6 tipp, hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat nyomtatások után

23. 4. 2020

23. Április 2020, 12:20 | Sok vállalat problémája az, hogy gondolkodás nélkül nyomtatja ki a dokumentumokat. Hiszen "ami nincs papíron, a világban sem létezik". Sok munkáltató a fontos dokumentumokat és iratok fizikai formában tárolják, nem elég, ha csak elmentik őket fájl formátumban. Ennek ellenére igyekszünk minimalizálni a környezeti hatásunkat.

A változást csak Ön érheti el. Az ökológiai gondolkodás egyre növekszik az utóbbi évtizedekben. A hulladék szelektálása és az energiatakarékos világítás régóta nemcsak a háztartások, hanem a nagy nemzetközi vállalatok problémája is. Az utóbbi évek nagy témája az úgynevezett "fenntartható nyomtatás". Olvassa el, hogyan tud Ön is hozzájárulni ehhez a nyomtatáshoz.

1) Használjon barátságos dizájnt

Barátságos dizájn? Nem annyira értelmetlen, mint amilyennek látszik. Egy tervező például megtud tervezni egy szórólapot úgy, hogy nyomtatás közben ne használjon túl sok színt, és ezzel egyidejűleg teljesítse a funkcióját (pl. meggyőzze az embereket, hogy látogassák meg a weboldalát).

Óriási különbség van a kanári sárga háttérrel bíró színes, fényes szórólap és a néhány egyszerű sorral és rövid szöveggel rendelkező reklámanyag között. Keressen professzionális tervezőt, és ne bízza a véletlenre a dolgot.

2) Nyomtasson öko papírra ( a papír mindkét oldalára)

Snažte se běžný kancelářský papír nahradit recyklovaným. Nemá sice reprezentativní bílou barvu (je lehce nahnědlý), ekologicky smýšlející obchodní partneři vám podobný prohřešek ale jistě odpustí. Pokud víte, že něco podobného u vedení firmy neprojde, využívejte alespoň obálky z recyklovaného papíru.

Balíky recyklovaného papíru nakupujte u českých výrobců. Snížíte tím uhlíkovou stopu – většina kancelářského papíru (i toho recyklovaného) totiž svůj původ v Číně. Dejte pozor, nakupujete papír se sníženou prašnostív opačném případě bude mikroskopický odpad z listů zanášet tiskárnu a časem dojde k jejímu poškození.

Tiskněte dokumenty na obě strany papíru. Tento přístup logicky zredukuje papírový odpad vaší kanceláře na polovinu. A zvažte, zda netisknout na jeden papír dvě strany dokumentu – v řadě případů to čitelnosti dokumentu nijak neublíží a při oboustranném potištění srazíte spotřebu papíru na 25 %.

3) Használjon gazdaságos betűtípust

A gazdaságos betűtípusok nem újak, mégis sok iroda még nem tud róla. Pedig nagyon egyszerű - a betűtípus megváltoztatásával a nyomdafesték csaknem felét megtakaríthatja.

Ha az irodavezetés nem engedi meg a betűtípus megváltoztatását (a Century Gothic  nem a legjobb választás egyes vállalatokkal kötött szerződések esetén), akkor használja az Ecofont típust.  "Vékonyítja" a leggyakrabban használt betűtípusokat (pl. Arial, Calibri, Tahoma, Times New Roman, Verdana). Az Ecofont kis hézagokat eredményez a nyomtatott sablonok betűiben, amelyek jelentősen csökkentik a tintafelhasználást (átlagosan 46,5%); szabad szemmel nem tudja megmondani a nyomtatási minőség különbségét.

A tintafelhasználás csökkentése érdekében használhatja az energiatakarékos módot vagy fekete-fehérben is nyomtathat. Különösen a szöveges sablonok esetén nem szükséges a dokumentumok  minőségi nyomtatása. Mint az ecofont betűtípusokhoz hasonlóan az olvasó sem ismeri fel a különbséget - hacsak nem vesz egy nagyítót. Rendszeres irodai dokumentumokat nyomtathat 150 DPI felbontással. A felbontással kapcsolatos további információkért olvassa el a : Mi a DPI felbontás a nyomtatásnál és hogyan választhat megfelelő nyomtatót?

4) Hasznosítsa újra a használt (ledarált) papírt

Az otthoni újrahasznosítás a jóakarat és az ökológiai gondolkodás megnyilvánulása. Ez a vállalatok kötelezettsége is.

A már nem használt dokumentumokat a vállalkozásoknak újrahasznosítaniuk kell. Ez vonatkozik az aprított papírra is. Használjon kék újrahasznosító tartályt az irodába, és magyarázza el az alkalmazottaknak, hogyan kell ezeket megfelelően használni.

Az irodai papír újrahasznosításával kapcsolatos tippekért olvassa el az: Irodai papír: Hogyan csökkentsük a papírfogyasztást és hasznosítsunk újra. Megtudhatja, hogyan befolyásolja az újrahasznosító- tartály elhelyezése a munkavállalók részvételét a válogatásban, vagy hogyan motiválja a munkatársakat, hogy ne dobjanak papírlapokat vegyes hulladékba.

5) Használjon újrahasznosított festéket vagy tartálynyomtatót

Tudta, hogy egy tintapatron gyártása során akár 5 liter olajat is elhasználnak? Viszont a tintapatronok újratölthetők és újra felhasználhatók.

Ez nemcsak a környezetet védi, hanem pénzt takarít meg. Nagyon sok pénz - az újragyártott (újratöltött) toner olcsóbb, mint az eredeti. A nyomtatási minőség nem különbözik tőlük, és nem veszíti el a nyomtató jótállását sem(olvassa el: Mítoszok a kompatibilis festékekkel kapcsolatos: Nincs veszély a nyomtató károsodására).

Az újratöltött patronok kiválasztásakor érdeklődjön a gyártó tanúsítványairól és vegye figyelembe a vásárlói referenciákat. Kerülje az amatőr töltésű festék használatát (és ne próbálja meg Ön újratölteni a patronokat - az egyetlen eredménye az lesz, hogy piszkos lesz).

A festékvásárlás alternatívája a tartályrendszerrel ellátott nyomtató. A kezdeti beruházás általában nagyobb, de másfelől megtakaríthatja a patronok újbóli vásárlását. A nagy kapacitású tartályokat időnként újratölti, és akár hónapokig folytathatja a  nyomtatást.


istock-945226100-nahled2.jpg

6) Kerülje a felesleges nyomtatást

Valóban ki kell nyomtatnia minden dokumentumot? A "gondolkodjon a nyomtatás előtt" (Think Before Printing)  kampány szerint a nyomtatott papír  50% -át soha nem használják fel. Sok vállalkozás nagy mennyiségű e-mailt nyomtat ki - csak azért, hogy a nyomtatott papír nagy része ki legyen nyomtatva, de végül soha senki nem használja őket.

Számos felhasználó küzd ezzel a problémával. Gondosan mérlegelje, vajon a vállalkozásnak szüksége van-e a nyomtatott levelezésekre.  Az úgyn. "felhő" szolgáltatások már viszonylag erőteljes védelmet kínálnak az adatok törlése vagy lopása ellen; ezen felül nincs probléma a dokumentumok elektronikus titkosításával sem.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

uvod

Mi a DPI felbontás és hogyan tud ez alapján választani megfelelő nyomtatót?

A legtöbb vásárló az ár alapján dönt, ha otthoni vagy irodai nyomtatót választ, míg páran a nyomtatási sebességet és a patron fogyasztást...

20. 2. 2020

Bontsuk le a mítoszokat a kompatibilis tonerekről: Nem áll fenn a nyomtató károsodásának veszélye

Számos mítosz kering a kompatibilis, tehát a nem eredeti nyomtatópatronokól. Ön is aggódik, hogy a kompatibilis toner károsíthatja a...

Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll