Hogyan készítsünk Montessori kártyákat otthon nyomtató segítségével

10. 12. 2021

8. December 2021, 15:04 | A Montessori-rendszer elvei szerinti oktatás az elmúlt években nagyon fellendült nemcsak az óvodai nevelésben, hanem otthon is. De nem minden szülő engedheti meg magának a drága kártyákat. Szerencsére házilag is elkészíthetők - csak nyomtatóra van szüksége.

A Montessori-tanítás a gyermek természetes fejlődésére épít egy biztonságos környezetben, anélkül, hogy bizonyos készségeket előnyben részesítene, vagy különféle tényeket memorizálna a gyerek. Segít abban is, hogy a gyermek felfedezze azokat az érdeklődési köröket és területeket, amelyekben kiemelkedik - és elmélyüljön bennük.

A tanárok és a szülők szerepe a Montessori-koncepcióban a tekintélyi pozícióból a baráti szintre tolódik el, ahol egyenrangú partnerei a gyermeknek, és a világ felfedezésében mellette állnak.

Ezzel a tanítási koncepcióval Maria Montessori olasz pedagógus állt elő a 20. század elején, aki meghatározta azt az életszakaszt is, amelyben a gyermeknek fokozatosan el kell sajátítaniuk a különféle készségeket:

 • anyanyelv elsajátítása - születéstől 6 éves korig,
 • érdeklődés kis tárgyak iránt - 18 hónaptól 3 évig,
 • alkalmazkodás a napi szabályokhoz - 1 évtől 3 évig,
 • érzelemkontroll - születéstől 4 éves korig,
 • szociális készségek - 2,5 évtől 4 évig.

Tanulmányok kimutatták, hogy a Montessori-tanítás (a szokványoshoz képest) segíti például a matematikai készségek, az írás-olvasás képességének gyorsabb fejlődését, valamint jótékony hatással van a gyermek csapatba való beilleszkedésére. Erősíti a konfliktusok, krízishelyzetek megoldási képességét is.

istock-1224376767.jpg

DIY Montessori - hogyan készítsünk otthoni segédeszközöket?

Az előző sorok alapján a Montessori-koncepció fontos részét képezik a gyermekcsapatban és a felnőtt „mentorokkal” való interaktivitást támogató segédeszközök. Az egyik leghíresebbek az úgynevezett három részes kártyák.

Céljuk a nyelvi készségek fejlesztése, az első szavak megértésétől (kisgyermekek és 3 éves korig) az olvasás-írás leckéken keresztül (3-6 év) a szókincs bővítéséig (6-12 év). A kártyák mindig három részből állnak (lásd alább):

 • fényképek (vagy pontos illusztrációk) bizonyos tárgyakról, állatokról vagy például jelenségekről és helyzetekről (A rész),
 • a képen látható ábra neve (B rész),
 • fényképek (vagy illusztrációk) és a nevük (C rész).

A kártyák általában a következő formátumban érhetők el:

snímka-obrazovky-2021-11-30-o-13.28.12.png

A kártyákat két példányban nyomtassa ki. Az első példánynál a fotót (A) és a nevét (B) ollóval elválasztjuk egymástól, és a második példánynál (C) együtt hagyjuk őket.

Nyomtatáshoz tintasugaras nyomtató használatát javasoljuk. Jobb színátmenetekkel rendelkezik, és így a kártyákon lévő képek valósághűbbek lesznek. Viszont a lézeres eszközök a célnak szintén megfelelnek. Győződjön meg arról, hogy nagy felbontásban nyomtat - legalább 600 DPI (ha kíváncsi a részletekre, olvassa el a Mi az a DPI című cikkünket).

Tipp: Ha nyomtatás közben szeretne egy kicsit megtakarítani válasszon kompatibilis patronokat. Nyomtatási minőségük megegyezik az eredeti tonerekkel és patronokkal, hozzájuk képest viszont akár 4-szer olcsóbbak - ráadásul életre szóló garanciát is vállalunk értük. A különböző típusú tonerek különböző nyomtatási költségeiről itt talál további információt.

Nyomtasson körülbelül 160 g/cm2 súlyú papírra és matt felülettel. A kártyák jobban működnek és tartósabbak lesznek. Ezután ne felejtse el laminálni őket. Nem nehéz, szüksége van:

 • kártya méretű lamináló fóliára,
 • termikus laminálógépre,
 • késre, vagy ollóra.

Válasszon matt fóliát, amelynek vastagsága 125 mikron. A kinyomtatott kártyákat tegye a zsebbe, és az utasítások szerint laminálja őket - több Montessori kártyát is laminálhat egy perc alatt. Vágja le a felesleges fóliát, ill. vágja le és helyezze be a kártyát még egyszer a laminálógépbe, hogy a levágott élek valóban összetapadjanak.

További információért olvassa el a Hogyan lamináljunk papírt (és válasszunk megfelelő laminálógépet) című cikkünket.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Olcsó és drága nyomtatók összehasonlítása - melyik kifizetődő?

Az ár gyakran az egyik első dolog, amire nyomtatóvásárláskor figyelünk. Csak ezután gondolunk más tényezőkre, mint például a nyomtatóeszköz...

19. 11. 2021  Teljes cikk »

uvod

Mit jelent a DPI felbontás és hogyan válasszon ez alapján megfelelő nyomtatót?

A nyomtató kiválasztásakor a vásárlók túlnyomó többsége, akár otthoni, akár az irodai nyomtatóról van szó, az ár, a típus vagy a funkció...

20. 2. 2020  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap