Mit jelent a DPI felbontás és hogyan válasszon ez alapján megfelelő nyomtatót?

20. 2. 2020

20. Február 2020, 10:02 | A nyomtató kiválasztásakor a vásárlók túlnyomó többsége, akár otthoni, akár az irodai nyomtatóról van szó, az ár, a típus vagy a funkció alapján dönt. Azonban kevesen foglalkoznak olyan dolgokkal, mint a DPI, ami fontos tényező egy nyomtató esetében. Viszonylag egyszerű módon tájékoztat arról, hogy a nyomtató milyen minőségű nyomtatást képes elvégezni, és ennek eredményeként milyen tevékenységre alkalmas. Fogalma sincs, hogy mi az a DPI? Az alábbi cikkben ismertetjük Önnel.

Mi a DPI?

Bár a DPI mozaikszó sok helyen megtalálható a technológiai világban, minden esetben csak egy dolgot jelent. A DPI nem rejt mást, mint az angol "dots per inch" rövidítést, ami lefordítva pont per hüvelyk, ami 2,54 cm-t jelent. Egyszerűen fogalmazva, ez a pontsűrűség rövidítése, amiből nagyon könnyen megtudható, hogy a kijelző vagy a nyomtatás mennyire részletes. Minél több pont vagy pixel fér el egy hüvelykben, annál részletesebb a megjelenítés. A részletgazdagság mellett a nagy pontszám hüvelykenként azt jelenti például, hogy a pontok ilyenkor nagyon kicsik, ezért emberi szemmel kevésbé láthatók, vagy ideális esetben gyakorlatilag láthatatlanok.

Csak érdekesség képpen minden emberi szemnek más a maximális felbontása vagy DPI-felismerése, amelyet képes érzékelni. A szakértők szerint azonban a képzeletbeli maximum a 2 190 DPI felismerése 10 cm közelségből. 30 cm-es távolságból nézve a DPI felismerési képesség jelentősen romlik, maximum körülbelül 300 DPI. Egyébként ebben az értékben készül a legtöbb nyomat, mert a dokumentumokat kb. 30 cm-es távolságból olvassuk és ezért nem kell jobb minőségűt készíteni. Az elektronika esetében viszont a túlméretezett DPI-től (vagy PPI-t pixel per inch-ként) a gyártók nem félnek. A mai okostelefonok, amelyek kijelzőjét szintén többnyire körülbelül 30 cm-es távolságból nézik a felhasználók, akár 500 vagy annál is nagyobb PPI finomságúak.

istock-1195859472.jpg

Egy szám vs. kettő

A DPI értékkel nyomtató esetében is találkozhat, egy vagy két szám is jelezheti. Általánosságban elmondható, hogy a műszaki jellemzőkben szereplő egyszámú modellek sokoldalúbbak, mivel egyformán jól tudnak nyomtatni álló és fekvő képben is. Ezzel szemben a műszaki specifikációban két számmal rendelkező nyomtatók mindig a x b formátúak, ahol az x szorzást jelent, tehát más minőségben, vagy eltérő részletezettséggel nyomtatnak magasságban és szélességben. A lehető legjobb minőség és különösen egyenletes nyomtatás érdekében a lehető legmagasabb DPI-vel rendelkező nyomtatókat kell választani mindkét nyomtatási irányban (azaz álló és fekvő helyzetre vonatkozóan is).

Milyen DPI-t válasszunk fényképekhez és dokumentumokhoz

Ahogy fentebb már többször elhangzott, van egy egyszerű szabály a nyomtatók DPI-jére vonatkozóan – minél nagyobb a szám, annál jobb lesz a nyomat, mivel finomabb és részletesebb. Azonban ragaszkodnia kell legalább az alábbi alapértékekhez:

  • közönséges szöveg dokumentumok nyomtatása - 300 DPI elegendő,
  • grafikonokat, rajzokat vagy egyéb egyszerű kreatívokat tartalmazó dokumentumok nyomtatása - legalább 600 DPI,
  • fényképnyomtatás – ideális esetben 4 800 x 1 200 vagy több.

Ahogy láthatja, a fotók értelemszerűen a legigényesebbek a nyomtatáshoz szükséges DPI-t illetően, ezért a lehető legjobb értéket kell biztosítania. Hozzá kell azonban tenni, hogy csupán a DPI nem határozza meg a minőséget, így ha például rossz fotópapírra nyomtat, a magas DPI nem fogja tudni az elvárt minőséget szolgáltatni. Ezzel szemben, ha egy DPI 600-as nyomtatóval (azaz 600 x 600 pont/hüvelyk) próbál kinyomtatni egy fotót minőségű fotópapírra, akkor az eredmény nagyon lehet, még akkor is, ha nem túl paraméterekkel rendelkező készülékről nyomtatták. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nyomtatási minőség és a fényképminőség két teljesen más dolog. Vagyis Önnek a lehető legjobb nyomtatója is lehet, de ha rossz minőségű készüléken készít képeket, egyszerűen nem fog tudni képeket nyomtatni. Ezért ezt a tényt a nyomtató vásárlásakor figyelembe kell venni, mert ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy feleslegesen minőségű modellt vásárol, amit a rossz fényképezőgép miatt nem fog tudni teljes mértékben kiélvezni.

istock-473765964.jpg

Hogyan állapítsam meg, hogy a DPI-hez képest mekkora fotó nyomtatható megfelelő minőségben

Ha a lehető legjobb fotónyomtatást szeretné, akkor DPI és kép felbontását teljes mértékben össze kell hangolni, ami más szóval méretre szabott nyomtatást jelent, amely az adott specifikációk kombinálásának egyetlen módja. Nagyobb fotó esetén megtörténhet, hogy hirtelen gyengébb minőségű lesz az eredmény, kisebb méreteknél fordítva ugyanez érvényes lehet, hiszen a változtatás befolyásolja a minőséget. Szerencsére van egy egyszerű egyenlet, amellyel ki lehet számítani egy fénykép méretét, amelyet abban a helyzetben érdemes alkalmazni, ha ismeri a DPI-t és a fényképfelbontást is. Konkrétan az egyenlet a következőképpen néz ki:

Pontok száma (pixel) x 2,54 / DPI felbontás = hossz (mm)

Ha nehéznek tűnik Önnek a fenti egyenlet, akkor a számításhoz használhat különféle internetes

oldalakat, speciálisan erre a célra kifejlesztve, amelyekbe csak számokat kell "betölteni" és minden mást számítást megcsinál az oldal Ön helyett. Itt talál egy nagyon jót. Ezen túlmenően nemcsak a DPI és a felbontás kombinációjához megfelelő méret megtalálásában segíthet, hanem abban is, hogy megtalálja a tökéletes felbontást egyes méreteknél és DPI-nél, illetve segít önnek meghatározni a DPI-t az ismert méretek és felbontások esetében.

A DPI a nyomtató típusától függ

És valójában mit határozza meg a nyomtatók DPI-je, vagy mitől függ? A válasz ezekre a kérdésekre nagyon egyszerű –  konkrétan a nyomtatófej technológia. Ennek az az oka, hogy a különböző típusú nyomtatófejek eltérő pixel-sűrűséggel képesek nyomtatni: Az alábbiakban megmutatjuk, hogy melyik DPI milyen típusú nyomtatót képes kezelni: 

  • pontmátrix nyomtatók: 60-90 DPI,
  • tintasugaras nyomtatók: 600 - 9 600 DPI,
  • lézernyomtatók: 600-2 400 DPI.

A szükséges DPI nyomtatáskor a nyomtató preferenciákban az Ön preferenciáinak megfelelően beállítható, így pontosan a kívánt eredmény érhető el. Ne feledje, hogy a legmagasabb DPI nem mindig a legjobb megoldás, hiszen magasabb tintafogyasztást, de gyakran hosszabb nyomtatási időt is jelent. Ezért mindig célszerű a DPI-beállításokat a nyomtatáshoz igazítani.

istock-94978484.jpg

DPI a szkennerek esetében

Ha többfunkciós nyomtatót választunk szkennerrel, akkor valószínűleg a DPI-vel külön-külön kell foglalkozni a nyomtatónál és a szkennernél is, mivel valójában két különböző eszközről van szó. A nyomtatóhoz hasonlóan a szkennernél is az a szabály, hogy minél nagyobb a DPI, annál jobb az eredmény. Ebben az esetben a magasabb DPI biztosítja, hogy a szkenner jobban tudja szkennelni a beolvasott dokumentumok részleteit, ami a szkennelt dokumentum kulcsfontosságú jellemzője, mivel többek között ez biztosítja majd a kiváló másolási minőséget és így tovább.

Nyomtató tippek DPI alapján:

Dokumentumok nyomtatásához - PIXMA TS3451

Univerzális nyomtatáshoz - EPSON EcoTank L5290

Fényképnyomtatáshoz - Canon MAXIFY GX6040

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Hogyan válasszunk otthoni nyomtatót: Fő kiválasztási paraméterek

A megfelelő otthoni nyomtató kiválasztása elsőre lehetetlen feladatnak tűnhet. De ha felteszi magának a megfelelő kérdéseket, máris...

10. 11. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap