Lézer vs. tintasugaras nyomtatók

Melyik nyomtató jobb? Ezt a kérdést szinte mindenki felteszi magának, aki épp nyomtató vásárlás előtt áll. Eltekintve a régi mátrix nyomtatóktól vagy kevésbé gyakoribb hőnyomtatóktól vagy modern LED nyomtatóktól, a háztartási és irodai felhasználás téren végtelen a csata a tintasugaras és a lézernyomtatók között

Lézer vs. tintasugaras nyomtatók: 

végtelen csata

Melyik nyomtató jobb? Ezt a kérdést szinte mindenki felteszi magának, aki épp nyomtató vásárlás előtt áll. Eltekintve a régi mátrix nyomtatóktól vagy kevésbé gyakoribb hőnyomtatóktól vagy modern LED nyomtatóktól, a háztartási és irodai felhasználás téren végtelen a csata a tintasugaras és a lézernyomtatók között.

 

A lézer vagy a tintasugaras nyomtató jobb? Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. A tényleges vásárlás előtt először fontolja meg, pontosan mire fogja a nyomtatót használni: alkalmi születésnapi meghívókat  fog nyomtatni a szeretteinek? Vagy gyakran nagy mennyiségű szöveget fog nyomtatni, méghozzá minél gyorsabban? Vagy a nyomtatót a fotóművészete eredményeinek kinyomtatására szeretné használni? A következő sorok segíthetnek Önnek a kérdések megválaszolásában. 

 

Tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtatók több tucat mikroszkópikus nagyságú fúvókával nyomtatófejeket tartalmaznak. Ezekből nagy sebességgel (50 vagy akár 100 km/h) fecskendezik fel a papírra a miniatűr tintacseppeket (a térfogatot pikoliterben jelölik).

 

A nyomtatás módja és a felhasznált anyag alapján a tintasugaras nyomtatókat tovább osztjuk hő-szublimációs nyomtatókra, piezoelektromos nyomtatókra és szilárt tintával működő nyomtatókra. 

 

Lézersugaras nyomtató

A múlt század hetvenes éveiben kezdek el megjelenni az első lézersugaras nyomtatók. A fénymásolókhoz hasonló alapelven működnek. alkotóelemei egy fényérzékeny félvezetővel felületkezelt fém henger, ami leggyakrabban a szelén. A lézersugár megrajzolja ezen a hengeren a képet. Ennek a felületére kerül fel később a toner. Ezek csak a lézersugár által megvilágított pontokban maradnak meg, majd a papírlapra nyomódik és meleg segítségével kerül rögzítésre.  

 

Tintasugaras és lézernyomtatók a harctéren

A lézernyomtatók más elven működnek mint a tintasugaras nyomtatók. Néhány modellnél azonban ugyanolyan nyomtatási eredmény érhet el. És nem kell, hogy a legdrágább darabról legyen szó. Mire kell fókuszálni a nyomtató kiválasztásánál?

 

Ár

A tintasugaras nyomtató megvásárlásának költsége ma még mindig valamivel alacsonyabb, mint a lézernyomtatók árai. Kevesebb pénzt fog fizetni a tintasugaras nyomtatók tonerekért is.

 

Ne felejtse el, hogy a nyomtatás során a tinta jobban fogy mint a lézernyomtatós toner. Előfordulhat tehát, hogy a tintasugarnyomtatóban gyakrabban fog patront cserélni, ezáltal drágul a nyomtató fenntartása. Ellenőrizze a tonerek fogyasztását a gyártónál vagy az internetes fórumokon. Utántöltő tinta vásárlásánal vegye figyelembe az alternatív változatokat is.

 

Külső

A tintasugaras nyomtatók kisebbek és könnyebben a lézernyomtatókkal szemben.  Tehát fontolja meg, mekkora helyet tud a szobában feláldozni a nyomtatónak, és hogy milyen gyakran fogja áthelyezni.

 

Amennyiben tudja, hogy nagy mennyiségű dokumentumot fog nyomtatni, akkor számára a lézernyomtató a megoldás - a papírtálca nagyobb, mint a tintasugaras nyomtató, ezért nem kell sokszor töltenie.

 

Nyomtatás gyorsasága 

A tintasugaras nyomtató bekapcsolás után szinte azonnal készen áll a nyomtatásra. Lézernyomtatók kicsit hosszabb ideig "melegednek"

 

Lézernyomtató a konstrukciójának köszönhetően sokkal gyorsabban képes nyomtatni a tintasugaras nyomtatókkal szemben.

 

Nyomtatás minősége 

Tinta a tintasugaras nyomtatók nyomtatás során beivódik a papírba,  így könnyen elmosódotnak tűnhet. Ez a hátránya annak ha jó apró betűs szöveget szeretne nyomtatni vagy lógókat. Ezt a tulajdonság viszont nagyon ki lehet használni fénykép nyomtatásánál - a tintasugaras színek simább átmenetet biztosítanak az árnyékok között. Ezt a lézernyomtatón nem tudja elérni.

 

A tintasugaras nyomtatók többféle papírra képesek nyomtatni, például fotópapírra is.

 

Ne felejtse el, hogy a tinta vízalapú. A kinyomtatot dokumenton a színek szétfolyhatnak.

 

Hogyan vásárolhat lézert vagy tintasugaras nyomtatót?

Ha még ezek után is bármilyen kérdése merül fel és szeretne a választás kapcsán segítséget kérni, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.

 

Nálunk bérelhet is lézer és tintasugaras nyomtatókat, méghozzá egy euró / 2 év áron.

 

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére
Ingyenes szállítás29 999Ft feletti megrendelés esetén
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll