Száraz tinta a tintasugaras nyomtatóban: Megmutatjuk, hogyan lehet megoldani a problémát és hogyan lehet ezt megelőzni.

Megállt a tintasugaras nyomtató nyomtatáskor? Vagy nyomtat, de kihagy egy színt, annak ellenére, hogy az érintett patron nem tűnik üresnek? A tünetek a tintasugaras nyomtatók tapasztalt felhasználói számára nem új, a diagnózis világos, beszáradt az egyik szín. Mi okozza a tinta beszáradását a tintasugaras nyomtatóban, hogyan lehet megakadályozni a problémákat, és hogyan lehet megoldani azokat, ha esetleg ez felmerül? Erről szól a következő cikk.

Kezdjük azzal, hogy emlékezzünk arra, hogyan működik a tintasugaras nyomtató. A tintasugaras nyomtató szíve és lelke a nyomtatófej, amely gyakran több ezer apró fúvókával van felszerelve, amelyek nagy sebességgel permeteznek miniatűr cseppeket, folyékony tintát a papírra. Ha a tinta nem folyékony, logikusan probléma merül fel, és a nyomtatás nem lehetséges. A tinta közvetlenül megszáradhat a tintapatronban, vagy a maradék folyadék kiszáradhat a szívócsőben vagy közvetlenül a nyomtatófej fúvókáiban.

Mi okozza a tinta megszáradását a tintasugaras nyomtatókban?

A tinta kiszáradásának okai a nyomtatóban

Szabálytalan nyomtatás

A tinta megszáradása gyakran annak következménye, hogy a nyomtatót hosszú ideig nem használják. Ha a tintasugaras nyomtató inkább egy terjedelmes dísztárgy, mint egy irodai asszisztens, akkor valószínűleg már találkozott a száraz tinta problémájával. Hasonló probléma akkor fordulhat elő, ha például csak hosszú ideig fekete nyomtat. Más színeket nem használnak, és idővel beszáradnak.

Lejárt patron

Lehet, hogy meglepő, de még a nyomtató tintapatronjainak is van érvényességi ideje. Általános szabály, hogy mint minden más terméknél, a csomagolásukon található meg a patronok lejárati ideje. A patronok lejárati időn kívüli használata nyomtatási problémákat okozhat.

Nem megfelelően újratöltött patronok, ún. Újratöltés

A pénztárcájának megkönnyítése érdekében az interneten találhat megoldást arra, hogyan lehet önállóan újratölteni az üres patronokat. Ha nem szakszerűen újratöltött tintapatronokat vásárolt, amelyek nyomtatási problémákat okoznak. Akárhogy is van, az üres tintapatronok újratöltése határozottan nem ajánlott eljárás, és szakszerűtlen beavatkozás esetén könnyen előfordulhat, hogy a patronok nem működnek megfelelően.

istock-607256494-nahled2.jpg

Ha kiváló minőségű, megbízható nyomtatásokat szeretne, kerülje a nem megfelelően feltöltött patronokat.

A nyomtató helytelen elhelyezkedése

Maga a nyomtató elhelyezkedése is befolyásolhatja a tinták kiszáradását. Egy állandó hőmérsékletű helyiségben kell elhelyezni. Kerülje el, hogy a nyomtatót fűtőtest közelében legyen. A radiátorból származó nemcsak a készüléket, hanem a készülékben található tinta gyorsabb kiszáradását is eredményezi.

A patronok nem megfelelő tárolása

A patronban lévő tinta gyakran kiszárad, még mielőtt még felhasználná. A túl hosszú tárolási időn (lejárati időn) túl a patron tárolási módja befolyásolja a patron megfelelő működését is. A nyomtatópatronokat sötét, lehetőleg hűvöshelyen kell tárolni, a hőmérsékleti ingadozásoktól megóvva.

Mi a teendő, ha a nyomtató tinta megszárad?

A nyomtatófej automatikus tisztítása

A fúvókák eltömődése beszáradt tintával nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nyomtató nem nyomtat. Ezt a problémát az is mutatja, ha a nyomatok rossz minőségűek, elkenődtek és elmosódottak.

Minden nyomtató (vagyis nem azokról beszélve amik a múzeumokban találhatóak, sok irodában és háztartásban van ilyen) fel vannak szerelve az automatikus nyomtatófej-tisztítás funkcióval. Ez valójában egy speciális nyomtatási mód, ahol a nyomtató nagyobb mennyiségű tintát enged beszívni a nyomtatófej fúvókáiba. Oldószereket tartalmaz, amelyek elősegítik a kiszáradt festék előző felhasználásból történő felszabadítását.

A számítógép nyomtatószoftver-illesztőprogramjával indítsa el a nyomtatófej-tisztító programot. Egyes modellekben ez a lehetőséges közvetlenül a nyomtató menüjéből is. Ha nem biztos abban, hogyan kezdje el a tisztítást, olvassa el a készülék használati utasítását.

istock-1134496095-nahled2.jpg

A legjobb, ha egyáltalán nem veszi ki a tintapatronokat a nyomtatóból, még akkor sem, ha feltételezi, hogy azok szárazak. Első és legfontosabb, mindig próbálja ki az automatikus nyomtatófej-tisztító funkciót. A nyomtató általában önmagában kezeli a kisebb beszáradásokat.

A tisztítás után próbálja meg kinyomtatni egy másik oldalt. Ha az eredmény továbbra sem optimális a következő nyomtatás után, akkor ismét megpróbálhatja megtisztítani a nyomtatófejet. Ha a nyomtató hosszabb ideig nem működik, gyakran többször kell átmennie a tisztítási folyamaton.

A nyomtatófej tisztításakor a nyomtató nagy mennyiségű tintát fogyaszt. Lehet, hogy a nyomtatónak nem elég a nyomtatófej többszöri megtisztításához. A nyomtatófejet nem lehet tisztítani üres vagy alacsony festékszint esetén.

A beszáradt patronok újraélesztése helyett inkább jobb újakat vásárolni.

Egy másik tipp a beszáradt patronok életének megoldására a tintasugaras nyomtató felhasználók körében. Az interneten rengeteg útmutatást találhat arról, hogyan merítsük a beszáradt tintapatronokat melegvizes tartályba. Óvatosan távolítsa el a beszáradt tintát a patron kimenetelénél egy darab száraz pamutszövet vagy kendő segítségével. Amint a tinta kioldódik a vízbe, a szárított tinta „dugója” örökre eltűnik, és ki lehet venni a patront a vízből. Alapos szárítást után, ha a patront néhány tíz percig alaposan megszárítja.

Mint nyomtatási szakemberek, mi nem javasoljuk a fent leírt eljárást. Ha a szakszerűtlen beavatkozás során véletlenül megsérül a patron, akkor valószínűleg meg fog gyűlni a baja vele. Felkészült a nyomtató károsodására? Mert a nyomtató tönkre is mehet. Mert ebben az esetben a panaszt nem lehet elfogadni, nem lehet javítani.

Tanácsunk, ha még a nyomtatófej tisztítása sem hozta életre a beszáradt patront, ideje vásárolni egy új. Az eset megismétlődésének megakadályozása érdekében kerülje a tinta kiszáradását. Rögtön megmondjuk, hogyan.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a tinta kiszáradjon a nyomtatóban?

Rendszeresen nyomtasson!

A tinta kiszáradásának kockázata arányosan növekszik azzal a idővel, ameddig a nyomtató nem működik. A legjobb, ha a patronokban lévő tintát rendszeresen kinyomtatjuk. Nyomtasson egy oldalt hetente egyszer az összes festékkel, és kész.

Helyezze a nyomtatót megfelelő helyre!

Ne hagyja a nyomtatót változó hőmérsékletű helyen. Nem tanácsos a készüléket olyan ablak elé helyezni, ahova a nap odasüt, vagy radiátorok és melegítők közelében.

Tárolja megfelelően a patront!

A cserepatront száraz, sötét helyen, állandó hőmérsékleten tárolja. Hagyja őket az eredeti, lezárt csomagolásban, hogy elkerülje a felesleges porképződést.

Csak annyit vásároljon, amennyit rövid időn belül fel tud használni.

A lejárt nyomtatópatronokkal nehéz nyomtatni. Gyakran sok súlyos nyomtatóhibát okoznak. Csak annyi patront vásároljon meg raktárra, amennyit fel tud használni.

Vásároljon minőségi patronokat!

Kerülje a gyanúsan olcsó patronokat a kétes forrásokból. Nem javasolhatjuk az utántöltők vásárlását és használatát. A nyomtatási költségek megtakarítása érdekében fontolja meg olcsóbb, kompatibilis patronok vásárlását valódi patronok helyett.

Ha rosszul nyomtat, szerezzen be lézernyomtatót!

Ha Ön alkalmi nyomtató-felhasználó, és nem nyomtat gyakran, egyetlen oldalt sem napokon át, vagy heteken, fontolja meg a lézernyomtató vásárlását. Az árak ma már nem egy őrült beruházás. A lézernyomtatók festékei nem száradnak ki, mert már gyárilag szárazak.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére
Ingyenes szállítás29 999Ft feletti megrendelés esetén
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll