Segítünk eligazodni az otthoni fényképnyomtatásban

02. 9. 2019

2. Szeptember 2019, 18:47 | Emlékszik még azokra az időkre, amikor még klasszikus fotófilmeket használt és néhány jól sikerült képért az egész sorozatot elő kellett hívatni? Ezek az idők már rég elteltek és sok minden megváltozott, a digitális fényképezés pedig az összes fényképész számára lehetőségeket nyújt. Elegendő kinyomtatni csak a legjobban sikerült képeket, és a családi fotóalbumba helyezendő képek végett már régen nem szükséges ellátogatni a fotólaborba. Sosem volt egyszerűbb otthoni környezetben kinyomtatni a fényképeket, főleg, amennyiben tudja, hogyan fogjon hozzá! Van néhány tippünk az Ön számára, hogyan is nyomtasson otthon olyan fényképeket, amelyek játszva felveszik a versenyt azokkal is, amelyek professzionális nyomtatóban készültek.

Ma már óriásplakát készítéséhez elegendő minőségben készít fotókat több olyan eszköz, amelyet a kézitáskánkban vagy a nadrágzsebünkben hordunk. A mobiltelefonjainkat beépített fényképezővel már úgy kapjuk elő, mint régen a vadnyugati kovboj a koltját. Ezért nem csoda, hogy a berendezéseink tárhelye tele van elmosódott pillanatképpel, amelyeket nem éri meg előhívatni...

A fénykép az első helyen

A minőségi fénykép az alap, amely nélkül a semmibe vész azon igyekezetünk, hogy

tökéletes fényképet nyomtassunk. A szép fénykép kiválasztása, még csak az eleje. Fontos figyelembe venni a kívánt eredményt is – különbség van a között, hogy otthon sorozatban nyomtatja a képeket a családi fotóalbumba, vagy egy – két képet, amelyet bekeretezve szeretne a falra akasztani. Fókuszáljon a minőségre, és ne a mennyiségre. A fotóalbum halmok, amelyek tele vannak semmitmondó fényképekkel, a családi ünnepségek és a barátokkal való találkozók legnagyobb elrontói.

kvalitne-fotky.jpg
Kiválasztani néhány olyan szép képet, amelyek az adott helyen értelmet is képeznek, nem olyan egyszerű.

Milyen formátumban fényképez?

Vegye figyelembe a képformátumot is, mivel különböző berendezések esetében eltérhet a formátum. Míg a digitális tükörreflexes fényképezőgép 3:2 formátumban készít képeket, addig a kompakt fényképezőgép és az okos telefon 4:3 formátumban. A végső formátumot a kívánt végeredményhez kell igazítani, vagy szerkeszteni egy fotószerkesztő programban. Ellenkező esetben a kép vágása által, elveszítjük a kép eredeti kompozícióját, vagy pont fordítva, a képet gazdagíthatjuk két fehér csíkkal, amelyek majd megjelennek a nyomtatásnál.

A felbontás ma már nem akadály

Már az egyszerű okos telefon is képes olyan fényképet készíteni, amelyet mondjuk rá, elégséges eredménnyel nyomtathatunk nagyobb formátumban is. Természetesen a megfelelő eszközzel készített fotók, jobb minőséget eredményeznek – a legjobb eredményt tükörreflexes fényképezőgéppel érhet el, ma már a modern tükör nélküli fényképezőgépek is képesek minőségi eredményt nyújtani, és nem csak a felbontás terén.

A fényképező felbontása

Szükséges az utószerkesztés

A fényképek leggyakoribb nyomtatás előtti szerkesztései közé tartozik a vágás, fehéregyensúly beállítása, további színkorrekció és a kontraszt kezelése. Számoljon azzal, hogy nyomtatáskor a képernyő színkeverése (RGB) átalakul a nyomtató színtartományává (CMYK), aminek a következménye az, hogy a kinyomtatott fénykép többnyire sötétebb és kisebb kontrasztú, mint a monitoron megjelenített előnézet. Nem árt, ha a nyomtatás előtti utókezelés végén a képet élesítjük is.

Az otthoni fényképnyomtatáshoz kizárólag tintasugaras nyomtatót használjunk

Amennyiben otthon lézernyomtatója van – legyen az akár színes is -, sajnos csalódást kell okoznunk, az Ön nyomtatója nem fényképek nyomtatására van tervezve. A lézernyomtatók tonerjei lágy por alapelven működnek, és nem szívódnak be a papír szerkezetébe, úgy mint a tinta esetében. Ez a technológia kiváló dokumentumok nyomtatására, de a valósághű fényképekhez közvetlen szín nyomtatás szükséges, amire a tintapatronos nyomtatók kiválóan megfelelnek.

Az átlagos otthoni tintapatronos nyomtatók négy alapszínnel - CMYK (C = cyan /cián, M = magenta/bíbor, Y = yellow/sárga, K = key black / fekete kulcsszín) dolgoznak. Az alapszínek összekeverése által képes a nyomtató a papíron „létrehozni“ az egész színspektrumot. Már az olcsóbb tintapatronos nyomtatókkal is relatíve eredményeket érhet el fényképnyomtatásnál.

 

kvalitne-fotky-2.jpg
Nyomtató 8 különböző színű tintapatronnal

A nyomtató a színkeveréshez felhasználja a papír felületének fehérségét. A világosabb árnyalatok, így a tintasugaras nyomtatók alap modelljei számára, gondot jelenthetnek. A tökéletesen valósághű színek titka a nyomtató tintapatrónainak számának növelésében keresendő. Tehát, amennyiben az otthoni nyomtató kiválasztása az ami foglalkoztatja, és olyan nyomtatót szeretne, amely gyönyörű fényképeket nyomtat, úgy speciális fényképnyomtatót válasszon. A legdrágább modellek, akár tizenkét féle színű patronnal is fel lehetnek szerelve, és képesek keret nélküli nyomtatásra, akár nagyobb papírformátumokra is. Ez minden házi fényképész álma.

 

Az igazán élethű színeket az eredeti patronok biztosítják

A kompatibilis utántöltő patronok, igaz sok mindenben ugyanazt nyújtják, mint az eredeti színes patronok, viszont amennyiben igazán professzionális eredményt szeretne elérni, úgy válassza nyomtatójába a drágább eredeti tintapatronokat. Ez főleg a fotónyomtatók esetében érvényes, amelyek bővített nyomtatható színpalettával rendelkeznek. A belsejükben megtalálja például a szürke, világos cián vagy zöld patronokat – talán el tudja képzelni, hogy milyen eredményt érne el nem eredeti színek összekeverésével, amelyek nem pont azt az árnyalatot tartalmazzák, amelyet az eredeti patron.

A főszerepben: A papír

Lehet, apróságnak tűnhet, de az otthoni fotó nyomtatáshoz használt papír kiválasztása a legnagyobb hatással lehet az eredményre. Ugyanúgy, mint a patronok esetében, a papírnál is érvényes az, hogy a legjobb eredményeket eredeti fotópapírral érheti el. A nyomtatógyártók a nyomtatási programjaikat a márkás papírok tulajdonságaihoz szabják meg. Önnek, mint vásárlónak, már csak ki kell választani a választékból a konkrét papírfajtát, amelyre nyomtatni szeretne, és minden további teendőt, csak hagyja a nyomtatójára.

Ez nem azt jelenti, hogy a nem eredeti fotópapírok használata otthoni nyomtatáshoz tiltva lenne – viszont biztosan el tudja képzelni azt a szituációt, ha a kinyomtatott pillanatkép minősége a kedvező ár kárára menne, főleg amennyiben nagyobb mennyiségben szeretne nyomtatni fényképeket. Léteznek viszont alternatív fotópapírok is, amelyekben megbízhat – ezek letölthető nyomtatási profilokat kínálnak az egyes nyomtatókhoz, ideális esetben persze az Ön nyomtatójához is.

Még mielőtt belefogna az egyes fotópapírokkal való kísérletezésbe, olvassa el az Ön nyomtatómodelljéhez csatolt használati útmutatót. A gyártó általában megadja, hogy milyen célra használható és hogy milyen maximális tömegű papírt ajánl, amelyre a nyomtató gond nélkül képes nyomtatni.

Kétszer állítsa be, egyszer nyomtasson

A fényképek nyomtatására szánjon elegendő időt, hogy tudjon foglalkozni a nyomtatási beállításokkal és a próbanyomtatásokkal. Ne feledje a különféle gyors nyomtatási profilokat, amelyből a nyomtatója biztosan többfélét tud. Állítsa be a nyomtatást a lehető legmagasabb minőségre, gondosan válassza ki a kínálatból a megfelelő papírfajtát és a kép felbontását. A legjobb eredményt úgy éri el, ha egyenesen a mappából .tiff formátumban és 300 DPI felbontásban nyomtat.

kvalitne-fotky-3.jpg
A nyomtató tökéletes beállítása időt igényel, főleg, amennyiben először nyomtat fényképeket.

Nagyobb sorozat vagy az adott képből való több példány készítése előtt, mindig készítsen egy próba előnyomtatást egy fényképből. Így megelőzheti a fogyóanyag pocséklását és ráadásul rájön arra is, hogy milyen hatással lesz a végső termékre, az adott nyomtatási beállítás. Ne csüggedjen, ha elsőre nem sikerül kiváló minőségű fényképet nyomtatni. A tökéletes eredmények eléréséért, egy kis gyakorlat szükséges. Valamint az, hogy ne féljünk néha belenézni a nyomtató használati utasításába.

Hasonló termékek

HP 336 (C9362EE) - patron, black (fekete)
Fekete HP 5ml 10 napon belül
8 855 Ft
6 972 Ft Áfa nélkül

Van olcsóbb alternatívánk az Ön számára!

HP 704 (CN692AE) - patron, black (fekete)
Fekete HP 6ml 10 napon belül
3 930 Ft
3 094 Ft Áfa nélkül
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Hogyan válasszunk otthoni nyomtatót: Legfontosabb paraméterek a döntésnél

Házi feladatok, néha valamilyen dokumentum, a kirándulásról készült fényképek vagy születésnapra valamilyen utalvány. Ha szeretne bármit...

20. 2. 2019

Ingyenes szállítás29 999Ft feletti megrendelés esetén
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll