5 tipp a barátságos irodai légkör kialakításához

29. 6. 2020

29. Június 2020, 10:00 | Az elégedetlen munkavállalók mintegy 16 %-a a rossz munkahelyi légkör miatt hagyja ott a munkahelyét. A kollégákkal való baráti kapcsolat és az összességében kellemes munkahelyi légkör azonban nagyon erős motivációt jelenthet arra az esetre, ha egy másik cégtől érkezik egy vonzó ajánlat. Hogyan érhetjük el a barátságos munkahelyi légkört az irodában? Van 5 tippünk az Ön számára.

Sok vállalat rájött, hogy a boldog és elégedett alkalmazottak hosszú távú és fenntartható értéket jelentenek vállalkozásuk számára. Ezért boldogságmenedzsereket (angolul: happiness manager) alkalmaznak a csapataikban, akiknek nem más a feladatuk, mint a munkavállalók boldogságának és elégedettségének megőrzése, valamint a munkahelyi kapcsolatok ápolása. Ha nincs ilyen "boldogságmenedzser" az irodájában, ne essen kétségbe. Ön is hozzájárulhat a munkahelyi légkör javításához. Van 5 tippünk az Ön számára.

Hozzon létre egy kellemes helyet a közös találkozókra

Van olyan hely, ahol Ön és kollégái találkozhatnak? Most nem egy tárgyalóteremre gondolunk, hanem egy semleges térre, ahol a munkatársak kevésbé formális körülmények között is találkozhatnak. A miniatűr konyhasarok a folyosó végén tényleg nem elég. Alakítson ki egy kellemes helyet az irodájában, ahol csak úgy le lehet ülni egy csésze kávéval vagy teával. Manapság divatosak a mindenféle relaxációs és szórakoztató zónák, például Xbox-szal, asztali focilabdával vagy virtuális valóságkészlettel. Az, hogy a munkanap során kikapcsolódhat és szórakozhat a kollégákkal, remek mentálhigiénés eszköz, és ezek az informális összejövetelek segítenek erősíteni a személyes kötelékeket.

stolny-futbal-nahled2.jpg

A relaxációs zónák a mai modern irodák trendjei. A relaxáció a pszichohigiénia nagyszerű formája, és növeli a munkatermelékenységet.

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.

"An apple a day keeps the doctor away." Ezt a híres walesi közmondást nem kell szó szerint venni. Ennek ellenére azok a tanulmányok, amelyek a rendszeres almafogyasztás emberi egészségre gyakorolt hatását vizsgálták, nem mutattak ki kapcsolatot az elfogyasztott alma és a rendíthetetlen egészség között. De az, hogy egészséges testben egészséges lélek lakozik, ahhoz kétség sem férhet. Az egészséges alkalmazottak örömmel dolgoznak, és pozitív hatást gyakorolnak a körülöttük lévőkre. Kényeztesse alkalmazottait minden nap valami egészséges étellel. Ez lehet rendszeres gyümölcs- és zöldségkínálat az irodában, rendszeres friss gyümölcslevek vagy egészséges rágcsálnivalók.

A teambuilding nem halott ügy

Amikor meghallja a csapatépítés (angolul: teambuilding) szót, libabőrös lesz? Valószínűleg trauma érte a munkahelyi csapatával az irodán kívüli kényszerű tevékenységektől. Nincs egyedül. Nem könnyű megszervezni egy csapatépítőt, figyelembe kell venni a csapat dinamikáját és az egyes tagok személyes preferenciáit a szabadidős tevékenységek terén. Ennek eredményeképpen nem mindegy, hogy karácsonyi partit, kerti sütögetést vagy közös kirándulást szervez. A lényeg az, hogy a tevékenység ösztönözze a csapatmunkát, lehetővé tegye a kollégák számára, hogy személyes szinten is megismerjék egymást, valamint élvezetes és kifizetődő legyen számukra.

lopty-nahled2.jpg

A sport, különösen a csapatsport az egyik legjobb csapatépítő tevékenységek közé tartozik. Sok vállalatnak vannak csapatai, és részt vesznek különböző vállalati bajnokságokban.

Egy nap az irodán kívül

Egy nemrégiben az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint azok a legboldogabb alkalmazottak, akik hetente csak egy napot töltenek az irodában. Ők elkötelezettebbek, produktívabbak, és jelentős mennyiségű irodahelyiséggel kapcsolatos kiadást takarítanak meg a munkáltatóknak. Ha továbbra is egy csapat részeként szeretne dolgozni és személyesen találkozni, a távmunka nem biztos, hogy a legjobb megoldás. De akár egyetlen, az irodától távol töltött nap is nagyon gyógyító lehet - mind az egyéni pszichére, mind a csapatdinamikára nézve. Kezdheti például havi egy irodán kívüli nappal, és feldolgozhatja ezt heti egy home office-ra.

Munkahelyi rend és ergonómia

Ha nincs rend az íróasztalán, nehéz elhinni, hogy a munkafeladatai között lenne. A megfelelően berendezett munkahely nagy hatással van a munka termelékenységére. És ez nem csak a tisztaságról és a rendezettségről szól, a megfelelő munkahelyi ergonómia is fontos, nem utolsósorban az, hogy a munkaterületet a saját ízlése szerint alakítható legyen. Lehet, hogy az egységes munkacellák remekül mutatnak a Forbes legújabb számának céges fotóin, de minden munkavállaló ott dolgozik a legjobban, ahol jól érzi magát. Hagyja, hogy saját ízlése szerint alakítsa ki a munkahelyét - díszítse fel személyes fotókkal, hozzon be egy cserepes növényt, vagy akár egy aranyhal akváriumot. Meglátja, hogy jobban fogják élvezni a munkájukat, és jobban fognak teljesíteni.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap