Hogyan távolítsuk el a tintafoltokat a szőnyegről vagy a padlóról

27. 12. 2021

16. December 2021, 11:15 | Szétfolyt a patron a szőnyegén, vagy véletlenül szétkente a tintát az új kanapén? Ne veszítse el a fejét. A leghatékonyabb megoldás a gyors cselekvés! Ismerje meg, mi a teendő, és hogyan védheti meg nem csak a szőnyegöt.

Elsősegélynyújtás kiömlött tinta esetén

Kiborult a tintapatron vagy a toner? Ha van otthon tintasugaras nyomtatója, a ruhákon, a padlón vagy a szőnyegen lévő foltok a kiömlött tintapatronokból is keletkezhetnek. A folyékony tinta gyorsan szárad, ezért gyorsan kell cselekedni. De mindenekelőtt ne essen pánikba, ne hozzon elhamarkodott döntéseket, amelyeket később megbánhat.

Az, hogy mennyi energiát és időt kell a folt eltüntetésébe fektetni, az adott felülettől és a tintától függ. A kézről közönséges szappannal mosható le, de a nedvszívó anyagokon könnyen mélyebbre kerülnének a foltok vízzel mosva, és ez csak növelné a károkat. Kerülje a foltok tisztítását folyó forró víz alatt, mint a vérfoltok tisztításához válasszon inkább hideg vizet. Ha a pólójára is került a festékből, olvassa el cikkünket hogy, hogyan szedhető ki a festék vagy a tinta a ruhájából. A PVC-n, szőnyegen vagy ülésen lévő tintafoltok esetén próbálkozzon a következőkkel:

  • Először óvatosan fedje le a kiömlött tintát vattacsomóval vagy papírtörlővel, és amennyire csak lehetséges, itassa fel.
  • Vegyen magához alkoholt. Egy tiszta kendő sarkát itassuk át alkohollal, helyezzük az átitatott ruhát a foltra, és óvatosan itassuk fel a tintát az ülésről.
  • Ügyeljen arra, hogy ne dörzsölje a foltot! Csak plusz munkát kreálna. Óvatosan vigye fel a kendőt a foltra, és hagyja, hogy felszívja a kiömlött tintát.
  • A foltokat a szélétől a közepe felé haladva tüntesse el. Ez kiküszöböli annak lehetőségét, hogy a folt tovább terjedjen.
  • Időnként áztassa be a kendőt újra az alkoholba, tegye a foltra, majd az óramutató járásával megegyező irányban finoman forgatva tisztítsa meg az anyagot. Hagyja az alkoholt a folton legalább fél óráig hatni.
  • Az alkohol viszont kiszáríthatja a szőnyeget vagy a kanapét, és károsíthatja annak rostjait. Ha eltávolította a foltot, öblítse le a megtisztított területet meleg vízzel és ecettel (negyed csésze ecet 1 liter vízhez), majd hagyja megszáradni.

Ha nincs otthon alkohol, akkor a szőnyegen lévő tintafoltokat próbálja meg tisztítópasztával eltüntetni, ami szódabikarbóna vízzel való összekeverésével jön létre. A tisztításhoz használhat sós és citromos vizet is.

istock-501363270.jpg

A beszáradt tintafoltok nagyobb problémát jelentenek

A beszáradt tintafoltokat nehezebb eltávolítani, ezért türelmesebbnek kell lenni velük. Ha a fenti eljárás nem segít, próbálkozzon a következővel:

  • Áztasson egy vattapamacsot alkoholba, és vigye fel a megszáradt tintafoltra. Óvatosan helyezze a foltra, hogy átitassa a megszáradt tintát, amely lassan átkerül a vattára. Amint a vatta elszíneződik és felszívja a tintát, cserélje ki egy tisztára.
  • Egy tálban keverjen össze mosóport (ideális esetben olyat, melyet kényes ruhanemű mosására terveztek) vízzel 1:1 arányban. Áztasson bele egy vattapamacsot, és vigye fel a keveréket a megszáradt tintafoltra, amíg teljesen el nem fedi azt.
  • Hagyjon mindent 10 percig hatni, majd mossa ki a foltos anyagot (a puhább szöveteket mossa kézzel, és hagyja levegőn megszáradni). Ha a mosás szóba sem jöhet, nedves ruhával alaposan mossa le a területet.
  • Ha a folt továbbra is látható, ismételje meg a folyamatot, amíg teljesen el nem tűnik.

A patronok kiömlése manapság viszonylag ritka. Leginkább a sérült patronok a hibásak, míg a már újrahasznosított patronok szintén hajlamosabbak a károsodásra. Ezért a patronok cseréjekor óvatosan járjon el.

Tipp: Amikor legközelebb patront vagy tonert cserél, takarja le a területet például egy régi újsággal vagy pléddel, hogy elkerülje a véletlen baleseteket.

Foltok tonerektől

Lézernyomtatóval elkerülheti, hogy a tinta kifolyjon a tintapatronokból, de a tonereket is hasonló óvatossággal kezelje. A lézernyomtató tonerében festékpor található, ami hasonló foltokat okozhat. Különösen, amikor a szőnyegről vagy a padlóról távolítja el a festékport, fennáll annak a veszélye, hogy belélegzi azt, amit a közönséges huzat is okozhat. Ezért a tisztítás előtt vegyen fel magára maszkot és viseljen gumikesztyűt.

Ne próbálkozzon porszívózással! A sérült porszívó esetén annak tartalma könnyedén újra a levegőbe kerülhet. A festékpor porszívózására csak speciális porszívó használható, amely a legkisebb részecskéket is megtartja. Ehelyett vegyen fel egy papírtörlőt vagy rongyot, és óvatosan törölje le a port. A folt eltávolításához használhat szappant és vizet, vagy a fent említett tintaeltávolítási eljárást.

Tipp: Inkább ne otthon töltse újra a kiürült tonereket, ezzel a nem kívánt foltokat is elkerülheti. Ha pénzt szeretne megtakarítani, próbálja ki az alternatív tonereket.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Miért rossz ötlet az üres festékpatron újratöltése?

Ha önmagában újratölti a festékkazettát, akkor valószínűleg nem teszi tönkre a kazettát, ám bizonyosan nem fogja javítani rajta. Ez azonban...

3. 9. 2020  Teljes cikk »

Hogyan lehet megtakarítani akár 80 %-ot a nyomtatás összegéből? Megoldás: alternatív festékkazetták

Valószínűleg mindenki, aki valaha új tonert vásárolt a nyomtatójához, nehéz döntés előtt állt, milyen fajta festékkazetták válasszon. A...

26. 2. 2018  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap