5 tipp a hangulatosabb irodához

21. 6. 2021

21. Június 2021, 10:00 | Ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt tudjunk nyújtani a munkahelyünkön, jól kell magunkat éreznünk az irodában. Végül is napi 8 órát töltünk benne, ezért fontos, hogy a munkaterületünket a kívánságainkhoz és igényeinkhez igazítsuk. A pozitív munkakörnyezet (és az egészséges munka) alapja egy tiszta, tágas iroda. Cikkünkből megtanulhatja, hogyan érhető el mindez néhány viszonylag egyszerű változtatással.

Virágok

A természetben eltöltött idő bizonyítottan gyógymód a depressziós hangulatra és csodafegyver stressz ellen is. Ezért ötlet, ha néhány virágot visz az irodába. A mentális jólét mellett a növények segítenek a munkaterület oxigénellátásában, sőt néhány káros anyagtól is megszabadulhat általuk. Vannak ugyanis olyan növények, amelyek lebontják például a formaldehid füstöt, amelyek az elektronikából, a szőnyegekből vagy a bútorokból szabadulnak fel. Milyen virágokat válasszunk?

  • filodendron (lebontja a formaldehidet),
  • anyós nyelv és sáfrányfa (lebontja a műanyagból felszabaduló benzolt),
  • kaktuszok és borostyán (elnyomják az úgynevezett elektroszmogot),
  • datolyapálma (számos vegyszert eltávolít).

A növények kiválasztásakor vegye figyelembe az igényeiket - pl. a fényt kedvelő virágok az északra néző ablakoknál szenvedni fognak, és nem fognak megnőni. Ügyeljen arra is, hogy a növényeknek mindig legyen elegendő vizük. Ez különösen fontos az ünnepek alatt.

Sok fény

Természetes fény nélkül nem csak a munka megy rosszul, de hiánya egészségünkre is negatív hatással van. Kutatások szerint a kevés nappali fény számos civilizációs betegséggel függ össze, például az elhízással, 2-es típusú cukorbetegséggel vagy depresszióval.

A nagy ablakok fontosak és lényegesek, de nem minden helyiség van felszerelve velük- és télen még ezek sem tudnak elegendő természetes fényt biztosítani. Ekkor lépnek a képbe a speciális lámpák, amelyek a napsütést képesek utánozni.

Van azonban ennek egy buktatója - az általuk előállított fehér fény csak reggel és délután segít nekünk. Este, amikor a test felkészül az alvásra, megzavarhatja bioritmusunkat. Ezért tanácsos olyan világítást választani, amely lehetővé teszi a fény színének megváltoztatását (az úgynevezett színhőmérsékletben kifejezve).

Ezért válasszon olyan lámpát, amely LED-es fénycsöveket használ, és lehetővé teszi a fény színhőmérsékletének 2 000 K (sárga színű - késő délutánra és estére) és 6 000 K (fehér fény - reggelre és napközben) tartományban történő beállítását.

istock-514835242.jpg

Ne felejtsd el az ergonomikus bútorokat
Az egészséges iroda alapja a megfelelő ülést vagy akár állást támogató bútor, mely lehetővé teszi, hogy megfelelően nézzünk a monitorra. A cikkeinkből megtudhatja, hogy mire figyeljen az irodai szék kiválasztása során, hogyan rendezkedjen be az otthoni munkavégzésre vagy hogy milyen előnyökkel rendelkezik az álló munka.

Személyes tárgyak

Ha egy fényképet helyez az asztalára a gyermekéről, partneréről vagy a kiskedvencéről, az segíteni fogja lelki jólétét. Hasonlóan alkalmas erre a célra egy képeslap vagy ajándéktárgy a kedvenc nyaralásáról.

Mindig tartsa szem előtt, hogy a munkaterületnek minimalista jellegűnek kell lennie, a túl sok inger ugyanis eltereli a figyelmét. Ezért ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a személyes tárgyakkal és díszekkel való dekorációt. Szabaduljon meg a felesleges, giccses díszektől, amelyek porfogóként szolgálnak. Azonban vegye figyelembe azon kollégáinak érzéseit és igényeit is, akikkel megosztja az irodát.

Irodai színhangolás

A színek óriási hatást gyakorolnak a pszichénkre: megnyugtathatnak és enyhítik a stresszt, cselekvésre ösztönöznek vagy elősegíthetik a koncentrációt. A belső terekben a színeket általában két alapvető csoportra osztjuk:

  • Meleg színek: biztatóan hatnak, optikailag tágítják a helyiséget. Ide tartozik pl. narancssárga, piros, világoszöld vagy sárga.
  • Hideg színek: nyugtató hatásúak, tisztaságérzetet kölcsönöznek a térnek. Ide tartoznak a kék, a barna, a lila és a sötétzöld árnyalatai.

A koncentrációját és termelékenységét a kék és a zöld finom árnyalataival támogathatja. A világos piros szín konferenciatermek számára alkalmas.

Győződjön meg arról, hogy a szoba színvilága nem különbözik egymástól (tipikus példák a fehér falak és a fekete bútorok). A nagy kontraszt ugyanis vonzza a figyelmet, kimeríti szellemi képességünket és gyors fáradtsághoz vezet.

istock-1145688749.jpg

Ügyeljen a frissességre, és vigyen illatokat a helyiségbe

Ha vágott virágokat vagy egy tál gyümölcsöt tart az irodában, ügyeljen arra, hogy azok mindig frissek legyenek. Szabaduljon meg mindentől, ami nem tűnik csábítónak.

A finom illatok elűzik a rossz hangulatot és ösztönzően hatnak az elménkre. És nem csak erre - a tömjén botok például megoldást jelentenek abban az esetben is, ha a kollégája eldönti, hogy több héten át mindennap ugyanazt a pólót fogja viselni.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

A számítógép mögötti egészséges ülés nem művészet

A digitális kor irodai gépek sorává változtatott minket, akik a képernyőről nem is veszik le a tekintetüket. Az irodai szék biztosan...

26. 3. 2019  Teljes cikk »

5 tipp a megfelelő irodai szék kiválasztásához

Az ülő munkák egyre szélesebb körben elterjedtek. Ha napi 8 órában (évente csaknem 2 000 órában) ül az irodában, akkor egy jó irodai szék...

9. 4. 2021  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap