Sajtótörténelem - A csillagok akadályain keresztül

13. 7. 2020

13. Július 2020, 10:00 | Szereti az új könyvek illatát? Vagy inkább a képernyőn olvas? A nyomtatott könyvek lassan eltűnnek, információkat keresünk az internetről, és a Wikipedia a legjobb forrás a hallgatók számára (ha nincs más). De kiknek köszönhetjük azt, hogy nem kell minden könyvet lemásolnunk? Noha ez a megoldás emberiség számára nagy előrelépés volt az egyszerűbb élet felé, a sajtó és a nyomdák történetét sokaknak még mindig a az ismeretlenség homályába borítják. Az út tele volt kanyarokkal, lyukakkal, akadályokkal és gyakran holtpontokkal, mint a hasonló találmányok esetében. Emlékezzünk vissza a nyomtatás történetének legérdekesebb megállóira.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Az első félénk lépések és a gyermekbetegségek

Ha nem számoljuk az első paleolit ​​vadászokat és híres festményeiket a Lascaux és az Altamira barlangokban, akkor a Távol-Kelet lakosai jöttek elő az írás és festés továbbításának első módszerével. Az Indus, a Harappa és a Mohenjodara vízgyűjtőjében fekvő városi államok állampolgárai voltak, akik már a Krisztus elött. 4. évezredben az íráshoz hasonló szimbólumokkal ellátott kis pecséteket használtak.

1 L

Kőből, fából és különféle fémekből készült bélyegzőket és pecséteket viasztablettákkal kombinálva az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is használtak az információk továbbítására. Ezek a gyakorlati eszközök lehetővé tették számukra, hogy viszonylag összetett mondatokat rögzítsenek valamilyen formában. A rómaiak ceruzával (bronz tollal) írtak (vagy inkább megkarcolták) a viaszréteget.

Az ősi kínai krónikák szerint 105 március 11-én találta ki Chai Lun kormánytisztviselő az első írást. Ez volt az első lépés az asztali nyomtatási technológia megszületése felé az ókori Kínában a Suei-dinasztia uralkodása alatt, a 6. század végén. A karakterek és a betűk fából készült táblából készült. Ezeknek a felületét befestették, majd enyhén nedves papírlapot helyeztek rá, és hátulját egy mester "nyomtató" kefével megütötték. Az íróasztal nyomtatása sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehetett a szövegek reprodukálását, mint a középkori kolostorokban, ahol fárasztó kézi másolással oldották meg. Csak annyit kell tennie, hogy megnézed a Rózsa neve című kultuszfilmet, és azonnal megtudhatja, milyen lehetett a bencés rend szerzeteseinek.

A XI. Században a Pi Sheng kínai tökéletesítette a nyomtató az eredeti nyomtatási technikát azáltal, hogy égetett agyagból készült levelekkel nyomtatott, amelyeket többször is felhasználhattak.

2 L

Egyszerűen Guttenberg

Hány név ragadt a fejébe a történelemórákból? A tankönyvek tele vannak fontos királyokkal, hadvezérekkel, diktátorokkal és politikusokkal. Kétségtelen, hogy mindegyik befolyásolta a világtörténetet, jobb vagy rosszabb szempontból. Azonban gyakran elfelejtik azokat, akik megkönnyítették az életüket az egyszerű emberek számára. Johannes Gens Eisch Gutenberg nevét azonban a történeti könyvek és folyóiratokból is ismerhetünk. Őt a könyvnyomtatás atyjának tekintik.

Csakúgy, mint Jézus Krisztus születésének vagy a halálának évét rejtélyt borítja, ugyanúgy a könyvnyomtatás találmányának ideját. Ez a rejtély teljesen érthető, mert abban az időben még senki sem volt képes kinyomtatni azt az újságban. Legtöbben azt állítják, hogy valamikor 1440 körül volt, ennek a forradalmi találmánynak a tömeges terjedése azonban feltételezhetően ez 1447/1448 fordulóján történhetett.

Mi volt az zseniális az új felfedezésben? Kétségkívül annak egyszerűsége, amelyet maga Gutenberg minden bizonnyal megerősített volna, ha még mindig él.

Akár szándékosan, akár öntudatlanul, Gutenberg követte a kínai mesterek felfedezéseit, amelyeket az előző fejezet tárgyalt.

Guttenberg nyomtatási technológiája egy változó nyomtatási formán is alapult, amely lehetővé tette egész mondatok és szavak egyes levelekből történő összeállítását. A tintát felvitték a felületre, amely magasabb volt mint a nyomtatási sorokból kimaradt helyek, és nyomással átvitték a papírra. Ezért a magasnyomást néha még ma is magasnyomásnak nevezik.

3 L

Ezután a teljes szöveget kinyomtatták, a betűket és a karaktereket szétszerelték és készen állt a felhasználásra. Egy másik nyomtatási forma és új szöveg létrehozása fémlemezekből összeállítása volt, ami abban az időben viszonylag könnyű volt. A mozgó fémlemezek szintén fontos szerepet játszottak Koreában, amelynek segítségével a Čikči könyvet már 1377-ben nyomtattak. Ez az alapvető nyomtatási technika később széles körben elterjedt és évszázadokon át használták, amit az ofszetnyomás váltotta fel.

Most, most, most itt volt. Találkoznod kellett ...

A mai nyomtatók felé történő következő lépés egy sztereotípiának nevezett technika volt, amely 1700 körül jött létre. Ez történt Hollandiában. Először 1894-ben használták a cseh vidékeken. Ez egy nagyon egyszerű eljárás, amelynek eredményeként a nyomtatványt felülről nyomtatták ki.

A cseh óriás, Jara Cimrman ugyan feltalált egy elektromos motort és egy ötütemű motort, ám a magasnyomás területén nem ért el ilyen eredményt.

4 L

Guttenberg megfosztotta tőle az első helyet a világon, és Fabian Beynhauer Olomouc-ból, aki az házi a könyvnyomtatás mestere volt. 1806-ban megalapította Těšínben az első könyvnyomtatót, amelyet ugyanabban az évben vásárolt tőle a prágai könyvnyomtató, Tomáš Václav Antonín Prochaska. A nyomtató hatalmas sikert aratott, ami ez által az egyik legfontosabb technológia lett az egész Ausztria-Magyarország területén is. Prochaska ezáltal megalapozta a Habsburg-monarchia nyomdájának rendkívül sikeres fejlesztését.

1925-ben kezdődött a nyomtatás Těšínben, ofszet technológiával, amelyet azóta is ofszet nyomtatásnak hívnak. A folyékony festékek fokozatos felvitelén alapszik. Ez a mai napig a leggyakoribb nyomtatási módszerek egyike, megjelenése az elmúlt száz évben sem változott sokat. Az első ofszetgép Európában 1907-ben jelent meg.

Noha a Prochasky vállalatának az 1930-as években gazdasági válsággal kellett szembenéznie, sikerült áthidalnia a visszaeséseket, és megmaradt a cége. A társaság továbbra is Těšínská tiskárna márkanéven működött. Tehát nemcsak a vonatok indulnak Těšínből a világ szélére, hanem még mindig sok szép könyv érkezik onnan.

5 L

A mai nyomtatók „nagymamája” álmokba fulladt

Az első nyomtató, amely a nyomtatáshoz lett tervezve mint, ipari eszköz, egy újekletű dolog, de gyökerei mélyebbek, mint amilyennek látszik.

Egy tudományos csapat a London Science Museum égisze alatt rekonstruálta és keltette életre a 19. századi brit matematikus Charles Babbage rajzát. 1991-ben a fejlesztőkenk sikerült differenciálgépet létrehozniuk, és kilenc évvel később bebizonyították, hogy Babbage egy funkcionális nyomtatót is tervezett.

A projekt azonban a saját korukban nem valósult meg. A híres matematikus kétségkívül zseniális látnok volt és nem is panaszkodhatott a pénzhiányról. Ezen felül a brit kormány nagyvonalú támogatással támogatta is ezt a műszaki projektet. Miért nem sikerült akkor ez az ambiciózus ötlet? A feltaláló terméke látszólag tökéletes volt, de már nem volt képes befejezni csodálatos munkáját. Mit mondott Krakonoš este?

Aki hatalmat akar, annak semmit!

Örökségét később az amerikai óriás az IBM követte, amely a 20. század elején kezdte el "számítógépek" gyártását. Az idézőjelek itt fontos jelentése van, mert senki sem tudta elképzelni egy asztali, laptop vagy táblagépet akkor ebben a kifejezésben. Már nem vagyunk olyan messze.

Pontmátrix-, lézer- és tintasugaras nyomtatók vagy nyomtatási előzmények

1975-ben az IBM hozta létre az első lézernyomtatót. Az EARS technológiára épül, amelyet a Xerox mérnökei fejlesztettek. Óriás mérete miatt azonban nem volt alkalmas otthoni használatra. A Hewlett-Packard HP csak 1984-ben sikerült csökkentenie a berendezés méretét.

A pontmátrix nyomtatók kicsit "idősebbek", 1964-ben mutatták be a premierjét. Ezen eszközök mögött a japán Seikosha cég áll. Ebben az évben, a Tokiói Olimpia alkalmával létrehoztak egy olyan gyakorlati eszközt, amely képes volt információkat kinyomtatni egy sportidő méréséről. Ez az Epson leányvállalatának megalapítását eredményezte, amely továbbra is az egyik vezető szerepet tölt be a pontmátrix nyomtató szegmensben. Ma azonban ez a technológia hanyatlóban van.

6 L

A rossz minőségű pontmátrix nyomtatás problémái miatt, a 70-es években egy újszerű nyomtatás forma kialakulásához vezetett, ami lett a tintasugaras nyomtatás. A világméretű bővítés csak az árak csökkenésével járt, ami az 1000 dollárnál alacsonyabb árat jelentette.

3D nyomtatás

A 3D nyomtatás egy additív eljárás (azaz az anyag fokozatos hozzáadására alapuló módszerek) segítségével háromdimenziós objektumot készíthet az eredeti digitális tervből. Az anyagot addig adjuk hozzá, amíg a kívánt alak meg nem alakul.

A közelmúltig ez egy meglehetősen marginális kérdés volt, de a 3D nyomtatás egyre szélesebb körben elterjedt, és jelentős potenciállal rendelkezik. Ennek a nyomtatási módszernek az az előnye, hogy még bonyolultabb formák is nyomtathatók viszonylag egyszerűen. Ezért lehet sikeres, ahol nem lehet más eljárással a szükséges alkatrészek gyártása.

Általánosságban elmondható, hogy a 3D nyomtatási technológiákat két alapcsoportra oszthatjuk, nevezetesen a pornyomásra és a többire. Például az FDM azaz a Fused Deposition Modeling néven ismert technológia ma már jól ismert. Ebben a nyomtatási módszerben az anyagot megolvasztják és olvadt formájában felhordják rétegekbe.

Üvegből, fémből és műanyagból is nyomtatnak, amelyek jelenleg leggyakrabban használt anyagok. Nyomtathatunk még viasszal, betonnal, kerámiával és akár csokoládéval is. Az édes finomság ideális állagú, és egyszerű hőhatással folyékony formává válik. Kísérleteznek továbbá a szerves anyagok felhasználásával végzett nyomtatással is, amely jelentős felhasználást ígér az orvostudományban.

Ez volt a mi kis kirándulás a nyomatás történetében. Bízunk abban, hogy nem vesztek el a mi kis utazásunkon, és továbbra is velünk vannak.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap