Mi a célja az optikai meghajtónak a nyomtatóban, és mikor kell cserélni?

19. 10. 2020

19. Október 2020, 10:00 | Miért meleg a papír, amely a nyomtatási munka befejezése után kerül ki a lézernyomtatóból? Az optikai meghajtó, amely minden lézernyomtató szerves része, felelős a papír melegítéséért. Milyen szerepet játszik ez az alkatrész a nyomtatásban, hogyan működik és mikor kell cserélni? Ezt a következő cikkben írtuk le.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Amikor az optikai meghajtót mondják

Optikai egység, optikai dob, nyomtató dob, fényvezető, vezető dob, OPC dob, képalkotó dob, angolul beégető vagy dob egység. Eezek mind a lézernyomtatók egy és ugyanazon alkatrészének jelölését jelentik.

Az optikai meghajtó gyakran szerves része a festékkazettának. Élettartama azonban általában 3-4-szer hosszabb, mint a festék élettartama, ami arra késztette a lézernyomtató-gyártókat, hogy szétválasszák készülékeikben a két alkatrészt. Egyes lézernyomtató modellek cserélhető optikai meghajtókkal rendelkeznek, míg mások kénytelenek minden egyes alkalommal cserélni az optikai meghajtót, amikor kicserélik a festéket, mert az egy és ugyanaz az alkatrész. A kézikönyvből könnyedén megtudhatja, hogyan működik lézernyomtatója.

opticka-jednotka1-nahled2.jpg

Külön cserélhető optikai henger lézernyomtatóban.

Az optikai meghajtó működése

A lézernyomtatók az elektrográfia elvén működnek, ha xerográfiát szeretne (a Xerox márka szerint, amely elsőként alkalmazta ezt a technológiát széles körben). Ellentétben a tintasugaras nyomtatókkal, ahol a folyékony tintát közvetlenül a papírra fecskendezik, a lézernyomtatók úgynevezett száraz írást használnak, ahol a por alakú festéket az optikai egység hengerébe viszik át elektrosztatikus energia segítségével, majd ezt követően a papírba égetik.

Festékkazetta az optikai meghajtóval szemben
A toner műanyag patron - egy tartály, amely színes pigmentport tartalmaz. Az optikai meghajtó olyan vezető henger, amely hő, nyomás és elektrosztatikus energiát használ a színes por átvitelére a papír egy meghatározott helyére, nyomtatott szöveg vagy kép létrehozásával.

Az optikai meghajtó a festékkel együtt a lézernyomtató egyik legfontosabb eleme. Az alumínium henger felületén több fémréteg található. Az OPC henger működése szempontjából a legfontosabb a félvezető réteg, leggyakrabban a szelén, amely a felületére rögzíti a papírra nyomtatandó képet.

A henger felületén lévő félvezető lézersugárral megvilágítva megváltoztatja az ellenállást. Ez fokozatosan átviszi a fényvezetőre azt a teljes képet, amelyet a nyomtató a számítógéptől kapott a nyomtatáshoz. A megvilágított félvezető részek elektromos töltése ellentétes a por festékrészecskékével. A festékpor így tapad a hengerre, majd és nyomás segítségével a papírba vasalódik.

opticka-jednotka-5-nahled2.jpg opticka-jednotka4-nahled2.jpg
Külön festékkazetta (nem tartalmazza az optikai meghajtót). Az optikai meghajtót a festékkazetta tartalmazza.

Hogyan tisztíthatom a nyomtató optikai meghajtóját?

A dobegység idővel piszkos lesz - a festékrészecskék megtapadhatnak rajta, és a gyakori problémák közé tartozik a por eltömődése. A porszemcsék a nyomtató belsejének hiányos csatlakozásain keresztül juthatnak el az optikai meghajtóra, de leginkább a poros papír ezért a felelős. Ezért nem tanácsos sok hétig nyitott tálcában hagyni, majd habozás nélkül kinyomtatni. Mindig jobb, ha legalább leporolja a papírt, vagy egyáltalán nem nyomtat a felső lapra.

Ha nyomtatási hibákat észlel, megpróbálhatja megtisztítani a dobegységet, mielőtt újat vásárolna. Először meg kell találnia, hogy az optikai dob hogyan illeszkedik a nyomtatójába. Javasoljuk a kesztyű használatát a kezelés során - egyrészt nem zsírozza meg, és ami a legfontosabb: nem szennyezi a hengeret például izzadsággal vagy bőrrészecskékkel.

opticka-jednotka3-nahled2.jpg

Az optikai dobot mindig kesztyűben tisztítsa! Először törölje le a port, majd nedves ruhával tisztítsa meg.

A henger nedves törlőkendővel tisztítható, főleg az alkohol alapúak megfelelőek, mert zsírtalaníthatják a felületet is. Csak óvatosan a denaturált szesszel, mert az károsíthatja a henger felületét. Ideális speciális megoldásokat használni a tisztításhoz, amelyeket az optika és a kompaktlemezek tisztítására használnak.

Mikor kell kicserélnem az optikai meghajtót?

Az optikai meghajtó fogyóeszköz. Amint a papír kinyomtatódik, a festék előbb-utóbb elfogy, és az optikai meghajtó egyszer lejár, és ki kell cserélni. A nyomtatók és alkatrészek gyártói ugyanúgy jelzik az optikai meghajtók élettartamát, mint a tonerek esetében - a kinyomtatott oldalak száma alapján. Ezek az információk azonban nem mindig hitelesek - tudni fogja, hogy a kicserélt nyomtatási minőség milyen időben megfelelő a cserélni - amikor foltok, szennyeződések és egyéb hibák megjelennek a nyomtatott dokumentumokon.

Bár a nyomtató továbbra is működik és kopott nyomtatódobdal nyomtathat, a nyomtatási minőség nem lesz jó, és tovább romlik.

opticka-jednotka2-nahled2.jpg

A legjobb nyomtatási eredmény érdekében cserélje ki egyszerre a festékkazettákat és az optikai meghajtót is.

Lézernyomtató optikai meghajtójának cseréje

Ha valóban eljött az ideje az optikai meghajtó cseréjét a nyomtatóban, több lehetősége is van. Először is ismernie kell a nyomtató gyártmányát és modelljét. A tonerekhez hasonlóan vásárolhat eredeti (OEM) optikai meghajtókat, kompatibilis optikai meghajtókat vagy újragyártott.

Az eredeti optikai meghajtók hátránya a magas ár. Fizetnie kell egy kis pluszért a márkáért, de azért is, hogy megbizonyosodj arról, hogy a nyomtató zökkenőmentesen elfogadja az új alkatrészt, és továbbra is úgy működik, ahogy kell.

A nyomtatók számára kompatibilis optikai meghajtók sokkal jobb áron kaphatók. Élettartamuk általában hasonló az eredeti fotóhengerekéhez, csak ellenőriznie kell egy adott termék minőségét, és megbízható szállítót kell választania. Kompatibilis TonerPartner optikai meghajtókat gyártunk Csehországban, és az ügyfelek számára nyomtatói működési biztosítunk használatukra - ha kompatibilis pótalkatrészeink használatából adódóan valami történik az eszközével, a károkat megtérítjük.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Festékpor keverése vagy a CMYK kezelése

Ha úgy gondolja, hogy ennek a szövegnek a szerzője úgy döntött, hogy cikket ír az auto-moto területéről, ráadásul nem igazán ellenőrizte a...

5. 10. 2020  Teljes cikk »

Mit tegyen, ha a nyomtató rosszul nyomtat

Vásárol egy új tonert vagy egy új patront, behelyezi a lézer- vagy tintasugaras nyomtatójába, betölti a szükséges dokumentumot a...

22. 9. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap