Mi a DPI felbontás és hogyan tud ez alapján választani megfelelő nyomtatót?

20. 2. 2020

20. Február 2020, 10:02 | A legtöbb vásárló az ár alapján dönt, ha otthoni vagy irodai nyomtatót választ, míg páran a nyomtatási sebességet és a patron fogyasztást vizsgálják. De szinte senki sem veszi figyelembe a DPI-t. Ez meghatározza, hogy az adott nyomtató milyen minőségben nyomtat . Ebben a cikkben megtudhatja , hogy mit jelent a DPI, és miért kell azt figyelembe venni a nyomtató kiválasztásakor.

A DPI az angol dots per inch (azaz képpont per hüvelyk) kifejezésből származik és azt jelenti, hogy egy inch(2,54cm)-nyi analóg képterületet hány digitális képpontra bont fel a nyomtató/számítógép. Alapvetően meghatározza a pontok sűrűségét, és ezáltal a nyomtatott kép vagy szöveg élességét (felbontását). Minél magasabb a DPI, annál részletesebb lesz a nyomtatott anyag.

Ha a nyomtató 300 DPI-vel nyomtat, ez azt jelenti, hogy egy 2,54 cm-es vonalon 300 pont (pixel) elhelyezésére képes. A 900-as DPI háromszor több képpontot présel ugyanabba a vonalba.

A DPI értéke is kétdimenziós lehet. Ha a nyomtató DPI-je 600 × 1200, akkor 600 pixel / hüvelyk szélességben nyomtat és 1200 pixel / hüvelyk magasságban. A mai otthoni és irodai nyomtatók felbontása 300-9600 DPI.

Mikor van értelme foglalkozni a DPI-vel?

A nyomtatott anyagtól függ. Az irodai nyomtató a dokumentumokat 300DPI-vel tökéletes kinyomtatja, míg a fényképek nyomtatásánál már észrevehető a különbség:

psy L

Ez azt jelenti, hogy a piacon a legmagasabb felbontású (9600 DPI) nyomtató használata esetén a legjobb minőségű eredményt kapja? Nem, mert az emberi szemnek is megvannak a korlátai, és egy bizonyos nyomtatási sűrűségtől függően azonos módon érzékeli a nyomtatási minőséget.

Közelről (kb. 10 centiméter) nézve megkülönböztetheti a 2200 DPI sűrűségű részletet – viszont a nagyobb nyomtatási felbontás már nem lesz látható. Minél távolabb vagyunk egy képtől, annál nehezebb felismerni a részleteket. 30 cm távolságra csak kb. 300 pont / hüvelyk lehet megkülönböztetni. A fókuszálás képessége természetesen egyéni, a fő befolyásoló tényező főleg a szemhibák. De elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag nincs különbség a 2400 és a 9600 DPI fotó között.

A fénykép felbontásának növelése nincs hatással esztétikai élményünkre a 2200 DPI-től, de határozottan érinti a pénztárcádat. Magasabb DPI esetén a nyomtató több tintát használ.

A DPI-t a nyomtatófej határozza meg

A nyomtatófej-technológia határozza meg a nyomtató DPI tartományát. Különböző típusú nyomtatófejek képesek eltérő pixel-sűrűséggel nyomtatni:

  • pontmátrix nyomtatók: 60–90 DPI
  • tintasugaras nyomtatók: 600 - 9600 DPI
  • lézernyomtatók: 600–2400 DPI.

A nyomtató felbontása és a tinta felhasználása megváltoztatható a nyomtatási beállításokban.

Dokumentumok nyomtatása

Sima szöveges dokumentumok nyomtatásához 300 DPI felbontású nyomtatóra van szüksége (például az EPSON LQ-350 pontmátrix nyomtató).

Ha sok grafikával és rajzal kell dolgoznia, akkor legalább 600 DPI felbontású nyomtatót (BROTHER HL-1110E lézernyomtató) érdemes vásárolni.

Fotók nyomtatása

A fényképek nyomtatásánál a felbontás nélkülözhetetlen - a végső minőséget elsősorban a kamera határozza meg, amellyel képet készít. Például a 8 Mpx-es kamera 8 millió pixelt képes rögzíteni egy fotón - de ennek az értéknek és a DPI-nek nincs közvetlen kapcsolata.

Más szavakkal, a kamera felbontása határozza meg, milyen részletesen készít képet. A nyomtató felbontása ezután jelzi, milyen éles lesz a fénykép a papíron.

A 600 DPI felbontású nyomtató, például a Canon MAXIFY iB4150, biztosítja a minőségi nyomtatást.

Tintasugaras vagy lézernyomtató? Tintapatronnal történő nyomtatáskor a képek színe teljesebb lesz, másrészt a nyomtatás nagyon drága lesz. A két típusú nyomtató előnyeiről és hátrányairól a következőképpen olvashat: Hogyan válasszunk otthoni nyomtatót: főbb választási paraméterek.

Ha kiváló minőségű fényképeket (kiváló minőségű fotópapírra) szeretne otthon nyomtatni, keressen legalább 1200 x 2400 dpi felbontású készüléket - például a HP PageWide Enterprise Color 556dn tintasugaras nyomtatót.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére
Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll