Tintasugaras nyomtató boncolása: A fontos alkatrészek funkciói és hibái

20. 7. 2020

20. Július 2020, 10:00 | Egy gombnyomásba kerül, és egy varázspálcához hasonlóan az egyesek és a nullák áramlanak a számítógépről a nyomtatóra. Az elektronikus dokumentum egy pillanat alatt a tiszta, illatos papírra kerül. Valószínűleg egyértelmű, hogy abban a műanyag dobozban nincs egy kis zöld emberke, aki a dokumentumot megrajzolja, de gondolkozott már azon, hogyan is működik egy nyomtató? Mely részekből áll és milyen szerepet játszanak az egyes alkatrészek az egyes nyomtatási feladatokban? És mi van, ha valami rosszul működik? A nyomtató melyik része felelős a hibáért? Nézze meg velünk mi van egy tintasugaras nyomtató burkolata alatt!

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A jelenleg otthon és az irodában használt nyomtatók már nem csak nyomtatóeszközök. Ezek általában többfunkciós eszközök, amelyek szkennelést és másolást végezhetnek, csatlakozhatnak az internethez, Bluetooth-kapcsolattal rendelkeznek, és különféle nyílásokkal rendelkeznek a memóriakártyákhoz és az USB-bemenetekhez. Ebben a cikkben a hardver-összetevőkre összpontosítunk, amelyekre a nyomtatóknak szükségük van, feladatuk a nyomtatás.

A különbség a lézer és a tintasugaras nyomtató között

A lézer és az tintasugaras nyomtató közötti különbség a tinta papírra való felhordásának technológiájában rejlik. Míg a lézernyomtató tinta száraz por formájában van, és egy nyomtatóhengerre felhordják, ahonnan papírra nyomtatják, a tintasugaras patront folyékony tintával töltik meg, amelyet közvetlenül a papírra fecskendeznek. Ezért a lézernyomtatók belseje jelentősen különbözik a tintasugaras nyomtatókétól.

pytva-1-nahled2.jpg

Ha tintasugaras nyomtatót használ otthon vagy az irodában, akkor valószínűleg megvan az a lehetősége, hogy belenézzen. Legalább a tintapatronok cseréjekor előfordulhatott, hogy észrevette a nyomtató néhány látható elemét, melyik?

A nyomtatófej

Ez az eszköz a tintasugaras nyomtató szíve. A nyomtatófej miniatűr csepp formában folyékony tintát fecskendez be a papírba körülbelül 1 mm távolságból, legfeljebb 100 km/h sebességgel a fúvókák segítségével. Az alkalmazott tintasugaras aktiváló rendszer a nyomtató gyártójától függően különbözhetnek, a tintasugaras hőkezelési módját a hevítés miatt pl a Brother, a Canon és a HP használja. Az Epson piezoelektromos nyomtatási technikákat alkalmaz a berendezéseiben, ahol a színes kristályok az elektromos feszültség hatására megváltoztatják az állapotot.

A nyomtatófej hibái

A nyomtatófej kiszáradása nem hibája a szó valódi értelmében, mivel a nyomtató hosszabb ideje nem használták. Általában néhány hét tétlenség után a nyomtatófejet meg kell tisztítani. A nyomtatóknak megvan a saját módjuk a nyomtatófej tisztításához, a nyomtató-illesztőprogramok felelősek az indításért, ha mechanizmusuk meghibásodik, a tisztítási mód manuálisan is elindítható. A nyomtató felhasználója könnyen megállapíthatja a problémát egy száraz nyomtatófejen ugyanis az eltömődött fúvókák csíkjai maradnak a kinyomtatott dokumentumon.

A nyomtató használatának gyakori, hosszú szünetei között néha előfordul, hogy a nyomtatófejek alkalmasak a tisztításnak, ezért ki kell cserélni. A csere oka lehet az egyszerű mechanikus kopás is használat közben. A termikus nyomtatófejek gyorsabban elhasználódnak, mint a piezoelektromos nyomtatófejek a hőhatás miatt.

A nyomtató nyomtatófejének cseréje

Egyes nyomtatómodellekben a nyomtatófej a tintapatronok része, tehát minden egyes alkalommal cseréljük ki, amikor a nyomtatóban színeket cserélünk. A legtöbb modellnek könnyen cserélhető nyomtatófeje van, és a cserealkatrész megvásárlása után egy képzett és képesített felhasználó cserélheti ki. Az Epson nyomtatók általában egy nyomtatófejet építenek be a nyomtatókba, és ennek cseréje speciális szerviz feladat.

Nyomtató léptetőmotor

Dokumentumok és fényképek nyomtatása megköveteli a nyomtatófej pontos mozgatását a stabilizátor sáv mentén, valamint a papír enyhe eltolását, amelyre nyomtatják. Az egyes alkatrészek mozgását lépcsőzetes motorok biztosítják, amelyek a nyomtatófejet vagy a papírt fogaskerekekkel nagyon finoman tudják mozgatni. A léptetőmotornak 200 állása van, amelyben meg tud állni, így a nyomtatófej akár a legkisebb részleteket is képes kinyomtatni.

A léptetőmotorok hibái

A léptetőmotor általában könnyedén túléli a nyomtatót. Éppen ezért, gyakran előfordulhat, hogy a nyomtató szolgáltatók nem működőképes vagy elavult nyomtatókat gyűjtenek, megvásárolnak. A léptetőmotorok otthoni CNC-gépeket vagy 3D-s nyomtatóikat is működtetik.

pytva-2-nahled2.jpg

A nyomtató léptetőmotorja biztosítja a nyomtatófej pontos mozgását, valamint a papír fokozatos mozgását a nyomtatón keresztül.

Papíradagoló

A nyomtatandó papírt a papírtálcába kell helyezni. Onnan egyik lapot a másik után mozgatja a papíradagoló, amely egy vagy több műanyag hengert egy léptetőmotor hajt. Ennek az eszköznek a megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a nyomtató gyártója által megadott papírt (megfelelő méret és súly) használja, és pontosan tegye a tálcába tiszta kötegben. Az adagoló lényeges része az elválasztó párna, amely biztosítja, hogy a nyomtató egyszerre csak egy lapot vegyen be.

Probléma: A nyomtató nem adagol papírt

Ennek számos oka lehet, ha a nyomtató nem adagol papírt. Leggyakrabban az adagolók piszkos mechanizmusa, de mechanikai sérülések is lehetnek. Az első esetben elegendőnek kell lennie a hengerek és a fogaskerekek portól történő megtisztítása. Az utóbbi esetben ellenőrizze, hogy nincs-e papír vagy más akadály elakadva a görgők vagy a fogaskerekek között. Ha az elakadt tárgyat nem lehet könnyen eltávolítani, akkor jobb, ha egy szakszervizhez fordul.

Probléma: A nyomtató egyszerre több papírlapot ad be

Ha a nyomtató egyszerre több papírt ad be, akkor probléma lehet a szoftverrel is, ilyenkor ellenőrizze, hogy a megfelelő papír grammsúly van-e kiválasztva a nyomtatási beállításokban. Ha itt minden rendben van, akkor az elválasztó betét valószínűleg kopott, és ki kell cserélni.

Vezérlőegység

A nyomtató agya a nyomtatott áramköri kártya, amely felelős a számítógép és a nyomtató közötti kommunikációért, és irányítja a meghajtókat a léptetőmotorokat és a nyomtatófej működését vezérli. Az egységet egy szalagkábel segítségével csatlakoztatja a nyomtatófejhez, amely elég hosszú ahhoz, hogy megismételje a nyomtatófej mozgását. A vezérlőegység a nyomtató egyéb elektronikus alkatrészeinek működését is figyelemmel kíséri, például a nyomtató állapotjelző LED-jeit, a kezelőpanelt gombokkal, a kijelzőt vagy az áramellátást.

pytva-3-nahled2.jpg

Az ábrán látható lapos kábel a nyomtatóvezérlő egység.

A vezérlőegység hibája

A tintasugaras nyomtatóvezérlők hibaelhárítását szakértőkre kell bízni. Egy ilyen sérült eszköz általában megtagadja a nyomtatást, gyakran nem is lehet bekapcsolni.

Ha a nyomtató továbbra sem reagál, amikor a bekapcsolás után megnyomja a bekapcsoló gombot, akkor a tápkábel is lehet hibás. Cseréjével könnyen megtudhatja, nincs-e hiba a kábelben vagy a nyomtató belsejében. Ha a nyomtató bekapcsol, de megtagadja a nyomtatást, akkor lehet, hogy egy szétcsúszott szalagkábel ami a nyomtatófejhez vezet, ami miatt nem üzemel. Ha könnyen elérhető, akkor megpróbálhatja újracsatlakoztatni. Mindenesetre a legjobb, ha kapcsolatba lép egy szakszervizzel, és a javítást a szakemberekre bízza.

Hasonló termékek

+ Ajándék
CANON BCI-21 (0954A002) - Patron TonerPartner PREMIUM, black (fekete)
Melyik nyomtatókhoz alkalmas a termék?
Fekete10mlTonerPartner Raktáron
820 Ft
646 Ft Áfa nélkül
Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 656 Ft
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Lézeres- és tintasugaras nyomtatók: melyek a fő különbségek?

Ha nyomtatót választ, nagy valószínűséggel dilemma előtt áll, hiszen döntenie kell a két leggyakoribb nyomtatótípus, a lézer- vagy a...

10. 11. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap