Hová dobja ki a tonert vagy a tintapatronokat: Tanácsokat adunk az üres patronok ártalmatlanításának vagy újrahasznosításának módjairól

11. 11. 2022

Akár tintasugaras, akár lézernyomtatót használ, nem kerülheti el, hogy időről időre kicserélje a tintapatront vagy a tonert. De van ötlete, hogy mihez kezdjen egy régi, üres nyomtatókazettával? Egyértelműen nem a kukába való - legalábbis akkor, ha nem szeretné károsítani a környezetét. Mihez kezdjen az üres patronokkal vagy tonerekkel?

Tartalomjegyzék:

  • A tonerek vagy tintapatronok ártalmatlanítása
  • Üres tonerek felvásárlása
  • Gyártó visszaveszi
  • Toner és tintapatron újrahasznosítása vagy a legjobb lehetőség az összes közül
  • A tonerek vagy tintapatronok ártalmatlanítása

    Bár mind a tonerek, mind a patronok általában "csak" fekete dobozok, amelyek nyomtatópatront tartalmaznak - toner esetén tonerport, tintapatron esetén tintát -, két okból kifolyólag semmiképpen sem tartoznak a műanyag hulladékok közé. Az első a patronmaradvány, amely mindenféle vegyi anyagot tartalmaz, amelyet megfelelően kell ártalmatlanítani. A második ok az, hogy ezek a tokok a műanyagon kívül számos más alkatrészt is tartalmaznak, például mikrochipet, töltőelektródát, mágneses fejlesztőt és így tovább.

    Mindezek fényében valószínűleg nem meglepő, hogy a legkörnyezetbarátabb ártalmatlanítási mód a toner vagy a patron ingyenes átadása egy gyűjtőudvarnak, amely gondoskodik a megfelelő ártalmatlanításról. Egyes elektronikai üzleteben, áruházakban vagy általában a nagyobb forgalmú helyeken akár olyan dobozokat is találhat, ahová egyszerűen bedobhatja az üres patronokat, és máris vége a problémáinak. Ezután a dobozokat összegyűjtik a környezetbarát ártalmatlanítás érdekében. Ha tehát nem akar a gyűjtőudvarra menni, és van lehetősége hasonló dobozok használatára, akkor nyugodtan éljen a lehetőséggel. Ezzel csak a természetet segíti.

    istock-865741202.jpg

    Üres tonerek felvásárlása

    Az üres tonerektől való megszabadulás egy másik járható útja az eladás. Sőt, egyes cégek kifejezetten az üres tonereket vásárolják fel, hogy újratöltsék őket, majd jó áron eladják. A felvásárlási árak cégenként és tonertípusonként eltérőek, bár általában nem túl magasak. A felhasználó szempontjából azonban ez a lehetőség mindenképpen érdekesebb és értékesebb, mint a toner ingyenes ártalmatlanítása egy hulladékgyűjtő udvarban és természetesen mindez teljesen környezetbarát.

    Gyártó visszaveszi

    Egyes nyomtatógyártók toner- vagy patronvisszavételi programokat is kínálnak. Ez általában úgy történik, hogy megrendel egy szállítási borítékot a weboldalukról, amelybe az üres patronokat becsomagolja, és ingyenesen elküldi a gyártó előre megadott címére. A gyártó ezután környezetbarát módon ártalmatlanítja a termékeket, és az újrafelhasználható anyagot más termékei gyártásához használja fel. Bár nem minden gyártó kínál ilyesmit, így ismét csak az interneten kell kutakodnia, a HP például évek óta rendelkezik ilyen programmal. További információ erről itt található.

    Tipp: A piacon háromféle toner létezik. A nyomtató gyártója által gyártott tonerkazettákat eredeti tonerként emlegetjük. Az alternatív tonerek olyan harmadik féltől származó tonerkazetták, amelyek azonos minőségűek, de olcsóbbak. A harmadik típus az újragyártott vagy újrahasznosított tonerek, amelyekről alább többet megtudhat.

    istock-981930476.jpg

    Toner és tintapatron újrahasznosítása vagy a legjobb lehetőség az összes közül

    Az üres tonerrel vagy patronokkal való eljárás tekintetében környezetvédelmi és pénztárcakímélő szempontból is messze a legésszerűbb megoldás az újrahasznosítás vagy az újratöltés. Az eredeti tonereket és patronokat (és manapság már néhány alternatívat is) legalább egyszer újra lehet tölteni, így újra "életre kelthetők". A nagyszerű dolog ebben az esetben az, hogy a nyomtatópatron valójában nagyon olcsóra jön ki, mivel tényleg csak érte fizet (és persze egy kicsit a cég munkájáért), és nem az elektronikáért, a tokért, a csomagolásért és minden más "extra" dologért. A tonerek vagy a patronok újratöltési ára cégenként, de típusonként is eltérő. A cégek töltési ideje napokban mérve változik, még a fuvarozói szállítással együtt is. Így a nyomtatója nagyon gyorsan üzembe helyezhető és működőképes lesz ismét.

    Van azonban egy meglehetősen fontos dolog, amit a felújított tonerekkel vagy patronokkal kapcsolatban meg kell jegyezni. Annak érdekében, hogy a nyomtatási minőségüket megőrizzék, vagy legalábbis a lehető legmagasabb szinten tartsák, ellenőrzött céget kell igénybe venni a töltéshez. Sajnos nem minden vállalat tudja pontosan a szükséges patronokat feltölteni, ami gyengébb nyomtatási minőséget eredményez. Tehát, amikor kiválaszt egy céget a patron feltöltésére, mindenképpen ellenőrizze az online értékeléseket is.

    istock-862302786.jpg

    Hogyan csomagolja be a tonereket és a patronokat, hogy ne sérüljenek meg?

    Mivel a tonerek vagy patronok viszonylag törékenyek, és ezért könnyen megsérülhetnek, nagyon fontos, hogy a lehető legjobban csomagolja be, mielőtt elküldi őket visszaváltásra, újratöltésre vagy csak környezetbarát ártalmatlanításra. A legjobb módja az utántöltők biztosításának, ha az eredeti dobozba csomagolja őket. Ezeket egy nagyobb dobozban egymásra rakhatja. Győződjön meg azonban arról, hogy a doboz elbírja az utántöltők súlyát, és hogy gond nélkül fel tudja emelni. Vegye figyelembe, hogy a dobozt más emberek fogják kezelni. A megfelelően csomagolt tonerek és tintapatronok nem zöröghetnek vagy pattoghatnak a dobozban. Ha ez a helyzet, próbálja meg kitömni a dobozt régi újságpapírral, műanyaggal stb. Ilyenkor nem rossz ötlet – ha a fuvarozó megengedi – törékeny áruként jelölni az ilyen csomagokat. Valószínűleg felesleges hangsúlyozni, hogy feltétlenül a helyes címre kell küldeni őket, mivel bármilyen szállításuk sérüléssel járhat.

    Tipp: Ha nincs kedve megszabadulni a tonertől, számos tippünk van arra, hogyan használhatja fel őket az otthonában vagy az irodában. Végül is egy olyan technológiai "stíluselem", amely a beltérben is feldobhatja a hangulatot, de máshol is használható. Inspirációért olvassa el korábbi cikkünket.

    Hasonló cikkek

    11 perces olvasmány

    Mi a teendő, ha a nyomtató rosszul nyomtat, avagy a leggyakoribb nyomtatási problémák és azok megoldása

    Éppen kifogyott a patron, ezért vesz egy új tonert vagy tintapatront, beteszi azokat a lézer- vagy tintasugaras nyomtatójába, megnyitja a kívánt dokumentumot a számítógépen, és "nyomtatásra" küldi. Ideális esetben a folyamat végén a kezében tartja a papírt, amelyen egy szépen kinyomtatott szöveg vagy kép van. De mi van akkor, ha nem minden úgy van, ahogyan lennie kellene, és a nyomtatás minősége megdöbbentő, akár a színvisszaadás, akár a papírminőség szempontjából? Valószínűleg először sokkot fog kapni, amit kérdések sora követ. Hibás patron okozza-e a nyomtatási minőségi problémákat, vagy a nyomtató okozza a nem megfelelő nyomtatást? Sajnos ezekre a kérdésekre nincs általános válasz, mivel a problémákat számos tényező okozhatja. Mivel azonban egyes hibák lényegesen gyakoribbak, mint mások, a következő cikkben összefoglaljuk a leggyakrabban előforduló nyomtatási minőségi problémákat. Természetesen arra vonatkozóan is talál tanácsokat, hogyan lehet ezeket kiküszöbölni.

    Teljes cikk »
    2 perces olvasmány

    Hogyan válasszuk ki a megfelelő kompatibilis vagy felújított tonert

    Mindannyian tudjuk, hogy a nyomtatás nem olcsó. A legolcsóbb változatok keresése nem kell, hogy mindig Ön elégedettségével végződjön, főleg ha a minőségről van szó. Ez ugyanúgy, ahogy a nyomtatókra, a tonerekre is érvényes. Ennek ellenére a második esetben a költséget jelentősen lehet csökkenteni, és azt kompatibilis vagy újratöltött tonerek révén. Miben különböznek ezek az eredeti termékektől és mire érdemes odafigyelni a vásárlás során?

    Teljes cikk »