Így tanulj meg tíz ujjal gépelni: tippek programokhoz és elsajátításhoz

25. 1. 2021

25. Január 2021, 10:00 | Gondolkodott már azon, hogy mennyi időt spórolna meg a munkahelyén, ha a tíz ujjával gépelne a billentyűzeten? Ebben a cikkben ismertetjük, hogy milyen előnyökkel jár a tízujjas írás, hogyan kezdje el a tanulást és milyen ingyenes alkalmazások állnak rendelkezésre.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Ma a számítógéppel végzett munka az irodai szakmák szerves részét képezi. Munkaidőnk nagy részében billentyűzettel dolgozunk: e-maileket írunk, jelentéseket állítunk össze, különböző táblázatokat készítünk vagy programozunk.

És bár sok éve (gyakran évtizede) dolgoztunk számítógépekkel, csak kis részünk képes tíz ujjal gépelni. Ezt a technikát csak az üzleti akadémiákon tanítják, ill. tanfolyamait csupán néhány felvilágosult vállalat kínálja alkalmazottainak. Nagy kár, ugyanis a lassú írás csökkenti a termelékenységünket, és egészségünkre is negatív hatással van.

Miért érdemes megtanulni tíz ujjal írni: időt takaríthat meg, kevesebb hibát és jobb koncentrációt eredményez

A betűk klasszikus "pötyögtetése" közben tekintetünk a billentyűzet és a képernyő között jár, és tudatosan kell figyelnünk arra, hogy melyik billentyűt nyomjuk le. Gyakrabban hibázunk, és gondolataink sebessége folyamatosan megelőzi a képernyőn megjelenő szöveget. Ez jelentősen csökkenti a termelékenységet és az elvégzett munka minőségét.

A Ratatype felmérése szerint az átlagos gépelési sebesség 41 szó / perc (WPM - words per minute). A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a gördülékeny írás esetén ez (ami körülbelül olyan gyors, mint az Ön gondolatai) kb. 60 szó percenként.

És Ön milyen gyorsan tud gépelni?
A gépelési sebességét megtudhatja, például a 10fastfingers.com weboldal (átválthat magyar nyelvre) vagy a LiveChat alkalmazás (csak angolul érhető el) segítségvel.

A percenként 60 vagy annál nagyobb sebességet könnyen teljesítik azok, akik képesek tíz ujjal írni. A valódi időbeli megtakarítást hosszabb időintervallum szemlélteti: ha percenként 40 szót ír le és napi 3 órát tölt a munkában gépeléssel, ugyanannyi szöveget készít el, mint amennyit tíz ujjal mindössze 2 óra alatt képes lenne írni. Ez éves szinten több mint 200 óra nettó idő, azaz 8 nap megtakarítást jelent. Ezenkívül sokkal kevesebb hibát fog elkövetni tízujjas íráskor.

A gépelés annyira automatizálható, hogy kizárólag csak a képernyőre összpontosíthat. Ezzel megspórolja az úgynevezett kognitív kapacitása jelentős részét; ahelyett, hogy a "hogyan kell írni" -val foglalkozna, a hangsúly a "mit írjak"-ra szűkül. Végül, de nem utolsósorban javítja egészségét is:

  • a monitorra fókuszálás kevesebb megterhelést okoz a szemének,
  • csökkenti a nyaki terület feszültségét, ezáltal a fejfájás, a nyaki gerinc elzáródásának és más problémák kockázatát.

Hogyan lehet megtanulni tíz ujjal gépelni

A tízujjas írást a 20. század elején kezdték használni - az írógépek széles körű elterjedésével -, és tiszteletben tartja az emberi kéz fiziológiáját. Alapállásban az ujjakat a középső sor billentyűire helyezzük. A bal kéz mutatóujja az F betűre támaszkodik, a jobb kéz mutatóujja a J betűre kerül (ezeken a billentyűkön lévő kiemelkedéseket használhatják a tájékozódáshoz). A hüvelykujjak a szóközre támaszkodnak.

Mint más készségeknél, itt is érvényes, hogy aki kitartó, az nyer. Szakértők szerint körülbelül 3 hónapba telik az tízujjas gépelés szokásának elsajátítása és automatizálása. A rendszeresség fontos a gyakorlás során; minden nap számít, még akkor is, ha csak 10 percet ír.

A tízujjas írás elsajátításakor a legkritikusabb időszak az első hetek. Készüljön fel arra, hogy sokkal lassabban fog írni, mint ahogy azt megszokta. De ha elér egy bizonyos szintet, készségei rakéta ütemben fognak növekedni - gyakorlást jelenthet Ön számára minden munka e-mail vagy dokumentum létrehozása.

Ne feledkezzen meg a megfelelő ergonómiáról
Gépeléskor (csakúgy, mint bármilyen számítógépes munka esetén) fontos, hogy betartsa az ergonómia elveit. Csak így lehet elkerülni a későbbi években jelentkező súlyos problémákat, például gerincsérvet vagy a carpalis alagút szindrómát. A helyes ülés elveit az A számítógép mögötti egészséges ülés nem művészet cikkünkben foglaltuk össze. Tippeket a megfelelő szék és asztal kiválasztásához a Hogyan rendezzünk be egy modern otthoni irodát, és hogyan válasszuk ki a megfelelő kiegészítőket? című írásunkban találnak.

Melyik ingyenes online alkalmazások tanítják a tízujjas írást?

Nedatluj.cz

A cseh eszköz, amely a nedatluj.cz oldalon található, a billentyűzet egyes soraival külön-külön foglalkozik. Minden sor 2-4 billentyűre fókuszáló blokkokra van felosztva, és mindegyik blokk több leckét tartalmaz. Van egy lecke az írásjelek és ékezetes betűk írásáról is.

A Nedatluj alkalmazás alap verziója a tananyag teljes terjedelmében ingyenes. Kb. 4000 Ft-ért lehetőséget kap az egyéni órák hirdetések nélküli böngészésére, billentyűparancsokkal kapcsolatos bónusz órákra és egyéb előnyökre is szert tehet.

pasted-image-0-(1)-nahled2.png

Typing study

A Typing study eszköz teljesen ingyenes, amit a reklámok nagy jelenlétével kompenzálnak. A magyar mellett számos más nyelven is elérhető, és különféle típusú billentyűzetkiosztásokat kínál (pl. QWERTZ vagy QWERTY).

A tanítás 15 órára tagolódik, és mindegyik több feladatra oszlik. Az alkalmazás megmutatja, hogy melyik ujjal kell megnyomni a különféle billentyűket, és számos statisztikát is készít (WPM, hibaarány stb.).

snímka-obrazovky-2020-10-05-o-13.02.12-nahled2.png

Typing.com

A Typying.com megtanítja Önt tíz ujjal írni angolul. Az alkalmazás az egyik legnépszerűbb a világon, és kiterjedt oktatást kínál három szinten (alap, középhaladó és haladó), több tucat órára osztva. Minden leckéhez kapcsolódik egy magyarázó videó is.

pasted-image-0-nahled2.png
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

zena pri pc

Hogyan rendezzünk be egy modern otthoni irodát, és hogyan válasszuk ki a megfelelő kiegészítőket?

Az otthoni munka egyre elterjedtebb. Az otthoni iroda már nem tartozik a szabadúszó szakemberek körébe, egyre gyakrabban a hétköznapi...

18. 11. 2019  Teljes cikk »

A számítógép mögötti egészséges ülés nem művészet

A digitális kor irodai gépek sorává változtatott minket, akik a képernyőről nem is veszik le a tekintetüket. Az irodai szék biztosan...

26. 3. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap