Mennyi koffeint tartalmaz a kávé és a tea, és mikor kellene lecsökkenteni az adagot?

30. 8. 2021

30. Augusztus 2021, 10:00 | A tea és a kávé a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Szerves részét képezik a reggeli rituálénknak, a délutáni kikapcsolódásnak, vagy az irodában és a home office alatt a koncentráció fokozásában is elengedhetetlen. Mennyi kávét igyon naponta, és mekkora mennyiségű koffein lehet már veszélyes?

A koffein boldogságot és szorongást okoz

A koffein pszichoaktív stimuláns, és mint ilyen valószínűleg a legszélesebb körben használt drog a világon. Az emberi szervezetben a koffein stimulálja a központi idegrendszert. Megakadályozza a fáradtságérzetet okozó anyagok megkötését, és átmenetileg éberség és energikusság érzetét kelti.

A koffeinnek számos pozitív hatása van: Elnyomja és késlelteti a fáradtságot, javítja a koncentrációt, élesíti a gondolkodást és boldogságérzetet kelt. A home office alatti kávéfogyasztás ezért megalapozza a munkamorált. A koffein energiaszint-növelő képességének köszönhetően ezt az anyagot a sportolók és a fitnesz szerelmesei is keresik, segítve őket a jobb teljesítmény elérésében.

Tipp: A kávéban lévő koffein annyi energiát adott Önnek, hogy nem tud mit kezdeni vele? Ragadja meg a lehetőséget, tanuljon meg a tíz újjal gépelni.

A kávéfogyasztás az irodában, közben a kollégákkal való beszélgetés a munkanap szerves része. A nagy mennyiségű koffein - különösen, ha hosszú ideig fogyasztják - számos negatív hatást okozhat:

 • szorongás
 • fejfájás,
 • hosszú távú alvászavarok,
 • a szervezet kiszáradása,
 • bélproblémák,
 • hideg kéz/láb.

Ezenkívül a túl sok koffein idegessé teheti, fokozott vizelési szükségletet, arcpírja és néha hallucinációi lehetnek. Néhány ember már napi 250 mg-os fogyasztás esetén is megtapasztalhatja a koffein káros hatásait, azonban a normál egészséges felnőtt biztonságos napi adagja 400 mg koffein. A kellemetlen érzéseket néha a nem megfelelő munkakörnyezet is okozhatja, ezért a koffein csökkentése mellett próbálja ki 5 tippünket az egészségesebb iroda megteremtése érdekében.

Tudta, hogy: A gyermekek és serdülők napi maximális koffein adagja nem haladhatja meg a 2,5 - 3 mg/testtömeg kg mennyiséget. A kutatók óva intenek az energiaitalok túlzott fogyasztásától, mivel a koffein káros hatással lehet a gyermekek és fiatal felnőttek egészségére.

A koffein italok széles választékában megtalálható, ezért figyelnie kell arra, hogy mit iszik Ön és gyermeke a nap folyamán. A koffein leggyakrabban a kávéban és a teában található meg. A kávébab és a tealevél mellett a koffein természetesen megtalálható a guaranában is (gyakran megtalálható az energiaitalokban), a maté teában, a kakaóban. A koffein más növények gyümölcsében is megtalálható, ahol természetes peszticidként működik, és így megvédi a növényeket bizonyos rovaroktól, amelyeket megbénít és elpusztít.

istock-1007194468.jpg

A kávé és a tea koffeintartalma - hány csésze biztonságos naponta?

Mennyi koffein van a kávéban? Erre a kérdésre nincs egyszerű válasz. A kávébab koffeintartalma a kávéfa fajtájától, az egyes babfajtáktól és feldolgozásuk módjától függően is változik. Általában azonban, minél tovább pörkölik a kávébabot, annál kevesebb koffeint tartalmaznak, mert a magas hőmérséklet lebontja a koffeint.

Mennyi koffein van egy csészében:

 • fekete tea: 45 mg,
 • zöld tea: 20-36 mg,
 • instant kávé: 80-100 mg,
 • szemes kávé: 150 mg,
 • koffeinmentes kávé: 3-8 mg,
 • energiaital: 80 mg,
 • latté: 113-280 mg.

A fenti adatok a koffein átlagos mennyiségét mutatják 250 ml-es csészékben. Még mindig kíváncsi, mennyi koffein "fér" a napi adagjába? Ha a nap folyamán körülbelül 2 liter más koffeinmentes italt iszik, akkor naponta 3-5 csésze kávét vagy akár 10 csésze teát is elfogyaszthat.

Ha el akarja kerülni az álmatlanságot, akkor legalább 4-6 órával lefekvés előtt fogyassza el az utolsó kávéját vagy teáját.

Tudta, hogy a tea több koffeint tartalmaz, mint a kávé? A tea elkészítéséhez azonban sokkal kevesebb tealevélre van szükség, mint a kávébabra a kávé készítéshez. Ezért az elkészített kávé több koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea.

Mennyi koffein túl sok?

Az a koffeinmennyiség, amelyet a szervezet képes feldolgozni, az Ön súlyától is függ. A 15 mg/testtömeg kg mérgező dózisnak számít (egy 70 kilós ember esetében ez körülbelül 7-10 csésze kávé), 150 mg/kg már halálos adagnak számít. Ahhoz azonban, hogy valóban halálos veszélyben legyen, egy felnőttnek egyszerre 50 és 100 csésze kávét kellene innia, ami fizikailag lehetetlen.

Mikor érdemes a koffeint elhagyni?

Egyes tanulmányok szerint a kávéfogyasztás segít csökkenteni olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy bizonyos típusú rák. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor óvatosnak kell lenni a koffeintartalmú italokkal.

A koffeintartalmú italok fogyasztása nem ajánlott a terhes és szoptató nőknek. A napi maximális koffeintartalom, amely nem veszélyezteti a gyermek fejlődését, 200-300 mg. A koffein kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal. Ezért mindig olvassa el a betegtájékoztatót, és ha bizonytalan, készítsen koffeinmentes kávét vagy gyümölcsteát.

Akkor is ébernek kell lennie, ha szívbetegségben, vesebetegségben szenved vagy magas vérnyomás miatt kezelik. A nagy mennyiségű koffein fogyasztása álmatlanságot okozhat, ilyenkor próbálja meg egy időre elhagyni a koffein fogyasztását, vagy a nap első felére korlátozni a kávé és a fekete tea fogyasztást. Ha még mindig kételkedik abban, hogy mennyi kávét ihat naponta, forduljon orvosához.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap