Tintasugaras nyomtató szerkezeti elemei: A fontos alkatrészek funkciói és hibái

20. 7. 2020

20. Július 2020, 10:00 | Megnyom egy gombot, és varázsütésre az egyesek és nullák átáramlanak a számítógépéből a nyomtatóba és egy pillanat alatt tiszta, illatos papírra kerül az elektronikus dokumentum. Valószínűleg nyilvánvaló, hogy a műanyag dobozban nem zöld szörnyecskék raboskodnak, de elgondolkodott már azon, hogyan is működik egy nyomtató? Milyen részekből áll, és milyen szerepet játszanak az egyes alkatrészek a nyomtatási feladatokban? És mi van, ha valami elromlik? A nyomtató melyik része lehet a hibás? Nézzen be velünk egy tintasugaras nyomtató burkolata alá!

A nyomtatók, amelyeket ma otthonainkban és irodáinkban használunk, már régen nem csak nyomtatásra tervezett készülékek. Rendszerint többfunkciós készülékek, amelyek szkennelésre és másolásra is képesek, csatlakoznak az internethez, Bluetooth-kapcsolattal, valamint különféle memóriakártya- és USB-bemenetekkel rendelkeznek. Ebben a cikkben azokra a hardverkomponensekre összpontosítunk, amelyekre a nyomtatóknak a fő feladatuk - a nyomtatás - elvégzéséhez szükségük van.

A lézer- és a tintasugaras nyomtató közötti különbség

A lézer- és tintasugaras nyomtatók közötti különbség a tinta papírra történő felviteléhez használt technológiában rejlik. Míg a lézernyomtatóban a tinta száraz por formájában kerül egy nyomtatóhengerre, amelyről a papírra nyomódik, addig a tintasugaras nyomtatók patronja folyékony tintával van töltve, amelyet közvetlenül a papírra fecskendeznek. Ezért a lézernyomtatók belseje érezhetően különbözik a tintasugaras nyomtatókétól.

pytva-1-nahled2.jpg

Betekintés egy tintasugaras nyomtató belsejébe

Ha otthon vagy az irodában tintasugaras nyomtatót használ, valószínűleg már volt szerencséje belenézni a belsejébe. Legalábbis egy tintapatroncsere alkalmával - talán már észrevette is vette a nyomtató néhány látható alkatrészét. Melyek ezek?

A nyomtatófej

Ez az eszköz a tintasugaras nyomtató szíve. A nyomtatófej fúvókák segítségével, körülbelül 1 mm távolságból, akár 100 km/h sebességgel juttatja a papírra a folyékony tinta apró cseppjeit. A tinta sugárzásának aktiválásához használt rendszer a nyomtató gyártójától függően változik - a Brother, a Canon és a HP a felmelegedés során a tintát termikus módszerrel sugározza ki. Az Epson piezoelektromos nyomtatási technikát használ készülékeiben, ahol a tintakristályok elektromos feszültség hatására változtatják meg állapotukat.

Nyomtatófej hibái

A nyomtatófej kiszáradása nem a szó szoros értelmében vett meghibásodás, mivel azt a nyomtató hosszabb ideig tartó használaton kívüli időszakok okozzák. Általában több hetes használaton kívüli használat után a nyomtatófejet meg kell tisztítani. A nyomtatófej tisztítására a nyomtatóknak saját üzemmódjuk van, a nyomtatóillesztőprogramok feladata ennek elindítása, ha a mechanizmus meghibásodik, a tisztítási üzemmód manuálisan is elindítható. A nyomtató felhasználója könnyen felismeri a kiszáradt nyomtatófej problémáját - az eltömődött fúvókákból származó csíkok maradnak a nyomtatott dokumentumon.

A nyomtató gyakori, hosszabb szünetekkel történő használatakor néha előfordul, hogy a nyomtatófej nem bírja tovább a további tisztítást, és cserére szorul. A csere oka lehet egyszerű, használatból eredő mechanikai kopás is. A hőnyomtatáshoz használt nyomtatófejek a hőterhelés miatt általában gyorsabban elhasználódnak, mint a piezoelektromos nyomtatófejek.

A nyomtatófej cseréje

Egyes nyomtatómodelleknél a nyomtatófej a tintapatronok része - így minden alkalommal, amikor a nyomtatóban színt cserél, ez az alkatrész is cserére kerül. A legtöbb modellnél a nyomtatófej könnyen cserélhető, és egy gyakorlott és hozzáértő felhasználó a pótalkatrész megvásárlása után maga is ki tudja cserélni. Az Epson nyomtatóknál a nyomtatófej be van építve a nyomtatóba, és a cseréje egy speciális szerviztechnikus feladata.

Nyomtató léptetőmotorja

A dokumentumok és fényképek nyomtatásához a nyomtatófejnek a stabilizáló rúdon történő pontos mozgatására és a nyomtatandó papír kíméletes elmozdítására egyaránt szükség van. Az egyes alkatrészek mozgatását léptetőmotorok biztosítják, amelyek a fogaskerekeken keresztül nagyon finoman képesek mozgatni a nyomtatófejet vagy a papírt. A léptetőmotornak 200 olyan pozíciója is van fordulatonként, ahol meg tud állni, így a nyomtatófej a legkisebb részleteket is képes kinyomtatni.

Léptetőmotor meghibásodásai

A léptetőmotor általában túléli a nyomtatót. Éppen ezért, ez az egyik gyakori oka annak, hogy a barkácsolók mindenféle típusú hibásan működő vagy elavult nyomtatókat gyűjtenek. A léptetőmotorok hajtják a házilag épített CNC gépeket vagy 3D nyomtatókat.

pytva-2-nahled2.jpg

A nyomtató léptetőmotorja biztosítja mind a nyomtatófej pontos mozgását, mind a papír fokozatos előrehaladását a nyomtatóban.

Papíradagoló

A nyomtatandó papír a papírtálcába kerül. Onnan egy-egy lapot a papíradagoló adagol, amely egy vagy több, léptetőmotorral hajtott műanyag görgőből áll. A készülék megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a nyomtató gyártója által előírt papírt (megfelelő méret és súly) használjuk, és azt pontosan, rendezett kötegben adagoljuk a tálcába. Az adagoló lényeges része az elválasztó párna, amely biztosítja, hogy a nyomtató egyszerre csak egy lapot vegyen fel.

Meghibásodás: A nyomtató nem adagolja a papírt

Ha a nyomtató nem adagolja a papírt, annak több oka is lehet. A leggyakoribb a piszkos adagolómechanizmus, de lehet mechanikai sérülés is. Az első esetben elég, ha megtisztítja a görgőket és a fogaskerekeket a portól. A második esetben alaposan meg kell vizsgálni, hogy nem akadt-e el papír vagy valami más a görgők között vagy a fogaskerekek oldalain. Ha az elakadt tárgy nem távolítható el könnyen, akkor jobb, ha szakszervizhez fordul.

Meghibásodás: A nyomtató egyszerre több papírlapot adagol

Ha a nyomtató egyszerre több papírlapot táplál be, akkor szoftveres probléma állhat fenn - győződjön meg róla, hogy a nyomtatási beállításokban a megfelelő papírtömeget választotta ki. Ha itt minden rendben van, akkor valószínűleg az elválasztó párna használódott el, és ki kell cserélni.

Vezérlőegység

A nyomtató agya a nyomtatott áramköri kártya, amely a számítógép és a nyomtató közötti kommunikációért felelős, és a vezérlők segítségével vezérli a léptetőmotorok és a nyomtatófej működését. A vezérlőegység egy lapos kábellel kapcsolódik a nyomtatófejhez, amely elég hosszú ahhoz, hogy lemásolja a nyomtatófej mozgását. A vezérlőegység vezérli a nyomtató egyéb elektronikus alkatrészeinek működését is, például a nyomtató LED-es állapotjelzőit, a gombokkal ellátott vezérlőpanelt, a kijelzőt vagy a tápegységet.

pytva-3-nahled2.jpg

A képen látható a nyomtató vezérlőegysége egy lapos kábellel.

A vezérlőegység meghibásodása

A tintasugaras nyomtató vezérlőegységének hibaelhárítása szakemberek kezébe tartozik. Az ilyen meghibásodott készülék általában megtagadja a nyomtatást, sokszor még bekapcsolni sem lehet. Ha a nyomtató a bekapcsológomb megnyomására akkor sem reagál, ha konnektorba van dugva, akkor hibás lehet a tápkábel. Ennek kicserélésével könnyen megállapíthatja, hogy a hiba a kábelben vagy valahol a nyomtató belsejében van-e. Ha a nyomtató bekapcsol, de nem hajlandó nyomtatni, akkor lehet, hogy a nyomtatófejhez vezető lapos kábel megszakadt. Ha könnyen hozzáférhető, megpróbálhatja újracsatlakoztatni. Mindenesetre a legjobb, ha professzionális szervizközponthoz fordul, és a javítást szakemberekre bízza.

Hasonló termékek

- 16%
CANON BCI-21 (0954A002) - Patron TonerPartner PREMIUM, black (fekete)
Melyik nyomtatókhoz alkalmas a termék?
Fekete10ml 76 Ft / ml TonerPartner Raktáron

900 Ft

760 Ft
598 Ft Áfa nélkül
Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 684 Ft
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Lézeres- és tintasugaras nyomtatók: melyek a fő különbségek?

Ha nyomtatót választ, nagy valószínűséggel dilemma előtt áll, hiszen döntenie kell a két leggyakoribb nyomtatótípus, a lézer- vagy a...

10. 11. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap