Hová dobja ki a tonert vagy a tintapatronokat: Tanácsokat adunk az üres patronok ártalmatlanításának vagy újrahasznosításának módjairól

11. 11. 2022

11. November 2022, 11:35 | Akár tintasugaras, akár lézernyomtatót használ, nem kerülheti el, hogy időről időre kicserélje a tintapatront vagy a tonert. De van ötlete, hogy mihez kezdjen egy régi, üres nyomtatókazettával? Egyértelműen nem a kukába való - legalábbis akkor, ha nem szeretné károsítani a környezetét. Mihez kezdjen az üres patronokkal vagy tonerekkel?

A tonerek vagy tintapatronok ártalmatlanítása

Bár mind a tonerek, mind a patronok általában "csak" fekete dobozok, amelyek nyomtatópatront tartalmaznak - toner esetén tonerport, tintapatron esetén tintát -, két okból kifolyólag semmiképpen sem tartoznak a műanyag hulladékok közé. Az első a patronmaradvány, amely mindenféle vegyi anyagot tartalmaz, amelyet megfelelően kell ártalmatlanítani. A második ok az, hogy ezek a tokok a műanyagon kívül számos más alkatrészt is tartalmaznak, például mikrochipet, töltőelektródát, mágneses fejlesztőt és így tovább.

Mindezek fényében valószínűleg nem meglepő, hogy a legkörnyezetbarátabb ártalmatlanítási mód a toner vagy a patron ingyenes átadása egy gyűjtőudvarnak, amely gondoskodik a megfelelő ártalmatlanításról. Egyes elektronikai üzleteben, áruházakban vagy általában a nagyobb forgalmú helyeken akár olyan dobozokat is találhat, ahová egyszerűen bedobhatja az üres patronokat, és máris vége a problémáinak. Ezután a dobozokat összegyűjtik a környezetbarát ártalmatlanítás érdekében. Ha tehát nem akar a gyűjtőudvarra menni, és van lehetősége hasonló dobozok használatára, akkor nyugodtan éljen a lehetőséggel. Ezzel csak a természetet segíti.

istock-865741202.jpg

Üres tonerek felvásárlása

Az üres tonerektől való megszabadulás egy másik járható útja az eladás. Sőt, egyes cégek kifejezetten az üres tonereket vásárolják fel, hogy újratöltsék őket, majd áron eladják. A felvásárlási árak cégenként és tonertípusonként eltérőek, bár általában nem túl magasak. A felhasználó szempontjából azonban ez a lehetőség mindenképpen érdekesebb és értékesebb, mint a toner ingyenes ártalmatlanítása egy hulladékgyűjtő udvarban és természetesen mindez teljesen környezetbarát.

Gyártó visszaveszi

Egyes nyomtatógyártók toner- vagy patronvisszavételi programokat is kínálnak. Ez általában úgy történik, hogy megrendel egy szállítási borítékot a weboldalukról, amelybe az üres patronokat becsomagolja, és ingyenesen elküldi a gyártó előre megadott címére. A gyártó ezután környezetbarát módon ártalmatlanítja a termékeket, és az újrafelhasználható anyagot más termékei gyártásához használja fel. Bár nem minden gyártó kínál ilyesmit, így ismét csak az interneten kell kutakodnia, a HP például évek óta rendelkezik ilyen programmal. További információ erről itt található.

Tipp: A piacon háromféle toner létezik. A nyomtató gyártója által gyártott tonerkazettákat eredeti tonerként emlegetjük. Az alternatív tonerek olyan harmadik féltől származó tonerkazetták, amelyek azonos minőségűek, de olcsóbbak. A harmadik típus az újragyártott vagy újrahasznosított tonerek, amelyekről alább többet megtudhat.

istock-981930476.jpg

Toner és tintapatron újrahasznosítása vagy a legjobb lehetőség az összes közül

Az üres tonerrel vagy patronokkal való eljárás tekintetében környezetvédelmi és pénztárcakímélő szempontból is messze a legésszerűbb megoldás az újrahasznosítás vagy az újratöltés. Az eredeti tonereket és patronokat (és manapság már néhány alternatívat is) legalább egyszer újra lehet tölteni, így újra "életre kelthetők". A nagyszerű dolog ebben az esetben az, hogy a nyomtatópatron valójában nagyon olcsóra jön ki, mivel tényleg csak érte fizet (és persze egy kicsit a cég munkájáért), és nem az elektronikáért, a tokért, a csomagolásért és minden más "extra" dologért. A tonerek vagy a patronok újratöltési ára cégenként, de típusonként is eltérő. A cégek töltési ideje napokban mérve változik, még a fuvarozói szállítással együtt is. Így a nyomtatója nagyon gyorsan üzembe helyezhető és működőképes lesz ismét.

Van azonban egy meglehetősen fontos dolog, amit a felújított tonerekkel vagy patronokkal kapcsolatban meg kell jegyezni. Annak érdekében, hogy a nyomtatási minőségüket megőrizzék, vagy legalábbis a lehető legmagasabb szinten tartsák, ellenőrzött céget kell igénybe venni a töltéshez. Sajnos nem minden vállalat tudja pontosan a szükséges patronokat feltölteni, ami gyengébb nyomtatási minőséget eredményez. Tehát, amikor kiválaszt egy céget a patron feltöltésére, mindenképpen ellenőrizze az online értékeléseket is.

istock-862302786.jpg

Hogyan csomagolja be a tonereket és a patronokat, hogy ne sérüljenek meg?

Mivel a tonerek vagy patronok viszonylag törékenyek, és ezért könnyen megsérülhetnek, nagyon fontos, hogy a lehető legjobban csomagolja be, mielőtt elküldi őket visszaváltásra, újratöltésre vagy csak környezetbarát ártalmatlanításra. A legjobb módja az utántöltők biztosításának, ha az eredeti dobozba csomagolja őket. Ezeket egy nagyobb dobozban egymásra rakhatja. Győződjön meg azonban arról, hogy a doboz elbírja az utántöltők súlyát, és hogy gond nélkül fel tudja emelni. Vegye figyelembe, hogy a dobozt más emberek fogják kezelni. A megfelelően csomagolt tonerek és tintapatronok nem zöröghetnek vagy pattoghatnak a dobozban. Ha ez a helyzet, próbálja meg kitömni a dobozt régi újságpapírral, műanyaggal stb. Ilyenkor nem rossz ötlet – ha a fuvarozó megengedi – törékeny áruként jelölni az ilyen csomagokat. Valószínűleg felesleges hangsúlyozni, hogy feltétlenül a helyes címre kell küldeni őket, mivel bármilyen szállításuk sérüléssel járhat.

Tipp: Ha nincs kedve megszabadulni a tonertől, számos tippünk van arra, hogyan használhatja fel őket az otthonában vagy az irodában. Végül is egy olyan technológiai "stíluselem", amely a beltérben is feldobhatja a hangulatot, de máshol is használható. Inspirációért olvassa el korábbi cikkünket.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Nyári forróság: Mit tegyünk, hogy a készülékek ne forrósodjanak fel?

A nyári forróság eléggé leterhelő időszak, amely nemcsak az embereket viseli meg, hanem a műszaki cikkeknek is. A legtöbb készülék, amelyet...

7. 8. 2019  Teljes cikk »

Mi a teendő, ha a nyomtató rosszul nyomtat, avagy a leggyakoribb nyomtatási problémák és azok megoldása

Éppen kifogyott a patron, ezért vesz egy új tonert vagy tintapatront, beteszi azokat a lézer- vagy tintasugaras nyomtatójába, megnyitja a...

20. 12. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap