Otthoni nyomtató választása: a kiválasztás főbb szempontjai

19. 6. 2022

19. Június 2022, 16:45 | Első pillantásra megoldhatatlan feladatnak tűnhet a megfelelő otthoni nyomtató kiválasztása. De ha felteszi magának a megfelelő kérdéseket, máris könnyebb a dolga. Nézzük meg, mire fogja használni otthon a nyomtatóeszközt és milyen paramétereket vegyen számításba.

5 ok, amiért érdemes otthoni nyomtatót vásárolni

Azon gondolkozik, hogy a nyomtatóeszköz kifizetődik-e Önnek? A következő érvek meggyőzhetik Önt – a nyomtatónak köszönhetően:

 • oldalanként néhány forintra csökkenti a nyomtatási költségeket
 • fényképeket nyomtathat a kirándulásokról, ünnepekről és egyéb eseményekről,
 • másolhatja vagy szkennelheti a szükséges dokumentumokat (többfunkciós készülék esetén),
 • kényelmesen dolgozhat otthonról,
 • szórakoztathatja a gyermekeit, és kreatívabb lehet.

Lézer- vagy tintasugaras? Erről van itt szó!

Bár előnyeiket és hátrányaikat a technológiai fejlődés lassan, de biztosan eltünteti, új nyomtató kiválasztásakor még mindig a lézeres- vagy tintasugaras-dilemma az első, amellyel foglalkozni kell. Korábban a Lézeres vs. tintasugaras nyomtatók című cikkünkben foglaltuk össze az egyes technológiák közti főbb különbségeket.

A tintasugaras és lézernyomtatók harcában, amit a háztartások piacán vívnak, jelenleg a multifunkciós tintasugaras berendezések állnak nyerésre. Valószínűleg azért, mert jobban megfelelnek a háztartások sokszínű elvárásainak.

Dokumentumok nyomtatását, fénymásolását és szkennelését is elvégzi (lásd A többfunkciós nyomtatók előnyei és hátrányai című cikkünket) és fő előnye az, hogy jó minőségben megbirkózik a színes nyomtatással is. Az otthoni körülmények között így nem okoz gondot a tintasugaras nyomtatókkal fényképet nyomtatni a családi albumba, ahogy színes masszázs utalvány nyomtatása sem jelent problémát a karácsonyfa alá.

Pro tisk fotografií v domácích podmínkách zvolte inkoustovou tiskárnu.

Otthoni körülmények közötti fényképek nyomtatásához válasszon tintasugaras nyomtatót.

A tintasugaras nyomtatók fő hátrányai a magasabb működési költségek és a lassabb nyomtatás. A tintasugaras nyomtatók használata olyan háztartásokban sem ajánlott, ahol csak szórványosan kell nyomtatni. A tintasugaras patronok általában rövidebb ideig bírják, mint a lézeres tonerek.

A folyékony tinták idővel hajlamosak kiszáradni, és ha "évente egyszer" használja a nyomtatót otthonában, akkor újabb és újabb tintákat kell vásárolnia, még akkor is, ha a régieket nem tudja elhasználni.

Ha nem bánja, hogy otthon nem nyomtathat fotókat, a lézernyomtató jobb megoldás lehet az Ön számára. A lézernyomtatók valamivel magasabb beszerzési költségeit kompenzálja a szöveges dokumentumok működésében, sebességében és nyomtatási minőségében elért jelentős megtakarítás. Ezenkívül a lézernyomtatási technológia garantálja, hogy a festék soha ne száradjon ki.

Válasszon lézernyomtatót otthoni használatra, ha:

 • az olcsóbb nyomtatást részesíti előnyben,
 • dokumentumok minőségi és gyors nyomtatására van szüksége,
 • nagyon sok oldalt nyomtat egyszerre, vagy éppen ellenkezőleg, csak időnként nyomtat,
 • nincs szüksége színes képek és fényképek nyomtatására.

Tintasugaras nyomtatót válasszon otthoni használatra, ha:

 • magas minőségű színes fényképeket szeretne nyomtatni,
 • nincs szüksége nagy mennyiségű szöveges dokumentum nyomtatására,
 • kevesebbet nyomtat, de rendszeresen,
 • nem okoz gondot a magasabb nyomtatási költség.

Ár szerinti választás? Főleg az üzemeltetés kerülhet sokba

Ne hagyja magát félrevezetni. Az alacsony vételár a nyomtatók esetében koránt sem azt jelenti, hogy a vásárlással spórol. Épp ellenkezőleg, a beszerzési ár a nyomtatók esetében csak a töredékét képezi a teljes költségnek, amit a működésre kell fordítani. A kiválasztott nyomtatóhoz tartozó tonerek és tintapatronok ára meghatározó lehet az Ön számára.

Hogyan lehet kiszámítani, hogy mennyibe kerül a nyomtató üzemeltetése?

Minden toner vagy tintapatron megadja a csomagolásán, hogy a nyomtató hány szabványos oldalt (5%-os nyomtatási fedettség mellett) képes kinyomtatni az adott patronnal. Ezt az információt a nyomtatópatronokra vonatkozóan mi is közöljük e-shopunkban.

Keresse meg a kívánt nyomtatómodellt, és weboldalunk felsorolja a hozzá kínált összes patront. Ezt követően elegendő a választott utántöltő árát elosztani a megadott oldalak számával és megkapja egy oldal nyomtatásának átlagos költségét.

Nyomtató utántöltő ára / nyomtatható oldalak száma = egy oldal nyomtatásának átlagos ára

TIPP: A nyomtató üzemeltetési díjával kapcsolatban jelentős megtakarítást érhet el akkor, ha nem eredeti tonert vagy festékpatront vásárol, ebben az esetben akár 80%-ot is megtakaríthat! Ha érdekeli az olcsóbb nyomtatás egyéb lehetőségei, összeírtunk Önnek 9 tippet, hogyan spórolhat a nyomtatáson.

Spóroljon – nyomtasson mindkét oldalra

A papírmegtakarítás kétoldalas nyomtatás esetén jelentős – és mivel egyre nagyobb a nyomás a környezetvédelmi oldaláról, nem csoda, hogy az automatikus kétoldalas nyomtatás lassan az otthoni nyomtatók szabványává válik. Ráadásul a piacon jelenleg szinte minden második nyomtató támogatja ezt a funkciót.

Azok a nyomtatók, amelyek nem rendelkeznek ezzel a funkcióval, legalább a kézi kétoldalas nyomtatást lehetővé teszik. De ne aggódjon, ez nem azt jelenti, hogy minden kinyomtatott oldal után kézzel kell megfordítania az oldalakat. A kézi kétoldalas nyomtatás beállításakor a nyomtató kinyomtat minden páratlan oldalt, majd miután manuálisan visszahelyezi a kinyomtatott oldalakat a papíradagolóba, és a nyomtató kinyomtatja a dokumentum páros oldalait is.

Tipp: Érdeklik Önt egyéb tippek a környezettudatos nyomtatással kapcsolatban? Olvassa el 6 tippünket a környezetbarát nyomtatásról.

Hogyan kezelje a nagyobb méretű papírokat?

A kétoldalas nyomtatással ellentétben a hagyományosnál nagyobb A4-es papírra történő nyomtatás továbbra is nagyrészt az irodákra és a professzionális nyomdákra jellemző. Ennek ellenére az A3-tól A1-es papírra nyomtatni képes nyomtatók szegmensében a közelmúltban megjelentek a piacon otthon is alkalmazható eszközök viszonylag kedvező áron. A nagyformátumú nyomtatókról szóló cikkünkben talál egy rövid válogatást ezen eszközökből.

Milyen gyorsan szeretne nyomtatni?

A nyomtatási sebesség azt jelzi, hogy a nyomtató hány oldalt képes percenként kinyomtatni (angolul PPM – pages per minute). A nyomtatási sebesség számos tényezőtől függ, többek között:

 • a dokumentum tartalma és összetettsége,
 • a nyomtatás típusa (színes kontra fekete-fehér),
 • szükséges kimeneti minőség (felbontás - DPI),
 • a nyomtató csatlakozásának típusa (USB-n vagy vezeték nélkül),
 • papír típusa és formátuma.

Az egyes nyomtatók nyomtatási sebességének egyszerű összehasonlítása érdekében a gyártók szabványos ISO-szabvány segítségével tesztelik saját készülékeiket.

Otthoni nyomtató választása esetén tudni, hogy a megadott percenkénti oldalszámot a nyomtató 5%-os oldal lefedettség mellett képes teljesíteni. A fényképek nyomtatása esetén ez a sebesség jelentősen csökken.

A tintasugaras nyomtatók valamivel lassabban nyomtatnak, mint a lézernyomtatók. A könnyebb megértés érdekében: egy átlagos lézernyomtató 25-30 oldalt nyomtat percenként, míg a tintasugaras nyomtató átlagosan körülbelül 20 oldalt nyomtat percenként.

Egyéb nyomtatófunkciók, amelyek jól jöhetnek

Természetesen új nyomtatója sokkal többre képes, mint „csak” nyomtatás. A szkennelés és másolás ma már a háztartási modelleken is alapfelszereltség.

Ha egynél több eszközről szeretne nyomtatni, akkor más népszerű funkciókat is találhat, mint például a vezeték nélküli csatlakozás lehetősége a nyomtatóhoz Wi-Fi-n vagy Bluetooth-on keresztül.

Ezek a technológiák lehetővé teszik a nyomtatást a hálózat bármely eszközéről, bárhonnan, ahol az otthoni lefedettség eléri. A vasárnap délutáni kerti szieszta alatt telefonjáról könnyedén kinyomtathatja a találkozó prezentációjának vázlatát.

bezdratovy-tisk-tiskaren-nahled2.jpg

A vezeték nélküli nyomtatás lehetősége jelenleg az otthoni nyomtatók egyik legkeresettebb funkciója.

A más eszközökkel való kompatibilitás azonban még ennél is tovább megy a modern nyomtatók esetén. A színes tintasugaras nyomtatókra egyszerűen csatlakoztathatja a fényképezőgépet, és használhatja a közvetlen fotónyomtatási funkciót.

Az automatikus papíradagoló az otthoni nyomtató kezelésében is segíthet. Ez a funkció különösen hasznos a kétoldalas nyomtatást támogató nyomtatóknál. Az adagoló a lapokat Ön helyett megfordítja.

Tehát hogyan válasszon otthoni nyomtatót?

Egyszerűen gondolja át, hogy milyen gyakran nyomtat, milyen mennyiségben, és hogy valóban szüksége van-e színes képek és fényképek nyomtatására. Állítson össze más nyomtatófunkciókat, amelyeket nem nélkülözhet, és válassza ki az igényeinek megfelelő eszközt. Végül hasonlítsa össze a kiválasztott nyomtatók nyomtatási költségeit.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Lézernyomtató A-tól Z-ig: hogyan működik

Amennyiben már túl van a lézer vs. tintasugaras nyomtató párbajon“ és győztesként a lézernyomtatót választotta, talán érdekli, hogyan...

1. 1. 2020  Teljes cikk »

Lézer vs. tintasugaras nyomtatók

Melyik nyomtató jobb? Ezt a kérdést szinte mindenki felteszi magának, aki épp nyomtató vásárlás előtt áll. Eltekintve a régi mátrix...

1. 1. 2020  Teljes cikk »

Ingyenes szállítás

19 999Ft feletti megrendelés esetén

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap