbarát módon semmisítse meg őket.

Tartalomjegyzék:

 • Mik azok a tonerek
 • Hogyan szabaduljunk meg a tonerektől a törvény alapján
 • Hogyan semmisítsük meg a tonereket környezetbarát módon
 • Ön mit tehet a környezetéért?
 • Mik azok a tonerek

  A tonerkazetták egyszerű műanyag dobozok, amelyek por állagú festéket tartalmaznak. A festék legtöbbször szénből és részlegesen magnetizált fémoxidokból (polimerekből) áll. A tonerkazettában lévő festékmaradványok gátolhatják meg Önt az újrahasznosításban. Annak ellenére, hogy szinte minden nyomtatópatron ártalmatlan az egészségére, az üres kazettákból a festékmaradványok például a tüdőbe juthatnak.

  Hogyan szabaduljunk meg a tonerektől a törvény alapján

  Lehet éppen ezért jelölik a tonerkazettákat a jelenlegi szabványok szerint O betűvel, azaz egyéb hulladékként. Ez azt jelenti, hogy amint kifogy a toner, a dobozt ki is dobhatja a háztartási hulladék közé, amit ezután egy hulladéklerakóba vagy égetőbe szállítanak.

  Ha ez a lehetőség nem tetszik Önnek, vigye el az üres kazettát egy hulladékgyűjtő udvarba, ahol gondoskodnak a környezetbarát megsemmisítéséről.

  Hogyan semmisítsük meg a tonereket környezetbarát módon

  A fentebb említett festékmaradványok miatt a műanyag dobozok esetleges újrahasznosítását szigorított üzemi körülmények között kellene végezni.

  És éppen ezért a legtöbb tonerkazettát úgy gyártják, hogy újratölthető legyen. Ezt az újratöltést szakkifejezéssel újrafelhasználásként jelölik. Ez a legolcsóbb és legkörnyezetbarátibb megoldás az üres tonerekre. A felújított tonerekkel már foglalkoztunk az egyik régebbi cikkünkben.

  Ön mit tehet a környezetéért?

  Annak ellenére, hogy a tonerkazetták, ahogy fentebb említettük, egyéb hulladék jelölést kapnak, span style="color:green"> javasoljuk, hogy ne dobja őket a kukába. Amint kifogy a festék, forduljon hozzánk, és küldje el nekünk az üres dobozt.

  A kazettákat közvetlenül a műhelyeinkbe töltjük újra, és olyan felújított tonereket állítunk elő, amelyek minőségét garantálni tudjuk.

  Ha az üres toner állapota már nem teszi lehetővé a felújítást, gondoskodunk a környezetbarát megsemmisítéséről.

  Ön pedig addig is tiszta lelkiismerettel nézhet egy új toner után.

  Hasonló cikkek

  3 perces olvasmány

  Papír az irodában: Hogyan csökkentsük a papírfogyasztást és hogyan hasznosítsuk újra helyesen

  Tényleg használhatatlan szemét az a kupac papír az irodánk szemeteskosarában? Van rá valamilyen lehetőség, hogy ezt az értékes anyagot maximális mértékben kihasználjuk? Ha Ön is hasonló kérdéseket tesz fel, akkor lehet, hogy értékelni fogja a következő cikkünket a papír újrahasznosításáról az irodában.

  Teljes cikk »
  3 perces olvasmány

  Hová dobja ki a tonert vagy a tintapatronokat: Tanácsokat adunk az üres patronok ártalmatlanításának vagy újrahasznosításának módjairól

  Akár tintasugaras, akár lézernyomtatót használ, nem kerülheti el, hogy időről időre kicserélje a tintapatront vagy a tonert. De van ötlete, hogy mihez kezdjen egy régi, üres nyomtatókazettával? Egyértelműen nem a kukába való - legalábbis akkor, ha nem szeretné károsítani a környezetét. Mihez kezdjen az üres patronokkal vagy tonerekkel?

  Teljes cikk »