Nyomtatás ehető papírra: Hogyan működik és élvezhető-e otthon?

20. 12. 2022

Az élelmiszeripar hatalmas fellendülésének köszönhetően az elmúlt években szinte mindenki találkozott már nyomtatott ehető papírral. Széles körben használják az édességiparban, valamint a sütőiparban, például közvetlenül a pékárura helyezett címkékhez, vagy a süteményeken vagy más édességeken lévő különböző díszítésekhez. De tudja, hogyan működik valójában az ehető papírra nyomtatás, és mi szükséges hozzá? Ha nem, akkor a következő sorokban tisztázzuk, és talán még arról is sikerül meggyőznünk Önt, hogy próbálja ki, amennyiben lehetősége van rá. Hamarosan rájön, hogy nem is olyan bonyolult, épp ellenkezőleg.

uvod

Tartalomjegyzék:

  •  Hogyan működik az ehető papírra nyomtatás
  • Az ehető papír alternatívái
  • Élelmiszeripari felhasználásra szánt ehető tinta
  • Hogyan nyomtassunk ehető papírra
  • Nem mindenki számára ajánlott
  •  Hogyan működik az ehető papírra nyomtatás

    Az ehető papírra történő nyomtatás lényegében megegyezik a hagyományos tintasugaras nyomtatóval történő nyomtatással. Az egyetlen különbség, hogy a szokásos irodai papír helyett ehető papírt használnak, és a hagyományos tinta helyett speciális ehető tintát. Ezáltal a kapott nyomat teljesen ehetővé válik.

    Az ehető nyomtatási technológia eredete az 1980-as évekre nyúlik vissza, amikor a cukrászok kísérletezni kezdtek vele. Azóta az ehető papírra történő nyomtatás nagyon elterjedt, és ma már a cukrászati termékek díszítésére általánosan használt módszer, például egy adott eseményhez illő motívumot nyomtatnak a papírra. Ugyanakkor találhat kész termékeket is, például ehető címkéket süteményekhez vagy ehető bankjegyeket.

    Mikor beszélhetünk ehető papírról

    Ehető papír alatt egy nagyon vékony, sima felületű, minimális pórusokkal rendelkező ostyát kell elképzelni. Valójában pontosan ezért találkozhat vele úgy, mint ostyapapír, rizspapír vagy gofripapír. Minden esetben azonban valójában ugyanarról a papírról van szó, ezért ne tévesszék Önt meg ezek az elnevezések, amikor keresgél.

    Az étkezési papír előállításához használt alapvető nyersanyagok a keményítő, természetes vagy mesterséges édesítőszerek és növényi olaj. Az ehető papír többféle változatban kapható - vékonyabb, áttetsző papír és vastagabb, nem áttetsző papír. Összetételét tekintve valószínűleg nem meglepő, hogy gyakorlatilag íztelen.

    retro_oplatka_na_pecivu-nahled2.jpg

    Példa: Kenyérostya a gyártó jelölésével(https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retro_oplatka_na_pe%C4%8Divu.jpg)

    Az ehető papír alternatívái

    Bár a klasszikus ehető papír valószínűleg a leggyakrabban használt lehetőség az élelmiszernyomtatásra, élen a cukrászdákkal, de korántsem ez az egyetlen megoldás, amellyel jelenleg találkozhat az ember. Ezért az alábbiakban röviden bemutatunk néhány más, dekorációnyomtatási lehetőséget.

    Fondant papír

    Ez a második leggyakrabban használt étkezési papírtípus, de többé-kevésbé csak cukrászati célra alkalmas. Itt egy édes, könnyen formázható anyagról van szó, amellyel a cukrászok hatékonyan és eredményesen "befedhetnek" például egy egész tortát.  Ennek a papírnak egyik pozitívuma a gyönyörű fehérsége, de főleg a nyomtatás minősége. A bökkenő itt az, hogy a fondant nem jön ki jól a vízzel, ezért olyan édességre rakható, amely (legalábbis felületesen) alkalmazkodik hozzá.

    Dekorpapír

    A klasszikus ehető papír másik helyettesítője, amely többé-kevésbé csak az édességiparban használatos, a dekorpapír. Vaníliás ízével és illatával képes lenyűgözni, de azzal is kedveskedik, hogy igazán jó minőségű képeket nyomtathat rá nagyobb szórás nélkül - és mindezt úgy, hogy nincs szükség színkorrelációra, mivel a papír fehér. Sajnos a papír törékenysége miatt csak nagyon enyhén hajlítható, ezért felejtse el a nagyobb modellezést.

    Icefrosting papír

    Ez egy kevésbé ismert alternatívája az ehető papírnak, amelyet a kiváló fedőképességgel kombinált vékonysága, valamint a nyomtatáshoz való zökkenőmentes alkalmazkodása miatt dicsérnek. A bökkenő azonban ismét az, hogy édes papírról beszélünk, így használhatósága nagyban korlátozott.

    Chocodecor papír

    Ahogy a neve is mutatja, csokoládéalapú papírral, pontosabban kakaóvajjal van dolgunk. Ezért a sós termékekhez való felhasználása itt is többé-kevésbé kizárt, kivéve, ha olyan valakinek süt, aki szeret kísérletezni. A csokoládévaj használata természetesen a papír árnyalatában is tükröződik, amely logikusan egy kicsit sötétebb - konkrétan krémbarna. De a tésztamesterek szerint nagyon jól nyomtatható, ráadásul nagyon ellenálló a nedvességgel szemben. Így nincs szükség további módosításokra a receptet illetően.

    Élelmiszeripari felhasználásra szánt ehető tinta

    Az ehető tinta két alapváltozatban kapható a piacon. Az egyik típus kézi alkalmazásra szolgál, és elsősorban cukrászati termékek színezésére és díszítésére használják, különféle erre a célra szolgáló tollak, ecsetek és spray-k segítségével. A második típus közvetlenül ehető papírra történő nyomtatásra szolgál, és tintapatronok formájában kapható.

    Ami az ehető tinták összetételét illeti, az alapvető összetevők a víz, a glicerin, tartósítószer és az élelmiszer-színezék, amely meghatározza a kapott tinta színét. A hagyományos tintapatronokhoz hasonlóan az ehető patronokat is általában a CMYK színtartományban - azaz magenta, cián, sárga és fekete - használják.

    Hogyan nyomtassunk ehető papírra

    Mivel az ehető tinta szabványos patronokban kerül forgalomba, a speciális ehető papírnyomtatókon kívül számos általános irodai nyomtatóval is használható. Fontos azonban, hogy ne feledje, hogy olyan irodai tintasugaras nyomtatókhoz nyúljon, amelyek támogatják az ehető nyomtatást. A lézernyomtatókat egyáltalán nem használják ehető nyomtatásra.

    Tipp: Az ehető papírra való nyomtatást támogató nyomtatók terén valószínűleg a Canon a piacvezető. Konkrétan a következő modellek támogatják ezt a funkciót: TS5050, TS6050, MG5750, MG5751, MG5752, MG5753, MG6850, MG6851, MG6852, MG6853, IP7250, MG5450, MG5550, MG5650, MG6450, MG6650, MX725, MX925, iP4850, iP4950, MG5150, MG5250, MG5350,, IP4700, IP4600, IP3600, MP550, MP560, MP640, MP540, MP620, MP630, MP500, MP510, MP520, MP530, MP600, MP610, iP3300, IP3500, iP4000, IP4200, Ip4300, iP4500, iP5200, iP5300 , IX4000 (A3), IX6850 (A3), IX6550 (A3), amelyek mindegyike hátsó adagolós nyomtató.

    Bár egy hagyományos tintasugaras nyomtató is elegendő az ehető tintával történő nyomtatáshoz, felejtse el, hogy a hagyományos tintapatronokat egyszerűen ehető tintapatronokra cseréli, és boldogan nyomtathat finomságokat ehető papírra. Bár elméletileg lehetséges lenne, valószínűleg nem jó ötlet hirtelen ehető tintával megtölteni a korábban hagyományos, nem ehető tintával "elárasztott" nyomtatófejeket. Ez a nyomtatás során többé-kevésbé ehetetlen tintát is vinne magával, ami miatt a kapott nyomtatvány nem lenne teljesen biztonságos az egészségre.

    Ha tehát az ehető nyomtatásba szeretne belevágni, akkor olyan, csak erre a célra szánt nyomtatóra van szüksége, amelyet korábban egyáltalán nem használtak a hagyományos, klasszikus tintapatronokkal történő nyomtatáshoz.

    Az ehető nyomtatáshoz megfelelő tintasugaras nyomtató kiválasztásakor olyan nyomtatóra van szüksége, amely nagyobb súlyú papírra is képes nyomtatni (az ehető papír vastagabb), de ami a legfontosabb, olyanra, amely képes kezelni az ehető patronokat. Ezt az információt a gyártótól vagy a forgalmazótól kell beszerezni. Az ehető tintával való kompatibilitás ellenőrzése alapvető fontosságú, mivel nem minden nyomtató képes kezelni ezt a fajta nyomtatást.

    sladkosti-nahled2.jpg

    Repülő csészealjak savanyú porral, amelyek sok cukrászda pultját díszíti. Helyesen gondolja, ehető papírból készülnek

    Nem mindenki számára ajánlott

    Eltekintve attól, hogy új nyomtatót kell vásárolnia - akár kifejezetten az ehető papírra való nyomtatáshoz, akár egy hagyományos nyomtatót, amely rendelkezik ezzel az opcióval -, az ehető papír és az ehető tinta mellett speciális tisztítókazettákba is be kell fektetnie. A klasszikus tintasugaras nyomtatók esetében problémák léphetnek fel a fúvóka eltömődése miatt. A hagyományos nyomtatótinta olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek feloldani a fúvókákban lévő beszáradt tinta maradványait, ezáltal tisztítva a nyomtatófejet. Az ehető tinták azonban nem tartalmazzák ezeket az oldószereket az egészségügyi kockázatok miatt, így a nyomtatófej beszáradása sokkal gyakoribb a használatuk esetén. Az egyetlen megoldás erre a problémára a rendszeres nyomtatás, ami az átlagfelhasználó számára nagyon nehéz, mivel háromnaponta egyszer kellene elvégezni. A legideálisabb helyzet az, amikor a nyomtatót minden nap használják, és így nincs lehetősége arra, hogy bármilyen módon "kiszáradjon".

    Tipp: A nyomtatófejek hagyományos tintával való eltömődése sem szórakoztató. Ha Önnek is problémát okoz, ebben a régebbi cikkünkben elmondjuk, hogyan oldható meg ez és számos más hasonló probléma.

    Az előző sorok fényében valószínűleg világos az Ön számára is, hogy nem fogja tudni otthon egyszerűen kipróbálni az ehető papírra való nyomtatást. Valójában, hacsak nem tervez cukrászként tevékenykedni, akkor felesleges beruházni egy másik nyomtatóba, ehető tintába és papírba. Így nincs más választása, mint hogy egyszer-egyszer a boltokban általánosan kapható kész motívumok valamelyikével díszítse fel a születésnapi tortáját, vagy rendelésre kinyomtatja a saját motívumait ehető papírra. Szerencsére a költségek nem túl magasak.

    Hasonló cikkek

    5 perces olvasmány

    Beszáradt tinta a tintasugaras nyomtatóban: tanácsok a probléma megoldására és megelőzésére

    Tintasugaras nyomtatója hirtelen leállt, vagy nyomtat, de mégis kihagy egy színt, pedig a patron nem tűnik üresnek? Nagy valószínűséggel egy dolog okozza - nevezetesen beszáradt a tintapatron. Ha kíváncsi, mi okozza ezt a problémát, hogyan előzheti meg, és hogyan orvosolhatja, ha mégis előfordul, akkor a legjobb helyen jár. A következő sorokban mindezekre a kérdésekre választ adunk.

    Teljes cikk »