Hogyan válasszunk otthoni nyomtatót: Legfontosabb paraméterek a döntésnél

Házi feladatok, néha valamilyen dokumentum, a kirándulásról készült fényképek vagy születésnapra valamilyen utalvány. Ha szeretne bármit nyomtatni, fénymásolni vagy beszkennelni, szeretné, ha lenne otthonában nyomtató, ami erre minden körülmények között képes. Hogyan válasszunk nyomtatót háztartásunk, hogy az Ön összes igényének eleget tegyen és hogy annak fenntartási költségei ne kerüljenek egy vagyonba? A következő cikkünkben tanácsot adunk önnek a döntésnél és bemutatjuk azokat a paramétereket, amikre oda kell figyelni az egyes készülék kiválasztása során, hogy új otthoni nyomtatója eleget tegyen minden elvárásnak.

Lézer- vagy tintasugaras? Ez az, amiről itt szó van!

Ugyan a technológiai fejlődéssel lassan, de biztosan megszűnnek az előnyök és a hátrányok, viszont még mindig az első dilemma, amit az új nyomtató vásárlása során meg kell oldania, hogy lézer- vagy tintasugaras nyomtatót szeretne-e vásárolni. A technológiai különbségeket már összefoglaltuk egy korábbi cikkünkben, melynek címe Lézer vs. tintasugaras nyomtatók.

A tinta és lézernyomtatók kölcsönös harcában, amit a hagyományos háztartások piacán vívnak, jelenleg a multifunkciós tintasugaras berendezések állnak nyerésre. Valószínűleg azért, mert jobban megfelelnek a háztartások sokszínű elvárásainak. Dokumentumok nyomtatását, fénymásolását és szkennelését megfelelően elvégzi és fő előnye az, hogy jó minőségben megbirkózik a színes nyomtatással is. Az otthoni körülmények között így nem okoz gondot a tintasugaras nyomtatókkal fényképet nyomtatni a családi albumba, ahogy színes masszázs utalvány nyomtatása sem jelent problémát a karácsonyfa alá.

otthoni-korulmenyek-kozotti-nahled2.jpg

Otthoni körülmények közötti fénykép nyomtatáshoz válassza a tintasugaras nyomtatót.

A tintasugaras nyomtatók hátránya a magasabb üzemeltetési költségekben és a lasabb nyomtatási sebességben rejlik. A tintasugaras nyomtatók nem a legalkalmasabbak az olyan családok számára sem, ahol csak néha-napján szükséges kinyomtatni valamilyen dokumentumot. A tintasugaras nyomtatókhoz használt utántöltők élettartama általában rövidebb mint a lézernyomtatókhoz használt tonereké. A tintapatronokban található festékek idővel beszáradnak, és ha csak “szökőévente egyszer” használja a nyomtatót, időről-időre új festékpatront kell akkor is vásárolnia, ha az előzőt nem használta fel teljesen.

Ha nem túlságosan foglalkoztatja fényképek nyomtatása otthon, az ön számára jobb megoldás lehet a lézer nyomtató. A nyilvánvalóan magasabb beszerzési költségeket a lézernyomtató kompenzálja a nagy összegű üzemeltetési költségeknél történő megtakarításoknál és a szöveges dokumentumok nyomtatási sebességnél valamint minőségnél. A lézernyomtatóknál alkalmazott nyomtatási technológia ezen felül garantálja Önnek, hogy a toner, ellentétben a tintasugarassal, sosem szárad be.

Mikor válasszon lézernyomtatót otthoni használatra?

  • az olcsóbb nyomtatást részesíti előnyben
  • dokumentumok minőségi és gyors nyomtatására van szüksége
  • nagyon sok oldalt nyomtat egyszerre, vagy éppen ellenkezőleg, csak időnként nyomtat
  • nincs szüksége színes képek és fényképek nyomtatására

Mikor válasszon tintasugaras nyomtatót otthoni használatra?

  • magas minőségű színes fényképeket szeretne nyomtatni
  • nincs szüksége nagy mennyiségű szöveges dokumentum nyomtatására
  • kevesebbet nyomtat, de rendszeresen
  • nem okoz gondot a magasabb nyomtatási költség

Ár szerinti választás? Főleg az üzemeltetés kerülhet sokba

Ne hagyja magát félrevezetni. Az alacsony beszerzési ár a nyomtatók esetében koránt sem kell azt jelentse, hogy a vásárlással megtakarításra tesz szert. Épp ellenkezőleg, a beszerzési ár a nyomtatók esetében csak a töredékét képezi a teljes költségnek, amit az üzemeltetésre kell fordítania. Döntő fontosságú az Ön által kiszemelt nyomtatóhoz használatos tonerek és festékpatronok ára kell legyen.

Hogyan kell kiszámolni, mennyibe is fog kerülni a nyomtató üzemeltetése?

Minden toner vagy festékpatron csomagolásán meg van adva az az adat, hány egység oldalt (a nyomtatásnál 5%-os oldal fedettség) tud az adott nyomtató a választott patronnal nyomtatni. Ezt az adatot mi is feltüntetjük webshopunkban elérhető nyomtató utántöltők nagy részénél.

Válassza ki a kívánt nyomtató modellt és hagyja megjelenni az összes elérhető utántöltőt, amit hozzá ajánlunk. Ezt követően elegendő a választott utántöltő árát elosztani a megadott oldalak számával és megkapja egy oldal nyomtatásának átlagos költségét.

Nyomtató utántöltő ára / nyomtatható oldalak száma = egy oldal nyomtatásának átlagos ára

TIPP: A nyomtató üzemeltetési díjjal kapcsolatban jelentős megtakarítást érhet el akkor is, ha nem eredeti tonert vagy festékpatront vásárol, és ebben az esetben akár 80%-ot is megtakaríthat!

Gondolkozzon ökologikusan, nyomtasson mindkét oldalra

A papír megtakarítás a kétoldalas nyomtatás esetében jelentős és mivel egyre nagyobb a nyomás a környezetvédelem oldaláról, nem csoda, ha az automatikus kétoldalas nyomtatás lassan szokássá válik a hazai nyomtatók esetében is (manapság ezt a funkciót a piacon elérhető nyomtatók közül minden második támogatja).

Azon nyomtatók, amik ezt a funkciót tartalmazzák, legalább kézi vezérlésű két oldalas nyomtatási lehetőséggel rendelkeznek. Ne aggódjon, ez nem azt jelenti, hogy minden kinyomtatott oldalt ezt követően kézzel meg kell fordítania. A nyomtató a kézi kétoldalas nyomtatás beállításánál minden páratlan oldalt kinyomtat, ezt követően a kinyomtatott oldalakat visszahelyezi a papíradagolóba és a nyomtató kinyomtatja a dokumentumok páros oldalait is.

Nagyobb formátumú dokumentumokat otthon nem tud nyomtatni. Vagy mégis…?

A kétoldalas nyomtatástól eltérően a hagyományos A4-es mérettől nagyobb nyomtatás még mindig az irodák és professzionális nyomtatók deficitjei közé tartozik. Ezért is az olyan nyomtatók területén, amik képesek A3 formátumú papírra nyomtatni otthoni körülmények között is, az utóbbi időben több, nagyon kedvező áron is elérhető készülék is megjelent a piacon. Pillantson az árukeresőre és Ön is meglátja.

Milyen gyorsan szeretne nyomtatni?

A nyomtatás sebessége meghatározza az oldalak számát, amit a nyomtató képes egy perc alatt kinyomtatni (oldalak percenként, angolul PPM - pages per minute). A nyomtatás sebességét több tényező is befolyásolja, például a dokumentum tartalma és összetettsége, a kilépő anyag minősége (felbontása), a nyomtató csatlakozása (USB, vezeték nélküli), a papír típusa és formátuma, stb. Ahhoz, hogy az egyes nyomtatók nyomtatási sebességét egyszerűen össze lehessen hasonlítani, a gyártók saját berendezéseit az ISO normáknak megfelelően tesztelik.

Otthoni nyomtató választása esetén tudni, hogy a megadott percenkénti oldalszámot a nyomtató 5%-os oldal lefedettség mellett képes teljesíteni. A fényképek nyomtatása esetén ez a sebesség nagyban csökken.

A tintasugaras nyomtatók valamivel lassabban nyomtatnak mint a lézersugaras nyomtatók. Példaképpen: egy átlagos lézernyomtató 25-30 oldalt képes egy perc alatt kinyomtatni, miközben a tintasugaras nyomtatók esetében ez az átlag 20 körül mozog.

Nyomtatók további funkciói, amik jól jöhetnek

Új nyomtatója természetesen sokkal többet tudhat mint “csak” nyomtatni. A szkennelés és fénymásolás manapság már standardnak számít a háztartási modellek esetében is. Azonban ha több mint egy készülékről tervezi a nyomtatást, jól jöhet önnek egy további nagyon keresett funkció is, ami a vezeték nélküli csatlakoztatása a nyomtatónak a Wi-Fi hálózat vagy Bluetooth segítségével. Ezek a technológiák bármilyen eszközről lehetővé teszik a nyomtatást a hálózaton belül bárhonnan, ahova elér az otthoni lefedettség. A gyűlésre előkészített prezentáció összefoglalót így akár a telefonról is ki tudja nyomtatni, miközben épp a kertben sziesztázik.

a-vezetek-nelkuli-nyomtatas-lehetosege-manapsag-nahled2.jpg

A vezeték nélküli nyomtatás lehetősége manapság az egyik legkeresettebb funkció az otthoni nyomtatók esetében.

A kompatibilitás további készülékekkel a modern nyomtatók esetében még tovább megy. A színes tinta fénykép nyomtatókat lehetséges közvetlenül a fényképezőgépre is csatlakoztatni és kihasználhatja a közvetlen fénykép nyomtatás funkcióját is.

Lehet annak is örülne, ha közvetlenül memóriakártyáról vagy pendriveról tudna nyomtatni, de eddig nem is tudta, hogy egyáltalán léteznek olyan nyomtatók, amik képesek erre.

Az otthoni nyomtató kezelését az automatikus papír adagolás is leegyszerűsítheti. Ez a funkció kiváltképp nagyon hasznos azoknál a nyomtatóknál, amik támogatják a kétoldalas nyomtatást. Mivel az adagoló a lapokat ön helyett megfordítja.

Hogyan válasszunk tehát háztartási nyomtatót?

Egyszerűen gondolkozzon el azon, milyen gyakran nyomtat, milyen mennyiségben, és szüksége van-e színes képek és fényképek nyomtatására is. Gondolja át az otthoni nyomtatók további funkcióit is, mivel azok nélkül nem léphet tovább, és válasszon olyan készüléket, ami eleget tesz elvárásainak. A szűkített kínálatban hasonlítsa össze a nyomtatók nyomtatási költségeit, hogy később ne érje meglepetés. És ha szüksége lesz új utántöltőt vásárolni új otthoni nyomtatójához, állunk rendelkezésére.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Lézernyomtató A-tól Z-ig: hogyan működik

Amennyiben már túl van a lézer vs. tintasugaras nyomtató párbajon“ és győztesként a lézernyomtatót választotta, talán érdekli, hogyan...

Lézer vs. tintasugaras nyomtatók

Melyik nyomtató jobb? Ezt a kérdést szinte mindenki felteszi magának, aki épp nyomtató vásárlás előtt áll. Eltekintve a régi mátrix...

Ingyenes szállítás29 999Ft feletti megrendelés esetén
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll