A nagyszülők fotókat szeretnének az unokákról? Nyomtassa ki őket otthon és készítsen eredeti keretet

11. 7. 2022

Semminek sem fognak annyira örülni a szülei, mint az unokák fényképeinek? Nem kell semmi bonyolult ötlet. Otthon nyomtathat fotót és készíthet képkeretet is egyaránt, illetve a gyerekeket is bevonhatja az alkotásba. Az így elkészült ajándék igazán eredeti dísze és kiegészítője lesz a nagymama és a nagypapa gyűjteményének, mellyel akkor is szép emlékeket idézhetnek fel unokáikról, amikor nincsenek együtt.

Tartalomjegyzék:

  • A fotónyomtatás a kulcs
  • Hogyan készítsünk képkeretet
  • A fotónyomtatás a kulcs

    A fotó nélkül csak egy üres kerete lenne. Ezért először idézzük fel a helyes (és olcsó) fotónyomtatás alapjait az otthoni nyomtatón.

    1. Van otthon megfelelő nyomtatója?

    Az otthoni minőségi fotónyomtatás alapja a tintasugaras nyomtató. Sajnos a lézernyomtatók csak a papír felületére nyomtatnak (miközben a tinta közvetlenül a papír szerkezetébe tapad), így soha nem fog velük olyan fotóminőséget elérni. Ha meg szeretne győződni arról, hogy a nyomtatója mindenre képes, ami az otthoni fotónyomtatáshoz szükséges, és nem felejtett-e el semmit, tekintse meg tippjeinket az otthoni fotónyomtatásról.

    2. Fókuszban a fotópapír

    Az egyik kérdés, amelyet valószínűleg fel fog tenni az otthoni fényképek nyomtatásakor, az lesz, hogy hogyan válasszunk fotópapírt. A nyomtató leírásában világos képet találhat arról, hogy mire is képes a nyomtatója.

    Mindenekelőtt attól függ, hogy mekkora képet szeretne nyomtatni (és mekkorát tud a nyomtatója kinyomtatni). A fényképeket általában A5 vagy A6 formátumban nyomtatják. De ha saját keretet szeretne nyomtatni, nem kell korlátoznia magát a szabványokra. A fényképeket szerkesztheti és saját formátumban nyomtathatja klasszikus A4-es fotópapírra, amelyből aztán kivághatja a kinyomtatott fotókat. A fényképek otthoni A3-as és nagyobb fotópapírra történő nyomtatása nem olcsó. Valószínűleg fel kell vennie a kapcsolatot egy nagyformátumú fényképnyomtatásra szakosodott céggel.

    Ezután válassza ki a fotópapír vastagságát preferenciái és a nyomtató paraméterei szerint. Igaz, minél nagyobb a tömeg, annál vastagabb és erősebb a fotópapír. Ezután válasszon matt vagy fényes fotópapírt ízlésének és a fénykép kívánt megjelenésének megfelelően.

    Tipp: Ha otthon nyomtat fényképeket, ügyeljen arra, hogy a kinyomtatott képek jó minőségűek legyenek. Minél nagyobb a felbontás, annál jobb a nyomtatott kép. Az alacsony felbontás viszont a fotók életlenségét és elmosódását okozhatja.

    Hogyan készítsünk képkeretet

    Már kinyomtatta a fényképeket. De mi a helyzet a képkerettel? Lehet, hogy nincs bolti kerete, nem tud választani közülük, esetleg kreatív barkácsoló kedvében van. Az otthoni fényképek kinyomtatása után saját képkeretet is készíthet! 3 tippünk van az Ön számára:

    1. Fényképkeret a jégkrém pálcikájából

    Ezt a keretet gyermekei könnyen elkészíthetik. A jégkrém elfogyasztása után gyűjtse be a pálcikákat, vagy vegye meg egy írószer boltban. Ezután a képzelet már nem ismer határokat, gyerünk!

    • Először is vesse bele magát a pálcika díszítésébe. Festheti őket akrilfestékekkel, újságokból kis képeket és színes szalvétát ragaszthat rá, vagy csomagolópapírba tekerheti. Ragaszthatja a fát ragasztószalaggal, dekoratív washi szalaggal vagy matricákkal is. Végül adjon hozzá egy rövid üzenetet, egy kívánságot, a fénykép készítésének dátumát vagy egy személyes aláírást szövegkiemelővel vagy más írószerrel.
    • Miután a pálcikát kidíszítette, ideje megragadni a ragasztót és elkezdeni a képkeret megépítését. Vigyen fel ragasztót két pálca teljes hosszára, és helyezze őket függőlegesen egymás mellé. Ezután egyenként ragasszuk rá vízszintesen a többi pálcikát, amíg az teljesen be nem fedi az eredeti két pálcikát. Ez egyfajta pálcikákból készült tányért hoz létre.
    • Ragassza fel a kinyomtatott fényképet a képkeretre. Ha úgy gondolja, hogy a keretből még hiányzik valami, ne féljen díszíteni a fotó környékét kövekkel, matricákkal, gombokkal és egyéb díszítőelemekkel. Végül ragasszunk mágnest a hátuljára. Így egyedülálló mágnest készíthet a hűtőszekrényére!

    Tipp: Sokféle formát hozhat létre a pálcikákból, mint például szív, nap vagy szabálytalan rombusz, amelyből itt-ott kitűnik egy-egy színes fadarab. Hagyja, hogy a gyerekek megtervezzék saját képkeretüket. Lehet, hogy meg fog lepődni!

    istock-1309531172.jpg

    2. DIY karton képkeret

    A dobozból, amelyben a küldeményeket kapja, szintén jó szolgálatot tehet Önnek. Az eljárás a következő:

    • Fesse fel a dobozra a képkeret kívánt formáját (négyzet, téglalap, szív) és vágja ki összesen 4-szer.
    • Vegyen a kezébe két kivágott kartont. Vigyen fel ragasztót a teljes felületre, és ragassza össze őket.
    • A fennmaradó két kartonra kb. 2-5 centiméterre a papír szélétől rajzolja meg a kívánt formát (a keret méretétől függően), majd vágja ki és dobja ki a belsejét. Fesse át a kapott kereteket teljes hosszukban, és ragassza össze őket. Száradás után ragassza fel őket az első vágott kartonra és már meg is született a keret alapja!
    • Miután a ragasztó megszáradt, vigye fel a festéket. Ideális, ha először felragasztja a kartont fehér papírral, és csak ezután kezdi el festeni a keretre (próbálkozzon például a temperával). Így a színek könnyebben láthatóak lesznek.
    • Miután a keret díszítését megfelelőnek tartja, és hagyta, hogy a ragasztó és a színek kellően jól megszáradjanak, beillesztheti a már kinyomtatott fotót.
    • Támassza meg, vagy akassza fel a falra a karton képkeretet, vagy vágjon ki és készítsen a kartonból egy kis lábat, hogy a keret önmagában is megálljon. És kész!

    3. Képkeret bármiből, ami kéznél van

    Ennek a keretnek az alapja 4 pálcika, amit egy keretbe helyez. Alulról egy fotót szúr bele, amit ideális esetben színes papírral vagy kartonnal rögzít, amit a fotó alá ragaszt a képkeretre. Ez után azt kell eldöntenie, hogy hogyan díszíti a keretet.

    Tengerparti nyaralásról van fényképe? Ragassza a képkeretre az összegyűjtött kagylókat vagy homokot. A parkból készült fotóhoz gesztenyével, makkal vagy papírból kivágott levelekkel díszített képkeret megfelelő lesz. A közönséges és színes zsinórba tekert vagy markerekkel festett képkeret is jól mutat. A nyers tészta, a papírgolyók vagy a ruhadarabkák, például a régi farmerek is jó szolgálatot tehetnek.

    Hasonló cikkek

    3 perces olvasmány

    Fotópapír (és nyomtató) választás fényképek nyomtatásához

    Szeretné a nyaralási vagy születésnapi fényképeit albumba helyezni? Szerencsére már nem kell heteket várnia a fényképelőhívásra. Professzionális minőségű fotókat már az otthonában is tud nyomtatni. Csak egy nyomtatóra és megfelelő fotópapírra van szüksége.

    Teljes cikk »
    8 perces olvasmány

    Otthoni fotónyomtatás A-tól Z-ig

    Már régen elmúltak azok az idők, amikor a világ analóg fényképezőgépekkel fényképezett, és a képek elkészítéséhez speciális fotóközpontokat kellett igénybe venni. A mai világot a digitális fényképezés határozza meg, amely könnyen megtekinthető a fényképezőgép, a táblagép, a mobiltelefon vagy akár a számítógép kijelzőjén, de ami a legfontosabb, otthon is könnyen és gyorsan kinyomtathatók az ezeken elkészült képek. Az otthoni fotónyomtatásnak azonban van néhány alapvető szabálya, amelyeket mindenképpen be kell tartania, ha a minőség miatt aggódik. Nézzük meg tehát, hogyan nyomtassunk otthon fotókat, hogy tényleg minőségi eredményt érjünk el.

    Teljes cikk »