Mi lehet az oka annak, hogy a kompatibilis toner működése hirtelen leáll?

24. 5. 2021

24. Május 2021, 10:00 | A nyomtatója egyik napról a másikra leállt, és azt jelzi, hogy a festék- vagy tintapatront nem ismeri fel? Ha kompatibilis tonereket használ, akkor valószínűleg a nyomtató firmware-illesztőprogramjának frissítése okozza a problémát. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy miért fordul elő ez a probléma, és hogyan kerülhető el.

Ha utántöltőket vásárol a nyomtatójához, alapvetően háromféle utántöltő közül választhat:

Az eredeti utántöltők a nyomtatók gyártójától származnak, akik biztosítják a fejlesztésüket és gyártásukat. Ezen okok miatt az eredeti utántöltők - a következő típusokhoz képest - viszonylag drágábbak. Másrészt a nyomtatók, amelyekbe szánták őket, minden körülmények között működnek.

Az újrahasznosított utántöltők eredeti festékkazetták és tintapatronok, amelyeket kiürülésük után újratöltenek (általában egy független vállalat). Ez segít megóvni a környezetet - az üres tintapatronok ugyanis újra felhasználhatók.

Az kompatibilis (alternatív) utántöltők olyan tonerek és tintapatronok, amelyek hasonlóak az eredetihez, de független gyártóktól származnak. Akár négyszer olcsóbbak, mint az eredeti utántöltők.

Az eredeti gyártók éppen a kompatibilis tonerek alacsony ára miatt harcolnak ellenük. Az alternatív utántöltőket gyártó vállalatoknak szinte semmilyen pénzt nem kell befektetniük az új tonerek fejlesztésébe, mégis profitálnak a multinacionális nyomtató-kiskereskedők által létrehozott piacból. Ehhez azonban azt is hozzá kell tenni, hogy eredeti utántöltők esetében az ügyfelek nagyrészt a marketing költségeket fizetik.

A nyomtatógyártók különféle módokon védekeznek a kompatibilis utántöltők ellen -ennek egyik leghatékonyabb módja az illesztőprogramok folyamatos frissítése. Szedjük is szét ezt a problémát.

A patronok és a nyomtató-illesztőprogram közötti kapcsolat

Minden patron egy chip-el van ellátva, amely biztosítja a kommunikációt a nyomtatóval. A chip segítségével a nyomtató utasítja a patronokat, hogy mikor és mennyi színt kell „kiengednie” a nyomtatáskor. A patron pedig a chip-et használja a hibák és egyéb problémák jelzésére (pl. tinta fogyása).

De ez még nem minden. A nyomtató a végberendezéstől kap utasításokat: számítógéptől, táblagéptől vagy okostelefontól - vagyis attól az eszköztől, amelyről a dokumentum vagy kép nyomtatását elindítja.

A nyomtató és a számítógép, vagy egy másik eszköz közötti kommunikációt a nyomtató gyártója által biztosított speciális szoftver, az illesztőprogram (angolul driver) biztosítja. Az illesztőprogram a szövegszerkesztőből és más programokból az információkat „lefordítja” nyomtatási adatokká, és elküldi a nyomtatónak, ahol azokat az ún. firmware dolgozza fel. Ez egy nyomtatóban tárolt szoftver, amely a nyomtatási adatoknak megfelelően végez nyomtatást - a megadott minőségben és példányszámban.

Minden nyomtatónak saját nyomtató-illesztőprogramja van, amelyet a gyártók rendszeresen frissítenek. A frissítés során pl. a nyomtató biztonságának növelése és a különféle kommunikációs protokollok módosítása történik.

istock-178014849.jpg

Firmware frissítés, mint konkurencia elleni fegyver

Éppen a firmware-frissítés (és néha az illesztőprogram) során fordulhat elő olyan helyzet, hogy a kompatibilis toner leáll. A frissítés úgy módosítja a programot, hogy csak az eredeti utántöltők működjenek.

Könnyen kiderítheti, hogy ez a probléma Önt is érinti-e - a pár napja problémamentesen nyomtató kompatibilis patron leáll. Megjelenik a "festék nem ismerhető fel", vagy az alacsony töltöttségű vagy üres tintapatron figyelmeztetés, még akkor is, ha a toner tele van.

Ezenkívül a frissítés manapság az állandó internetkapcsolatnak köszönhetően automatikusan történik, így a nyomtatás elakadása a lehető legrosszabb pillanatban fordulhat elő. Ennek a problémának a kiküszöbölése többféle módon történhet.

De el kell mondani, hogy a megoldás nagyon egyedi minden nyomtatóra és utántöltőre vonatkozóan. Ha az alábbi lépések egyike sem segít, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal - szívesen adunk tanácsot.

Állítsa az illesztőprogramot a frissítés előtti verzióra (downgrade)

Az első lehetőség az, hogy a nyomtatóillesztőt visszaállítja egy korábbi verzióra, amelyben a toner problémamentesen működött. A Windows rendszerben ez a következő módon történhet:

  1. A Start menüben nyissa meg az „Eszközkezelőt” (megtalálható a keresősávban).
  2. Az eszközkezelőben keresse meg a nyomtatóillesztőt (általában az adott modell nevét viseli, például "HP Officejet 4630 e-All-in-One"), és kattintson a jobb gombbal.
  3. Kattintson a "Tulajdonságok" elemre, és nyissa meg az "Illesztőprogram" fület.
  4. A lapon kattintson az "illesztőprogram-változtatások visszavonása" gombra, és erősítse meg a módosításokat.

Ne feledje, hogy ez a megoldás csak ideiglenes, és nem mindig működik. Frissítés nélkül biztonsági kockázatoknak teszi ki magát (például adatszivárgás a számítógépről), és előfordulhat, hogy egyes alkalmazásoknál a nyomtatás nem működik megfelelően. Az illesztőprogram régi verzióját csak addig használja, amíg el nem fogy a kompatibilis utántöltője.

Jó hír, hogy az alternatív festékgyártók hetek vagy hónapok alatt képesek termékeiket az új frissítésekhez igazítani. Az újonnan megrendelt utántöltők szinte biztosan kompatibilisek lesznek az illesztőprogram jelenlegi verziójával.

Blokkolja le a firmware frissítését

Ez a megoldás megelőző jellegű - ha az alternatív utántöltők blokkolásra kerültek, akkor ez már nem segít Önnek. Ezenkívül márkánként változik. Az alábbiakban a legismertebb gyártói gyakorlatokkal kapcsolatos videókat találja:

A nyomtatójával kapcsolatos pontos eljárásért forduljon az ügyfélszolgálatunkhoz.

Univerzális illesztőprogramok használata

Az univerzális illesztőprogramok vészhelyzeti megoldást jelentenek. Némelyiket a fejlesztők nagy késéssel frissítik - így esély van arra, hogy a nyomtató illesztőprogramja egy korábbi verzióban legyen, amely lehetővé teszi a dokumentumok vagy fényképek nyomtatását.

Univerzális illesztőprogramokat maguk a gyártók kínálnak:

Használhat univerzális illesztőprogramokat mobiltelefonokhoz is, pl. NokoPrint, PrinterShare vagy Mopria Print Service. Az okostelefonról történő nyomtatás részletes leírásához lásd a hogyan nyomtasson mobiltelefonról és az USB-n keresztüli mobiltelefonról történő nyomtatásról szóló cikkeinket.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Nyomtatás mobiltelefonról: Útmutató kezdőknek

A telefonok az elmúlt években egyre fejlettebbek lettek, aminek köszönhetően sok embernél akár részben, akár teljesen leváltották a...

23. 8. 2022  Teljes cikk »

Hogyan nyomtathat mobiltelefonról USB-n keresztül

A fotók vagy dokumentumok nyomtatása okostelefonról ma már általános elvárás, de a nyomtatási feladatok megadása általában Wi-Fi vagy...

22. 2. 2021  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap