Mihez kezdjünk a nyomtatott papírral? Papír aprítása, újrahasznosítás és papírmasé

31. 1. 2022

5. Január 2022, 15:31 | Felhalmozódtak az irodájában vagy otthonában a régi dokumentumok, szórólapok és egyéb anyagok, amelyektől meg szeretne szabadulni? A papírhulladék elszállításának is megvannak a maga szabályai. A szükségtelen papír azonban újra felhasználható - például a gyerekekkel való közös pillanatokhoz.

Nyomtatott papírok nélkül cégünk túlzás nélkül összeomlana, még a papírmentes (paperless) irodák növekvő tendenciája ellenére is. Azonban nem minden nyomtatott dokumentum kerül az archívumba - ezeket a törvényi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni. A rendszeres „felszámolás” azonban a reklámfüzetekre vagy prospektusokra is vonatkozik; meglepő módon ezek megsemmisítését (legalábbis a cégek és állami szervezetek esetében) jogszabály szabályozza.

Mindenekelőtt természetesen ideális a papírhulladék képződésének megakadályozása. Ha nem kell nyomtatnia, ne nyomtasson. De ha nincs más választása, nyomtasson az ökológiai szempontokat figyelembe vége. Így:

  • energiatakarékos, fekete-fehér módban,
  • a papír mindkét oldalán (és 50%-os léptékben - továbbra is gond nélkül olvasható a szöveg),
  • az Ecofont alkalmazás használatával, amely akár 50 %-kal csökkenti a színfelhasználást a gyakori betűtípusok esetében.

Ennek a megközelítésnek egy kellemes hozadéka a nyomtatási költségek többszörös csökkentése is.

De hogyan lehet helyesen megszabadulni azoktól a dokumentumoktól, amelyekre már nincs szükségünk? A legtöbb esetben a papírhulladékot aprítják, válogatott hulladékgyűjtő edénybe helyezik el. De ez nem mindig van így. Néha a felaprított papírok is felhasználhatók kreatív tevékenységként, amit a gyermekei imádni fognak (lásd alább).

Mikor szükséges aprítani?

Elvileg minden olyan esetben, amikor meg kell semmisíteni azokat a dokumentumokat, amelyek jogi személy (cégek, nonprofit szervezetek és állami szervezetek) működéséhez kapcsolódnak és archiválásuk nem megengedett. Ezeket az anyagokat nem lehet egyszerűen kidobni - gyakran érzékeny adatokat tartalmaznak.

Ez akkor is igaz, ha otthoni munka közben nyomtatja ki a vállalati dokumentációt. A megsemmisítés viszont nem vonatkozik azokra a szórólapokra, amelyeket a postaládájában talál.

Az úgynevezett aprítás mértéke a tárolt információ jellegétől függ. Azt jelzi, hogy mekkora papírrészecskéket kell levágni a dokumentumból, hogy az biztonságosan ártalmatlanítható legyen (a részletekért lásd: Hogyan válasszunk iratmegsemmisítőt).

snímka-obrazovky-2022-01-05-o-15.35.48.png

Egy hétköznapi irodában P-4, kivételesen P-5 besorolási fokozatig használjon iratmegsemmisítőt. A szigorúan titkos dokumentumokat általában nem nyomtatják ki, hanem titkosított lemezeken tárolják.

istock-466026071.jpg

P-4 szintre például a Peach PS500-50 iratmegsemmisítő alkalmas. Egyszerre 5 papírt kezel, és akár 120 darab A4-es ívet is képes lezúzni (a gyűjtőtartály űrtartalma 21 liter). Használjon Peach PS500-80 aprítót a P-5 szint eléréséhez; üzemben 120 percig bírja, ill. több mint 10 000 lapot megsemmisít egy menetben - ezután hagyni kell a gépet kihűlni.

Dokumentumok és papír részek újrahasznosítása

A papírhulladékot speciális kék tartályokba dobja újrahasznosítás céljából. A home office-ban dolgozók otthonuk közelében találják meg őket. Az önkormányzatoknak törvényi kötelezettségük van a hulladék ártalmatlanítására annak érdekében, hogy az újrafelhasználható legyen. A vállalatoknak és más szervezeteknek is ezt kell tenniük

A papír (típustól függően) legfeljebb 5 alkalommal újrahasznosítható. Azonban minden új ciklussal az anyag minősége - a papírszálak rövidülése miatt - jelentősen csökken.

Piszkos papírokat (zsíros, kiömlött festék stb.) és felületkezelt papírokat (matt, kréta stb.) ne dobjunk a kék színű tartályokba - ezek helye a szemetesben van.

Éppen ezért, a szétválogatott hulladék a következőket tartalmazza:

  • szórólapok,
  • újságok és magazinok,
  • promóciós brosúrák,
  • kartonok.

De van egy másik módja is a papírhulladék megsemmisítésének: töltsön el egy vidám napot a gyermekeivel, és készítsen belőle papírfigurákat és egyéb tárgyakat.

Papírmasé avagy készítsen dekorációt gyermekeivel

A papérmasé egy pépes állagú papírpép, amelyből különféle szobrocskák és tárgyak formázhatók. A néhány centiméter széles csíkokra tépett újságpapír kifejezetten alkalmas a célra. De használhatja közönséges irodai papír részecskéit is, például aprítással nyert papírdarabokat. A papírpép előállításához vízre és kukoricakeményítőre is szükség van, ill folyékony ragasztóra (kötőanyag funkciója van).

Hagyja a papírt alaposan ázni egy kevés meleg vízben, adjon hozzá keményítőt vagy ragasztót, és alaposan keverje össze. Ügyeljen arra, hogy a kapott massza ne legyen túl híg - ebben az esetben több papírt kell hozzáadnia. Ha viszont a papírpép rosszul alakítható és nem tapad, adjunk hozzá kötőanyagot.

Ebből az anyagból a gyerekek figurákat, papírvirágokat és egyéb tárgyakat készíthetnek (az alábbi fotókból ihletet meríthet). Ha kész, hagyja megszáradni az anyagot, megkeményedik. Az elkészült darabokat a fantáziáját használva kiszínezheti a gyerekkel. Ügyeljen arra, hogy ne használjon vízfestéket - a papírpép nedves lesz.

snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.27.19.png
snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.28.01.png
snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.28.47.png
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

5 tipp az iratmegsemmisítő kiválasztásához + a vágási sebesség kiszámítása

Akár az irodájába, akár az otthonába keres iratmegsemmisítőt, a siker alapja a megfelelő paraméterek szerinti választás. Ebben a cikkben...

10. 5. 2021  Teljes cikk »

Hogyan gyártják és hasznosítják újra a papírt?

A közelmúltig a papír volt civilizációnk legfőbb információs médiuma. Bár a digitális média megfosztotta ettől a szerepétől, papír nélkül...

5. 7. 2021  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap